• No results found

Risker och riskhantering

In document Årsredovisning 2007 (Page 44-48)

- Finansiering med obligationer och banklån - Finansiering på kapitalmarknaden Affärsrisker

- Tillgång till utrustning och tjänster (t.ex. borriggar) - Tillgång till kvalificerade medarbetare

- Driftavbrott och förseningar

- Geologiska risker (hinder för att sätta reserver i produktion) - Miljö-, hälso- och säkerhetsrisker (brand, olyckor, utsläpp) Samhällsrisker

- Förändring i långsiktig efterfrågan - Politiska beslut och förändrad lagstiftning - Politisk/religiös oro (instabilitet, terror, krig) - Naturkatastrofer

RISKER SOM KAN PåVERKA PA RESOURCES

Kreditrisk Kunder

PA Resources är exponerat mot risken att inte få betalt för leveranser av olja och gas, men risken är i all-mänhet liten. Koncernen levererar normalt olja i stora kvantiteter i så kallade ”liftings”, varvid en last i ett tankfartyg, motsvarande cirka 400 000 fat, levereras mot betalning på 30-45 dagar. Dessa leveranser görs endast till välkända och kre-ditvärdiga parter, framförallt stora internationella olje- och gasbolag.

Koncernens leveranser styrs av årsvisa kontrakt och vår policy är att kontrollera kreditvärdigheten för samtliga kunder som önskar göra affärer på kredit. Dessutom överva-kas fordringsbalansen fortlöpande, vilket resulterar i att koncernens exponering mot osäkra fordringar är liten.

Under tidigare år har koncernen endast haft få och små förluster till följd av osäkra fordringar. Givet kundstrukturen och det historiska utfallet har koncernen bedömt att kreditförsäkringar inte behöver tecknas.

Andra motparter

Kreditrisker uppkommer även vid

placering av likvida medel. Majori-teten av dessa placeringar görs av koncernens finansavdelning hos ett antal utvalda banker. Värdet på likvida medel och finansiella place-ringar uppgick per den 31 decem-ber 2007 till 285 MSEK. Hela detta belopp var placerat hos sex banker med hög kreditrating.

Användning av finansiella derivat som exempelvis valuta- och ränte-swappar innebär ett risktagande genom de motparter med vilka transaktionen görs. Vid samtliga derivataffärer används International Swaps and Derivatives Associations ramavtal avseende derivat.

Finansieringsrisk

Finansiering med obligationer och banklån

Finansieringsrisken innebär att lämpliga källor för koncernens inves-teringsbehov kan vara begränsade, med höga lånepriser som följd, eller kanske inte alls tillgängliga. Koncer-nen har hittills haft tillgång till ett stort finansieringsutbud till konkur-renskraftiga priser via kapitalmark-nader och banker. Relationerna med banker, lånebehov, valutabehov och kontanthantering samordnas centralt. Koncernens utestående räntebärande lån, till största del i

form av obligationer, uppgick den 31 december till 2 431 MSEK med förfallodatum mellan åren 2010 till 2012. Koncernen utnyttjar även möj-ligheten för den norska verksamhe-ten att låna med säkerhet i förväntad skatteåterbetalning.

Ett nytt obligationslån motsva-rande 200 MUSD med löptid om tolv månader har efter balansdagen upptagits, den 9 januari 2008.

Likvida medel per den 31 decem-ber 2007 uppgick, efter förskotts-betalningar av del av 2008 års borr-program, till 285,3 (669,6) MSEK.

Likviditeten övervakas löpande för att möta väntade utbetalningsbehov.

Med hänsyn till finansierings-risken är koncernens mål att alltid ha tillräckliga medel i kontanter och lånefaciliteter för att täcka de behov som förväntas uppstå under de kommande tolv månaderna.

Finansieringsrisken balanseras genom planering av förfallostruktu-ren i utestående lån. Genomsnittlig tid till slutförfall ska vara minst två år, samt med flexibilitet för förtida lösen. Den genomsnittliga löptiden på utestående lån uppgick den 31 december 2007 till 3,2 år.

En sammanställning av moder-bolagets och koncernens utestående

Förändring av resultat före skatt i SEK

-200 000

10 5 1 0 -1 -5 -10 �Procentuell valutakursförändring Dollarkursens (USD) påverkan på PA Resources resultat före skatt

lån visas i not 24 ”Räntebärande lån och skulder”.

Finansiering på kapitalmarknaden

Finansiering av koncernens inves-teringsbehov kan även ske genom nyemissioner av aktier till kapital-marknaden. Under 2007 har inga nyemissioner genomförts.

Tidigare har koncernen utnyttjat denna möjlighet med gott resultat, varför bedömningen är att detta är ett fördelaktigt och tillgängligt alternativ även i framtiden. Antalet aktier uppgår till 145 014 004 före utspädning.

Affärsrisker Oljeprisrisk

Koncernens försäljningspris påverkas av fluktuationer i världsmarknads-priset på olja. PA Resources erhöll i genomsnitt 71,50 USD per fat för leveranser under 2007. Brentoljepri-set varierade under året och uppgick i genomsnitt till 72,66 USD per fat.

Prisfluktuationer orsakas normalt av faktorer som PA Resources inte kan påverka, såsom förändringar i tillgång och efterfrågan på olje-marknaden, tillgång till utrustning, regeringsbeslut och beslut fattade av OPEC, makrofaktorer i världs-ekonomin, politiska förändringar, naturkatastrofer, väderförhållan-den och krig. Under de senaste åren har oljemarknaden uppvisat stora svängningar och varit mycket oförutsägbar, något som lär fortsätta i framtiden. Väsentliga nedgångar i olje- och gaspriser kan komma att påverka PA Resources verksam-het, ekonomiska förhållanden och vinster negativt. En sådan möjlig försämring kan påverka framtida investeringar och fortsatt utbyggnad av oljeproduktion.

PA Resources har som policy att normalt inte säkra olje- och gaspriserna för framtida försälj-ning. Styrelsen och ledningen diskuterar dock fortlöpande förhållanden och förändringar på

marknaden och utvärderar beho-ven av säkringsmetoder.

Ett undantag har gjorts varvid en volym motsvarande 2 500 fat per dag säkrats mot ett prisfall under 50 USD per fat. Denna säkring gjordes under 2006 och förfaller i maj 2009.

Konkurrenter

Det totala antalet konkurrenter har ökat de senaste åren, samtidigt som flera sammanslagningar och uppköp har genomförts. Det är PA Resources uppfattning att det är bra för mark- naden i stort att fler och starka aktörer gör sig gällande, då det leder till ökade investeringar i oljefält och i prospektering.

Däremot kan konkurrensen ibland vara stor vid försäljning av vissa fyndigheter, vilket kan leda till generellt sett ökande förvärvspris som gör det svårare för mindre bo-lag att växa. Koncernen ser dock inte detta som något större hot inom de närmaste åren.

Minskad efterfrågan

Fokuseringen på klimatfrågan och den ökande växthuseffekten har medfört att en rad länder fattar politiska beslut för att långsiktigt minska koldioxidutsläpp från bland annat transporter och uppvärm-ning där olja och gas används.

Även om detta skulle medföra att efterfrågan i förlängningen mins-kar i dessa länder, ömins-kar fortfarande efterfrågan på olja och gas totalt sett i världen, tack vare tillväxten i de nya industriländerna i Fjärran östern, Kina och Indien.

PA Resources samlade bedöm-ning är att risken för att koncernen drabbas av en trendmässig minskad efterfrågan är mycket liten de när-maste 25 åren. Däremot kommer kortfristiga fluktuationer även fort-sättningsvis att bero på den ekono-miska tillväxttakten i världen.

Förtroendeförlust

PA Resources strävar efter att följa

de etiska principer som finns i samhället för hur bolag bör bedriva affärer. Minskat förtroende skulle skada de värden som byggts upp för lång tid framöver, vilket bland annat skulle kunna leda till svårigheter att få tillgång till nya licenser.

PA Resources vidareutvecklar löpande policys och riktlinjer för hur koncernen ska uppträda och bedriva verksamheten, med syftet att upprätthålla ett högt förtroende i de länder där koncernen är aktiv.

Operativa risker

Tillgång till utrustning och tjänster

Under de senaste åren har en något överhettad servicemarknad medfört svårigheter att få tag på framförallt borriggar, men också reservdelar och annan utrustning. Även under-leverantörer av tjänster, exempelvis dyktjänster, är tidvis hårt belastade.

Under 2007 noterades dock en viss ljusning framförallt när det gäller tillgången på borriggar.

PA Resources tillväxt har inne-burit att leverantörer fått ett ökat intresse att upprätthålla goda relationer med bolaget, och koncer-nen planerar också aktiviteter med lång framförhållning för att kunna tillgodose behovet av utrustning och tjänster.

Tillgång till kvalificerade medarbetare

När en koncern som PA Resources växer så kraftigt på kort tid gäller det att kunna rekrytera medarbeta-re med erfamedarbeta-renhet av prospektering och produktion, samt av arbete i de länder som verksamhet bedrivs.

Detta kräver ett långsiktigt arbete med rekrytering, både lokalt och internationellt, ett arbete som pågår inom PA Resources sedan flera år. I Norge har koncernen byggt upp ett team av specialister – bland annat geologer, geofysiker, reservoaringenjörer och produk-tionsingenjörer – som kan använ-das i koncernens internationella projekt.

Driftavbrott och förseningar

Det finns alltid risk för att ett utbygg-nadsprojekt blir försenat eller att en produktionsanläggning får ett drift-avbrott. Detta kan bero både på fak-torer som bolaget kan påverka och faktorer som det inte kan påverka.

Externa, icke påverkningsbara fakto-rer är till exempel väder, underle-verantörers leveranser, förhållanden i berggrunden med mera. Interna faktorer är till exempel skötsel och underhåll av anläggningar, tillhan-dahållande av kvalificerad personal, miljö- och säkerhetsrutiner för med-arbetare, med mera.

PA Resources försöker minimera riskerna för driftavbrott och förse-ningar genom att ta fram rutiner och riktlinjer för hur arbetet ska bedrivas med säkerheten i främsta rummet - riktlinjer som all perso-nal ska känna till och öva på. Det kan till exempel handla om rutiner för underhåll av anläggningar, för arbetsmiljö, säkerhet och hantering av miljöfrågor.

Geologiska risker

Alla uppskattningar av reserver inne-håller ett visst mått av osäkerhet. Det finns alltid en risk att de estimerade reserverna inte överensstämmer med de reella volymerna. Osäkerheten beror framförallt på vilka geologiska och tekniska data som finns tillgäng-liga vid tidpunkten för värderingen och tolkningen av dessa data. Mer tillgänglig data innebär större säker-het i värderingen av reserverna. Det är först när borrningar utförs som tidigare beräkningar och uppskatt-ningar av till exempel reservoarens storlek och kvalitet med mera kan bevisas.

Miljö-, hälso- och säkerhetsrisker

Det finns risk för att PA Resources och de människor som befinner sig på och runt koncernens anlägg-ningar eller kontor kan råka ut för olyckor, brand, miljöpåverkan och andra kriser.

PA Resources har tagit fram poli-cys och rutiner som ska motverka att detta inträffar. Utbildning och återkommande övningar är en viktig del i förebyggande arbete. Läs mer om bolagets arbete med miljö, hälsa, säkerhet och kvalitet i kapitlet ”Sam-hällsansvar”.

Samhällsrisker

Förändringar i långsiktig efterfrågan

Efterfrågan på olja och gas kan på lång sikt påverkas negativt av miljö-debatten och strävanden att minska koldioxidutsläppen i atmosfären.

Klimatfrågan har medfört att länder och grupper av länder diskuterar lagstiftning och olika ekonomiska incitament för att stötta alternativ till fossila bränslen, samt höjda skatter och miljöavgifter på de sistnämnda.

Detta kan i förlängningen leda till en minskad efterfrågan på olja och gas. Samtidigt leder ökad globalise-ring till snabb tillväxt i utvecklings-länder med ökad energiefterfrågan som följd. IEA:s senaste prognos visar på fortsatt tillväxt i efterfrågan på olja och gas med 1-2 procent de närmaste åren.

Politiska beslut och förändringar i lagstiftning

Politiska beslut som kan påverka PA Resources är när länder med goda tillgångar på olja och gas visar ett ökat intresse att behålla mer av oljeproduktionens vinster inom landet. Ett exempel som berör PA Resources är Ekvatorial Guinea som nyligen infört en ny petroleumlag som påverkar alla oljebolag med verksamhet eller tillgångar i landet.

Den nya lagen innebär bland annat att landets eget petroleumbolag – GEPetrol – går in som delägare i alla prospekteringslicenser. Än så länge är det okänt hur och under vilka villkor detta ska genomföras.

PA Resources hanterar denna typ av risk genom att föra en kontinuer-lig dialog med politiker och myndig-heter i de länder koncernen är aktiv.

Koncernen har också valt att koncen-trera verksamheten till regioner och länder med relativ politisk stabilitet, och går in som en långsiktig aktör.

Genom att samla kunskap om och erfarenhet av att bedriva oljeverk-samhet i en viss region, blir det också lättare att förutsäga denna typ av risk och agera om så behövs.

Politisk/religiös oro

PA Resources har valt att koncen-trera verksamheten till områden med ett lugnt politiskt och religiöst klimat. Norge är ett stabilt land att bedriva affärer i, med en väl reg-lerad oljemarknad. Tunisien har under många år varit ett av Afrikas mest stabila länder med en relativt hög levnadsstandard. Ekvatorial Guinea och Republiken Kongo är, trots ojämn fördelning av rikedo-marna och andra problem, inte utsatta för oroligheter eller strider.

Noteras bör att Republiken Kongo inte ska förväxlas med Kongo-Kins-hasa (Demokratiska Folkrepubliken Kongo), där de interna oroligheterna kan liknas vid inbördeskrig.

Naturkatastrofer

Vid naturkatastrofer som orkaner och jordbävningar i oljeproduce-rande områden, kan viktiga pro-duktionsanläggningar skadas eller förstöras. Detta minskar den totala produktionen av olja i världen och kan medföra att oljepriset går upp.

Som ett exempel kan nämnas orka-nen Katrina som drabbade Mexikan-ska golfen och södra USA i augusti 2005, där även oljeindustrin drab-bades av materiella skador. USA:s raffineringskapacitet beräknas ha minskat med 900 000 fat per dag på grund av skadorna.

PA Resources bedriver verksam-het i länder som inte är så utsatta för naturkatastrofer. Historiskt sett har koncernen snarare gynnats av stigande oljepriser när naturkata-strofer har inträffat i andra delar av världen.

In document Årsredovisning 2007 (Page 44-48)

Related documents