• No results found

5. R ESULTAT

5.2.2 Förståelse genom social interaktion

Att prata och diskutera med andra studenter eller med lärare är något många elever använder sig av. Flera av eleverna diskuterar inför ett prov eller inför en läxa för att få reda på om de har samma uppfattning som sina kamrater.

Anna: ” … för att man kan tolka en text olika. Om man diskuterar då så får

man fram olika tolkningar och så kan man slå ihop det till något större liksom.”

Anna anser också att diskussioner är väldigt viktiga för att öka förståelsen för de olika ämnena.

” … inga frågor är dumma och om någon frågar någonting måste du förklara

det så att hon förstår och då blir det ännu tydligare för dig. Jag lär mig jättemycket av att förklara.”

Andra saker som elever ofta diskuterar är om det finns något de inte har förstått i texten. De tycker då att det är enklare och mindre pinsamt att prata med kompisarna jämfört med att diskutera med en lärare. Att prata om texten och läxorna kan räta ut många frågetecken hos eleverna. Även diskussioner med familjemedlemmar kan förekomma. Inom området social interaktion framkom det inte någon väsentlig skillnad mellan ämnena biologi och engelska.

5.3ELEVERS MOTIVATION TILL TEXTLÄSNING

De flesta av eleverna som intervjuades har framtiden i åtanke då de läser sina läxor i biologi och ett bra betyg är något som är viktigt för många elever. Det finns även elever som läser sin läxa för att de är intresserade av ämnet och tycker det är kul att studera biologi. Alla elever läser inte enbart för att få bra betyg. På frågan varför eleverna läser läxan i biologi svarade Göran följande:

”Motivationen till att läsa är att förstå själva kunskapen och att kunna använda

den senare i livet. Jag läser för senare tillfälle, inte bara till prov.”

Motivation till att läsa läxan i engelska finner eleverna i att de anser att engelska är ett viktigt ämne som de kommer att ha stor nytta av i det dagliga livet, till exempel när de är ute och reser eller pratar med människor som ej har svenska som modersmål. Betyget är även här en viktig faktor till varför eleverna läser sin läxa i engelska, men inte i lika hög grad som i biologi. Eleverna anser att det finns ett stort användningsområde för språk och framförallt det engelska språket.

I en av enkätfrågorna (se tabell 5.3) frågades efter målen som eleverna har inför att läsa en text i respektive ämne. Det framkom att elever lägger större vikt vid detaljer i ämnet biologi, medan en mera generell överblick föredras när engelska texter läses.

Tabell 5.3 Procentuell svarsfördelning över samtliga respondenter (62st) om hur elevers generella mål ser ut inför textläsning

Du ska läsa en text i t ex din lärobok i biologi/engelska. Vad är dina generella mål inför denna textläsning?

Biologi Engelska

Jag har inga speciella mål inför en textläsning 8 % 16 % Jag har för avsikt att lära mig huvuddragen i texten 23 % 20 % Jag har för avsikt att lära mig de viktigaste delarna, 48 % 61 %

men inte allt i texten

Jag har för avsikt att lära mig allt i detalj 21 % 3 %

När det kommer till framförhållningen inför att läsa en text går det i undersökningen inte att finna några väsentliga skillnader mellan ämnena (se Bilaga 2, Fråga 2). Generellt sett tar sig eleverna an uppgiften några dagar eller dagen innan den ska vara klar. Ett fåtal väljer att börja läsa direkt de får uppgiften och ett ännu mindre antal börjar läsa samma dag som uppgiften är tänkt att vara färdigställd.

5.3.1 Ändring av strategi beroende på individuella mål

Samtliga åtta elever som intervjuades har olika lässtrategier beroende på om de läser inför ett prov eller om de bara läser sin läxa. Den vanligaste ändringen som eleverna gör är att de läser texterna betydligt fler gånger då de läser inför ett prov. Detta eftersom de anser att det är viktigare att kunna detaljer till ett prov, medan endast huvuddragen behöver kunnas till en läxa. Andra skillnader som finns är att en del elever antecknar information från böcker samt tar anteckningar under lektioner och efter det försöker de slå samman sina anteckningar för att bilda en helhet. Ytterliggare en skillnad som många av eleverna nämnde var att de började läsa tidigare inför ett prov än vad de gjorde till en läxa. Inom detta område fanns inga nämnvärda skillnader mellan de två ämnena som undersöktes.

Erik: ”En läxa läser jag två timmar innan vi ska ha det. Ett prov läser jag

tre-fyra dagar innan. Sedan är jag mer fokuserad när jag läser till ett prov.”

5.4ELEVERS ÅSIKTER OM KURSLITTERATUR

Bland enkätsvaren (se tabell 5.4) framkom att en stor del av eleverna i undersökningen uppfattar kurslitteraturen i engelska såväl som biologi som lätt. En överhängande del bedömer också att kurslitteraturen snarare är rolig än tråkig. Även om värdena från samtliga skolor visar på ett visst resultat går det att finna väsentliga skillnader mellan skolorna som deltog i undersökningen. Till skillnad från övriga två skolor uppfattar en stor del av eleverna i den storstadsbelägna kommunala skolan kurslitteraturen i biologi som svår.

Tabell 5.4 Procentuell svarsfördelning över samtliga respondenter (62st) samt respektive skola om vad elever anser om kurslitteraturen

Vad anser du om kurslitteraturen i biologi/engelska?

Biologi Engelska

Friskola Kommunal Kommunal Alla Friskola Kommunal Kommunal Alla

Storstad Storstad Tätort Storstad Storstad Tätort

Lätt/Rolig 38 % 18 % 58 % 39 % 56 % 54 % 42 % 50 % Lätt/Tråkig 38 % 14 % 25 % 24 % 6 % 18 % 21 % 16 % Svår/Rolig 6 % 41 % 13 % 21 % 19 % 14 % 29 % 21 % Svår/Tråkig 18 % 27 % 4 % 16 % 19 % 14 % 8 % 13 %

Flera av eleverna anser att det är lättare att lära sig och hålla sig fokuserad när de läser en rolig text framför en tråkig. Anna berättar att hon behöver läsa en tråkig text två gånger medan det räcker med en gång då hon läser en intressant text. Göran anser att ”Så fort det är lite roligt och intressant och du kan koppla det med verkligheten och ditt

egna liv kan du se direkt att du förstår det”. David berättar att han inte ser ett samband

mellan textens svårighetsgrad och hur rolig den är:

”Svårighetsgraden, det har ingenting att göra med hur tråkig den är. Man är ju

hela tiden intresserad av att lära sig nya saker … Är det en för lätt text då läser du den och tänker – detta kunde jag redan innan, och då blir den tråkig.”

Related documents