• No results found

Förväntad utveckling

Federal Reserve i USA har genom att fortsätta trycka pengar i en hög takt bidragit till en hög inflation i dollarn som under lång tid agerat global reservvaluta, aktiemarknaden har som effekt ökat i värde.

Därtill råder en stor osäkerhet kring Kinas agerande kring omstruktu-reringen av deras framgångsrika företag. Vidare är situationen kring Evergrande ett mörkt orosmoln på den finansiella marknaden. Problem

att betala skulder kombinerat med en hög grad av utgivna papper riskerar att skapa dominoeffekter som kan leda till allvarliga ekonomiska konse-kvenser på en global skala.

Sveriges ekonomiska återhämtning har börjat närma sig en nivå i linje med de nivåerna av BNP som var aktuella innan Covid-19 och SKR förväntar sig att riket ska nå ni-vån under årets tredje kvartal. Nya smittvågor utgör på grund av bland

annat vaccinationen en eventuell lägre ekonomisk risk. Enligt SKR:s prognos förväntas skatteunderlaget växa med 1,1 procent per år under 2020-2024 vilket är betydligt lägre än de senaste tio årens genomsnitt vilka uppgår till 1,6 procent till stora delar som en direkt ekonomisk konsekvens av Covid-19.

KOMMUNSTYRELSEN

Kommunstyrelsen fortsätter arbetet med digitalisering, både av egna pro-cesser och genom stöd till nämnder-nas arbete med detta. Prioriterade områden är

• Automatisering av processer och repetitiva administrativa arbets-uppgifter.

• Digital utrustning, standardisering och anpassning utifrån använd-ningsområde och funktion till rätt kostnad.

• Fjärrarbete och digitala möten, fortsätta utveckla användandet av och åtkomst till arbetsrelate-rat material och system med rätt säkerhetsperspektiv och åtkomst-metod.

Arbetet med införande av nytt lö-nesystem fortskrider, nytt system för självservice ska implementeras och utbildningar genomföras löpande.

Det pågår ett arbete kring att Över-förmyndaren i Härnösands kommun gör en gemensam förvaltningsorga-nisation med Kramfors kommuns överförmyndarverksamhet. Verk-samheten kommer enligt plan att lokaliseras till Härnösand. Vid tiden för delårsrapporten finns inget avtal skrivet, ett sådant avtal kommer inte reglera överförmyndarens politiska organisation. Förändringen väntas genomföras med start 1 januari 2022.

ARBETSLIVSNÄMNDEN

Arbetsförmedlingens statistik visar på att arbetslösheten återhämtar sig efter pandemin, men att konkurrens-svaga grupper befinner sig längre tid i arbetslöshet. Arbetslivsnämnden har i detta en utmaning att matcha deltagare vidare till sysselsättning via

det utbud och stöd som verksamhe-terna erbjuder.

Viktiga medel för att nå effekt i nämndens arbete är samverkan med näringsliv, andra utbildningsaktörer och huvudmän.

I det strategiska perspektivet pågår samverkan med regionens vuxenut-bildningar och Mittuniversitetet i syfte att ha regionala perspektivet för ögonen när utbildningsutbud match-as till arbetsmarknadens efterfrågan.

Särskilt intressant beredningsarbete handlar om hur Härnösand, och då särskilt Vuxenutbildningens olika delar, kan arbeta för att bidra med studieplatser och utbildningar i linje med Northvolts behov för att främja Sundsvallsregionens arbete för Nort-hvolts etablering i regionen.

SAMHÄLLSNÄMNDEN

Samhällsnämnden förväntar sig ett högt besöksantal av turister i kom-munen, främst sommartid. Förvänt-ningarna från besökare och med-borgare är höga för de besöksmål, vandringsleder och anläggningar som nämnden ansvarar för och kan påverka kostnaderna om förväntning-arna ska uppfyllas. Antalet ärenden inom myndighetsutövningen har ökat markant och väntas även kommande år ligga på en hög nivå. Detta visar på en vilja att bygga och investera i kommunen vilket är positivt men som samtidigt kan medföra merkost-nader inom nämndens ansvarsområ-den.

SKOLNÄMNDEN

Skolnämndens mål att uppnå en god miljö för utveckling och lärande har

antagits utifrån skolforskningens slutsatser att ett varaktigt övergri-pande skolutvecklingsarbete behö-ver 5-7 år på sig för att långsiktiga effekter ska kunna utvärderas och önskvärda lägen ska kunna uppnås.

De strategiska fokusområdena Ny-anländas lärande, Digitalisering och Kompetensförsörjning har därför ett uttalat flerårsperspektiv med sig för att kunna följas systematiskt utifrån uppnådd och bedömd effekt.

Fortsatt rådande pandemiläge skapar osäkerhet i planeringsförutsättning-arna för verksamheterna. Åtgärder för att hålla distans i lokaler och minska risken för uppkomst och spridning av smitta bedöms ha en fortsatt kost-nadsdrivande effekt i förhållande till de tidigare planeringsförutsättningar och i förhållande till de budgeterade medel som fastslagits.

På nationell nivå pågår omfattande processer, såväl på regeringsnivå och myndighetsnivå, som bedöms påverka skolverksamheten under innevarande läsår. Inte minst gäller detta regelver-ket för de statsbidrag som är riktade och som kräver de lokala skolhuvud-männens motprestationer på olika sätt.

De allt större skillnaderna i de individuella förutsättningarna hos barn och elever att nå målen medför ökade krav på verksamheterna att vidta de så kallade kompensatoriska stödåtgärderna, vilka ska sörja för att utbildningen i så hög utsträckning som möjligt ska vara likvärdig.

SOCIALNÄMNDEN

Socialnämnden står inför en rad utmaningar i form utav ny planerad

lagstiftning inom verksamhetsområ-det. Under hösten kommer nämnden ta del av innebörd av dessa lagförslag än mera.

Införandet av heltid som norm pågår under 2021 i ”pilotform” för att därefter övergå i ett breddinförande inom nämndens samtliga

verksam-heter. Det innebär att det är viktigt att de medel KS avsatt för att stödja uppkomna kostnader till följd av hel-tidsinförande även finns tillgängliga att avropa under 2022.

Ett spännande och utvecklande arbete med att utveckla God och Nära vård i samverkan med länets övriga aktörer

och inom kommunen kommer att pågå under de kommande åren.

Nämnden fortsätter sitt arbete med förebyggande åtgärder för att möta upp medborgares behov av vård och omsorg. Därutöver planeras/tillskapas nya platser inom Omsorgen av funk-tionsnedsatta och särskilt boende.

Utbildning av BPSD-team (Bete-endemässiga, psykiska symptom vid demens) kommer att genomföras under hösten 2021.

Ett nytt verksamhetssystem kommer att implementeras under 2021.

Några av socialnämndens viktigaste utmaningar de kommande åren är att:

• Hantera omsorgsskulden

• Breddinföra ”heltid som norm”

• Noga följa utvecklingen avseende barn och ungas behov av nämn-dens stöd – särskilt i ljuset av pandemins följdverkningar

• Utveckla förmågan att rekrytera kompetent personal till nämndens alla verksamhetsområden

• Möta de demografiska föränd-ringarna på klokast möjliga sätt.

02

Finansiella