• No results found

Låneskuld och borgensåtagande

NETTOINVESTERINGAR 2021 AUG 2020 AUG

Nettoinvesteringar (mnkr) -9,1 -23,5

Nettoinvesteringar i relation till avskrivningar 31,8% 72,5%

BORGENSÅTAGANDE (MNKR) 2021 AUG 2020 DEC

Borgen 1401 1421

Varav kommunala företag 1379 1399

Varav egna hem 0 0

Varav övriga 21 21

Kommunen har investerat i en ovanligt låg takt jämfört mot föregående perioder. Nytt för perioden är att kommunen investerar i immateriella anläggningstillgångar där det nya lönesystemet efter aktivering, kommer att skrivas av under de sju år kontraktet löper. Kommunens avskrivningar är högre än nettoinvesteringarna vilket innebär att kommunen tappar tillgångsmassa vilket ej är önskvärt. Det ska dock ställas i relation till att kommunen ofta visar en relativt passiv investe-ringstakt under årens första åtta månader jämfört med resterande del av året.

Kommunkoncernen har minskat sin belåning sedan årsskiftet vilket är ett hälsosamt tecken. Låneåtagandet har återgått till nivåerna från 2019 samtidigt som kommunen alltjämt avstår från att amortera sina lån, vilka fortsatt uppgår till 210 mnkr.

Avvikelser mellan budget och prognos

HELÅRSPROGNOS (MNKR) BUDGET HELÅR PROGNOSAVVIKELSE HELÅR PROGNOSTISERAT RESULTAT HELÅR

Kommunstyrelse inkl KF 0,0 9,8 9,8

Kommungemensam verksamhet 0,0 1,8 1,8

Arbetslivsnämnd 0,0 -0,3 -0,3

Samhällsnämnd 0,0 -3,5 -3,5

Skolnämnd 0,0 -19,9 -19,9

Socialnämnd 0,0 -36,9 -36,9

Summa verksamhetens nettokostnader 0,0 -49,1 -49,1

Skatteintäkter och finansnetto 17,5 30,4 47,9

Summa 17,5 -18,8 -1,3

Kommunens prognos för det sam-lade helårsresultatet landar på -1,3 mnkr, att jämföra med det bud-geterade helårsresultatet på +17,5 mnkr. Den prognostiserade budget-avvikelsen uppgår därmed till -18,8 mnkr och beror på att nämndernas verksamhet (verksamhetens netto-kostnad) förväntas avvika negativt mot budget med -49,1 mnkr. Därtill har beslut fattats om en obudgeterad satsning på minskad arbetslöshet som prognostiseras belasta årets resultat med ytterligare - 6,0 mnkr.

På den positiva sidan prognostiseras skatteintäkter och generella statsbi-drag avvika positivt mot budget med +36,5 mnkr. främst socialnämnden (-36,9 mnkr) och skolnämnden (-19,9 mnkr) som utgör prognosavvikelsen gentemot budget för verksamhetens nettokost-nad men också samhällsnämnden (-3,5 mnkr) medan kommunstyrel-sen har en positiv budgetavvikelse på +9,7 mnkr.

Kommunstyrelsen (+9,7 mnkr) Den positiva budgetavvikelsen inom kommunstyrelsen beror främst på att avsatta medel till införande av hel-tidsresan inte behövt användas i den omfattning som budgeterats. Därut-över har kommunstyrelsen haft lägre personalkostnader när vakanser och sjukskrivningar inte har återbesatts fullt ut. En annan bidragande orsak till det prognostiserade överskottet är att införandet av nytt lönesystem klassificerats som en immateriell tillgång vars utgifter bokförs som en

investering istället för, som budgete-rats, en kostnad på driftsbudgeten.

Samhällsnämnden (-3,5 mnkr) Samhällsnämndens intäkter väntas minska med -6,8 mnkr jämfört med helårsbudget vilket främst beror på minskade intäkter från badanlägg-ningar. De prognostiserade kostna-derna förväntas blir ca +3,3 mnkr lägre än budget vilket främst beror på lägre personalkostnader där ex-empelvis kostnader för vikarier inom fritidsanläggningar minskat under pandemin.

Socialnämnden (-36,9 mnkr) Inom Socialnämnden är det främst ökade personalkostnader (-34 mnkr) som utgör den prognostiserade avvikelsen. En betydande delförkla-ring till de utökade kostnaderna för personal är den utökade

bemanning-en för att minska riskbemanning-en för smitt-spridning samt det Covid-19 team som funnits under första kvartalet 2021. Socialnämndens bedömning är att ca -21,6 mnkr av nämndens kostnader under 2021 är hänförliga till den pågående Covid-19-pande-min. Med anledning av den statliga covid-19-relaterade ersättningen för december månad 2020, på totalt +7 mnkr som kunde bokföras först 2021, landar dock den prognostisera-de nettoeffekten för covid-19 unprognostisera-der 2021 på -14,6 mnkr.

På verksamhetsområdesnivå så är det hemtjänsten som är främsta orsaken till det prognostiserade underskot-tet. Det samlade underskottet för hemtjänsten uppgår till -22,7 mnkr, varav ca -7,6 mnkr är volymrelate-rad och beror på ökat antal utförda hemtjänsttimmar. Resterande del av underskottet är främst relaterat till för låg brukartid vilket innebär att hemtjänsten inte bedrivs på ett tillräckligt ekonomiskt effektivt sätt.

Särskilt boende prognostiserar ett underskott på -10,8 mnkr. Främsta orsaken är ökade personalkostnader (-8,9 mnkr) och en delförklaring är ökad grundbemanning samt extra chefer i syfte att minska spridningen av Covid-19 under perioden jan-april.

Hälso- och sjukvården prognosti-serar ett underskott om -8,2 mnkr vilket beror på att det tidigare under året varit mycket inhyrd personal.

Individ och familjeomsorgen prog-nostiserar med en positiv budgetav-vikelse om +3,8 mnkr vilket främst beror på lägre placeringskostnader för HVB för barn och unga.

Skolnämnden (-19,9 mnkr) Intäkterna för Skolnämnden väntas överstiga budget med +7,9 mnkr på helårsbasis och beror bland annat på högre statsbidrag, sjuklönekompen-sation från Försäkringskassan under Coronapandemin, samt ökade intäk-ter från försäljning av verksamhet, barn/elever från andra kommuner.

På kostnadssidan är det främst personalkostnaderna som prognos-ticeras överstiga budget med -18,6 mnkr som förklarar den negativa budgetavvikelsen. En viss del av personalkostnadsökningen motsvaras av ökade statsbidrag och en del av underskottet för personalkostnader är hänförliga till den rådande pan-demin då fler korttidsanställningar har behövts för att kunna bedriva verksamheten under den ordinarie personalens frånvaro.

En förklaring till de ökade perso-nalkostnaderna är att ett större antal elever väljer fristående skolverksam-het vilket inneburit en nödvändig omdisponering av budgetmedel från främst personalkostnader inom verk-samhet bedriven i egen regi till kost-nader för köp av huvudverksamhet bedriven i extern regi. Anpassning av verksamhetskostnaderna i egen regi till budget har dock inte genomförts i den utsträckning som krävts. Även kostnader för köp av huvudverksam-het i extern regi prognostiseras bli -4,4 mnkr högre än budgeterat.

Totalt beräknas covid-19 relaterade kostnader och intäkter uppgå till -4,3 mnkr. Här inryms då bland an-nat personalkostnader samt inköp av extra städ och material samt intäkter för sjuklönekompensationen.

SATSNING FÖR MINSKAD ARBETSLÖSHET 2021 (-6,0 MNKR) Kommunfullmäktige fattade 2021-04-26 § 44 beslut om en utökad satsning på minskad arbetslöshet.

Utöver befintliga budgeterade medel om 2 mnkr avsattes ytterligare 8 mnkr vars finansiering skulle ske via årets resultat. En färsk prognos framtagen av arbetslivsnämnden visar på en totalkostnad för satsning-en under 2021 på -8 mnkr varav -6 mnkr kommer belasta resultatet på finansverksamheten.

SKATTEINTÄKTER OCH GENERELLA BIDRAG OCH UTJÄMNING (+36,5 MNKR)

Skatteintäkterna väntas enligt senas-te prognos bli +33,2 mnkr högre och bidrag samt utjämning +2,7 mnkr högre samt fastighetsavgift +0,5 mnkr högre än budget. De ökade skatteintäkterna beror helt på för-väntade positiva slutavräkningar för åren 2020 och 2021 då SKR gjort en upprevidering av skatteunderlagsut-vecklingen främst avseende star-kare utveckling av antalet arbetade timmar i slutet av 2020 jämfört med tidigare uppskattning samt att det finns skäl att tro på starkare utveck-ling under andra halvåret 2021. Det förbättrade utfallet från bidrag och utjämning är hänförlig till inkom-stutjämningen som väntas innebära en högre intäkt än budgeterad.

Balanskravsresultat

Kommunen har för räkenskapsåret inget ingående negativt balanskrav att återställa. Enligt det