• No results found

Ansökande parter:

1.3 FACKFÖRBUNDET KOMMUNAL

 From 2012 administreras alla praktikplatser (APU/LIA/lärlingsplatser) via

praktikplatsen.se, förutom LIA för Vårdadministratörutbildningen.

 För att bedriva en framgångsrik verksamhet och vara en attraktiv arbetsgivare pågår ett utvecklingsarbete för att utveckla hälsofrämjande arbetsplatser inom Sahlgrenska universitetssjukhuset. Arbetet kompletterar det förebyggande och rehabiliterande arbetsmiljöarbetet och drivs utifrån en helhetssyn på vad som skapar hälsa och goda prestationer i på arbetsplatsen, i ledarskapet och i medarbetarskapet.

MÅL TILL 2017

 Fortsatt vidareutveckling av kompetensförsörjningsprocessen, dels genom att genomföra aktiviteter för att åtgärda det kompetensbehov som identifierats och dels fortsätta att utveckla processen på alla nivåer i organisationen samt tydligt integrera den i sjukhusets planerings- och uppföljningsprocess. En strukturerad kompetensförsörjningsprocess ska möjliggöra en helhetsbild, bättre beslutsunderlag och den långsiktighet som behövs för att SU ska klara sin egen kompetensförsörjning nu och framåt.

 Utarbeta och ansöka om ytterligare YH-utbildningar med utgångspunkt i identifierat kompetensbehov, bla med fokus på vård av äldre och verksamhetsinnehållet i Bild och interventionscentrum samt vårdadministration

 Utforma och implementera en huvudhandledarmodell för

läkarsekreterare/vårdadministratörer motsvarande den för gymnasie- och

yrkeshögskoleutbildning i syfte att erbjuda lärande i arbetet (LIA) med god kvalitet samt ge bättre förutsättningar för handledning av studenter.

 Administrera LIA för Vårdadministratörer via praktikplatsen.se

 Minska diskrepansen mellan tillgängliga, beställda och bokade praktikplatser, vilket idag medför stora kvalitetsbristkostnader för SU och riskerar att vi i slutändan inte kommer att kunna erbjuda de praktikplatser skolorna har behov av. Arbeta fram ett nytt arbetssätt för bättre samordning, planering och fördelning av praktikperioder mellan

utbildningsanordnarna.

 Ambitionen är att erbjuda fler ungdomar feriepraktik under sommarperioden för att öka intresset för vård- och omsorg. Målsättningen framöver är att kunna erbjuda 125 platser inom SU.

 Fortsatt arbete med hälsofrämjande arbetsplatser för att utgöra en attraktiv arbetsgivare

1.3 FACKFÖRBUNDET KOMMUNAL

Vård-och omsorgscollege i Göteborgsregionen har under certifieringsperioden utvecklat

samverkan mellan arbetsliv och utbildningsanordnare på ett mycket positivt sätt. Tillsammans har vi verkat för att utbildningarna skall få hög kvalitet och att fler skall välja vård – och

omsorgsyrken i framtiden. Genom olika aktiviteter på regional och lokal nivå har samverkan mellan parterna blivit starkare och fördjupats.

Att arbeta inom vård- och omsorg måste göras mer attraktivt och detta arbetar vi i samverkan mellan parterna i Göteborgsregionen aktivt med.

Kommunal vill ha medlemmar som kan erbjuda medborgarna en god vård, omvårdnad och omsorg.

19 1.4 URSPRUNGLIGT MÅL:

Att verka för att ett samverkansavtal för gymnasieskolan inom GR undertecknas även efter att nuvarande avtalsperiod 2007-2011 löper ut.

RESULTAT:

Ett nytt samverkansavtal för gymnasieskolan inom GR har slutits för perioden 2011-2015. REGIONALA MÅL TILL 2017:

Att ett samverkansavtal för gymnasieskolan inom GR sluts för perioden mellan 2015-2017 så att rörligheten mellan kommunerna upprätthålls under hela certifieringsperioden och att lokalt certifierade VO-College på så sätt kan ta emot elever från hela Göteborgsregionen.

NULÄGE:

Antagningsstatistik

Tabellen nedan visar antagningsstatistik för Omvårdnadsprogrammet och Vård- och

omsorgsprogrammet inom gymnasieskolan för samtliga GR-kommuner mellan åren 2009-2012. Av tabellen framgår att antalet antagna minskade kraftigt mellan åren 2009-2012. Det finns ett flertal faktorer som kan förklara nedgången i antal antagna elever. Ungdomskullarna i åldern 16 år var bland de högsta när regionen blev certifierad. Nu är de bland de lägsta på mycket länge och kommer att sjunka ytterligare två-tre år till. Bara mellan 2011 och 2012 sjönk kullen med 5 %. Organisationen har anpassats till detta. I hela landet förändrades ungdomars preferenser för val av gymnasieprogram i samband med gymnasiereformen 2011. Andelen antagna till yrkesprogram inom GR var 2010 42 % och sjönk 2012 till 29 %. Däremot är de elever som går på

introduktionsprogram som programinriktat individuellt val och yrkesintroduktion mot vård- och omsorg inte inräknade i siffrorna nedan.

Kolumn1 Totalt antal antagna Antal antagna

1:a-handsval Antagningspoäng (Medelvärde) Antal platser

Andel kvinnor (%) Andel män (%) Omvårdnad 2009 358 307 177 376 83 17 Omvårdnad 2010 325 237 199 377 81 19 Vård- och omsorg 2011 233 207 173 299 86 14 Vård- och omsorg 2012 221 191 180 235 84 16 Källa: indranet.se Utbud totalt 2012

De utbildningar inom gymnasieskolan enligt GY2000 och GY2011 som erbjuds inom Göteborgsregionen, oavsett om utbildningen ingår i ett certifierat lokalt college eller inte, är under 2012:

Vård- och omsorgsprogrammet erbjuds i 9 kommuner (6 kommuner 2008). Programmet finns vid 11 gymnasieskolor, varav ett är på en fristående skola. Lokala inriktningar finns mot Räddningstjänst, Hälso- friskvård, Äldreomsorg, Psykiatri, Funktionsnedsättning samt som specialutformat program inom Vård och omvårdnad med inriktning Idrottsorientering.

20 Programmet finns också som lärlingsutbildning i flertalet kommuner. Introduktionsprogrammet har en inriktning som vetter mot vård och omsorg.

Utbud vid certifierade Vård- och omsorgscollege under 2012

Omvårdnadsutbildning enligt tidigare system (år 3) Ale/Lilla Edet Omvårdnadsprogrammet Göteborg/Öckerö Omvårdnadsprogrammet Lokala inriktningar: -Sjukvård

-Psykiatri och hälsa

-Barn och funktionshinder -Lärling Kungälv Omvårdnadsprogrammet Lokala inriktningar: -Räddningstjänst -Sjukvård Stenungsund/Tjörn

Gymnasieskolan omvårdnadsprogrammet lärling Vård- och omsorgsutbildning enligt GY2011 år 1 och 2 Ale/Lilla Edet

Vård- och omsorgsprogrammet Göteborg/Öckerö

Vård- och omsorgsprogrammet

-Inga programfördjupningar i år 1 och 2 Kungälv

Vård- och omsorgsprogrammet Yrkesutgångar:

-Räddning och akutsjukvård -Deltidsbrandman

-Habiliteringspersonal för funktionshindrade -Äldreomsorg personal

Stenungsund/Tjörn

Vård- och omsorgsprogrammet lärling DIPLOM

Diplom har inte utfärdats ännu, då skolorna inte hade varit certifierade tillräckligt länge vid utgången av VT 2012.

REGIONALA MÅL TILL 2017:

Att öka antalet antagna ungdomselever till vård- och omsorgsprogrammet med 75 elever senast år 2017.

21 Att utveckla ytterligare minst 3 programfördjupningspaket inom vård- och omsorgsprogrammet i takt med att nya områden definieras av den regionala styrgruppen/VO-Collegerådet.

Att utveckla en inriktning på vård- och omsorgsprogrammet, vilken ger direkt behörighet till högskolestudier inom sjuksköterskeutbildning. (Under förutsättning att regeringens aviserade utredning får genomslag och en sådan inriktning inrättas på Vård- och omsorgsprogrammet) 1.5 URSPRUNGLIGT MÅL:

Att i samverkan med arbetslivet identifiera utbildningar som kan komma att omfattas av regional garanti vid behov.

RESULTAT:

Regionens utbildningssystem inom vård- och omsorg är heltäckande och ingen utbildning har behövt utnyttja möjligheten med regional garanti.

REGIONALA MÅL TILL 2017:

Att i samverkan med arbetsgivare identifiera utbildningar som kan komma att omfattas av regional garanti vid behov (till exempel när ungdomskullen är som lägst).

1.6 URSPRUNGLIGT MÅL:

Att bland annat via GR VO-College öka den regionala tillgängligheten inom vuxenutbildningen. RESULTAT:

Genom politiska beslut har Göteborgsregionen gemensamt genomfört en mycket stor andel vuxenutbildning inom sektorn vård- och omsorg eller närliggande denna, vilken har varit

tillgänglig dels för kommunernas egna innevånare, dels varit tillgängliga för samtliga kommuners innevånare. Lokalt certifierade VO-College och VO-College på gång att bli certifierade har i stor utsträckning varit leverantörer av denna utbildning.

Göteborgsregionens kommunalförbund har gemensamt ansökt om statsbidrag för och

administrerat vård- och omsorgsutbildningar för 1262 elever inom regeringens extra satsning på yrkesvux under 2010-2012. Kommunerna har även medfinansierat de regionala utbildningarna för att öka volymen. Ett särskilt samverkansavtal för vuxenutbildning har medfört att elever har kunnat komma åt utbildning i annan kommun än hemkommunen. Kommunerna har bedrivit egen kommunal vuxenutbildning inom vård- och omsorg för sina egna medborgare enligt sammanställning per kommun. En del av dessa kommuner är lokalt certifierade VO-College (kommunala eller privata utförare enligt upphandling) som bedriver vuxenutbildning inom det vård- och omsorgsområde som omfattas av VO-Collegekonceptet.

23 Göteborgsregionens totala antal omvårdnadsnära utbildningar 2010-2012 per beställare

24

Utbud inom vuxenutbildning vid certifierade Vård- och omsorgscollege under 2012

Göteborg

-Omvårdnadsprogrammet – kurser -Vård- och omsorgsprogrammet – kurser -Yrkesspår – introduktion för sfi-studerande -LPA – studier för anställda

-Omvårdnadslyftet – paket

-Omvårdnadslyftet – fördjupningskurs Vård och omsorg vid demenssjukdom -Omvårdnadslyftet – fördjupningskurs Kungsbacka Vuxenutbildning Psykiatri Sjukvård Äldreomsorg Omvårdnad Funktionsnedsättning Friskvård och hälsa Kungälv

Vuxenutbildning på gymnasial nivå Stenungsund/Tjörn

Vård- och omsorgsutbildning – valbara paket DIPLOM

Diplom har inte utfärdats ännu dels på grund av att utbildningen inte varit certifierad tillräckligt länge dels på grund av att studenterna inte har avslutet en utbildning omfattande 1500 poäng ännu.

REGIONALA MÅL TILL 2017:

Att minst tre nya lokalt certifierade college bedriver vuxenutbildning inom vård- och omsorgsområdet 2017.

SFI-undervisning för vuxna inom GR

GRvux- GRsfi GRvux anordnar och samordnar ett gemensamt utbud av gymnasiala

yrkesutbildningar för vuxna. Utbildningarna är tillgängliga för alla oavsett var man inom regionen bor, arbetar eller var utbildningen äger rum och är geografiskt spridda till de flesta av GRs 13

medlemskommuner. Utbudet omfattar 170 olika utbildningar inom 13 olika branscher. Informationen om, och ansökan till, utbildningarna sker genom GRvux hemsida grvux.se.

GRsfi samordnar kombinerade utbildningar som riktar sig till studerande med annat modersmål än svenska. Utbudet består av 38 utbildningar där sfi-undervisning kombineras med olika yrkes- och studieinriktningar: akademikerspår, högskolespår, branschspår och yrkesspår. Information om utbildningarna sker genom GRsfi:s hemsida grsfi.se.

REGIONALT MÅL TILL 2017:

25

arbetsmarknaden kan underlättas genom flexibla former för sfi-undervisning, där lärande och arbete kombineras.

1.7 URSPRUNGLIGT MÅL:

Att kvalitetssäkra olika former av validering med utgångspunkt i det regionala arbetet inom GR VO-College.

RESULTAT:

Inom GR-kommunerna används ett antal olika metoder för validering varav GRs Kompetens och valideringscentrum (fd Meritea) har tagit fram en av modellerna. Denna modell för validering används inom omvårdnadslyftet i till exempel Partille, Härryda och Alingsås.

Under hösten 2012 har det fastslagits nationella kriterier och riktlinjer för validering av reell kompetens. Dokument bygger på de europeiska riktlinjerna och valideringsdelegationens definition av validering.

REGIONALA MÅL TILL 2017:

GR VO-College ska verka för att de lokala collegen i regionen har kunskap om de nya riktlinjerna för validering och att dessa tillämpas vid validering inom vård- och omsorgsyrket. Valideringen ska ske gentemot de nya ämnesplanerna.

En ökad standardisering och samordning ökar möjligheten till samutnyttjande för att den validering som utförs ska bedömas likvärdig oavsett vilken kommun som utfört valideringen. 1.8 URSPRUNGLIGT MÅL:

Att verka för att olika former av distanslärande (e-lärande) ökar inom GR VO-College. RESULTAT:

I de lokala collegens redovisning återfinns mera om detta. I till exempel Kungsbacka kan en individ studera på heltid, deltid och distans.

REGIONALA MÅL TILL 2017:

De lokala collegen sätter upp mål för e-lärande under relevant kriterium.

Kriterium 2 Samverkan

2.1 URSPRUNGLIGT MÅL:

Att verka för att fler verksamheter inom GR VO-College nyttjar plattformen www.praktikplatsen.se

Att verka för att fler av de kommunala platserna samordnas via avtalet ur ett VO-College-perspektiv. För tillkommande kommuner/anordnare kan den regionala handledarutbildningen nyttjas.

RESULTAT:

Statistik Vård och omsorg utbildningsplatser inom Praktikplatsen.se

Praktikplatsen.se förmedlar platser för APU/APL, fältstudier, lärlingsplatser samt längre utbildningsplatser (ca 10 veckor där eleverna varvar praktik med studier) för Studium. (Yrkesintroduktionsplatser för

26 Antalet praktikplatser som Praktikplatsen.se har förmedlat under 2009-2012 är:

Kommunala/fristående verksamheter inom äldreomsorg/funktionshinder: 2009 = 942 platser

2010 = 1054 platser 2011 = 1178 platser 2012 = 1135 platser

Antalet platser på kommunala/fristående verksamheter inom äldreomsorg/funktionshinder har ökat med 193 stycken från 2009 till 2012. Sjukvårdsplatser: 2009 = 819 platser 2010 = 820 platser 2011 = 882 platser 2012 = 942 platser

Antalet sjukvårdsplatser har ökat med 123 stycken från 2009 till 2012. Antalet platser kommer att sjunka under vårterminen 2013, då elevantalet kommer att vara lägre.

Praktikplatsen.se förmedlar platser till följande kommuner:

Sjukvårdsplatser: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mölndal, Stenungssund och Tjörn. (Gymnasieskolan och VUX)

Kommunala/fristående verksamheter inom äldreomsorg/funktionshinder: Göteborg och Mölndal.

Antalet kommuner som använder Praktikplatsen.se för hantering av kommunala platser har inte ökat under perioden.

Verksamheterna inom äldreomsorgen i Göteborg och Mölndal erbjuder praktikplatser för grundskolan i vissa fall. Det finns ingen övergripande samordningen. Det skulle finnas många fördelar om man kunde göra det i anslutning till den samordning som sker då det gäller APU/APL. Fördelarna är att man har möjlighet att locka unga elever att söka till Vård- och omsorgsprogrammet.

Behovet av APL-platser har ökat inom funktionshinder för gymnasieskolan. Orsaken är att man i åk 2 och 3 läser Specialpedagogik 1 och 2. Behovet är ca 100 platser på ett läsår.

Behovet har även ökat inom hemtjänsten för åk 2 på gymnasiet. Behovet är ca 100 platser på ett läsår. Utöver detta samordnar Praktikplatsen.se VFU (Verksamhetsförlagd utbildning) för:

• Arbetsterapeutprogrammet • Sjukgymnastprogrammet • Sjuksköterskeprogrammet

• Specialistsjuksköterskeprogrammet REGIONALA MÅL TILL 2017:

Att medverka i GRs kartläggning av vilka olika projekt, utbildningar, validering, AF-uppdrag som hanterar arbetsplatsförlagt lärande, om vem som gör vad inom området idag för att göra det tillgängligt på PPL (Praktikplatsen.se).

Att fortsätta att via Vård- och omsorgscollege eftersträva att fler kommunala verksamheter använder Praktikplatsen.se som ett verktyg vid hanteringen av kommunala APL-platser inom vård- och omsorg samt funktionshinder.

27 2.2 URSPRUNGLIGT MÅL:

Att övriga handledarutbildningar kvalitetssäkras via de lokala ansökningarna. RESULTAT:

GR VO-Collegerådet/styrgruppen har fattat ett gemensamt beslut om att samtliga handledarutbildningar för gymnasieskola och vuxenutbildning ska omfatta 100 poäng

motsvarande relevant kurs i gymnasieskolan (Just nu kursen vårdpedagogik och handledning 100 poäng). Beslut finns i protokoll från rådsmöte. Formerna för att genomföra

handledarutbildningen kan variera, från skolförlagd till arbetsplatsförlagd eller via distanslärande REGIONALA MÅL TILL 2017:

Att verka för att en ny nationell kurs för handledarutbildning om cirka 100 poäng inrättas av Skolverket.

Denna ska vara anpassad efter de mål och det centrala innehåll som behövs för en god handledarutbildning. Ett resultat kan då bli att handledare som utbildar sig kan få betyg på kursen. Rådet har redan uttalat sitt stöd för en ansökan om att inrätta en ny nationell kurs via det nationella programrådet för vård- och omsorg. Initiativet har tagits av Falköping inom VO-College Skaraborg.

2.3 URSPRUNGLIGT MÅL:

Att skapa en transparent väg genom utbildningssystemet via gymnasial yrkesutbildning,

vuxenutbildning, KY-utbildning/yrkeshögskoleutbildning och högskoleutbildning inom en bred sektor.

Att tydliggöra vilka utbildningar som erbjuds i regionen samt att i den takt olika aktörer certifieras markera detta på den regionala webbsidan.

RESULTAT:

På den regionala webbsidan

http://www.grkom.se/grutbildning/gymnasieskolan/vardochomsorgscollege.4.757502ce11763a7 c7d880001237.html

finns länkar till alla certifierade college och deras utbildningar inom gymnasieskola, vuxenutbildning och yrkeshögskoleutbildning.

28 2.4 URSPRUNGLIGT MÅL:

Att nya metoder för integrering av arbetsliv och utbildning utvecklas vidare med erfarenheter från LPA som grund och att sprida vidare till övriga medlemmar.

RESULTAT:

Representanter från lokala college har medverkat i GRs nätverk för Lärande på arbetsplats och spridit idéer och kunskap om hur arbetsplatsförlagt lärande kan läggas upp för lärlingar och hur en handledarutbildning anpassad för lärlingsverksamhet kan se ut.

REGIONALA MÅL TILL 2017:

Att vidareutveckla modeller för lärande på arbetsplats och lärlingsutbildning i takt med att verksamheten expanderar. En särskild handledarutbildning för dem som ska handleda lärlingar inom vård- och omsorg ska utformas och användas.

Att huvudmän och skolledning skapar förutsättningar för lärare att i samverkan med arbetsliv planera, genomföra och utvärdera APL på ett kvalitativt sätt vid lokalt certifierade VO-College inom GR.

2.5 URSPRUNGLIGT MÅL:

29 RESULTAT:

Feriearbete är en viktig verksamhet för att unga ska få en första kontakt med arbetslivet. I Göteborgsregionen har antalet feriejobb ökat från 2011 till 2012 med ca 600 platser. I år erbjöds totalt ca 4 700 feriejobb i regionen. Samtliga kommuner har feriejobb inom vård och

omsorgssektorn och en del av dem (bland annat Göteborg och Stenungsund) har specifika satsningar för att ge ungdomar som studerar inom vård och omsorgsutbildningen garanterat feriejobb inom yrkesområdet.

REGIONALA MÅL TILL 2017:

Att VO-College stödjer GRs fortsätta satsning på feriearbete inom vård- och omsorg för ungdomar och arbete med att utveckla en metod för att följa i vilken omfattning dessa elever sedan väljer att arbeta inom vård- och omsorg.

2.6 URSPRUNGLIGT MÅL:

Att via samverkan mellan olika aktörer snabbare identifiera människor i riskzon. RESULTAT:

Göteborgsregionens kommunalförbund har under certifieringsperioden haft och har ett antal projekt med fokus på unga och vuxna i riskzon bland annat MIR (Människa i riskzon där

projektet fokuserade på att få olika förvaltningar att samverka kring individen), DROP OUT och PLUG IN där båda har fokus på att förhindra avbrott från gymnasieskolan och också verka för återintegrering av ungdomar som har avbrutit gymnasieskolan. Dessa projekt omfattar alla gymnasieprogram så även omvårdnadsprogrammets och vård- och omsorgsprogrammets elever är berörda.

REGIONALA MÅL TILL 2017:

Att använda GRs databas för ungdomsuppföljning GRUUS för att kontinuerligt spåra vilka elever som avbryter sin gymnasieutbildning inom vård- och omsorg.

Att via GRs databas GRINDA kontinuerligt följa vilka elever som byter väg från eller till vård- och omsorgsprogrammet.

2.7 URSPRUNGLIGT MÅL:

Att inom GR VO-College ta del av insatsen Growth, vilket kan bidra till ett mera entreprenöriellt tänkande inom vård- och omsorg.

RESULTAT:

GR drev tillsammans med medlemskommunerna projektet Growth under två år. Projektet samarbetade med den regionala styrgruppen/GR VO-Collegerådet genom att inventera vilka behov regionen hade av att utveckla verktyg för ett entreprenöriellt förhållningssätt. Resultatet blev en internaktiv film där temat är bemötande. I filmen skildras ett antal situationer i vård- och omsorg där personalen kan agera på olika sätt. Den som ser filmen kan göra olika val och får då olika resultat. Det kan t ex handla om hur förvaltningen agerar när en kvinnlig vårdtagare ska få besök av en ny person som är av motsatt kön och med invandrarbakgrund. Filmen bifogas med ansökan.

30 2.8 URSPRUNGLIGT MÅL:

Att via ett regionalt nätverk bidra till kvalitetsutveckling inom VoC. RESULTAT:

Under 2008 och 2009 drev GR ett regionalt nätverk för lärare, skolledare och

verksamhetsföreträdare i samband med ansökan och efter att regionen hade blivit certifierad. Nätverket träffades vid 12 tillfällen. Dokumentation från varje möte finns på den regionala webbplatsen.

REGIONALA MÅL TILL 2017:

Den regionala styrgruppen fungerar som ett nätverk för idé- och erfarenhetsutbyte, för kvalitetssäkring av de lokala collegens processer samt för att initiera gemensamma satsningar. 2.9 URSPRUNGLIGT MÅL:

Rådet/Styrgruppen kommer att fokusera på omvärldsbevakning, opinionsbildning och marknadsföring.

RESULTAT: Omvärldsbevakning

Rådet/styrgruppen har följt framtagningen av GY2011 och VUX 2012 på ett mycket nära plan. Så fort något nytt har framkommit har det tagits upp som en punkt på dagordningen. Exempelvis diskuteras just nu hur ett gymnasiearbete kan genomföras.

Rådet har genom sin tyngd också fått nominera en ledamot till Skolverkets nationella programråd för vård- och omsorgsprogrammet, vilket har givit direkt insyn i förändringen av programmet. Synpunkter på förslag som tagits upp i rådet har lämnats av rådsmedlemmar via denna

representant. Ett exempel gäller vilka lärarbehörigheter som behövs för att undervisa som yrkeslärare och för att antas till utbildningen.

Regional broschyr

Regional studie- och yrkesvägledning

GR producerar årligen en regional neutral broschyr där det går att läsa om alla gymnasieprogram varav Vård- och omsorgsprogrammet är ett.

Regional annonsering Annonser införda i:

”Ett 2 tre” tidning för gymnasister 2011 GP januari 2012 i bilaga (kostnad 12 000 kr)

Related documents