• No results found

3.1 O

MFATTNING

Vårdgivaren ska ge regelbunden och fullständig allmäntandvård till de barn och ungdomar 3–

23 år som registrerat sig hos vårdgivaren.

Med regelbunden vård anges för 3–15 åringar ett tandvårdsbesök med fullständig

undersökning, behandlingsplan samt indicerad vård minst var 24:e månad och för 16–23 åringar gäller minst var 30:e månad.

Individuell riskbedömning styr revisionsintervallen.

I begreppet fullständig allmäntandvård ingår förutom odontologisk behandling och prevention:

• Panoramaröntgen och lägesbestämningar och modeller inför exempelvis

tandregleringsvisning

• Interceptiv tandregleringsvård i enlighet med förutsättningarna i Förfrågningsunderlaget

• Extraktion, frenulumplastik och friläggningar efter remiss från specialist

• Retention ett år efter tandregleringsvård

Tandvården ska vara avgiftsfri för patienten under förutsättning att den inbegrips i tandvård som är nödvändig för att uppnå ett funktionellt och utseendemässigt godtagbart resultat.

Vården ska tillgodose patientens behov av trygghet och vara lättillgänglig.

3.2 M

ÅLGRUPP

• Barn och ungdomar 3 - 23 år som är folkbokförda i Västernorrlands län eller kvarskrivna enligt Folkbokföringslagen.

• Papperslösa/gömda flyktingar som inte fyllt 18 år ska erbjudas vård i samma

omfattning som den som är folkbokförd i Västernorrlands län enligt lagen om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistats i Sverige utan nödvändiga tillstånd

• Barn och ungdomar 0 - 23 år som är folkbokförda i annat län och som kontaktar vårdgivaren för akutabesvär

3.3 B

ARN

-

OCH UNGDOMARS BEHOV

Alla barn ska behandlas utifrån sin förmåga, sitt behov och sina förväntningar.

• Barnet ska inskolas på ett pedagogiskt riktigt sätt. Tandvårdspersonalen ska sträva efter att skapa god kontakt med barn och målsman

• Ett gott psykologiskt omhändertagande ska karaktärisera barn- och

ungdomstandvården. Barnets integritet ska respekteras och vården ska utformas med hänsyn till barnets individuella förutsättningar

• Inom barn- och ungdomstandvården ska smärtfri behandling eftersträvas.

• Vid behov ska sedering kunna erbjudas som komplement till konventionell

behandling. Som förstahandsalternativ ska behandlingen ske inom allmäntandvården med hjälp av farmaka. Barn som kan vara aktuella för tandvård under narkos

bedöms av specialist i pedodonti eller allmäntandläkare med erfarenhet av narkos- tandvård.

• Barntandvården ska vara amalgamfri

• En medvetenhet ska finnas hos vårdgivaren om barns utsatthet. Samtliga medarbetare ska känna till de krav som ställs på all vårdpersonal vid misstanke om att ett barn far illa. Anmälan ska göras till socialtjänsten vid misstanke om att ett barn far illa. Med barn som far illa avses bland annat försummelse/omsorgssvikt, psykisk och fysisk misshandel samt sexuella övergrepp

3.4 A

LLMÄNTANDVÅRDEN

Allmäntandläkaren har ansvaret för övervakning av barns och ungdomars bettutveckling och för att behandling sker i förekommande fall efter anvisningsbehandling av bettavvikelser och för att bettavvikelserna, enligt de av Region Västernorrlands fastställda kriterierna, blir behandlande av tandläkare med adekvat kompetens.

Ansvariga tandläkare ansvarar för:

• Övervakning av bettutveckling i både det primära och det permanenta bettet

• Att uppmärksamma och diagnostisera bettavvikelser i rätt tid/vid rätt bettutvecklingsstadium

• Att specialist i ortodonti kan konsulteras vid behandling med avtagbar apparat, samt vid övriga behov. Specialist i ortodonti åtar sig behandlingsansvaret och anvisar vilken del av behandlingen ansvarig tandläkare kan utföra.

• Att förbereda inför konsulttillfället med registreringar och röntgenundersökning och information till patient och förälder

• Interceptiv vård

• Extraktioner/operativt avlägsnande på ortodontisk indikation

• Ansvarar för behandling med avtagbar apparat. Kostnad för tandtekniskt arbete och material debiteras Region Västernorrland, leveransfakturor, Box 310, 881 27 Sollefteå, kostnadsställe 51070

• Profylax och behandling av karies och gingivit samt behandling av akuta besvär i anslutning till ortodontisk behandling

3.5 T

ANDVÅRD FÖR ASYLSÖKANDE

Asylsökande barn som omfattas av lagen om hälso- och sjukvård åt asylsökande skall erbjudas av Folktandvården Västernorrland en tandvård på lika villkor som barn bosatta i Sverige. Samtliga asylbarn 3–18 år bör vara kallade inom en månad efter meddelande

mottagits från Migrationsverket och ska kallas per post. Barn under 3 år kallas bara ifall akuta besvär föreligger.

Personer som fyllt 18 år har rätt till omedelbar tandvård, samt tandvård som inte kan anstå.

Vården har som primärt syfte att behandla akuta besvär, få stopp på sjukdomsutveckling och stärka egenvården.

3.6 T

ANDHÄLSOVÅRD VID IDENTIFIERAD SJUKDOMSRISK

Barn som uppvisar tecken på hög risk för eller har aktiv sjukdom ska erbjudas fullständig undersökning/profylax oftare än fastställda revisionstider. Vid behov ska en orsaksutredning och individuellt anpassad behandling erbjudas.

Föräldrar vars barn visar tecken på risk att utveckla karies, ska ges särskilt kunskapsstöd om tandsjukdomars uppkomst och sambandet mellan beteende och hälsa i enlighet med

Folktandvården Västernorrlands riktlinjer avseende generella preventiva insatser.

Kunskapsförmedlingen ska vara anpassad till föräldrars olika förutsättningar att ta del av sådan information.

3.7 O

RTODONTI

Alla barn och ungdomar i åldern 6 - 23 år med ett behandlingsbehov enligt riktlinjen Behovsgradering tandregleringsbehandling ska erbjudas kostnadsfri tandregleringsvård.

När oenighet råder mellan tandläkaren och patient/målsman beträffande behandlingsbehov ska barnet erbjudas bedömning hos annan tandläkare.

Tandregleringskliniken och allmäntandvården samarbetar när det gäller omhändertagandet av barn och ungdomar med bettavvikelser.

3.8 R

EMISS TILL SPECIALISTTANDVÅRDEN

Specialisttandvården ska vara en för patienten kostnadsfri, kvalificerad och tillgänglig resurs när allmäntandvårdens erfarenhet och kompetens inte räcker till.

Samverkan mellan allmäntandvården och specialisttandvården ska i princip alltid ske gällande individer med:

• Medfödda eller förvärvade missbildningar i ansiktet och käkar eller tänder

• Komplicerad sjukdomsbild med speciella krav på behandling och/eller samverkan med andra instanser

• Komplicerade tand- eller käkskador efter trauma

• Okontrollerad sjukdomsutveckling i tänder, käkar och övriga orala vävnader

• Funktionsstörning inklusive orofaciala problem

Remittering för specialisttandvård ska ske i så god tid att denna vård kan påbörjas, och i normalfallet också slutföras, före det år då patienten fyller 24 år för att vården ska utföras utan avgift. Från och med det år patienten fyller 24 år ersätts specialistvård enligt det statliga tandvårdsstödets regler.

Om särskilda journalförda skäl föreligger kan beställaren svara för kostnaderna för

specialisttandvård efter det år patienten fyllt 23 år. Beställaren ska, efter ansökan, pröva detta i varje enskilt fall.

Specialisttandvårdens rutiner för remissgång ska följas.

För att säkerställa att ersättning erhålls för protetik och ortodonti skall Folktandvården Västernorrlands specialistmottagningar kontaktas innan vård påbörjas.

3.9 F

OLKHÄLSA

Tandvården har genom sina regelbundna kontakter med stora delar av befolkningen, speciellt i mötet med tonåringar, goda möjligheter att aktivt delta i folkhälsoarbetet.

Hälsostrategierna ska dels vara generellt populationsinriktade (omfatta alla i målgruppen) dels riktade mot populationer i identifierade högriskområden. För barn med särskilda behov ska insatser göras som är anpassade till barnens individuella behov och förutsättningar. Insatserna görs med klinik och skola som arena.

3.10 T

ILLGÄNGLIGHET

Öppettider, lokaler och utrustning ska anpassas till patientens behov för att garantera god tillgänglighet till vården. Vårdgivaren ska göra verksamheten i alla avseenden tillgänglig för personer med funktionsnedsättningar även kognitiva funktionsnedsättningar.

Mottagningarna ska vara öppna och tillgängliga på telefon under vardagar. Det ska vara möjligt att kontakta enheterna via 1177 vårdguiden för Folktandvården Västernorrland och via e-post för privata klinker.

Vid de tider då mottagningarna inte har öppet ska information lämnas på telefonsvar om var patienten kan få sin vård enligt träffad överenskommelse med annan mottagning.

Vårdgivaren ska i ett tidigt skede av planeringsprocessen informera Vårdval Västernorrland om planerade förändringar i utbudsstruktur. Förändringar i befintlig utbudsstruktur ska godkännas av Vårdval Västernorrland.

3.11 S

ÄRSKILDA UPPDRAG FÖR

F

OLKTANDVÅRDEN

V

ÄSTERNORRLAND Följande uppdrag omfattas inte av Förfrågningsunderlaget.

Uppdragen inklusive uppföljning åligger Folktandvården Västernorrland.

• Mödravårdscentralen (MVC)

• Barnavårdscentralen (BVC)

• Specialisttandvård

• Tandvårdsbehandling under narkos

• Akuttandvård (efter ordinarie enhets öppettid)

• Tandvård till asylsökande

• Barn med särskilda behov

• Ortodonti

• Asyl

3.12 S

ISTAHANDSANSVAR

Folktandvården Västernorrland har ett sistahandsansvar. Med sistahandsansvaret menas enbart ett åtagande i form av att ansvara för de barn och ungdomar vars målsmän inte aktivt valt en vårdgivare eller där individen på något sätt riskerar att inte få någon tandvård vid tex upphörande av en privat verksamhet.

3.13 L

ÄKEMEDEL

Läkemedelsbehandling ska ske på ett rationellt, säkert och kostnadseffektivt sätt med ett helhetsperspektiv där patientens och samhällets bästa beaktas.

Vårdgivarens förskrivning ska ske i enlighet med rekommendationerna som utfärdas eller förmedlas av Region Västernorrlands läkemedelskommitté inklusive ”Mitt läkemedel”.

Recept ska vara försedda med kvalitetssäkrad identifikation som innehåller personlig förskrivarkod

3.14 V

ÅRDKEDJAN MED ANSVARIG VÅRDGIVARE

Alla barn/ungdomar ska ha en ansvarig tandläkare vilket ska framgå av journalen. Kontinuitet avseende behandlingsansvarig ska eftersträvas. Vården ska i så stor utsträckning som möjligt ges i team där arbetet fördelas på ett sätt som innebär trygg och säker vård för patienten.

Ansvarig för teamets arbete är tandläkaren.

Delegering av arbetsuppgift ska ske i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd.

3.15 K

ATASTROFSITUATION OCH HÖJD BEREDSKAP

Vårdgivaren ska vid katastrof-, kris- och krigsläge samt epidemiläge följa direktiv ställda av Region Västernorrland och fortsätta sin verksamhet under regionstyrelsens ledning.

Vid höjd beredskap, vilket innebär skärpt beredskap eller högsta beredskap ska Vårdgivaren fortsätta att utföra uppdraget under regionstyrelsens ledning. Vårdgivaren ska i egenskap av näringsidkare vidta de åtgärderna, i fråga om planering och inriktning av verksamheten, tjänstgöring och ledighet för personal samt användning av tillgängliga resurser, som är nödvändiga för att verksamheten ska fungera under rådande förhållanden.

3.16 Ö

VRIGT

I begreppet fullständig allmäntandvård ingår inte - apnéskena på medicinsk indikation

- gomplåtar vid oralmotorisk träning

- tandskydd (om detta ej är odontologiskt indicerat som traumaprofylax) - kosmetiska åtgärder som exempelvis tandsmycken, blekning

Allmäntandvård från och med det år patienten fyller 24 år, ersätts enligt det statliga tandvårdsstödets regler.

Related documents