• No results found

Förvaltningsberättelse

* 2006 års resultat inkluderar resultat för avvecklad verksamhet.

SAS koncernens resultat före skatt 1997-2006 MSEK

57

SAS koncernens årsredovisning 2006 upprepningar. Inga fel har dock upptäckts vid

un-dersökningarna. SAS har lagt fram en plan för åt-gärder av det tekniska underhållet som ska elimi-nera risken för att underhållsintervall överskrids.

Planen fick under januari 2007 myndighetsgod-kännande av det så kallade OPS-utvalget.

LEGALA FRÅGESTÄLLNINGAR OCH AFFÄRSMÄSSIGA FÖRHÅLLANDEN Den 14 februari 2006 inledde EU kommissionen och amerikanska Justitiedepartementet sina under-sökningar avseende eventuell olaglig priskoordina-tion inom flygfraktbranschen. SAS är ett av flera flygbolag och flygfraktsbolag som berörs av under-sökningarna. I tillägg, och som är vanligt i motsva-rande fall, har ett stort antal civilrättsliga stämningar ("class actions") ingivits mot SAS och andra flygbo-lag och flygfraktsboflygbo-lag i USA med krav på skade-stånd. Dessa tvister har nu blivit konsoliderade i ett mål i New York. SAS samarbetar med myndigheter-na i deras undersökningar, utarbetar försvar i den civila rättsprocessen och genomför sin egen inter-na utredning. För närvarande är det inte möjligt för SAS att förutse resultatet av dessa undersökningar och den civila rättsprocessen, och SAS kan därför inte heller på nuvarande tidpunkt bedöma den po-tentiella finansiella effekten av dessa aktioner. I händelse av för SAS ogynnsamma, negativa resul-tat av endera myndigheternas eller de civilrättsliga aktionerna, kan dessa komma att få en materiell ne-gativ effekt för SAS. Kostnader för utredningar har tagits under 2006 med 100 MSEK.

SAS Braathens frikändes i slutet av juli av Oslo Tingrett i ett mål mot Konkurransetilsynet

avseen-de påstått missbruk av domineranavseen-de ställning på linjen Oslo-Haugesund. I september friades också SAS Braathens i ett mål angående av Økokrim på-stådd otillåten tillgång till data om Norwegian i re-servationssystemet Amadeus. Dessa domar har överklagats.

Diskussioner förs med Singapore Technologies om den slutliga köpeskillingen för försäljningen av 67% av aktierna i SAS Component som genomför-des 2005. Informationsinsamling pågår för att fastställa parternas positioner.

SAS KONCERNENS BIDRAG TILL HÅLLBAR UTVECKLING

SAS koncernen har en övergripande hållbarhetspo-licy, ”Sustainability Policy”, som styr arbetet med att, utifrån kravet på en långsiktig ekonomisk ut-veckling, bidra till en minskad miljöbelastning och en positiv samhällsutveckling. I detta ligger bland annat att tillvarata och öka medarbetarnas kompe-tens och ansvar. Som en viktig markering av detta ansvar och för att klargöra och sammanfatta SAS koncernens värderingar och policies har koncernen en Code of Conduct som alla anställda omfattas av.

Försäljningen av hotellverksamheten innebär att SAS koncernens hållbarhetsrelaterade riskprofil för-ändras. Hotellen bedriver verksamhet i regioner där synen på mänskliga rättigheter, miljö- och arbets-miljöfrågor inte alltid överensstämmer med vad som i allmänhet betraktas som ansvarsfullt företagande.

Sedan 1996 har SAS koncernen och de enskilda bolagen mätt sin miljöeffektivitet med hjälp av miljö-index. Målet för huvudverksamheten SAS Scandi-navian Airlines är en förbättring av miljöindex på tre

enheter i snitt per år. Index för 2006 blev 71 (72).

Det innebär att huvudverksamheten aldrig någon-sin har haft en så låg relativ miljöbelastning. Miljöin-dex är det viktigaste verktyget för att styra och följa upp koncernens och bolagens miljöarbete.

För koncernens flygbolag finns ett mål för sänk-ning av bränsleförbruksänk-ningen med 3% före 2008.

Resultatet för 2006 blev en sänkning på 0,5%.

I två tredjedelar av koncernens bolag visade medarbetarindex PULS ett förbättrat resultat jäm-fört med föregående år. För en tredjedel av bolagen uppvisades ett sämre resultat jämfört med föregå-ende år. Svarsfrekvensen var 70% (68)%.

Socialt ansvar

SAS koncernens sociala och miljömässiga ansvar omfattar ansvar för medarbetare och för påverkan på den omgivning och de samhällen i vilka koncer-nen verkar.

SAS koncernens dotterföretag redovisar sjuk-frånvaro och arbetsskador enligt nationell lagstift-ning. Arbetet med att minska sjukfrånvaron är priori-terat och det drivs särskilda projekt för att få tillbaka långtidssjukskrivna i arbete. Under 2006 minskade den genomsnittliga sjukfrånvaron i SAS koncernen något, till 6,1%, från 6,8% året innan. Antalet arbets-skador med påföljande frånvaro har ökat från 764 till 782 inom hela SAS koncernen. Inga allvarliga inci-denter eller olyckor med arbetsskador har inträffat under året.

SAS koncernens bolag arbetar aktivt med jäm-ställdhetsarbete, dels utifrån den lagstiftning som gäller i varje land, dels utifrån den faktiska situatio-nen i respektive bolag. Flertalet företag inom

kon-cernen har under året formulerat jämställdhetsmål och planer för fortsatt arbete med lika villkor för män och kvinnor. Vid tillsättning av nya medarbeta-re på vakanta befattningar där ojämn könsfördel-ning finns, uppmuntras det underrepresenterade könet att söka befattningen, både vid intern och vid extern rekrytering. Av SAS koncernens högre leda-re är 20% kvinnor och av det totala antalet ledaleda-re är 29% kvinnor. Andelen kvinnliga ledare har inte ökat nämnvärt under året. SAS koncernens bolag i Sve-rige deltar också aktivt i det lönekartläggningsar-bete som på uppdrag av myndigheterna påbörjats 2006 och fortsätter 2007.

När det gäller medarbetarnas kompetens bedri-ver flygbolagen en fortlöpande och planenlig kom-petensutveckling av all certifierad personal som tekniker, kabinpersonal och piloter. Detta görs för att upprätthålla de kompetenskrav som bland an-nat flygtillstånden (AOC) kräver. Den totala utbild-ningskostnaden för SAS koncernen uppgick för 2006 till 326 (250) MSEK.

Generellt sett är relationerna goda mellan led-ning och arbetstagare inom SAS koncernen. Under första halvåret 2006 förekom några trafikpåverkan-de konflikter i Skandinavien. Resultateffekten för SAS koncernen uppskattas till cirka 350 MSEK.

Miljöansvar

SAS koncernens flygverksamhet svarade 2006 för cirka 90% av den totala miljöbelastningen. Merparten av återstoden, 8%, kom från hotellverksamheten som avyttrades under slutet av året. Resterande 2% av miljöbelastningen kommer från SAS Avia-tion Services.

Flygbolagen svarar för cirka 80% av koncernens omsättning. SAS Aviation Services inklusive SAS Cargo har en omsättning motsvarande cirka 20% av koncernens omsättning.

Fördelning av SAS koncernens totala intäkter, 2006

SAS Cargo 5%

SAS Technical Services 7%

SAS Flight Academy 1%

SAS Ground Services 8%

airBaltic 2%

Blue1 3%

Widerøe 4%

Scandinavian Airlines Danmark 15%

SAS Braathens 17%

Scandinavian Airlines Sverige 12%

Scandinavian Airlines International 11%

Spanair 15%

Personalkostnaderna står för 32% av kostnadsmassan. På grund av kraftigt ökat råoljepris är flygbränslepriset den näst störst kostnadsposten.

Luftfartsavgifter utgör 10% av kostnaderna och uppgår till 5,9 miljarder SEK.

Hanteringskostnader 4%

Tekniskt flygplansunderhåll 6%

SAS koncernens kostnadsstruktur, 2006, MSEK

Flygbränslekostnader 18%

Luftfartsavgifter 10%

Personalkostnader 32%

Leasingkostnader 6%

Data- och telekommunikationskostnader 5%

Cateringkostnader 3%

Övrigt 14%

Försäljningskostnader 2%

58

SAS koncernens årsredovisning 2006

Flygverksamhetens mest väsentliga miljöpåver-kan utgörs av förbrukning av icke förnyelsebart bränsle, utsläpp av koldioxid och kväveoxider, samt buller. Utsläppen bidrar med påverkan på klimatet.

Den lokala och regionala miljöpåverkan utgörs främst av buller vid starter och landningar, samt av försurning och övergödning av mark och vatten.

Den största potentialen till miljöförbättringar ligger i en kontinuerlig förnyelse av flygplansflottan, var-vid man alltid söker välja bästa kommersiellt till-gängliga teknik. Miljöaspekter är viktiga vid SAS koncernens val av flygplan och motorer.

Hotellverksamhetens liksom SAS Aviation Ser-vices mest väsentliga miljöpåverkan är energi- och vattenförbrukning samt avfallsgenerering.

Kommersiell flygverksamhet använder flygplan som är internationellt typgodkända enligt ICAO:s certifieringsbestämmelser. De nationella registre-ringarna av flygplanen innehåller även ett miljö-godkännande. Miljöbaserade nationella/lokala till-stånd, föreskrifter och regler sätter ramarna för användningen av flygplanen. Utvecklingen pekar mot strängare miljörelaterade ramvillkor inom flygbranschen. Till exempel finns risk för att skärpta emissions- och bullerbestämmelser de kommande åren kan påverka koncernens trafik till vissa flyg-platser. Det skulle kunna leda till att koncernens flygplansflotta inte kan utnyttjas med maximal flexibilitet och/eller höjda emissionsbaserade landningsavgifter.

Den svenska regeringens planer på att införa en miljörelaterad passagerarskatt under 2006 skrinla-des som en följd av regeringsskiftet. Den danska miljörelaterade passageraravgiften som avveckla-des under 2006 uppgick till 148 (282) MSEK. Den 1 januari 2007 infördes en kväveoxidskatt i Norge som beräknas påverka resultatet med 15 till 20 MSEK per år. I övrigt känner SAS koncernen inte till några förändringar i ramvillkor som under komman-de räkenskapsår kan få väsentliga operativa eller ekonomiska konsekvenser för verksamheten.

I slutet av 2006 offentliggjorde EU kommissio-nen ett förslag rörande flygets inträde i det europe-iska systemet för handel med utsläppsrätter. Målet är att flyget ska införlivas i systemet 2011. SAS kon-cernen ser flygets medverkan i kvothandelssyste-met som ett första steg mot ett önskvärt globalt

system för handel med utsläppsrätter. Ett sådant betraktas som det mest effektiva sättet för flyget att bidra till att minska samhällets totala miljöpåverkan och därmed uppnå det överordnade miljömålet.

Detta alternativ bedöms ha liten trafikpåverkan, även om det är förenat med kostnader för köp av ut-släppsrätter.

Av SAS koncernens verksamhet omfattas delar av markverksamheten vid Stockholms, Oslos, Kö-penhamns och Stavangers flygplatser av tillstånd enligt nationell miljölagstiftning. Tillståndet i Stock-holm avser verkstäder och reglerar utsläpp till luft, kemikalie- och avfallshantering samt rikt- och må-nadsmedelvärden för avloppsvatten från renings-verket. SAS Technical Services (STS) lämnar årligen en miljörapport till Sigtuna kommun. Vid Oslos flyg-plats avser tillståndet vatten från en reningsanlägg-ning som är kopplad till hangarer och verkstäder. STS lämnar årlig miljörapport till Ullensaker kommun och till Fylkesmannen i Akershus. På Köpenhamns flygplats finns verkstäder och hangarer som är be-roende av miljötillstånd som huvudsakligen avser användning av kemikalier i underhållsarbetet samt reningsanläggningar. Också här ska en årlig rapport lämnas till de lokala miljömyndigheterna. Braathens Technical Services (BTS) vid Stavangers flygplats har miljötillstånd för en reningsanläggning och läm-nar årlig miljörapport till Fylkesmannen i Rogaland.

BTS har varit under avveckling i slutet av 2006. I samband med detta har en avsättning gjorts på 4,6 MSEK för miljösanering av galvaniseringsanlägg-ningen. Samtliga miljötillstånd för verksamheter som bedrivs i de fastigheter som SAS Facility Mana-gement (SFM) förvaltar har överförts till SFM. Villko-ren för koncessionerna kvarstår dock oförändrade.

Generellt är SAS koncernens flygverksamhet totalt beroende av den tillståndspliktiga verksamheten som SAS Ground Services (SGS) och STS bedriver i verkstäder, fordonsverkstäder och hangarer, liksom av de koncessioner för operationell drift och för gly-kolhantering samt gränsvärden för luftemissioner och buller som respektive flygplatsägare har. SAS koncernen har ingen tillståndsplikt förknippad med flygverksamhet i Finland, Baltikum och Spanien, utöver lokala tillstånd för avfallshantering. SAS kon-cernen har erhållit alla nödvändiga koncessioner och tillstånd för den verksamhet som bedrivs i

Skandinavien och inga av dem ska förnyas under det kommande räkenskapsåret. Koncernen har under året inte erhållit några förelägganden från till-ståndsmyndigheterna.

Det har under 2006 förekommit att flyg från SAS koncernens bolag har avvikit från lokala in- och ut-flygningsbestämmelser. Spanair har vid ett antal till-fällen bötfällts av spanska myndigheter. Det totala bötesbeloppet kan komma att uppgå till cirka 6 MSEK. Inget av tillbuden har haft några väsentliga miljömässiga konsekvenser. Spanair har med an-ledning av detta haft dialog med lokala myndighe-ter. På Köpenhamns flygplats identifierades under 2006 ett läckage av olja och diesel inom ett område som omfattar 1 100m2. Läckaget har skett under flera år. Under 2007 kommer sanering att ske i överenskommelse med berörda myndigheter. I samband med detta kommer SGS och Köpen-hamns flygplats att fastställa de ekonomiska villko-ren för saneringen. Koncernen har inte varit inblan-dad i några miljörelaterade tvister eller klagomål och har i övrigt inga större kända miljörelaterade skulder eller avsättningar, i form av markförorening-ar eller liknande. I övriga delmarkförorening-ar av års- och hållbmarkförorening-ar- hållbar-hetsredovisningen återfinns en mer fullständig beskrivning av SAS koncernens strävan att bidra till en hållbar utveckling.

UTDELNING 2006

Styrelsen föreslår till årsstämman att utdelning till SAS ABs aktieägare ej lämnas för verksamhetsåret 2006. Detta motiveras av SAS koncernens relativt svaga finansiella position och kassaflöde, varför ett finansiellt handlingsutrymme är av stor vikt för att hantera kommande omstruktureringar och investe-ringar.

VINSTDISPOSITION

Till årsstämmans förfogande står i moderföretaget:

MSEK

Balanserad vinst 3 933

Erhållna koncernbidrag, netto 206

Årets resultat 6 183

Summa 10 322

Styrelsen föreslår att vinsten disponeras enligt följande:

MSEK

I ny räkning balanseras 10 322

Summa 10 322

Koncernens och moderföretagets ställning per 31 december 2006 samt resultatet av verksam-heten för verksamhetsåret 2006 framgår av efterföljande resultat- och balansräkningar, kassaflödesanalyser, förändring i eget kapital, bokslutskommentarer och noter.

VÄSENTLIGA HÄNDELSER EFTER BALANSDAGEN

SAS Flight Academy såldes i februari 2007 till STAR Capital Partners. Realisationsvinsten upp-gick till cirka 380 MSEK.

HELÅRET 2007

För närvarande finns inga tecken på en avmattning i konjunkturen eller på flygmarknaden men osä-kerhet kvarstår dock om styrkan i tillväxten, kon-kurrenssituationen framöver samt utvecklingen av flygbränslepriserna.

Under 2007 förväntas en fortsatt god passage-rartillväxt på de flesta av SAS koncernens markna-der. Tillväxten bedöms bli starkast för trafiken till/från Europa, i Baltikum och Spanien. Konkur-rensen väntas vara fortsatt hård på de marknader där SAS koncernen är verksam.

Nya affärsmodeller och andra initiativ har stärkt koncernens konkurrenskraft och SAS Scandinavi-an Airlines kommer under 2007 att införa ytterliga-re förbättringar och förnyelser i de kommersiella koncepten.

SAS koncernen har initierat ett arbete, "Strategi 2011", med syfte att ange koncernens huvudinrikt-ning framöver. Nya effektiviserings- och intäktsåt-gärder kommer säkerligen att vara en del av den planen. På grund av ett fortsatt struktureringsarbe-te kan framtida omstruktureringskostnader ej ustruktureringsarbe-te- ute-slutas.

59

SAS koncernens årsredovisning 2006