• No results found

4. RESULTAT OCH ANALYS

4.2. F INNS DET NÅGRA SKILLNADER I HUR FÖRSKOLLÄRARES ARBETSMILJÖ UPPLEVS I OFFENTLIG

Utifrån vårt insamlade data kan vi inte se några tydliga samband eller stora skillnader gällande hur förskollärarna upplever sin arbetsmiljö i offentlig kontra privat sektor. Vi såg inga större variationer i upplevelser av arbetsmiljön inom de olika grupperna av respondenter som arbetar inom privat och offentlig sektor. Däremot kan vi se utifrån vårt resultat att det finns skillnader inom vissa aspekter även om dessa skillnader inte är stora. Skillnaderna som studiens resultat visar är olika fokus på ekonomi, ledarskap, arbetsplatsklimat och resursfördelning.

4.2.1. Fokus på ekonomi och synen på ledarskap

Studiens resultat visar att det finns ett större fokus på ekonomi och att tjäna pengar inom privat sektor än inom offentlig sektor. Att detta är fallet är någonting som skulle kunna ha förutspåtts innan vi gjorde studien eftersom att privata förskolor i många fall har fått sitt kapital från privata ägare eller privatägda bolag som vill ha en avkastning på sin investering. Detta är normalt inte fallet när det gäller offentliga förskolor. Vi kan även utifrån vårt resultat se att pengar även är en avgörande faktor gällande ledarskapet på arbetsplatsen i offentlig sektor kontra privat sektor.

Förskollärarna inom privat sektor hade en annan syn på ledarskapet då en del av förskollärarna

42 ansåg att vissa chefer inom privat sektor har ett större fokus på pengar och på att deras förskola skulle vara den bästa.

Respondenten Majvår som arbetar inom privat sektor beskriver fokuset på pengar och sin syn på ledningen:

Det handlar mycket om pengar när det är privat tycker jag, pengar, pengar pengar. Man tar in så mycket barn som möjligt på förskolan och så får pedagogerna jobba häcken av sig lite. Jag tycker det känns som det.

Respondenten Ninni som arbetar inom privat sektor lyfter bland annat att förskolan hon arbetar på ska vara den bästa:

Att dom lyssnar in. Man får ifrågasätta och dom ser människan bakom inte bara att man ska prestera. Det är inte bara att vi är en privat förskola som ska vara den bästa. Utan vi är här för barnen och barnen går i första hand. Och den tycker jag är viktigaste.

Respondenten Maria som arbetar inom offentlig sektor beskriver sin syn på ledarskapet på arbetsplatsen:

Vad gäller ledning så uppskattar jag och det har jag sagt till många chefer, kan du inte vara med lite och komma ut och se vad vi gör. Jag har mött på så många chefer som inte satt sin fot i min verksamhet och då tycker inte jag att man kan sitta med lönesamtal och jobba framåt med en utvecklande verksamhet. Om jag kommer och pratar om saker så jag vill ju jag att den personen åtminstone ska ha sett lite av det jag pratar om. Det saknar jag, faktiskt.

4.2.2. Mer konflikter och mindre öppet klimat

Studiens resultat visar att det finns ett öppnare klimat inom privat verksamhet jämfört med offentlig verksamhet. Fler respondenter inom offentlig verksamhet talade om att skitsnack

förekommer och att man pratar bakom ryggen på människor istället för att vända sig till personen som det handlar om.

Respondenten Amanda som arbetar inom offentlig sektor beskriver konflikter som kan uppstå på arbetsplatsen:

Inte några stora. Men det kan vara så att man tillexempel får höra något från någon och då väljer personen att inte prata med den de gäller. Man går istället och pratar med någon

43 annan och det är väl lite skitsnack kanske. Så lite konflikter ändå. När vi har möten så är

det ju öppet men händer det någonting utanför så kanske det är lite skitsnack.

Respondenten Liv som arbetar inom privat sektor beskriver konflikter på sin tidigare arbetsplats men upplever inte konflikter på sin nuvarande arbetsplats:

Nej inte vad jag är medveten om i alla fall. Men på min förra arbetsplats var det mycket konflikter. Mycket skitsnack. Det kändes som om man var i lågstadiet. Det man hade kunnat göra annorlunda i det fallet var att faktiskt prata med personen i fråga. Prata med personen direkt istället för att prata bakom ryggen. Man skapade ett agg mot varandra som man spred vidare. Det blev som två lag som var emot varandra. Så ska det inte vara på en vuxen arbetsplats. Men jag tror att det är ganska vanligt att det är så faktiskt. Men jag upplever det inte det nu i alla fall. Det var när jag jobbade på en kommunal förskola.

4.2.3. Större resurser: ljuddämpning, ergonomi och kompetensutveckling, utvecklingsmöjligheter

Gällande resurser för verksamheten så visar studiens resultat att det finns mer resurser inom privat sektor än vad det gör i offentlig sektor. Fler personalsatsningar görs inom privat sektor jämfört med offentlig sektor. Dessa personalsatsningar kan till exempel innebära att erbjuda ergonomiutbildningar eller att låta personal åka på studiebesök till andra länder. Studiens resultat ger även en indikation om att förskollärare har bättre möjligheter till kompetensutveckling och större chans att få gå utbildningar om de jobbar inom privat sektor än om de arbetar inom

offentlig sektor. Orsaken till detta skulle kunna vara att man som arbetsgivare inom privat sektor behöver göra detta för att vara en attraktiv arbetsgivare och klara av kompetensförsörjningen.

Respondenten Ninni som arbetar inom privat sektor berättar om den personliga utvecklingen som något viktigt på arbetsplatsen:

Absolut! Jag började 2001 och hade då aldrig jobbat på förskola. Visste knappt hur man skulle möta barn, föräldrar eller pedagoger. Idag har jag har gått en

förskollärarutbildning, jag har fått åka till japan och representera hela vårt företag. Jag har även fått hålla interna föreläsningar för andra förskolor och för andra yrkeskategorier kring vårt arbetssätt. Så jag känner verkligen att jag utmanats och utvecklats. Så det finns det absolut. Våran förskola är mycket mån om att alla ska utvecklas på något sätt. Väldigt mycket kompetensutveckling. Det är cheferna som pushar på detta.

På frågan känner du att det finns utrymme att utvecklas inom din roll svarar respondenten Anna som arbetar inom offentlig sektor ”Ah absolut och det blir mycket vad man gör det till liksom.

44 Det är mycket upp till mig.” Kajsa som arbetar inom offentlig sektor svarar på samma fråga ”Ja, man kan alltid bli bättre på någonting, det kan man bli.”

45

5. SAMMANFATTANDE DISKUSSION

I detta avsnitt kommer vi inledningsvis att presentera studiens syfte och de frågeställningar som studien baseras på. Dessa kommer att besvaras och vi redogör sedan att redogöra för de slutsatser som vi kan dra utifrån vår studie. Avslutningsvis kommer vi att föra en diskussion kring studiens styrkor och svagheter samt ge förslag på vidare forskning inom ämnet. Vår slutsats och resultat kring förskollärares arbetsmiljö har vi baserat utifrån följande teman:

• Motivation

• Psykosocial och fysisk arbetsmiljö

• Krav,-kontroll och socialt stöd

Related documents