• No results found

Förutsättningar och godkännande av vårdgivare

7.1 I

NLEDNING

För att kvalificera sig som vårdgivare inom Vårdval tandvård för barn och ungdom i Västernorrland krävs att en komplett ansökan lämnas som uppfyller de krav som ställs i

”Förfrågningsunderlag Vårdval tandvård - barn- och ungdomstandvård”.

De intyg, handlingar och andra underlag Region Västernorrland begär ska lämnas inom angiven tid.

7.2 I

NTYG OCH BEVIS ANGÅENDE VÅRDGIVAREN

Vårdgivare ska uppfylla i Sverige eller i hemlandet lagenligt ställda krav avseende sina registrerings-, skatte- och avgiftsskyldigheter.

Vårdgivare ska, som bevis på att kraven uppfylls översända de handlingar som begärs i ansökan

7.3 Vårdgivarens ekonomiska stabilitet

Vårdgivaren måste kunna säkerställa en föreliggande ekonomisk stabilitet och ha ekonomiska förutsättningar att fullgöra kontraktet med regionen.

Region Västernorrland kommer att bedöma vårdgivarens förmåga att fullgöra ett kontrakt av denna storleksordning under hela kontraktsperioden genom att vidta regelbundna kontroller.

Vårdgivaren ska ha en stabil ekonomi med låg risk att komma på obestånd under

kontraktstiden. Region Västernorrland kommer i samband med godkännande av ansökan inhämta en kreditupplysning på sökande från kreditupplysningsföretaget Creditsafe. Vid denna tidpunkt ska en rating om minst 40 av maximala 100 kunna påvisas.

I de fall vårdgivaren har rating 40 eller lägre kommer en individuell bedömning att ske.

Vårdgivaren kan ändå anses uppfylla ovanstående krav om en sådan förklaring finns att den kan anses vara klarlagt att vårdgivaren innehar erforderlig ekonomisk stabilitet.

I de fall vårdgivarens ekonomiska stabilitet garanteras av moderbolag, ska intyg om detta bifogas anbudet och vara undertecknad av behörig företrädare för moderbolaget. Krav ska i detta fall på motsvarande sätt redovisas och uppfyllas av moderbolaget i egenskap av garant.

Ansökande vårdgivare som har ett nystartat företag eller företag under bildande ska påvisa att företaget har en stabil ekonomisk bas genom att redovisa till exempel aktiekapital, eller på

begäran tillhandahålla en finansiell säkerhet till exempel lämna bankgaranti eller koncerngaranti samt på begäran kunna redovisa referens till bank eller annan finansiär.

Ovanstående intyg ska inte vara äldre än tre (3) månader.

Vårdgivare ska inlämna dokumenterat intyg på att den uppfyller i Sverige eller i hemlandet uppställda skyldigheter avseende registrering och betalning av skatt och andra avgifter.

7.3 V

ERKSAMHETEN

Sökande ska säkerställa att åtagandet i alla dess delar kommer att utföras från verksamhetsstart.

7.4 N

YBILDADE FÖRETAG

Sökande som har ett nystartat eller ett företag under bildande ska visa att företaget har förutsättningar för att fullgöra uppdraget samt en ekonomisk stabil bas.

Företrädare för företag under bildande ska även ha nödvändiga fullmakter och tillstånd för att kunna föra företagets talan fullt ut och underteckna eventuellt avtal.

För företag under bildande gäller att företaget ska vara bildat vid avtalstecknandet.

7.5 Å

BEROPANDE AV ANDRA FÖRETAGS KAPACITET

Sökande som vill åberopa andra företags ekonomiska, tekniska eller yrkesmässiga kapacitet för att uppfylla ställda krav ska visa att denne förfogar över nödvändiga resurser under kontraktsperioden.

7.6 N

YTTJANDE AV UNDERLEVERANTÖR

Med underleverantör avses i avtalet annan vårdgivare som utför hela eller delar av det

uppdrag vårdgivaren har enligt avtalet. Om vårdgivaren anlitar underleverantör för utförandet av åtagandet enligt avtalet, är vårdgivaren ansvarig för underleverantörens åtagande såsom om det vore vårdgivarens eget.

Sökande som avser att nyttja underleverantör för att genomföra delar av sitt åtagande vid uppdragets fullgörande ska bifoga en upplysning om i vilken omfattning, dvs. hur stor del av uppdraget som kan komma att läggas ut på underleverantör.

Till ansökan ska bifogas:

• Samarbetsavtal eller motsvarande skriftligt dokumenterad uppgörelse

• Motsvarande information för underleverantör som efterfrågas för vårdgivare

7.7 Ä

NDRAD ÄGARSTRUKTUR

Väsentliga förändringar avseende ägarförhållandena hos vårdgivaren eller hos vårdgivarens eventuella moderbolag, ska utan dröjsmål skriftligen anmälas till Region Västernorrland. På begäran ska kompletterande information lämnas till Region Västernorrland för att kunna klarlägga den nya ägarens möjligheter att uppfylla uppdragsöverenskommelsen. Om Region Västernorrland befarar att den nye ägaren inte har möjlighet att uppfylla godkännandekraven enligt förfrågningsunderlag kan ny ansökan om godkännande krävas från den nya ägaren

7.8 T

ILLDELNING AV VÅRDAVTAL

Innan driftstart ska vårdgivarens verksamhet verifieras. Verifiering innebär att Region

Västernorrland kontrollerar att de avtalsmässiga förutsättningarna är uppfyllda. Detta kan ske genom besök i den aktuella verksamheten, genomgång av handlingar eller på annat sätt som Region Västernorrland finner lämpligt.

Vid verifiering kontrolleras bl.a. lokaler, personalens kompetens, utrustning m.m. uppfyller ställda krav. Först efter godkänd verifiering får verksamheten starta.

Om det vid verifieringen föreligger brister i förehållande till gällande lagar eller andra författningar, detta avtal eller förfrågningsunderlaget äger landstinget rätt att, beroende på bristernas art och beskaffenhet, besluta om någon av följande åtgärder:

• Verksamheten får starta men ersättningen från landstinget reduceras helt eller delvis

• Verksamheten får inte starta innan bristerna är åtgärdade

• Häva avtalet varvid godkännandet återkallas automatiskt.

7.9 A

NSÖKANS GILTIGHETSTID

Leverantören är bunden av sin ansökan till dess att ansökan avslutas genom att avtal undertecknats, dock längst i sex (6) månader efter att beslut om godkännande meddelats.

7.10 G

ODKÄNNANDE OCH AVTALSTECKNANDE

Region Västernorrland beslutar om ett godkännande eller ett avslag efter ansökan.

Underrättelse om leverantör godkänns eller ej lämnas senast inom sextio (60) dagar efter att en komplett ansökan inkommit. Efter det att underrättelse om beslut lämnats, tecknas ett avtal med godkänd vårdgivare.

Avtalet är bindanande först när det undertecknats av Region Västernorrland, som i och med undertecknandet godkänt inkommen ansökan.

7.11 G

ODKÄNNANDETS GILTIGHET

Om en leverantör inte utnyttjat sitt godkännande inom sex (6) månader, räknat från beslutsdatum för godkännande, förfaller detta.

7.12 R

ÄTTELSE

Endast den som ansökt om godkännande och deltagande i valfrihetssystemet och inte blivit godkänd får ansöka om rättelse. En sådan ansökan ska vara skriftlig och ha inkommit inom tre (3) veckor från det att sökande leverantör mottagit beslut. Ansökan om rättelse ska skickas till Förvaltningsrätten i Härnösand.

Related documents