• No results found

väsentlig betydelse

OMVÄRLDSHÄNDELSER- NATIO-NELLT, REGIONALT OCH LOKALT Inledningen av 2021 har till stor del handlat om Covid-19 pandemin, vaccinationer och rekommendationer på nationell och lokal nivå. Pandemin påverkar den samhällsekonomiska utvecklingen, kommunernas skatt-eunderlag, arbetsmarknaden och sysselsättning, näringslivet och fö-retagarnas möjligheter att driva sina företag under pandemin och kraft att återhämta sig. Smittspridningstalen i länet och i Härnösand genomgick en andra våg under november 2020-ja-nuari 2021, och en tredje våg under mars-maj 2021. Smittspridningen sjönk under juni månad i Härnösand, regionen och nationellt, varför lättna-der i rekommendationerna genom-fördes första juli. Ytterligare lättnader i rekommendationerna väntas i september. Andelen färdigvaccinera-de invånare i Sverige var i början av augusti 41,7 procent. I länet var 51,8 procent färdigvaccinerade.

Kommunens alla verksamheter, med-arbetare och chefer påverkas av den pågående pandemin. Det är utma-nande att befinna sig i ett läge där det inte finns givna svar, där arbetsbelast-ning och arbetsmiljö har påverkats i det närmaste dagligen. Vikten av säkra arbetsförhållanden ställer höga krav på både medarbetare och chefer att ta in information och anpassa arbetet efter en ny verklighet.

Coronapandemins påverkan på de-mokratiska processer och minskade/

förändrade möjligheter till infly-tande har fått som konsekvens att nya arbetssätt och digitala lösningar genomförts lokalt. Digitala kommun-fullmäktigemöten har genomförts sedan december 2020.

ARBETSMARKNADEN OCH SYSSEL-SÄTTNING

Efter pandemins utbrott uppmättes totalt i riket historiskt höga varseltal och ett kraftigt ökat antal inskriv-na arbetslösa. Under helåret 2020 noterades det högsta antalet inskrivna arbetslösa sedan 1997. Under första halvåret av 2021 ses en minskning av antalet inskrivna arbetslösa hos Ar-betsförmedlingen. Många går från ar-betslöshet till anställning vilket är en förbättring i jämförelse med tidigare bedömning. Sammantaget är dock arbetslösheten på en hög nivå och långtidsarbetslösheten fortsätter öka.

Läget på svensk arbetsmarknad är fortfarande allvarligt och svensk eko-nomi påverkas även framöver till stor del av utvecklingen i omvärlden. När den ekonomiska aktiviteten stärks kommer i första hand anställda som beviljats korttidsarbete att gå upp i arbetstid under inledningsskedet. Det innebär att jobbtillväxten under det närmaste året hålls tillbaka.

Pandemin har generellt slagit hårt mot branscher som hotell, restaurang

och handel där tillfälliga anställning-ar är vanliga och där det finns många ingångsjobb. Samtidigt medför strukturomvandlingen på arbets-marknaden att vissa jobb, exempelvis inom handeln, inte kommer tillbaka efter krisen. Särskilt drabbade är storstäderna och kommuner med hög gränshandel. Antalet varsel i Väster-norrland har under 2021 och fram till och med juli varit i snitt 22 per månad.

Företagens anställningsplaner mins-kade kraftig våren 2020 men åter-hämtade sig till viss del under hösten.

De senaste månaderna har dock optimismen bland företagen ökat och planerna på antalet nyanställningar har stigit snabbt. Antalet nyanmälda platser på arbetsmarknaden i Härnö-sand har under första halvåret 2021 varit högre än motsvarande period 2020.

Arbetsförmedlingens omvärldsa-nalys (mars 2021) är att läget på svensk arbetsmarknad är fortfaran-de är allvarligt och fortfaran-den fortsatta utvecklingen är alltjämt svårbedömt.

Återhämtningen kommer att ta tid vilket styrker behovet av individuellt anpassade stöd för att bryta arbetslös-hetstiderna i ett så tidigt skede som möjligt. Vägledning och anvisning till både reguljär utbildning och arbets-marknadsutbildning framstår därför som än mer viktiga verktyg för att

hålla tillbaka arbetslösheten på både kort och lång sikt. Digitaliseringen och automatiseringen fortsätter att driva på strukturomvandlingen vilket skapar nya arbetstillfällen men också förändrade krav på arbetskraftens kompetenser.

Beslutet att prioritera nya Ostkustba-nan och NorrbottniabaOstkustba-nan kommer på sikt påverka arbetsmarknadsom-rådet, näringslivet och utvecklingen i regionen och Härnösand på ett mycket positivt sätt.

HANDELN OCH BESÖKSNÄRING Ändrade köpbeteenden till följd av pandemin har skapat en tudelning av handeln i flera dimensioner. En redan utmanad butikshandel har fått det ännu tuffare på många håll, medan e-handeln växt. Försäljningen av varor till våra bostäder och trädgårdar har varit stark, medan försäljningen av kläder, skor och accessoarer varit rekordsvag. Minskat antal restaurang-besök har lyft den breda livsmedels-handeln, men samtidigt varit negativt för partihandeln som även levererar

till restauranger. Det genomgående temat inom handeln under pandemin är alltså tudelning. Sammantaget föll omsättningen i hela handeln med en procent under 2020, vilket motsvarar 35 miljarder kronor.

Trenden med återbruk och medveten konsumtion ökar inom t.ex. livsmed-el, kläder och möbler. En trend som i sin tur har skapat nya affärsmöjlighe-ter och mötesplatser.

Besöksnäringen ser ut att till viss del ha återhämtat sig om man utgår från statistiken från Tillväxtverket och SCB som visar en tydlig ökning av antalet gästnätter i jämförelse med 2020 under perioden från mars och framåt i Västernorrland. För riket som helhet ökade antalet gästnätter med 43 procent i maj 2021 jämfört med maj 2020. Dock är det en bit kvar till 2019 års nivå, då antalet gästnätter var 40% fler än i maj 2021.

BEFOLKNINGSUTVECKLING Den demografiska utveckling-en påverkar förutsättningarna på

arbetsmarknaden. Fram till år 2030 fortsätter den demografiska utveck-lingen mot en ökad andel äldre i befolkningen. Parallellt väntas den yrkesaktiva delen av befolkningen endast öka marginellt under samma period. Det medför ökade svårigheter med kompetensförsörjningen inom flera bristyrken, inte minst inom vård och omsorg där behovet av arbets-kraft väntas öka arbets-kraftigt de närmsta åren. Samtidigt kan stora regionala skillnader noteras som visar på att denna utveckling är en särskilt stor utmaning i landsbygdskommuner.

För att klara både kompetensför-sörjningen och motverka en försörj-ningsbörda behöver sysselsättningen öka i grupper som idag står utanför arbetsmarknaden.

Fler flyttar från Stockholm än till, främst barnfamiljer väljer att bosätta sig på mindre orter. Stockholms län har ett negativ flyttnetto för första gången på 15 år. Möjligheter att arbeta hemifrån, digitaliseringen samt infrastruktursatsningar kan påverka trenden framåt.

Landsbygds-kommuner i kransområden till större arbetsmarknadsområden spås kunna utnyttja trenden för en positiv befolk-ningsutveckling.

HÅLLBARHET

Under en mycket kort tid har omvärlden förändrats drastiskt och människors vardag har begränsats.

Förändringen riskerar att påverka såväl den fysiska som psykiska hälsan.

Signaler nationellt om ökad psykisk ohälsa påverkar Härnösand i form av att behovet av (tidiga) insatser ökar lokalt.

Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem och inbegriper såväl rättsliga, sociala som hälso-och sjukvårdsaspekter. Arbetet tar sin utgångspunkt i de mänskliga rättig-heterna. Regeringen har under året intensifierat arbetet och presenterat ett åtgärdspaket med 40 punkter i arbetet med att bekämpa mäns våld

mot kvinnor och våld i nära relatio-ner. De 40 punkterna indelas i fyra områden:

• Ett utökat och verkningsfullt före-byggande arbete mot våld

• Förbättrad upptäckt av våld och starkare skydd och stöd för vålds-utsatta kvinnor och barn

• Effektivare brottsbekämpning

• Förbättrad kunskap och metodut-veckling

FN:s klimatpanelsrapport 2021 har under sensommaren fått stor uppmärksamhet. Korta nedslag ur rapporten visar att:

• Det är otvetydigt att mänsklig på-verkan har värmt upp atmosfären, havet och landområdena.

• Den senaste tidens omfattning på förändringar i klimatsystemet i sin helhet och det nuvarande tillstån-det av flera av dess aspekter saknar motstycke många århundraden till många årtusenden tillbaka i tiden.

• Mänskligt orsakad klimatför-ändring påverkar redan många väder- och klimatextremer i alla områden jorden runt. Sambandet mellan observerade förändringar i extremer som exempelvis värme-böljor, skyfall, torka och tropiska cykloner, och hur de påverkas av mänsklig klimatpåverkan, har stärkts

• Den globala medeltemperaturen kommer att fortsätta att öka åt-minstone till mitten av 2000-talet i samtliga utsläppsscenarier som har beaktats i denna rapport. En global uppvärmning på 1,5°C och 2°C kommer att överskridas under 2000-talet om inte kraftiga utsläppsminskningar av koldioxid och andra växthusgaser görs under de kommande årtiondena.

Bilindustrins pågående omställning till elbilar behöver mötas med en utbyggd laddinfrastruktur. Omställ-ningen kan även innebära möjligheter för nya gröna industrietableringar i vår region - där Northvolt/Volvo är ett konkret exempel.

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen har under 2021 fortsatt arbetet med att stötta före-tagare som drabbats ekonomiskt av Covid-19 genom den s.k. företags-akuten. Den sista juni upphörde den ekonomiska rådgivningen, men den coachande rådgivningen fortsätter.

Det finns ett växande intresse för investeringar i nybyggnation av

bostäder i kommunen. Kommunen arbetar aktivt med att möta investe-ringsintresset och planberedskapen av nya bostäder är god.

Vid årsskiftet bildades Kommunsty-relsens nya lokalförsörjningsenhet.

Intendenttjänster från socialnämn-den, skolnämnden och kommunsty-relsen flyttades till den nya enheten.

Ett virtuellt hållbarhetskontor har skapats där arbetet bedrivs i nät-verksform. En kommunövergripande digitaliseringsgrupp har bildats, liksom en IT-arena som i samarbete med arbetslivsnämnden kommer att hantera den användarnära IT-sup-porten.