• No results found

År 2010 skall mängden hård död ved i Västra Götalands län öka med minst 50 procent på produktiv skogsmarksareal utanför reservat och nationalparker och vara högre i de områden där den biologiska mångfalden är särskilt hotad.

Arealen äldre lövrik skog skall öka med minst 13 procent till år 2010 på produktiv skogsmarksareal utanför reservat och nationalparker och mer i de delar av Västra Götalands län där den biologiska mångfalden är särskilt hotad.

Arealen gammal skog skall öka med minst 13 procent till år 2010 på produktiv skogsmarksareal utanför reservat och nationalparker och mer i de delar av Västra Götalands län där den biologiska mångfalden är särskilt hotad.

Arealen mark föryngrad med lövskog skall öka på produktiv skogsmarksareal utanför reservat och nationalparker i Västra Götalands län.

Delmålet är en precisering av motsvarande nationella delmål beslutat av riksdagen. ”År 2010 skall mängden hård död ved öka med minst 40 procent och mer i de områden där den biologiska mångfalden är särskilt hotad, arealen äldre lövrik skog skall öka med minst 10 procent och mer i de områden där den biologiska mångfalden är särskilt hotad, arealen gammal skog skall öka med minst 5 procent och vara högre i de områden där den biologiska mångfalden är särskilt hotad, och arealen mark föryngrad med lövskog skall öka.”

Syftet är att förstärka viktiga faktorer som det råder brist på i dagens skogslandskap för att i viss grad efterlikna de förhållanden som råder i av människan opåverkade skogs-landskap, men även de processer som sker i ett hävdpåverkat skogslandskap. Detta sker genom att förbättra hänsynen vid skötselåtgärder i skogsbruket främst för att bevara och förstärka den biologiska mångfalden.

Det är tveksamt om delmålet kan nås.

Hård död ved

Uppgifter i riksskogstaxeringen, belagda med osäkerhet på regional nivå, visar att volymen hård död ved på produktiv skogsmark utanför statligt skyddad mark i länet idag är kring 2,8 m3sk/ha. En ökning med 50 procent innebär ett mål om ungefär 4,2 m3sk/ha hård död ved. Det är av betydelse att ökningen sker av biologiskt värdefulla kvaliteter av död ved med avseende på till exempel diameter, trädslag och i vilken miljö och var i landskapet veden återfinns. Enligt modellberäkningar finns det goda möjligheter att nå målet.

Äldre lövrik skog

Länets stora antal rödlistade arter som är beroende av lövträd, särskilt ädellövträd och asp, samt försurningssituationen motiverar en större ökning än det nationella delmålet.

Uppgifter i riksskogstaxeringen, belagda med osäkerhet på regional nivå, visar att arealen äldre lövrik skog (mer än 25 procent volym lövträd och äldre än 60 år) på produktiv skogsmark utanför nationalparker och reservat i länet uppgick till omkring 89 000 ha år 1998. En ökning med 13 procent innebär att arealen skall uppgå till 100 600 ha år 2010.

Målet kommer att bli mycket svårt att nå då det finns få medelålders bestånd lövrik skog som inom den närmaste framtiden kan växa in i och bilda äldre lövrik skog.

Gammal skog

Länets procentuella areal gammal skog, 2,8 procent, är lägre än landets genomsnitt, 5,4 procent, men arealen i länet har ökat något under de senaste tio åren. Uppgifter i riks-skogstaxeringen, visserligen belagda med stor osäkerhet på regional nivå, visar att arealen gammal skog (över 120 år) på produktiv skogsmark utanför nationalparker och reservat i länet uppgår till omkring 34 000 ha 1998. En ökning med 13 procent till skulle innebära ett mål om en ökning till drygt 38 000 ha år 2010. De biologiskt mest värdefulla gamla skogarna är löv- och blandskog framförallt med ädellöv, tallskog samt granskog på höga boniteter. Lång skoglig kontinuitet, biologiskt gamla träd och skogar med en flerskiktad struktur gynnas av högre andel gammal skog. Det blir mycket svårt att nå tillräckligt hög andel gammal skog.

Föryngring av lövskog

I länet är den totala volymandelen löv omkring 18 procent och, ett mål om en ökning till 20 procent innan år 2025 anges i Skogsstyrelsen Västra Götalands ”Aktionsplan för biologisk mångfald, kulturmiljövärden och uthålligt skogsbruk”. För ålderskategorin 0-40 år är volymandelen löv omkring 14 procent i länet (Riksskogstaxeringen), vilket bland annat innebär att en väsentlig areal mark också fortsättningsvis måste föryngras med lövskog för att Aktionsplanens mål ska nås, särskilt som nuvarande röjnings- och gallringsåtgärder oftast gynnar barrskog. En ökning av mark föryngrad med löv bör ske genom en förbättrad ståndortsanpassning och är motiverad även för att försäkra sig om att

lövskogens åldersstruktur i länet kan fylla behovet av en ökad areal äldre lövrik skog och grov död lövved.

Bedömningen är att arealen lövföryngringar kommer att öka. En satellitbildstolkning från slutet av 2004 ger dock inte säkert stöd för denna bedömning.

Nationella åtgärder

Skogsbruket är ansvariga för en fortsatt utveckling av miljöcertifiering av skogsbruket och skogsprodukter, med förbättrande av kravspecifikationer och efterlevnad av före-tagens policys om volym död ved, lövandel, gammal skog och lövträ.

Viktiga åtgärder för måluppfyllelsen är utveckling och stöd till riksskogstaxeringen samt forskning om död ved, lövskog, skötselmetoder för att gynna flerskiktade trädslagsrika skogar med äldre träd, skogsbrukets påverkan på vattenkvaliteten, skogsmarkens uthålliga produktionsförmåga, lövträförädling och arternas beroende. Ansvariga för detta är univer-sitet och högskolor, Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen, Skogsnäringen och Skogforsk.

Exempel på regionala och lokala åtgärder

Viktiga åtgärder för att nå målet är rådgivning, information och utbildning om lövskogens värden tillsammans med ekonomiskt stöd till åtgärder som går utöver kraven i lagstift-ningen och frivilliga insatser. Dock är skogsägarnas frivilliga insatser av oerhörd vikt för måluppfyllelsen, liksom de aktörer som genomför skogliga åtgärder. Fortsatt utveckling av miljöcertifiering av skogsbruket och skogsprodukter bör bidra till måluppfyllelsen.

• Genomför rådgivning, information, förankring och utbildning om generell hänsyn vid föryngringsavverkning och om frivilliga avsättningar. Nuvarande rådgivningsnivå tillsammans med ekonomiskt stöd till åtgärder som går utöver vad som kan anses som ett rimligt sektorsansvar för skogsbruket är de främsta styrmedlen för att nå målet.

Skogsstyrelsen, universitet och högskolor, jägare, jaktvårdsorganisationer, kommunerna.

• För en dialog med skogsbruket och markägare så att naturhänsyn i form av frivilliga avsättningar och generell hänsyn vid föryngringsavverkning i högre grad prioriteras mot landskapsvisa behov och förutsättningar. Skogsstyrelsen

• Upprätta en strategi för förbättrad generell naturhänsyn hänsyn vid föryngringsav-verkning. Skogsbruket, Skogsstyrelsen.

• Avsätt särskilda resurser, exempelvis via Skogsstyrelsens Polytax, genom examens-arbeten/projekt för att förbättra kunskapen om delmålet, om nuläget, uppföljningen av delmålet, förstärkningsbehovet och för att identifiera viktiga åtgärder. Skogsstyrelsen, universitet och högskolor.

• Fortsätt att utveckla nätverk för länets sågverks- och träföretag och träförädlings- och designforskning om lövvirke. Skogsnäringen, Västra Götalandsregionen, universitet och högskolor.

• Vidareutveckla befintliga selektiva skötselmetoder för att bibehålla och öka mängden gammal skog. Även nya skötselmetoder bör prövas och demonstrationsytor i fält där variation i trädslag, ålder och täthet visas, behöver upprättas. Universitet och

högskolor, Skogsstyrelsen.

• Upprätta flera demonstrationsbestånd av lövföryngringar och skötsel av skogsbryn på Skogsstyrelsens samtliga distrikt samt att identifiera lämpliga områden för lövföryng-ring och lövskog. Skogsstyrelsen, skogsbruket.

• Utveckla nätverk för att öka kunskapen om lövföryngring. Skogsstyrelsen, skogs-bruket, Lövträinstitutet, universitet och högskolor, Skogforsk.

• Genomför nya inventeringar och undersökningar för att kartlägga och precisera behov och möjligheter samt förbättra kunskapen om lövföryngring. Skogsstyrelsen,

universitet och högskolor, skogsbruket.

• Stimulera dialog och samverkan mellan myndigheter, brukare, markägare och organisationer så alla kan bidra med sina erfarenheter. Skogsstyrelsen, markägare, LRF (Lantbrukarnas Riksförbund), skogsbruket.