• No results found

Förståelsen för bostadens utformning genom VR och fullskala

9 Analys

9.2 Förståelsen för bostadens utformning genom VR och fullskala

Utgångspunkten i uppsatsen har varit att se om modeller i VR och fullskala kan öka förståelsen för bostadens utformning. För att kunna utreda detta användes en ritning som jämförelseobjekt. Resultatet av enkäten visade att anställda på byggföretag har lättare för att utläsa information ur ritningar än vad privatpersoner har. Därför kan det vara angeläget för byggföretag att införa modeller i VR och fullskala som komplement till befintliga ritningar. Detta skulle kunna resultera i att även kundens förståelse för bostaden ökar.

9.2.1 Modeller i VR

Skillnaden i resultat mellan att visa VR-modellen i persondator eller i en Cave var genomgående marginell för de olika parametrarna i enkätundersökningen. Utsikt och omgivande miljö är parametrar som skildras väl i VR-modellerna. Genom att lägga in ett panoramafotogragrafi från platsen där bostaden är belägen kan en förhållandevis realistisk utsikt skapas. Den andra parametern som skildras väl i VR-modellerna är ljusinsläpp och väderstreck. Med utgångspunkt från bostadens läge kan dataprogram idag räkna ut hur ljuset kommer att falla genom fönster. Dessutom kan en kompassnål infogas i modellen för att lättare åskådliggöra väderstreck. Vad gäller parametern ytskikt så ges bäst förståelse för denna egenskap i VR-modellerna, trots att förståelsen ej är tillfredställande. Förklaringen torde vara att ytskikten som skildrades i modellerna, som undersökningen baserades på, ej höll en tillräckligt hög nivå för att återge ytskikten väl. Dock bör pointeras att välgjorda VR-modeller har stor potential att skildra ytskikt mycket bra. Detsamma gäller parametern fast inredning som likaså skulle kunna återges i hög grad i en väl genomarbetad VR-modell. Vad gäller rumsvolym och planlösning så är de enligt undersökningen svårare att skapa sig en god uppfattning om dessa parametrar i VR-modeller. En förklaring kan vara att ovana användare upplever svårigheter med att orientera sig i modellen, varför det kan bli besvärligt att skapa sig en ordentlig uppfattning om planlösning. Rumsvolymen är en parameter som kan återges förhållandevis väl i en VR-modell. Det krävs emellertid omfattande justeringar i dataprogrammet för att skapa realistisk rymd i modellerna.

Privatpersoner över 30 år har generellt sett svårare för att skapa sig en god förståelse för hur den framtida bostaden kommer att se ut i VR-modeller än den yngre ålderskategorin. Den äldre åldersgruppen upplever att det är svårt att hantera dessa modeller, främst VR-modellen i en Cave.

För att övervinna de eventuella hinder som kan påträffas vid introducerande av ny teknik så bör företagen vara välplanerade i sitt agerande. Detta för att den nya teknologin i största möjligaste mån skall upplevas positivt hos kunderna. Framförallt den yngre generationen har idag mycket hög kunskap och intresse av teknik, varför efterfrågan och förståelsen för till exempel datagenererade visualiseringsmodeller borde vara stor. Det är ju inte utan anledning som anställda på byggföretag generellt sett har lättare för att läsa ritningar än privatpersoner, då många av dem exponeras för denna typ av medier dagligen, vilket även enkätundersökningen kom att skildra. På samma vis har yngre generationer förmodligen lättare för att förstå datagenererade bostadsmodeller då dessa människor antas använda datorer i stort sett dagligen.

Anställda på byggföretag tror att VR-modeller på persondator är det hjälpmedel som skulle fungera bäst i företagets arbete med försäljning av nyproducerade bostäder. Dessa modeller skulle kunna användas på byggföretagets hemsidor som ett komplement till bland annat ritningar. Därigenom möjliggörs informationsspridningen till en stor kundkrets. Caven är det visualiseringssystem som anses vara minst lättillgängligt för byggföretaget att använda. Det skulle krävas att företaget har tillgång till utrustning, antingen i egen regi eller om möjlighet att tillgå utrustning på annat vis. Vidare så anses Caven vara komplicerad att använda, vilket kan bero på att utrustningen kan upplevas som svårmanövrerad och framkalla illamående.

Vad gäller i vilken utsträckning som modeller i VR och fullskala skulle kunna utgöra komplement till befintliga visualiseringsmodeller så går projektsäljarnas åsikter isär. En projektsäljare anser att om modellerna i VR är tillräckligt bra så skulle de kunna konkurrera ut visningsbostäder. En annan projektsäljare menar att den främsta anledningen till att modeller i VR skulle behövas i framtiden är främst för att kundernas krav och kunskap om teknik ständigt ökar. Att modeller i VR skulle kunna konkurrera ut den marknadsföring och säljkraft som en visningsbostad ger, är i dagsläget svårt att tro. Som det ser ut idag så är modellerna vanligtvis inte tillräckligt perfekta för att användaren skall kunna tro att modellen helt och hållet överensstämmer med den verkliga bostaden. Emellertid så går utvecklingen kontinuerligt framåt och i framtiden kommer kanske även modeller i VR att kunna vara så pass realistiska att behovet av en visningsbostad ej är lika stort. Det skulle dock kunna orsaka problem om visualiseringsmodellerna i framtiden kommer att hålla så pass hög kvalitet att kunder skapar sig orealistiskt höga förväntningar om bostaden.

Just det faktum att projektsäljare gör reflektionen att det är viktigt att modellerna inte blir för perfekta innebär i praktiken att det kanske inte finns något större behov av att visualiseringsmodellerna utvecklas nämnvärt. Enligt resultatet från enkätundersökningen så framgår att det fortfarande finns utrymme för förbättringar vad gäller kvaliteten på VR- modellerna. Här bör emellertid än en gång påpekas att kvaliteten på modellen i undersökningen var godtagbar, men att utrymme förelåg för förbättringar. Om de modeller som finns på marknaden idag är av tillräckligt bara kvalitet, finns det således inget behov av att arbeta för att uppnå perfekta resultat.

9.2.2 Modeller i fullskala

Resultatet av enkäten ger en stark indikation på att planlösningen är den övervägande viktigaste parametern att ha god förståelse för vid ett beslutsfattande om att köpa en ny bostad. Enligt enkätundersökningen ger fullskalemodellen en mycket tillfredställande förståelse för bostadens planlösning. Något som inte är helt oväntat då modellen är uppbyggd i verklig skala som motsvarar bostadens storlek. Även förståelsen för bostadens rumsvolym blir så gott som fulländad i fullskalemodellen. En trolig förklaring till detta är att testpersonerna genom att stå i modellen kan använda sin egen kropp som måttstock och därigenom lättare förstå bostadens storlek och planlösning. Många upplevde att lägenheten kändes större i fullskalemodellen än i övriga visualiseringsmodeller. Detta är något som kan ha påverkat helhetsintrycket av modellen i positiv riktning. Fullskalemodellen brister dock i förståelse för de tre parametrarna, ytskikt, ljusinsläpp och väderstreck samt utsikt och omgivande miljö. Detta kan bero på att väggarna inte hade någon färgsättning, att det inte var kaklat i våtutrymmena samt att golvet inte motsvarade den verkliga bostadens golv. En negativ aspekt med fullskalemodellen är just det faktum att det är mycket omständligt att färgsätta väggar och utföra tapetsering på enskilda projekt. Vidare är det i fullskalemodellen svårt att visa vilken utsikt som bostaden kommer att få. Personer över 30 år har svårast för att föreställa sig dessa parametrar i jämförelse med övriga testpersoner. Det är svårt att utröna vad detta beror på. En tänkbar förklaring kan vara att yngre människor och anställda på byggföretag är mer öppna för förändringar och användandet av nya metoder, medan äldre människor i större utsträckning sätter tryggheten i fokus. Detta skulle kunna resultera i att vissa personer har lättare för att skapa sig en förståelse för den framtida bostaden genom den informationen som finns att tillgå.

Testpersonerna anser att fullskalemodellen är den modell som skulle vara lättast att använda om de stod inför ett beslut om att köpa en nyproducerad bostad. Fullskalemodellen är enligt undersökningen även den modell som tillsammans med ritningen ger testpersonerna det bästa helhetsintrycket av bostaden. Det är till synes viktigt för en potentiell köpare att få ta del av en fysisk modell för att därigenom förstå dimensionerna och storleken på rummen i bostaden. Frågan som kan ställas är dock hur fullskalmodeller skulle kunna användas i praktiken. Byggföretag kan ha begränsat med plats för att uppföra modellerna samt att det vid projekt med flera olika bostäder kan vara svårt att uppföra alla bostäder i fullskala, då modellerna inte går att återanvända eller spara. Enkätundersökningen kom otvivelaktigt att påvisa fördelarna med modeller i fullskala, då modellen gav störst förståelse för de parametrar som testpersonerna ansåg vara viktigast att känna till inför ett bostadsköp. Detta kan visa på vikten av att i någon form använda modeller i fullskala som led i försäljningsprocessen av nybyggnation. Modeller i fullskala skulle kunna likställas med visningsbostäder som idag är ett av de mest effektiva medlen att tillgå för att få igång försäljningen. Det är mycket påtagligt att ingen teknik i världen kan konkurrera med verkligheten, varför kunder till nyproducerade bostäder rimligtvis även i framtiden kommer att efterfråga visningsbostäder.

9.3 Tjänstekvalitet och kundnytta

Då projektsäljarna anser att företaget och dess anställda generellt sett ställer sig mycket positiva till nya metoder så torde det innebära att goda förutsättningar finns för att införa nya visualiseringsmedier, åtminstone på det mentala planet. Självfallet måste den ekonomiska aspekten av att investera i nya medier vägas in och analyseras samt den kundrespons som införandet av ny teknik förväntas återbringa till företaget. För att visualiseringsmodellerna skall bli ekonomiskt lönsamma bör de finnas med i ett tidigt skede i försäljningsprocessen, detta för att uppnå ett så optimalt användande som möjligt. Om även kunderna ställer sig positiva till ny teknik så ökar förutsättningarna för byggföretag att investering i teknologi som till exempel VR. Lyckas byggföretaget med införandet av ny teknik är fördelarna många. Det har idag blivit av allt större vikt för företagen att utföra sina tjänster utifrån de behov kunderna har. Utan nöjda kunder tappar företaget vinst och kan i längden inte hålla sig kvar i en hård konkurrenssituation. Kundnytta ger kundtillfredställelse, vilket i sin tur skapar lojalitet och därmed lönsamhet till företaget. Det har blivit allt viktigare att som företag arbeta med att utveckla sitt tjänsteerbjudande. För att lyckas är det angeläget att arbeta för att öka kärntjänstens värde gentemot kunden för att därigenom särskilja den i konkurrenssyfte.

Detta kan åstadkommas genom att knyta så kallade stödtjänster till sin kärntjänst. Stödtjänster som modeller i VR och fullskala skulle vid ett bostadsköp kunna upplevas som en attraktiv kvalitet, det vill säga något som påverkar kundens nöjdhet i stor utsträckning, då dessa hjälpmedel förmodligen inte är något kunden har räknat med att få uppleva. Detta skulle kunna resultera i att kunden blir mycket nöjd med tjänsten som företaget levererar och får en positiv inställning till både företag och bostadsköp. Att som företag vara bland de första med att introducera en stödtjänst som ger nytta för kunden kan bidra till att tjänstekvaliteten ökar avsevärt, samtidigt som företaget blir konkurrenskraftigt på marknaden. Som byggföretag skulle detta till exempel kunna innebära att då flera byggföretag bygger på samma område, är det viktigt att företaget ger de potentiella kunderna så mycket information som möjligt om projektet. Genom att till exempel använda modeller i VR och fullskala så skulle förståelsen för bostäderna att öka. På så sätt skulle företaget kunna vinna över kunder från konkurrenterna. Det är också viktigt att byggföretag följer utvecklingen för att därigenom kunna bibehålla sin position på marknaden även i framtiden. Det är idag en förutsättning att ett byggföretag utvecklar nya idéer och tjänster eftersom tjänstekvalitet inte kan ses som något definitivt, utan något som förändras över tiden. Nya krav från kunderna och bättre tjänster hos konkurrerande företag föranleder att företag måste arbeta kontinuerligt med att förbättra sitt tjänsteerbjudande. Det som idag anses vara attraktiv kvalitet kan med tiden glida över till att bli nödvändig kvalitet, det vill säga något som kunderna förväntar sig av företaget. Tjänstekvaliteten som kunden upplever hos företaget baseras på den förväntade kvaliteten. Bra tjänstekvalitet består i att den upplevda kvaliteten motsvarar kundens kvalitetsförväntningar. Det är således av största vikt att byggföretag känner till de förväntningar som kunderna har på företaget och dess tjänster, för att kunna tillgodose dessa.

Som det ser ut idag med ökade krav från kunder och förbättrade tjänster hos konkurrenterna är det av största vikt att byggföretag inte endast fokuserar på att uppfylla kundens uttalade och outtalade förväntningar. Att dessa förväntningar uppfylls av byggföretaget tar kunden ofta för givet. Det allra viktigaste för att skapa nöjda kunder är således att ge kunden något extra som kunden inte förväntar sig av företaget. Detta skulle kunna åstadkommas genom att företaget tillfredställer kundens oklara förväntningar. Användningen av VR och modeller i fullskala är idag är relativt nytt inom byggbranschen. Om ett byggföretag skulle anamma den nya tekniken finns möjligheten att kunden upplever att företaget erbjuder något extra i jämförelse med konkurrerande företag, vilket i sin tur skulle kunna påverka kundens nöjdhet i stor omfattning.

Related documents