• No results found

KREATIVT FÖRETAGANDE MED MÅNGSIDIG ARBETSMARKNAD

bedömningen

MÅL 2 KREATIVT FÖRETAGANDE MED MÅNGSIDIG ARBETSMARKNAD

3,29

RESULTAT AUG 2021 Kommunpolitikernas attityder till företagande ska förbättras och överstiger just nu målnivån för 2021. Kommunpolitikernas attityder till företagande

ska förbättras 3,20 3,29 3,07 2,92

Tjänstemännens attityder till företagande ska

förbättras 3,20 3,27 3,07 2,93

Avtalet gäller för 2022-2024.

Pandemin har drivit på digitaliseringen och fler företag har utvecklat sin digitala utveckling i allt snabbare takt. Förväntningarna har ökat på att kommunorganisationen har en god digital kom-petens och en digital miljö som kan utgöra en resurs för näringslivet. Den digitala utvecklingen ställer också krav på att verksamheten anpassar sig till nya arbetsformer.

I mars månad lanserade kommunen en ny e-tjänst för upphandling. En digitaliseringsar-betsgrupp har skapats tillsammans med Tech-nichus med syfte att fortsätt och samarbeta kring digitaliseringsfrågor.

Genom ökad intern samverkan inom kom-munorganisationen utvecklas förståelsen för fö-retagande och företagens betydelse för välfärden.

BESKRIVNING: All utveckling i Härnösand präglas av hållbarhet och ett gemensamt engagemang för minskad miljöpåverkan. Här utvecklas kunskapen som behövs för att skapa ett hållbart samhälle.

Med förnybar energi, klimatsmarta lösningar, ökad självförsörjning och hushållning av naturresurser är Härnösand en föregångare i omställningen till en fossilfri ekonomi.

BEDÖMNING: Målet bedöms vara delvis uppnått vid årets slut.

En översyn av linjenätet för kollektivtrafik samt kvällstrafiken har genomförts. Förändringen innebär en helt ny kvällstrafik mellan kl 18:15- 22:15 vardagar med start den 13 december 2021. Resultatet från Medborgarundersökning-en (SCB) visar att kvinnor i kommunMedborgarundersökning-en vid de tre senaste mättillfällena (2018-2020) skattat möjligheten att använda kollektivtrafiken för resor lägre än motsvarande resultat för män.

Förändringen i linjenätet samt kvällstrafiken väntas påverka möjligheten att använda kollek-tivtrafiken för resor positivt.

Under tiden med covid-19 har kommunorga-nisationens behov av fordon varit högt. Utifrån

det rådande läget har inga riktade insatser genomförts för att minska andelen km med fossilberoende bilar, detta som en följd av att alla bilar som funnits tillgängliga har nyttjats i verksamheter relaterade till covid-19.

Vid byte av kommunens egna fordon tas hänsyn till kommunens riktlinjer vilket innebär att det i möjligaste mån alltid strävas efter att införskaffa fossilfria fordon. De leveransproblem som finns inom fordonsindustrin har påverkat inköp av nya bilar. Under årets första åtta månader har en dieselbil bytts ut mot en gasbil. Leveranspro-blemen väntas ha fortsatt påverkan även under nästa år.

Med syfte att minska den klimatpåverkan som kommunens livsmedel bidrar med har flera MÅL 3 - LEDANDE MILJÖKOMMUN MED AKTIVT OMSTÄLLNINGSARBETE

RESULTATUPPDRAG MÅLNIVÅ Utsläppen av växthusgaser (CO2) för

kommunen med fokus på konsumtion

(livsmedel ska minska 2,10 2,30 2,53

Utsläppen av växthusgaser (CO2) för kommunen med fokus på transporter ska

minska Saknas

Möjligheten att använda kollektivtrafiken för

resor ska öka 5,1 Saknas 5,1 4,9

BESKRIVNING: Härnösand är en modern kunskapsstad med kreativa miljöer för utbildning och lärande och där det är naturligt att nyttja digitaliseringens möjligheter. Framgångsrik skolverksam-het på alla nivåer ger alla chansen att lyckas. Nya samarbeten, kunskapsutbyte och närskolverksam-het till högre utbildning lägger en grund för dagens och morgondagens jobb och näringslivets kompetensbehov.

Folkbildning och kulturella uttryck ger inspiration till nytänkande.

BEDÖMNING: Målet bedöms vara delvis uppnått vid årets slut.

Under 2021 har andelen elever med godkända betyg inom gymnasiala kurser på Komvux mins-kat. En förklaringsfaktor i detta bedöms vara att undervisningen inom vuxenutbildningen som en följd av covid-19 bedrivits på distans under perioden. Distansstudier är en studieform som ställer höga krav på eleven i form av självdis-ciplin, ansvar och studieteknik. För att erbjuda ökat platsbundet stöd i studierna till elever har en studiehall utvecklats och färdigställts under inledningen av året, och möjligheten till enskilt stöd från lärare har ökats.

Vid tiden för delårsrapporten finns ingen offi-ciell statistik tillgänglig gällande andelen elever som är behöriga till gymnasiet. De sammanställ-ningar och analyser som gjorts internt indikerar dock en positiv utveckling, där 89,7 procent av avgångseleverna i årskurs 9 var behöriga.

Det är viktigt i sammanhanget att poängtera att dessa resultat gäller efter avslutade studier i sommarskola. I samband med att den officiella statistiken görs tillgänglig, kommer denna att analyseras och redovisas.

Även för andelen elever som fullföljer gym-nasieutbildning inom fyra år saknas officiell statistik vid tiden för delårsrapporten. Den MÅL 4 - KUNSKAPSSTADEN DÄR ALLA KAN VÄXA

mindre åtgärder vidtagits under perioden, alla med syftet att minska mängden CO2-ekviva-lenter per kilo inköpt livsmedel. Exempelvis har projektet ”Klimat torsdag” startat på Wende-laskolan där maträtter som blivit över under veckan tas tillvara. Ett samarbete med en av kommunens största matvarubutiker har inletts i

syfte att minska matsvinn. Samarbetet innebär att varor som inte kan säljas i butiken på grund av trasig förpackning eller utgånget datum häm-tas en gång per vecka. Varorna är kostnadsfria för kommunen och kommer invånarna tillgodo i skola, förskola och boenden. Andelen elever i åk 3 som klarar delproven i

Svenska och Svenska som andraspråk ska öka 72% 69%* 69% 69% **

Andelen elever i åk 9 som är behöriga till ett

gymnasieprogram ska öka 84,0% 89,7%* 83,9% 79,2% **

Andelen elever som fullföljer

gymnasieutbild-ning inom 4 år ska öka 72% 88%* 74,8% 70,5%

Andelen elever på Komvux med godkända

resultat inom gymnasiala kurser ska öka Ökning 73,4%* 81,5%

-*) Utfall utifrån intern sammanställning. Offentligt bearbetad statistik finns inte tillgänglig vid tiden för delårsrapporten.

**) Ingen bedömning av måluppfyllelse vid årets slut kan göras. Se kommentarer i målredovisningen.

terna sammanställning som gjorts visar dock på att andelen med examen uppgår till 88 procent för innevarande år, vilket i sammanhanget kan betraktas som ett delresultat med bäring mot resultatuppdraget. Denna andel innefattar både yrkes- och gymnasieexamen.

Inom området svenska och svenska som andra språk i årkurs tre mäts måluppfyllelsen ge-nom resultatet på nationella prov. Under 2021

genomfördes inga nationella prov i årskursen till följd av restriktioner under rådande pandemi.

Detta innebär att en analys av måluppfyllelsen baserad på officiell statistik inte kommer vara genomförbar. Dock används olika verktyg och mätmetoder för att undersöka progressionen i elevernas lärande. Resultatet av detta visar att elever i årskurs tre har en positiv utveckling, både vad gäller innevarande läsårs elever men även i jämförelse med föregående läsårs elever.

BEDÖMNING: Målet bedöms delvis uppnått vid årets slut.

Brukares nöjdhet med sin hemtjänst och sitt särskilda boende mäts genom den nationella undersökningen ”Vad tycker de äldre om äld-reomsorgen?”. Mätningen genomförs en gång/

år, men årets mätning är försenad. Enkätinsam-lingen planeras ske i december och resultatet presenteras i maj 2022.

Inom kommunens särskilda boenden (SÄBO) och hemtjänst har arbetet fortlöpt med att möjliggöra en meningsfull vardag för

bruka-re genom att aktiviteter utgår från individens intressen och behov, så kallad professionell, personcentrerad planering.

Kompetenshöjande insatser för personal inom äldreomsorgen pågår inom Äldreomsorgslyftet.

Genom att öka andelen personal med adekvat utbildning skapas bättre förutsättningar och högre kvalitet inom verksamheten.

Införandet av heltid som norm bedöms påverka personalkontinuiteten inom både SÄBO och hemtjänsten positivt. Genom att brukaren mö-ter ett mindre antal olika personer skapas bättre

BESKRIVNING: Härnösands kommun erbjuder välfärdstjänster av hög kvalitet där behoven styr och insatserna ges på lika villkor, oavsett kön, sexuell läggning eller bakgrund. Resurser prioriteras så att allas rätt till utveckling och ett värdigt liv tillgodoses. Kommunens arbete präglas av lyhördhet och respekt för den enskilde. Barnens bästa är i centrum för alla beslut.