• No results found

Förtydligande kring vad är bashabilitering respektive specialiserad habilitering

In document BOTKYRKA KOMMUN (Page 154-159)

Enligt Socialstyrelsen definition är habilitering insatser som ska bidra till att en person med medfödd eller tidigt förvärvad funktionsnedsättning, utifrån dennes behov och förutsättningar, utvecklar och bibehåller bästa möjliga funktionsförmåga samt skapar goda villkor för ett självständigt liv och ett aktivt deltagande i samhällslivet.

I förslaget är kommunens bashabilitering benämnd som habilitering i

vardagen och specialiserad habilitering är de insatser som ges av landstingets habiliteringsverksamhet.

Utifrån brukarperspektiv är det omöjligt att på gruppnivå definiera bas- och specialisthabilitering. Samverkan krävs i varje enskilt fall, vem som ansvarar för vilka insatser framkommer i den samordnade planeringen.

Landstingets ansvar omfattar alla som tillhör målgruppen oberoende av boendeform, d.v.s. även de som har dagligverksamhet och/eller särskilt boende.

Kommunen ansvarar för:

 habilitering i vardagen utförs av kommunal personal i daglig verksamhet, särskilt boende, hemtjänst och andra stödformer i ordinärt boende

 att kommunens arbetsterapeuter, sjukgymnaster och sjuksköterskor stödjer och är delaktiga i kommunens ansvar för habilitering i vardagen, utifrån den enskildes behov

 verksamhetsstöd, utbildnings- och fortbildningsinsatser som normalt ligger inom ramen för arbetsgivaransvaret för att garantera en

verksamhet utifrån behov hos personer med funktionsnedsättningar.

 att uppmärksamma, initiera och förmedla kontakt med landstingets habiliteringsverksamhet då behov föreligger

 uppmärksamma behov, initiera och delta i samordnad planering

 tillsammans med landstingets habiliteringsverksamhet planera och genomföra utbildningsinsatser.

Landstinget ansvarar för:

 tvärprofessionella specialisthabiliteringsinsatser enligt HSL till barn, ungdomar och vuxna, oberoende av boendeform och sysselsättning, som har behov av sådana insatser. Insatser kan vara av utredande eller behandlande karaktär.

 kunskapsöverföring till kommunens personal, som utför habilitering i vardagen, avseende funktionsnedsättningar och konsekvenserna av dessa hos den enskilde.

 att uppmärksamma behov, initiera och delta i samordnad planering

 att tillsammans med kommunen planera och genomföra utbildningsinsatser.

PROTOKOLLSUTDRAG 1[1]

Kommunfullmäktige

2015-01-07 DnrKS/2014:772

§ 5

Riktlinjer för partistöd (KS/2014:772)

Beslut

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige:

Kommunfullmäktige antar riktlinjer för partistöd daterade den 15 december 2014, att gälla retroaktivit från och med den 1 januari 2015.

Kommunfullmäktige beslutar att partistöd ska utbetalas för 2015 enligt grunderna i riktlinjer för partistöd.

Sammanfattning

Enligt kommunallagen får kommuner ge ekonomiskt bidrag och annat stöd (partistöd) till de politiska partier som är representerade i fullmäktige. Full-mäktige ska i sådant fall besluta om partistödets omfattning och formerna för det.

Lagtexten anger vissa begräsningar i den befogenheten, såsom att stöd en-dast får lämnas till politiska partier som är representerade i kommunfull-mäktige och att fördelningen av stödet inte får otillbörligt gynna eller miss-gynna något parti.

Enligt riktlinjerna är partistödet i Botkyrka kommun uppdelat i ett grundstöd och ett mandatstöd. Kommunfullmäktige ska varje år besluta om utbetalning av partistödet. Partierna som erhåller partistöd ska för varje år lämna in en redovisning över hur erhållet partistöd använts.

Kommunledningsförvaltningen redogör för ärendet i en tjänsteskrivelse 2014-12-15.

________

Expedieras till:

Kommunfullmäktige

TJÄNSTESKRIVELSE 1[3]

Kommunledningsförvaltningen

2014-12-15 Dnr KS/2014:772

Kommunledningsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45, Tumba · Kontaktcenter 08-530 610 00 Direkt 08-530 614 64 · E-post oscar.arnell@botkyrka.se

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax 08-530 616 66 · Webb www.botkyrka.se

Referens Mottagare

Oscar Arnell Kommunstyrelsen

Antagande av riktlinjer för partistöd

Förslag till beslut

Kommunstyrelsens föreslag till kommunfullmäktige:

Kommunfullmäktige antar riktlinjer för partistöd daterade den 15 december 2014, att gälla retroaktivit från och med den 1 januari 2015.

Kommunfullmäktige beslutar att partistöd ska utbetalas för 2015 enligt grunderna i riktlinjer för partistöd.

Sammanfattning

Enligt kommunallagen får kommuner ge ekonomiskt bidrag och annat stöd (partistöd) till de politiska partier som är representerade i fullmäktige. Fullmäktige ska i sådant fall besluta om partistödets omfattning och formerna för det.

Lagtexten anger vissa begräsningar i den befogenheten, såsom att stöd endast får lämnas till politiska partier som är representerade i kommunfullmäktige och att fördelningen av stödet inte får otillbörligt gynna eller missgynna något parti.

Enligt riktlinjerna är partistödet i Botkyrka kommun uppdelat i ett grundstöd och ett mandatstöd. Kommunfullmäktige ska varje år beslut om utbetalning av partistödet. Partierna som erhåller partistöd ska för varje år lämna in en redovisning över hur erhållet partistöd använts.

Ärendet

Enligt kommunallagen får kommuner ge ekonomiskt bidrag och annat stöd (partistöd) till de politiska partier som är representerade i fullmäktige. Full-mäktige ska i sådant fall besluta om partistödets omfattning och formerna för det.

Lagtexten anger vissa begräsningar i den befogenheten, såsom att stöd end-ast får lämnas till politiska partier som är representerade i kommunfullmäk-tige och att fördelningen av stödet inte får otillbörligt gynna eller missgynna något parti.

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2[3]

Kommunledningsförvaltningen

2014-12-15 Dnr KS/2014:772

Sedan 2014 har det skett ändringar i kommunallagen. Krav införs på att par-tierna årligen ska redovisa att partistödet har använts för att stärka parpar-tiernas ställning i den kommunala demokratin. Fullmäktige får också möjlighet att bestämma att partistöd inte ska betalas ut till så kallade tomma stolar.

De nya bestämmelserna innebär sammanfattningsvis att:

• Ett preciserat representationskrav införs innebärande att partistöd endast får ges till partier som är representerade i kommunfullmäktige. Repre-sentationskravet preciseras genom att det i en särskild bestämmelse anges vad som avses med representerad. Ett parti ska vara representerat om det fått mandat i kommunfullmäktige för vilket en val ledamot finns.

• Partistöd får bara ges till ett parti som är en juridisk person.

• Fördelningen av partistöd får göras så att endast mandat för vilket vald ledamot är fastställd beaktas.

• När partistödet fördelas ska det inte längre beaktas om det har anställts politiska sekreterare för partierna.

• Beslut om utbetalning av partistödet ska fattas av kommunfullmäktige minst en gång per år.

• Om kommunen ska ge partistöd, ska kommunfullmäktige besluta att mot-tagare av partistöd årligen ska lämna en skriftlig redovisning som visar att partistödet har använts för sitt avsedda ändamål, nämligen att stärka det politiska partiets ställning i den kommunala demokratin. Redovisningen ska avse perioden 1 januari – 31 december och ges in till kommunfull-mäktige senast sex månader efter redovisningsperiodens utgång. Kom-munfullmäktige får besluta att partistöd inte ska betalas till parti som inte lämnar redovisning.

• En särskild granskare som utses av mottagaren av partistöd ska granska om mottagarens redovisning ger en rättvisande bild av hur partistödet har använts. Granskarens rapport över granskningen ska bifogas redovisning-en. Kommunfullmäktige får besluta att stöd inte ska betalas till ett parti som inte lämnar granskningsrapport.

Partistödets nuvarande omfattning och utformning i Botkyrka kommun har beslutats av kommunfullmäktige.

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 3[3]

Kommunledningsförvaltningen

2014-12-15 Dnr KS/2014:772

Utformningen av partistödet bygger på en fördelningsmodell där partierna erhåller ett grundstöd och ett mandatstöd. Den modell som gäller i kommu-nen fastställs nu i riktlinjerna.

Riktlinjerna följer i huvudsak det förslag till riktlinjerna som presenterats av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Vad som avviker är att det i Botkyrka alltid ges stöd utifrån erhållna mandat. Om ett parti vid tidpunkten för bestämmande av partistödets storlek har så kallade tomma stolar, det vill säga mandat som det inte finns en val ledamot för, påverkar det inte stödets storlek. Det är alltid ursprungsmandaten som räknas. Det är också samma förhållande som tillämpas i situationen av så kallades politiska vildar.

Av riktlinjerna framgår även att om ett parti upphör att vara representerat i kommunfullmäktige har partiet rätt att efter beslut i kommunfullmäktige fortsätta få partistöd för en period om sex månader. Lagen och SKL:s för-slag till riktlinjer medger upp till ett år efter att representation har upphört.

Riktlinjer för partistöd i Botkyrka kommun föreslås gälla från och med den 1 januari 2015 och tillämpas därmed för det stöd som lämnas av kommunen 2015.

Mattias Jansson Kommundirektör

Oscar Arnell Kanslichef

Bilaga

Riktlinjer för partistöd i Botkyrka kommun, 2014-12-15.

_________

Expedieras till -

BOTKYRKA KOMMUN

In document BOTKYRKA KOMMUN (Page 154-159)