• No results found

Noter till de finansiella rapporterna

In document Årsredovisning 2007 (Page 63-94)

n 1 Företagsinformation

n 2 Redovisningsprinciper med mera

n 2.1 Redogörelse för viktiga redovisningsprinciper n 2.2 Förändringar i redovisningsprinciper

n 2.3 Nya standarder och uttalanden som ännu inte trätt i kraft n 2.4 Kritiska redovisningsprinciper, uppskattningar och antaganden n 3 Förvärv av verksamheter och licensandelar

n 4 Intäkter

n 5 Råvaror och förnödenheter n 6 Segmentinformation n 7 Personal

n 8 Aktierelaterade ersättningsplaner

n 9 Ersättningar till styrelsen och ledande befattningshavare n 10 Ersättning till revisorer

n 11 leasing

n 12 Finansiella intäkter och kostnader n 13 Inkomstskatt

n 14 Resultat per aktie

n 15 Immateriella anläggningstillgångar n 16 Materiella anläggningstillgångar

n 17 Prövning av nedskrivningsbehov för immateriella anläggningstillgångar samt olje- och gastillgångar n 18 Finansiella anläggningstillgångar

n 19 Varulager

n 20 Kundfordringar och andra fordringar n 21 likvida medel

n 22 Tillgångar och skulder som innehas för försäljning n 23 Eget kapital

n 24 Räntebärande lån och skulder n 25 Avsättningar

n 26 leverantörsskulder och andra skulder

n 27 Finansiella instrument och finansiell riskhantering n 28 Aktier i dotterbolag

n 29 Ställda säkerheter och eventualförpliktelser/ansvarsförbindelser n 30 Transaktioner med närstående

n 31 händelser efter balansdagen n 32 Finansiella risker

NOT 1. FÖRETAGSINFORMATION

Moderbolaget PA Resources AB (publ) är ett svenskt aktiebolag med säte och huvudkontor i Stockholm (organisationsnummer 556488-2180). Koncernens verksamhet är inriktad på prospektering, utvinning samt olje- och gasproduktion. Moderbolagets funktionella valuta och presentationsvaluta är SEK. Den aktuella årsredovisning-en och koncernredovisningårsredovisning-en för PA Resources AB (publ), för det år som slutar per den 31 december 2007, godkändes av styrelsen den 3 april, 2008 och kommer att föreläggas årsstämman för fastställelse per den 14 maj 2008.

NOT 2. REDOVISNINGSPRINCIPER MED MERA

NOT 2.1 REDOGÖRELSE FÖR VIKTIGA REDOVISNINGSPRINCIPER Följande delar i denna årsredovisning klassificeras som formella finansiella rapporter;

n Koncernens Resultat- och balansräkning, Förändringar i eget kapital samt Kassaflödesanalys

n Moderbolagets Resultat- och balansräkning, Förändringar i eget kapital samt Kassaflödesanalys

n Noter till de finansiella rapporterna

GRUNDER FÖR UPPRÄTTANDET AV REDOVISNINGEN

Koncernredovisningen baseras på historiska anskaffningsvärden för-utom finansiella instrument som redovisas till verkliga värden. Alla be-lopp anges, om inget annat sägs, i tusentals svenska kronor (TSEK).

UTTALANDE OM ÖVERENSSTÄMMELSE MED TILLÄMPADE REGELVERK Koncernredovisningens och moderbolagets årsredovisning är upprät-tad i enlighet med International Financial Reporting Standards (IFRS) jämte tolkningsuttalanden utgivna av International Financial Reporting Interpretations Committee (IFRIC) och i enlighet med svenska lagar.

Eftersom moderbolaget är ett bolag inom EU tillämpas enbart av EU godkända IFRS. Koncernredovisningen är upprättad med tillämpning av Redovisningsrådets rekommendation RR 30:06, Kompletterande redovisningsregler för koncerner. Moderbolagets årsredovisning är upprättad med tillämpning av Redovisningsrådets rekommendation RR 32:06, Redovisning för juridiska personer samt uttalanden från Redovisningsrådets Akutgrupp.

KONCERNREDOVISNING Grunder för konsolidering

Koncernredovisningen omfattar moderbolaget och dess dotterbolag.

De finansiella rapporterna för moderbolaget och dotterbolagen som tas in i koncernredovisningen avser samma period och är upprättade enligt de redovisningsprinciper som gäller för koncernen.

Alla koncerninterna transaktioner och koncernmellanhavanden samt vinster och förluster på transaktioner mellan koncernbolag som omfattas av koncernredovisningen elimineras i sin helhet.

Ett dotterbolag eller inkråm tas med i koncernredovisningen från förvärvstidpunkten, vilket är den dag då moderbolaget får det bestämmande inflytandet, och ingår i koncernredovisningen fram till den dag det bestämmande inflytandet upphör. Med bestämmande inflytande innebär rätten att utforma dotterbolagens strategier i syfte att erhålla ekonomiska fördelar.

Förvärv av verksamheter redovisas i koncernredovisningen enligt förvärvsmetoden. Förvärvsmetoden innebär bland annat att

anskaff-ningsvärdet för aktierna fördelas på förvärvade tillgångar, övertagna åtaganden och skulder vid förvärvstidpunkten baserat på dessa verkliga värden vid denna tidpunkt. Om anskaffningsvärdet överstiger verkligt värde på det förvärvade bolagets nettotillgångar klassificeras skillnaden som goodwill. Om anskaffningsvärde understiger verkligt värde på det förvärvade bolagets nettotillgångar redovisas skillnaden direkt i resultaträkningen.

Minoritetsintressen är den del av ett dotterbolags resultat och nettotillgångar som inte, direkt eller indirekt, ägs av moderbolaget.

Minoritetens andel av resultatet ingår i koncernresultaträkningens resultat efter skatt. Andelen av nettotillgångarna ingår i eget kapital i koncernbalansräkningen men särredovisas skiljt från eget kapital hänförligt till moderbolagets aktieägare.

SEGMENTRAPPORTERING

Den primära indelningsgrunden för segmentinformation för kon-cernen är geografiska områden, där konkon-cernens definition av ett geografiskt område baseras på var koncernens produktionsan-läggningar och tillgångar är belägna. Koncernens indelningsgrund baseras också på att dess risker och möjligheter påverkas av att den är verksam i olika länder och geografiska områden.

OMRÄKNING AV UTLÄNDSK VALUTA

Den funktionella valutan för varje enhet inom koncernen bestäms med hänsyn till den ekonomiska miljön där enheterna bedriver sina respektive verksamheter vilken till större del överensstämmer med den lokala valutan i respektive land. På balansdagen omräknas mone-tära fordringar och skulder som är uttryckta i utländska valutor till den funktionella valutan. Alla kursdifferenser påförs resultaträkningen.

Styrelsen genomför löpande analyser av förhållanden som skulle indikera en ändring av den funktionella valutan från SEK till USD i koncernens dotterbolag.

OMRÄKNING AV UTLÄNDSKA VERKSAMHETER

Koncernredovisningen presenteras i svenska kronor (SEK), vilken är moderbolagets presentations- och funktionella valuta. Tillgångar och skulder i annan funktionell valuta omräknas till SEK till den valutakurs som råder på balansdagen. Resultaträkningarna omräknas till årets genomsnittliga valutakurser. Omräkningsdifferenser som uppstår vid va-lutaomräkning av utlandsverksamheter redovisas direkt mot eget kapital.

VALUTAKURSER

Följande valutakurser har använts i samband med upprättandet av årsredovisningen:

Balansdagskurs

INTÄKTSREDOVISNING

Koncernens intäkter hänför sig i huvudsak till intäkter från försälj-ning av olja och gas. Intäkter värderas till verkligt värde när de väsentliga risker och förmåner som är förknippade med varornas ägande överförs till köparen, när rätten av försäljningen övergår till kunden och i den utsträckning det är sannolikt att de ekonomiska fördelarna kommer att tillfalla koncernen och när intäkterna kan beräknas på ett tillförlitligt sätt. Intäkter redovisas i den period de hänför sig till. Utestående råoljelager per balansdagen värderas och hanteras såsom om lagret vore sålt och redovisas som upplupen intäkt då rätten till råoljelagret övergått till köparen utifrån tecknade kontrakt, enligt den s k Net Entitlement Method.

Försäljning av olja till den tunisiska staten sker i enlighet med licensvillkoren till en rabatt om tio procent i förhållande till gällande världsmarknadspris. Försäljningsintäkten redovisas netto i resultat-räkningen efter avdragen rabatt.

Ränteintäkter redovisas i enlighet med effektivräntemetoden och hänför sig till ränteintäkter på bankmedel och fordringar.

Den större delen av moderbolagets intäkter hänför sig till försälj-ning av tjänster till andra koncernbolag. En del av intäkterna avser hyresdebitering gentemot extern part och där fakturering sker i förskott och hyresintäkterna periodiseras löpande.

ERSÄTTNINGAR TILL ANSTÄLLDA, STyRELSE OCH LEDNING Kortfristiga ersättningar till anställda

Löner, andra ersättningar och förmåner samt sociala avgifter redovi-sas som personalkostnader i resultaträkningen när de uppkommer.

Aktierelaterade ersättningar

De aktierelaterade ersättningar som för närvarande föreligger i kon-cernen utgörs av teckningsoptioner vilka innefattar en rätt att köpa en aktie per tilldelad option i bolaget. Aktierelaterade ersättningar redovisas som personalkostnad och som en reserv i eget kapital och fördelas över den period under vilken tjänstgöringsvillkoren ska uppfyllas (intjänandeperioden).

Teckningsoptionernas verkliga värden fastställs vid tilldelnings-tidpunkten genom extern värdering där Black&Scholes-modellen för optionsprissättning används. De verkliga värdena (personalkost-naden) på teckningsoptionerna justeras vid varje rapporteringstill-fälle för att återspegla antalet teckningsoptioner som förväntas bli inlösbara. I detta sammanhang beaktas även företagsledningens bedömning av antagen personalomsättning och intjänandevillkor.

Eventuella avvikelser mot ursprungliga bedömningar redovisas i resultaträkningen med motsvarande justeringar i avsättningar och eget kapital.

Sociala avgifter hänförliga till kostnaden för teckningsoptionerna, vilka baseras på teckningsoptionernas verkliga värden vid varje rapporteringstillfälle, redovisas som personalkostnad i resultaträk-ningen och som avsättning i balansräkresultaträk-ningen.

Pensionsåtaganden

Pensionskostnader, både avgiftsbestämda och förmånsbestämda, redovisas inom posten Personalkostnader i resultaträkningen.

Personalen i Sverige, inklusive verkställande direktör, har avgiftsbestämda pensionsplaner enligt vilka bolaget under an-ställningstiden betalar fastställda månadsvisa avgifter till externa livförsäkringsbolag. Pensionsplanerna är planer för ersättningar vid överenskommen pensionsålder. Bolaget har inte någon rättslig eller

informell förpliktelse att betala ytterligare avgifter om det externa livförsäkringsbolaget vid utbetalningstidpunkten saknar tillräckliga tillgångar för att betala alla ersättningar till anställda som hänför sig till inbetald premie och perioden därför. Planerna berättigar därmed till ersättningar, vilka främst beror på resultatet av hur ringsbolagen förvaltar kapitalet. Månadsinbetalningar till livförsäk-ringsbolagen sker fram till och med den tidpunkt som finns avtalad i pensionsplanerna. Mer detaljerade siffror om kostnaderna ut under räkenskapsåret redovisas i Not 7 ”Personal”.

De anställda i Norge, inklusive den vice verkställande direktören, omfattas av en pensionsförsäkring, vilken är en fonderad förmåns-bestämd plan med tillgångar avsatta till en separat försäkring. Den förmånsbestämda planen kommer att utbetala cirka 66 procent av den enskilde anställdes slutliga lön, inklusive utbetalningar som sker från Folketrygden, vid 67 års ålder. Pensionsförpliktelsen är försäkrad hos Nordea Liv Norge AS och beräknas med hjälp av den så kallade Projected Unit Credit Method. En årlig premie per an-ställd betalas in och beräknas utifrån den anan-ställdes lön och ålder.

Årligen sker aktuariella beräkningar av oberoende extern försäk-ringsmäklare för att fastställa pensionskostnaden och den framtida pensionsförpliktelsen. Pensionsförpliktelsen beräknas som nuvärdet av de beräknade framtida pensionsutbetalningarna och baseras på antaganden såsom livslängd, personalomsättning, avkastning på förvaltningstillgångarna, val av diskonteringsränta och framtida lönehöjningar. Den på så sätt beräknade pensionsförpliktelsen jämförs med verkligt värde på förvaltningstillgångarna som tryggar utfästelsen och där skillnadsbeloppet motsvarar nettoförpliktelsen vilken redovisas inom balansposten för avsättningar i balans-räkningen. För ytterligare information om den förmånsbestämda pensionsplanen, se Not 25 ”Avsättningar”.

REDOVISNING AV OLJE- OCH GASTILLGåNGAR

Utgifter för prospektering och utvärdering av olje- och naturgastill-gångar redovisas enligt metoden ”Full Cost Method”. Samtliga utgif-ter hänförliga till prospekutgif-tering, borrning och utvärdering av sådana intressen aktiveras i sin helhet. Utgifterna ackumuleras separat för varje licensrättighet och aktivering sker inom immateriella och mate-riella anläggningstillgångar beroende på uppnådd fas i bearbetning.

Totala olje- och gastillgångar är summan av immateriella anläggnings-tillgångar och olje- och gasanläggnings-tillgångar som redovisas i koncernens ba-lansräkning. Balansposten immateriella anläggningstillgångar hänför sig till förvärvade licens-/koncessionsrättigheter, borrningsrättigheter samt andra aktiverade prospekterings- och utvärderingsutgifter.

Balansposten olje- och gastillgångar hänför sig till immateriella an-läggningstillgångar som omklassificerats vid övergång från prospek-terings- och utvärderingsfasen till produktionsfasen samt aktiverade utgifter som till sin karaktär avser materiella anläggningstillgångar.

Avskrivningar

Avskrivning på olje- och gastillgångar sker i enlighet med pro-duktionsenhetsmetoden (Unit-of-Production Method). Aktiverade prospekteringsutgifter/utgifter för seismisk verksamhet samt borrning skrivs av i takt med årets produktion i förhållande till beräknade totala bevisade och sannolika reserver av olja och gas. Ingen avskrivning sker under prospekterings- och utvärderingsfasen.

Avskrivning av tekniska installationer och utrustning görs systematiskt över tillgångarnas förväntade nyttjandeperiod. Den beräknade nyttjande-perioden är tio år för tekniska installationer och fem år för utrustning.

Immateriella anläggningstillgångar skrivs ej av. Prövning av eventuellt nedskrivningsbehov sker årligen, för ytterligare information, se avsnit-tet ”Nedskrivningar”.

REDOVISNING AV ÖVRIGA MATERIELLA ANLÄGGNINGSTILLGåNGAR Övriga materiella anläggningstillgångar värderas till anskaffnings-värde med avdrag för ackumulerade avskrivningar. Avskrivningar görs systematiskt över tillgångarnas förväntade nyttjandeperiod. Avskriv-ningstid för maskiner och inventarier är 3–5 år.

Pågående nyanläggningar värderas till anskaffningsvärde och skrivs ej av. När den pågående nyanläggningen är färdigställd sker omklassificering till balansposten olje- och gastillgångar varmed den omklassificerade tillgången skrivs av enligt produktionsenhets-metoden.

NEDSKRIVNINGAR

PA Resources bedömer sina immateriella anläggningstillgångar och sina olje- och gastillgångar för möjligt nedskrivningsbehov vid hän-delser eller förändrade omständigheter som ger indikationer på att tillgångarnas redovisade värden ej kan försvaras. Sådana indikationer omfattar ändringar av koncernens verksamhetsplaner, ändringar av råvarupriser som leder till lägre inkomster samt, för olje- och gas-egendomar, en försämring av uppskattade reservkvantiteter.

Bedömningen av nedskrivningsbehov sker för respektive kassage-nererande enhet vilket motsvaras av enskild licensrättighet, produk-tionsdelningsavtal eller motsvarande som PA Resources äger. En kassagenererande enhet motsvaras således av varje enskilt förvärvad tillgång i respektive land där PA Resources bedriver prospekterings- och utvinningsverksamhet. Nedskrivningsbedömningen innebär att den kassagenererande enhetens balansvärde jämförs med den återvinningsbara summan för tillgångarna, vilken är den högre av nettoförsäljningsvärdet och nyttjandevärdet. Nyttjandevärde på dessa tillgångar är nuvärdet av framtida kassaflöden diskonterade med en räntesats som baseras på riskfri ränta justerad för koncernens sam-manvägda risk förknippad med de samlade tillgångarna.

Om det inte går att fastställa väsentliga oberoende kassaflö-den till en enskild tillgång ska vid prövning av nedskrivningsbehov tillgångarna grupperas till den lägsta nivå där det går att identifiera väsentliga oberoende kassaflöden (en kassagenererande enhet).

En nedskrivning redovisas när en tillgångs eller kassagenererande enhets redovisade värde överstiger nyttjandevärdet. En nedskrivning belastar resultaträkningen.

Nedskrivningsprövningar genomförs minst en gång per år för att fastställa att värdena för aktiverade utgifter kan motiveras av de förväntade framtida nettoflödena från olje- och gasreserver som kan hänföras till koncernens intressen i relaterade fält. Nedskrivningspröv-ningarna kompletteras vid behov med tredjepartsvärderingar som utförs av externa auktoriserade företag. Nedskrivningsprövning sker ej på licenser som är under utbyggnad eller befinner sig i prospek-teringsfasen.

Återföring av nedskrivningar

Minst en gång per år sker bedömning om det finns några indikationer på att tidigare redovisade nedskrivningar inte längre är motiverade

eller kanske har minskat i omfattning. Om sådana indikationer förelig-ger, görs en ny beräkning av återvinningsbart värde. En tidigare re-dovisad nedskrivning återförs endast till den utsträckning tillgångens redovisade värde efter återföring inte överstiger det redovisade värde som tillgången skulle ha haft om någon nedskrivning inte hade gjorts.

Om så är fallet, ökas tillgångens bokförda belopp till det återvinnings-bara värdet.

Efter en återföring justeras avskrivningskostnaden under framtida perioder för att fördela tillgångens reviderade bokförda belopp över tillgångens återstående förväntade produktionstid.

TILLGåNGAR SOM INNEHAS FÖR FÖRSÄLJNING

Tillgångar redovisas som innehav för försäljning om redovisade vär-den kommer att återvinnas i huvudsak genom försäljning snarare än genom fortlöpande användning. Omedelbart före klassificering som innehav för försäljning bestäms det redovisade värdet av tillgång-arna i enlighet med tillämpliga redovisningsstandarder. Vid första klassificering som innehav för försäljning redovisas tillgångar till det lägsta av redovisat värde och verkligt värde med avdrag för försälj-ningskostnader.

Vid varje efterföljande rapporteringstidpunkt värderas tillgångarna till verkligt värde med avdrag för försäljningskostnader. Avskrivning görs ej på tillgångar så länge som de är klassificerade som att de innehas för försäljning. Tillgångar som klassificeras som att de innehas för försäljning och till dem hänförliga skulder särredovisas i balansräkningen. För ytterligare information, se Not 27 ”Tillgångar och skulder som innehas för försäljning”.

VARULAGER

Utestående varulager består dels av råoljelager hänförligt till betalning av royalty i natura, dels av annat lager och material och värderas till det lägsta av anskaffningsvärde och nettoförsäljnings-värde. Anskaffningsvärdet motsvarar kostnader för driften som har uppkommit för att ta upp och transportera råoljan och förvandla den till befintligt skick. Anskaffningsvärdet beräknas enligt den så kallade först-in-först-ut-metoden, som innebär att de tillgångar som finns i lager vid årsskiftet anses vara de senast producerade. Nettoförsälj-ningsvärdet motsvarar det uppskattade försäljningspriset vid normala förhållanden, med avdrag för kostnader som krävs för att genomföra försäljningen.

Vid varje enskilt månadsslut kan ett visst under- eller överuttag av royalty i form av råolja föreligga. Ett överuttag (kallas overlifting) innebär att leverans av olja skett över avtalade nivåer enligt gällande licenskontrakt. Överuttag ingår i balansposten Kundfordringar och andra fordringar och värderas till gällande kontraktspris. Ett under-uttag (kallas underlifting) innebär att leverans av olja skett under avtalade nivåer enligt gällande licenskontrakt. Underuttag ingår i balansposten Leverantörsskulder och andra skulder och värderas till gällande kontraktspris.

Enligt avtal tecknade med lokala myndigheter i respektive land där koncernen utför verksamhet och produktion sker vanligtvis betalning av royalty antingen kontant eller i natura för att få producera olja och gas. Betalning som sker kontant redovisas som rörelsekostnad och inkluderas i resultatposten Råvaror och förnödenheter. Den del av

varulagret som hänför sig till råoljelager avsett att betalas som royalty i natura redovisas per balansdagen inom balansposten för Leveran-törsskulder och andra skulder.

Vid bedömning av inkurans av annat material och lager tas hänsyn till lagrets och materialets ålder och omsättningshastighet. Eventuell nedskrivning av lagret påverkar rörelseresultatet.

FINANSIELLA TILLGåNGAR OCH SKULDER SAMT FINANSIELLA INSTRUMENT

Finansiella instrument är varje form av avtal som ger upphov till en finansiell tillgång, finansiell skuld eller ett eget kapitalinstrument.

Detta omfattar likvida medel, räntebärande fordringar, kundfordringar, upplåning, leverantörsskulder, andra kortfristiga skulder och derivat-instrument.

Redovisning av finansiella tillgångar och skulder

Finansiella tillgångar och skulder redovisas i balansräkningen när bolaget blir part genom avtal. Fordringar redovisas i balansräk-ningen när väsentliga risker och förmåner som är förknippade med fordringarna överförts till motparten. Skulder redovisas i balans-räkningen när motparten har presterat och avtalsenlig skyldighet föreligger att betala.

En finansiell tillgång, eller del av en finansiell tillgång, bokas bort från balansräkningen när rättigheterna i underliggande avtal reali-serats, förfaller eller när bolaget förlorar kontrollen över dessa. En finansiell skuld, eller del av en finansiell skuld, bokas bort från balans-räkningen när underliggande förpliktelser i avtal fullgjorts, annullerats eller löpt ut.

Klassificering av finansiella instrument

Alla finansiella tillgångar och skulder klassificeras i följande kategorier:

n Finansiella tillgångar och skulder värderade till verkligt värde via resultaträkningen

n Investeringar som hålls till förfall n Lånefordringar och kundfordringar n Finansiella tillgångar som kan säljas

n Skulder redovisade till upplupet anskaffningsvärde

PA Resources redovisar följande finansiella instrument:

Derivatinstrument

Derivat redovisas i balansräkningen på kontraktsdagen och värderas till verkligt värde, både initialt och vid efterföljande omvärderingar.

Förändringar i verkligt värde redovisas omedelbart i resultaträk-ningen.

Övriga finansiella anläggningstillgångar

Övriga finansiella anläggningstillgångar värderas och redovisas initialt till ursprungligt anskaffningsvärde och redovisas till de belopp varmed de förväntas inflyta.

Kundfordringar och andra fordringar

Kundfordringar och andra fordringar är finansiella tillgångar med fasta betalningar eller betalningar som går att fastställa till belopp och har koppling till koncernens leveranser av varor och tjänster. Värdering

sker till upplupet anskaffningsvärde och redovisas till de belopp till vilka de förväntas att kunna realiseras, efter avdrag för osäkra ford-ringar, som bedömts individuellt.

Likvida medel

Likvida medel hänför sig till kassa- och banktillgodohavanden och andra kortfristiga placeringar med förfallodag uppgående till tre månader eller kortare.

Tillgångar och skulder som innehas för försäljning

Tillgångar och skulder som innehas för försäljning värderas och redovisas initialt till ursprungligt anskaffningsvärde och omvärderas därefter löpande till verkligt värde.

Lån och andra skulder

Leverantörsskulder och andra skulder redovisas inledningsvis till verkligt värde och därefter till upplupet anskaffningsvärde med tillämpning av effektivräntemetoden. Utestående lån redovisas inledningsvis till verkligt värde, netto efter transaktionskostnad, och

Leverantörsskulder och andra skulder redovisas inledningsvis till verkligt värde och därefter till upplupet anskaffningsvärde med tillämpning av effektivräntemetoden. Utestående lån redovisas inledningsvis till verkligt värde, netto efter transaktionskostnad, och

In document Årsredovisning 2007 (Page 63-94)

Related documents