• No results found

Ansökande parter:

Kriterium 4. Infrastruktur 4.1 URSPRUNGLIGT MÅL:

Att via GRVoC identifiera utbildningar på yrkeshögskolenivå som ev. kan komma att erbjudas i systemet via nationella beslut och att säkra sammanlänkningen med underliggande system. RESULTAT:

Varje år initieras diskussioner i det regionala rådet/styrgruppen om kommande behov av

kompetens på yrkeshögskolenivå. Arbetsgivare och fackliga organisationer kan initiera satsningar och undersöker då vilka utförare som kan tänka sig att utföra utbildningen om den beviljas. Den regionala styrgruppen/rådet protokollerar sitt stöd för de kompetensbehov som lyfts fram årligen och de ansökande parterna kan hänvisa till beslut i protokollet då de ansöker hos Myndigheten för Yrkeshögskolan om tillstånd att bedriva utbildning. Ett färskt exempel på att detta fungerar är att vid ett möte i februari 2011 lyftes behovet av kompetens inom instrument- och sterilteknik vid

33 Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Under våren bildades en arbetsgrupp för att forma

utbildningen. Ansökan skickades in i september med protokollsanteckningen. Utbildningen beviljades därefter och de studerande kunde inleda sina studier hösten 2012. Samtliga

utbildningar/kompetensbehov som rådet stödde i september 2011 beviljades av myndigheten. Ett exempel på ansökan som ligger inne just nu är Kungsbackas ansökan om Palliativ vård för undersköterskor.

Utbud inom yrkeshögskola vid lokalt certifierade college inom GR:

Göteborg

Instrument- och steriltekniker Medicinsk fotterapeut

Pedagogisk vägledare vid funktionshinder

Specialistutbildad undersköterska inom demensvård och äldrepsykiatri Specialistutbildad undersköterska inom vård och omsorg om äldre Vårdadministratör

Boendepedagog

Pedagogisk grundsyn och arbetsform Kungsbacka

Tandsköterska VT 2013

REGIONALT MÅL TILL 2017:

Att de lokala collegen och den regionala styrgruppen fortsätter sitt arbete med att definiera kompetensbehov på eftergymnasial nivå, gemensamt forma nya utbildningar och att stödja regionens samlade kompetensbehov på denna nivå i samband med ansökningar till Myndigheten för Yrkeshögskolan.

Utbildning för anställda

4.2 URSPRUNGLIGT MÅL:

Att utveckla ett kvalitativt system för kompetensutveckling via anordnare inom GR VO-College, vilket gör att uppdragsgivare önskar anlita leverantörerna.

RESULTAT:

Det finns många exempel på hur detta har utvecklats under den tid regionen varit certifierad. Se lokala ansökningar. I denna ansökan redovisas statistik kring Omvårdnadslyftet.

GR-kommunernas redovisning till Socialstyrelsen av vad man gjort inom Omvårdnadslyftet visar på följande aktiviteter. Uppgifterna avser perioden fram till 30 april 2012.

Ale

Har inte sökt medel. Alingsås

Har använt tiden fram till april för att förbereda sig. Bl. a utbildat 30 valideringshandledare. Räknade med att kunna börja själva utbildningen i april.

Göteborg

34 Härryda

Har utbildat 28 personer. Kungsbacka

Har utbildat 83 personer via 4 kurser. Kungälv

Har inte sökt medel. Lerum

Utbildat 46 personer via 3 kurser. Lilla Edet

Har inte sökt medel. Mölndal

Har utbildat 87 personer via 6 kurser. Partille

Har utbildat 37 personer. Stenungsund

Har sökt medel, men inte genomfört kurser. Tjörn

Har sökt medel men inte genomfört kurser. Öckerö

Har sökt medel, men inte återrapporterat till SoS.

Av de 13 GR-kommunerna har 10 sökt medel från Omvårdnadslyftet och 6 kommuner har kunnat rapportera genomförda kurser med totalt 851 godkända studerande. En återkommande kommentar är att det varit en för kort tid att planera kursstarterna, särskilt som man detta år fått gå en omväg med betygssättningen då vux inte haft rätten att genomföra kurser enligt GY2011. Ett par av kommunerna anger att man inte kunnat engagera sig då ett genomförande kräver kommunala pengar för vikariekostnader. En kommun (Alingsås) har använt tiden fram till april för att utbilda 30 valideringshandledare och även i övrigt förbereda själva utbildningen.

Exempel på områden som lyfts som viktiga kompetensutvecklingsområden är till exempel: - förstärkning i svenska språket

- IT- teknik i vård och omsorg - måltid, kost och nutrition

- pedagogik, kommunikation och dokumentation

GRVO-College och höjning av anställd personals kompetens

Flera av målen i återansökan utgår från en ambition om en ytterligare höjning av anställd personals kompetens.

35 GRVO-College målen skapar tydliga karriärvägar för medarbetare och säkerställer kompetensen så att kvalitén i verksamheten säkerställs på kort och lång sikt. Ambitionen är att det via målen finns tydliga strukturer för och olika former av kompetens- och karriärvägar för att säkra kompetenskraven i verksamheterna. Kompetensutveckling kan ske genom både formellt och genom arbetsplatslärande som t ex genom mentorskap, handledning och jobbskuggning. Inom GR-kommunerna sker även ett övergripande erfarenhetsutbyte genom olika kompetensnätverk. Arbetssätt och synsätt måste vara väl förankrat inom både arbetsledning och HR inom

organisationen.

Den formella vidareutbildningen ska ske i nära samverkan mellan verksamheten och utbildare, så att det finns ett gemensamt synsätt på vad som ska uppnås. Det är också viktigt att utbildningen har ett flexibelt upplägg så att det fungerar att kombinera utbildning, arbete och familjeliv. Genom rådet för det regionala vård- och omsorgscolleget sker ett övergripande strategiskt arbete att identifiera kompetenskritiska områden för att säkerställa kompetensen i uppdragen.

Flera kommuner och regionen arbetar med olika former av kompetensmodeller. I modellerna finns flera nivåer som är kopplade till arbetsuppgifter och ansvarsområden. I ett första steg ska den anställdes basuppdrag definieras, t ex kan det ske genom en tydlig introduktion och en utarbetad definition av arbetsuppgifterna som utgår från att individen har en grundutbildning. I nästa steg kan den anställde få fördjupningsuppdrag. För fördjupningsuppdraget kan det behövas speciell utbildning eller att den anställde får kunskap efter ett eget arbetsplatslärande. Den

anställde får även mandat för sitt respektive fördjupningsområde. Genom modellen sker ett kontinuerligt lärande. Den samlade kompetensen handlar om arbetslagets kompetens i sin helhet och att de anställda kompletterar varandra. Mentor, demensombud eller bashandledare kan vara exempel på fördjupningsuppdrag. I nästa steg kan den anställde få expertuppdrag, för det krävs minst YH-utbildning och erfarenhet. Uppdragen bygger på verksamheternas behov av

kompetens och uppdrag.

Det arbete som utförts i GR-kommunerna vad gäller stödassistent och stödpedagog är också ett sätt att synliggöra karriärvägarna.

Titulatur och utbildningskrav för baspersonal inom funktionshinderområdet i Göteborgsregionens kommuner I regionen har man enats om en yrkesnomenklatur, Titulatur och utbildningskrav för baspersonal inom funktionshinderområdet i Göteborgsregionens kommuner.

Titlarna är/kommer att vara stödassistent och stödpedagog.

För titeln ”stödassistent” krävs ett avslutat gymnasieprogram med yrkesexamen inom: Barn och fritidsprogrammet med inriktning socialt arbete, eller pedagogiskt arbete Vård och omsorgsprogrammet med specialisering inom programfördjupningen ”funktionsnedsättning”

I dokumentet anges också hur arbetet med att värdera befintlig personals kompetens går till. Man utgår där från verksamheten Carpes yrkesskrav och definierar kurser ur Barn och

fritidsprogrammet och Vård och omsorgsprogrammet.

Det pågår diskussioner inom regionen om värdet av att ha med Svenska/Svenska som andraspråk samt samhällskunskap i vuxenutbildningen till stödassistent.

36 som omfattar minst 200 yh-poäng eller 60 högskolepoäng eller kombination däremellan som motsvarar minst två terminers heltidsstudier. Utbildningen ska ha tydlig inriktning mot funktionshinderområdet i hela sin omfattning.

APL

Ett mål är att arbetsgivarna verkar för att det finns tillräckligt många praktikplatser inom

funktionshinderområdet. Idag är det svårigheter för framför allt gymnasieskolan att hitta lämpliga och tillräckligt många praktikplatser.

REGIONALT MÅL TILL 2017:

Att de lokala collegen bedriver sådan verksamhet att de upplevs som goda leverantörer av vård- och omsorgsutbildning även för målgruppen anställda och att de därmed bidrar till attraktiva arbeten.

Att arbetsgivarna inom vård- och omsorg och funktionshinder strävar efter att erbjuda anställda som har vidareutbildat sig relevanta arbetsuppgifter utifrån nyförvärvad kompetens och att därmed bidrar till attraktiva karriärvägar.

4.3 URSPRUNGLIGT MÅL:

Att tydligare sammankoppla högskoleutbildning med underliggande system inom GR VoC. RESULTAT:

Kontakter med högskolan

Ett av målen med Vård- och omsorgscollege i Göteborgsregionen är att öka attraktiviteten för utbildningar inom vård- och omsorg. En väg som lockar är möjligheten att vidareutbilda sig från undersköterska till sjuksköterska. För att denna vidare väg i karriärstegen ska innehålla

kvalitetssäkrad verksamhetsförlagd utbildning inte bara inom sjukhusvård, men även inom kommunal sjukvård finns sedan två år tillbaka ett avtal slutet mellan Göteborgsregionens kommuner och Sahlgrenska Akademin om formerna och genomförandet av den s.k.

verksamhetsförlagda utbildningen för sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Detta avtal medverkar på längre sikt till en ökad attraktivitet i underliggande vård- och omsorgscollege. Staten satsar under 2013 och framåt ytterligare medel för att bygga ut utbildningen av sjuksköterskor varför Vård- och omsorgscollege står inför utmaningen att locka fler studerande till de behörighetsgivande utbildningarna på gymnasial nivå. Regeringen initierar också en utredning om hur vård- och omsorgsprogrammet kan tillföras en tydlig och sökbar väg till behörighet för sjuksköterskeutbildning.

Avtalet reglerar hur utbildaren (Sahlgrenska Akademin)inför varje termin gör en beställning av de platser man behöver för den verksamhetsförlagda utbildningen, samt hur avnämarna

(kommunerna) inventerar vilka platser man kan erbjuda. I avtalet ligger också den praktiska matchningen av utbildarens och avnämarens behov.

Till hjälp finns ett IT-stöd som även ger avnämarna möjligheter att marknadsföra sina platser i den verksamhetsförlagda utbildningen mot studenterna, vilket stärker kommunernas

förutsättningar att rekrytera personal.

Som en del i avtalet ligger att en ledningsgrupp med representanter för parterna samlas

37 ges möjlighet att ta upp andra frågor som rör utbildningarnas innehåll och utformning.

Under hösten 2012 pågår diskussioner mellan GR och Institutionen för socialt arbete, Göteborgs Universitet, om en delvis liknade samarbetsmodell som ovanstående. Institutionen utbildar socionomer, där en inriktning kan vara mot äldreomsorg eller funktionshinder. Ett liknande samarbete förväntas också öka attraktiviteten i de utbildningar som erbjuds inom vård- och omsorgsprogrammets yrkesutgångar mot funktionshinder, se beskrivning av utbildning till stödpedagog.

E-learning:

Andelen sjuksköterskor med specialistutbildning för den uppgift man har är låg, i riket är andelen kommunala sjuksköterskor med specialistutbildning i storleksordningen 2 %.

Det har även visat sig svårt för utbildningsinstitutionerna att få tillräckligt underlag för att kunna genomföra dessa utbildningar. Här har Sahlgrenska Akademin i samarbete med ett antal andra utbildningsanordnare i södra Sverige utformat en till stora delar nätbaserad specialistutbildning för sjuksköterskor. Detta har inneburit att det då funnits tillräckligt många studenter för ett genomförande. Ett problem har samtidigt varit att stödet från arbetsgivaren varierat, och det har bidragit till att relativt många studenter hoppas av utbildningen efter kort tid. Här finns ett förbättringsområde.

REGIONALA MÅL TILL 2017:

Att fortsätta och utveckla samverkan med högskolor med bäring på vård- och omsorgscollege genom att följa utredningen om en direkt sökbar väg inom vård- och omsorgsprogrammet, vilken ska ge behörighet för sjuksköterskeutbildning.

NYTT MÅL TILL 2017:

Att genom processledarens plats som extern representant i Göteborgs Universitets programråd för yrkeslärarutbildningen verka för att fler personer utbildare sig till lärare i vård och omsorg. Att GRVO-College uppmuntrar anställda att överväga en karriärväg som yrkeslärare.

Kriterium 5 Hälsoperspektivet

Related documents