• No results found

Förvaltningsberättelse 2007

In document Årsredovisning 2007 (Page 50-55)

2007 2006 2005 2004 2003*

Intäkter MSEK 2 751,1 843,4 395,3 148,6 51,9

Rörelseresultat MSEK 1 547,1 355,3 239,1 90,9 25,1

Periodens resultat efter skatt MSEK 947,1 230,6 117,2 57,4 19,6

Nettoresultat per aktie före utspädning SEK 6,53 1,67 1,05 0,88 0,33

Nettoresultat per aktie efter utspädning SEK 6,47 1,67 1,05 0,88 0,33

Vinstmarginal % 55,5% 35,3% 53,7% 58,9% 42,3%

Eget kapital per aktie före utspädning SEK 22,92 15,92 10,11 3,04 1,86

Avkastning på eget kapital % 28,5% 10,0% 9,0% 21,1% 17,7%

Skuldsättningsgrad % 73,2% 83,5% 126,7% 13,0% 39,5%

Soliditet % 49,5% 46,9% 38,0% 70,1% 69,9%

*Uppgifterna för år 2003 har inte räknats om i enlighet med IFRS gällande redovisningsstandarder då IFRS tillämpas med början den 1 januari 2005 med ett jämförelseår.

För nyckeltalsdefinitioner, se kapitlet ”Nyckeltal - femårsöversikt”.

FEMåRSÖVERSIKT

gående teckningsoptioner hänvisas till kapitlet ”Aktien”

samt not 8 ”Aktierelaterade ersättningsplaner”.

Riktlinjer gällande ersättning till ledande befattningshavare

Vid årsstämman 2007 beslöt stämman att anta riktlin-jer gällande ersättning till ledande befattningshavare i enlighet med vad som närmare redogörs för i not 7

”Personal”.

Styrelsen för PA Resources AB har inför kommande årsstämma 2008 lämnat följande förslag till nya riktlin-jer för ersättning till ledande befattningshavare:

Styrelsen för PA Resources AB (publ) föreslår att årsstämman den 14 maj 2008 fattar beslut om följande riktlinjer för bestämmande av lön och annan ersättning till ledande befattningshavare i PA Resources, att gälla intill slutet av den årsstämma som hålls 2009.

Allmänt

PA Resources AB skall ha de ersättningsnivåer och anställningsvillkor som erfordras för att rekrytera och behålla en ledning med god kompetens och kapacitet för att nå uppställda mål samt med beaktande av den enskilde befattningshavarens kompetens. Marknads-mässighet skall således vara den övergripande principen för lön och andra ersättningar till ledande befattnings-havare i PA Resources AB.

Fast lön

Utgångspunkten för ersättning till ledande befattnings-havare är att ersättning utgår i form av en marknadsmäs-sig fast lön som skall vara individuellt fastställd utifrån ovan angivna kriterier och respektive befattningshavares särskilda kompetens.

Pensionsförmåner

De ledande befattningshavarnas pensionsvillkor skall vara marknadsmässiga i förhållande till vad som generellt gäller för motsvarande befattningshavare på marknaden samt individuellt anpassade med hänsyn till respektive befattningshavares särskilda kompetens. Detta innebär exempelvis att man i Sverige tillämpar avgiftsbestämda pensionslösningar medan man i det norska dotterbolaget även har förmånsbestämda pensionsplaner.

Icke penningbaserade förmåner

De ledande befattningshavarnas icke penningbaserade förmåner (exempelvis mobiltelefon och dator) skall un-derlätta utförandet av arbetet och motsvara vad som kan anses rimligt i förhållande till praxis på marknaden.

Uppsägningslön och avgångsvederlag

Uppsägningslön och avgångsvederlag skall ej i något fall sammantaget överstiga 18 månadslöner.

Rörlig ersättning

Utöver fast lön skall rörliga ersättningar i förekommande fall kunna erbjudas, vilka ersättningar skall relateras till tydligt uppställda målrelaterade prestationer baserat på enkla och transparenta konstruktioner.

I de fall rörlig ersättning till ledande befattnings-havare aktualiseras skall de i dessa fall bestämmas (a) utifrån uppfyllelsen av i förväg uppställda mål på koncern- och individnivå avseende förvaltnings- och produktionsresultat och bolagets ekonomiska utveckling samt (b) med beaktande av berörd befattningshavares personliga utveckling.

Den rörliga ersättningen skall alltid vara maximerad till ett visst bestämt tak som skall utgöra andel av utgående årslön för aktuell befattningshavare.

Alla aktierelaterade incitamentsprogram skall beslutas av bolagsstämman.

Kretsen av befattningshavare som omfattas

Riktlinjerna skall omfatta verkställande direktören samt övriga befattningshavare som ingår i koncern-ledningen.

Frångående av riktlinjerna i fall där särskilda skäl föreligger

Styrelsen äger rätt att frångå riktlinjerna om det i ett enskilt fall finns särskilda skäl för detta.

Särskilda avtal och bestämmelser

Inga avtal med begränsningar i rätt att överlåta aktier i PA Resources AB föreligger mellan bolaget och dess aktieägare respektive, såvitt bolaget känner till, mellan aktieägare. Inga väsentliga avtal föreligger där bolaget är avtalspart i och som får verkan eller ändras eller

upp-hör att gälla om kontrollen över bolaget förändras som följd av ett offentligt uppköpserbjudande.

Bolagets bolagsordning innehåller inga särskilda bestämmelser gällande tillsättande och entledigande av styrelseledamöter samt ändring av bolagsordningen.

Miljö- och personalfrågor samt etiska riktlinjer och sociala aspekter

Miljörelaterade frågor

Koncernens HSE-policy (Health, Security and Environ-ment) slår fast att koncernens verksamhet skall bedrivas med omsorg och respekt för miljön samt i enlighet med de mål och processer som PA Resources fastställt. Bola-gets målsättning är att styra koncernen enligt interna-tionellt erkända säkerhets- och miljöprinciper och att löpande anpassa koncernens verksamhet utifrån detta.

Etiska riktlinjer och sociala aspekter

Att vara producent av olja och gas innebär ett stort an-svar. Oljeverksamhet är till sin natur en långsiktig verk-samhet, där trovärdighet och goda relationer med såväl berörda länder som berörd befolkning är en väsentlig förutsättning för verksamhetens bedrivande. PA Resour-ces är verksam i många länder vilket medför skillnader vad gäller lagstiftning, statsskick, kultur och levnads-standard. Koncernen har dock samma höga mål för all sin verksamhet oavsett var i världen verksamheten be-drivs. PA Resources ambition är att med ett ansvarsfullt företagande verka för en hållbar utveckling och ständiga förbättringar, både när det gäller medarbetarnas hälsa och säkerhet, och omkringliggande natur och miljö.

Uppförandekod och socialt ansvarstagande

Under 2006 påbörjades arbetet med att definiera PA Resources värderingar och riktlinjer för hur koncernen ska bedriva sin verksamhet, göra affärer och samarbeta med andra. PA Resources långsiktiga ambition är att de värderingar och riktlinjer som antagits genomgående ska användas i hela koncernen. Arbetet med att definiera värderingar och riktlinjer pågår inom koncernen. För närvarande fokuseras arbetet på att ta fram en uppfö-randekod för koncernen.

PA Resources styrelse har fastställt en sponsrings-policy som anger de riktlinjer som skall gälla för vilka projekt koncernen skall engagera sig i. Med sin spons-ringsverksamhet vill PA Resources markera sitt samhälls-engagemang och att koncernen tar ett socialt ansvar i

de länder där verksamhet bedrivs. Målsättningen med sponsringsprojekt är att öka välfärden för utsatta grup-per och/eller förbättra miljön i de länder koncernen är verksam. Under 2007 har en kartläggning av lämpliga sponsringsprojekt i de tre länderna Republiken Kongo, Ekvatorial Guinea och Tunisien genomförts. Ett större projekt valdes ut och i slutet av året startade förhand-lingar med en internationellt välkänd organisation gällande byggande av vattenbrunnar och vattentankar i byar i Republiken Kongo. Syftet med projektet är att underlätta för befolkningen att få tag på färskt dricks-vatten. Enligt planerna ska det praktiska arbetet med brunnarna med mera påbörjas under 2008.

Viktiga projekt under 2008

Under 2008 kommer PA Resources att fortsätta arbetet med att utveckla policys och riktlinjer för hur koncernen ska uppträda och göra affärer, vår hållning mot med-arbetare och samarbetspartners, vår hållning gentemot värdländerna och vår hållning gentemot lokalbefolk-ningen.

Väsentliga händelser under räkenskapsåret och efter dess utgång

Flera betydande fynd av olja och gas i Ekvatorial Guinea

Ett flertal betydande fynd av olja och gas har gjorts vid borrningar i det mycket prospektiva Block I i Ekvatorial Guinea under 2007 och efter periodens utgång. Samliga borrade brunnar har påvisat förekomsten av hydrokar-boner.

Förvärv av Scotsdale Petroleum Ltd

Den 11 oktober 2007 tecknade PA Resources avtal om förvärv av samtliga utestående aktier i det brittiska oljeprospekteringsbolaget Scotsdale Petroleum Ltd.

Nämnda bolag fokuserar på prospekteringsprojekt med låg risk i nordvästra Europa. Scotsdale är operatör av åtta prospekteringslicenser fördelat på 16 block i Nord-sjön, och är partner i en licens i östra delarna av Irländ-ska sjön.

Förvärv av 35 % i prospekteringslicensen Mer Profond Sud

Den 20 november 2007 tecknade PA Resources avtal med Murphy West Africa Ltd, ett bolag inom Murphy Oil Corporation, om att förvärva 35 procents andel i prospekteringslicensen Mer Profond Sud samt 35 procents andel i Azurite-fältet i Republiken Kongo.

Azurite-fältet är under utbyggnad och förväntas starta produktion under 2009 med en förväntad maximal produktion om 40 000 fat olja per dag (brutto), av vilket 14 000 fat olja per dag netto tillkommer PA Resources.

De utvinningsbara reserverna är beräknade till 75 mil-joner fat (brutto) av vilka 26 milmil-joner fat tillkommer PA Resources. Licensen Mer Profond Sud omfattar också ett stort prospekteringsområde som täcker mer än 3 500 km2 och innehåller 19 ännu inte borrade prospekt och möjliga prospekt. Fyra av dessa är färdiga att borras, och i den stora prospekteringsportföljen ingår betydande resurser. Köpeskillingen uppgår till 110 miljoner USD.

Därutöver ska PA Resources svara för kostnaden för två prospekteringsbrunnar beräknad till 23 miljoner USD.

Parterna har dessutom enats om en prestationsbaserad prisjustering som ska fastställas ett år efter produktions-start. Förvärvet är dock villkorat av att relevanta myndig-hetstillstånd erhålls. Konsolideringen av förvärvet i PA Resources-koncernen beräknas därefter äga rum under första halvåret 2008.

Obligationslån

Under räkenskapsåret har två obligationslån emitterats.

För ytterligare information angående obligationslåns påverkan på koncernens redovisning hänvisas till not 24

”Räntebärande lån och skulder”. Det första obligations-lånet, uppgående till 100 miljoner USD, emitterades i februari 2007. Det andra obligationslånet, uppgående till 200 miljoner USD, emitterades i december 2007 och slutfördes under första kvartalet 2008. Båda lånen full-tecknades av större institutionella investerare.

Produktionsstart på Volve-fältet

Efter räkenskapsårets utgång har produktionen av olja och gas påbörjats på Volve-fältet på den norska konti-nentalsockeln. Produktionen på Volve ökas nu successivt och fältet förväntas att som mest producera 50 000 fat per dag under första kvartalet 2009. Fältet förväntas att producera i fyra till fem år. Utvinningsbara reserver är av operatören StatoilHydro beräknade till 78,6 miljoner fat olja och 1,5 miljarder kubikmeter gas.

Tilldelning av prospekteringslicens i Nederländerna

PA Resources helägda brittiska dotterbolag Scotsdale Petroleum Ltd har tilldelats 50 procents ägarandel i pro-spekteringslicensen Block Q/7 offshore Nederländerna.

Smart Energy Solutions BV äger resterande 50 procent

och är operatör av licensen. Tilldelningen av licensen innebär att PA Resources tar steget in i Nederländerna.

Produktionsstart på El Bibane-fältet

I mars 2008 slutfördes borrprogrammet på El Bibane-fältet i Tunisien och produktionen från brunnen EBB-4 kunde påbörjas. Totalt har två produktionsbrunnar och en gasinjektionsbrunn borrats. Fältutvecklingsprojektet slutförs under andra kvartalet 2008 med installation av EBB-3 plattformen och ihopkopplingen av rörledningarna med de övriga brunnarna. Operatören förväntar sig att produktionsnivåerna ska stiga avsevärt när produk-tionen från brunnen EBB-4 har optimerats och EBB-3 brunnen kopplas in och tas i drift.

Försäljning och finansiell ställning

Koncernens ökning av rörelseintäkterna för räkenskaps-året 2007 jämfört med föregående år har till största del uppnåtts genom att den nya plattformen på Didon-fältet i Tunisien togs i drift i december 2006 och därefter varit i produktion under hela 2007 samt att oljepriset varit på en fortsatt hög nivå. Vid årets slut uppgick likvida medel till 285 (670) MSEK och räntebärande skulder uppgick till 2 431 (1 928) MSEK. Eget kapital uppgick vid perio-dens slut till 3 323 (2 309) MSEK och soliditeten var 49,5 (46,9) procent. Årets nettokassaflöde efter finansiering och investeringar uppgick till -393,1 (-64,8) MSEK.

Investeringar i materiella och immateriella anläggnings-tillgångar uppgick till 2 224 (1 225) MSEK och balans-omslutningen uppgick till 6 716 (4 927) MSEK.

Tvister

Såsom redovisats i förvaltningsberättelsen i årsredovis-ningen för räkenskapsåret 2006, har PA Resources mot-tagit krav från ett nederländskt bolag, Amerwind BV, genom dess administrator. Det aktuella kravet motsvarar cirka 2 628 452 EUR (24 812 587 SEK). Amerwind BV åberopar som grund för sitt anspråk avtal ingångna mel-lan PA Resources och Amerwind BV i november 2002.

PA Resources har bestritt kravet och meddelat Amer-wind BV att kravet saknar grund då de aktuella avtalen ej är gällande. Det framställda anspråket föranleder således ingen reservering från PA Resources sida. Kravet är inte i dagsläget föremål för rättslig prövning.

Under andra kvartalet 2007 påkallade operatören i Block H i Ekvatorial Guinea, Pioneer Natural Resources (Pioneer), ett skiljeförfarande emot PA Resources

dotter-bolag Osbourne Resources och övriga partners i blocket nämligen Roc Oil och Atlas Petroleum. Pioneer gör gällande att det inte vill fullfölja borrningen i Block H och att det inte är bundet att finansiera kostnaderna för en sådan borrning. Roc Oil, Atlas Petroleum och Osbourne Resources hävdar att Pioneer inte har någon grund för sitt påstående och har gjort gällande att Pioneer härigenom brutit mot ett avtal mellan par-terna. Skiljeförfarande pågår alltjämt och tvisten är således ännu inte löst.

Utsikter för 2008

PA Resources har fortsatt fokus på att öka produktionen i koncernens tillgångar och prioritera att hitta nya fyn-digheter inom befintliga licenser samt att bygga ut olje- och gasreserver som ännu inte har kommit i produktion.

Produktion

I februari 2008 startade Volve-fältet på den norska kontinentalsockeln sin produktion av olja. Operatören StatoilHydro har bedömt att produktionen kommer att som mest ligga på 50 000 fat olja per dag, varav 5 000 fat per dag kan räknas som PA Resources andel. I mars 2008 startade dessutom operatören Candax Energy pro-duktionen av olja på El Bibane-fältet i Tunisien.

Under året ska PA Resources genomföra åtgärder för att produktionen på koncernens helägda oljefält Didon ska öka igen. Bland annat ska två nya produktionsbrun-nar borras på fältet under första halvåret som en del i 2008 års borrkampanj i Tunisien.

Totalt sett planeras cirka sex nya produktionsbrun-nar att borras under 2008 i Tunisien, Norge och Repu-bliken Kongo.

Utbyggnad av fält

I Norge fortsätter utbyggnadsprojektet av Volve-fältet.

Även om produktionen har kommit igång återstår vissa borrningar och utbyggnadsarbeten. Därutöver ska en plan för utbyggnad och drift av Oselvar-fältet i Norge lämnas in till myndigheterna i slutet av året.

I Republiken Kongo förväntar sig koncernen att operatören Murphy Oil har kommit så långt med ut-byggnaden av Azurite-fältet att borrningar av den första produktionsbrunnen kan ske i slutet av året.

I Tunisien har arbetet med att ta fram en utbygg-nadsplan för Elyssa- och Zarat-fälten påbörjats. Mycket arbete kommer att läggas ned på detta under året, för att koncernen ska kunna lämna in planen till myndig-heter i början av 2009.

Prospektering

Totalt sett planeras cirka elva prospekteringsbrunnar att borras under året på de licenser där PA Resources äger andelar.

Förvärv och licenstilldelning

PA Resources ska också fortsätta med bolagets tillväxt-strategi genom förvärv i norra och västra Afrika samt i Nordsjön. Ytterligare licenstilldelningar förväntas också ske på Grönland och i Norge under året.

Väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer

Inom den bransch och verksamhet som bolaget och dess dotterbolag agerar kan urskiljas ett flertal poten-tiella risker vilka väsentligt kan påverka koncernens möjlighet att kunna uppnå fastställda mål avseende utveckling och produktion av olje- och gastillgångar.

För ytterligare redogörelse angående de risker och osäkerhetsfaktorer som ledningen bedömer är de mest väsentliga och som kan komma att få den största påverkan på koncernens verksamheter, mål, finan-siella ställning och resultat, se kapitlet ”Risker och riskhantering”.

Utdelningspolicy

Den primära målsättningen är att öka värdet för bolagets aktieägare och anställda genom att bedriva en lönsam verksamhet med tillväxt. Detta ska åstad-kommas genom ökad prospektering för att tillföra olje- och gasreserver, utbyggnad av fyndigheter samt förvärv av olje- och gastillgångar, för att därigenom långsiktigt öka bolagets produktion av olja och gas och därmed kassaflöde och resultat. Aktieägarnas totala avkastning förväntas över tiden i större ut-sträckning hänföras till ökat aktievärde snarare än från erhållna utdelningar.

Styrelsen föreslår därför att ingen utdelning sker för verksamhetsåret 2007.

Förslag till vinstdisposition

Följande belopp står till årsstämmans förfogande (SEK):

Balanserade medel: 38 840 708 Överkursfond: 776 567 364 Årets vinst: 5 845 476 821 253 548

Styrelsen föreslår att den balanserade vinsten om 821 253 548 kronor balanseras i ny räkning.

In document Årsredovisning 2007 (Page 50-55)

Related documents