• No results found

Styrgruppens/GR VO-Collegerådets syfte med detta samverkansavtal

 Att utgöra en kvalitetssäkrande regional organisation under den tid certifieringen gäller enligt uppfyllda kriterier i den regionala ansökan. Rådet kommer också att fokusera på omvärldsbevakning, opinionsbildning och marknadsföring.

 Att anpassa befintliga insatser i regionen till det nationella konceptet Vård- och

omsorgscollege och att inom konceptet fortsätta att utveckla samverkan mellan arbetsliv och skola/utbildning. Medlemmarna i GR VO-College har därmed att möta en stor utmaning, både när det gäller att nyrekrytera personal med rätt kompetens, men också att vidareutbilda redan anställd personal.

Det är viktigt för verksamheterna att kunna utveckla drivkrafter med målet att tydliggöra vägar för karriär och yrkesutveckling för samtliga yrkesgrupper och med tydligt fokus på att vara en attraktiv arbetsgivare.

GR VO-College har därför för avsikt att uppfylla följande regionala mål under respektive kriterium,(för mera information se regional återansökningshandling):

Kriterium 1 Varför Vård- och Omsorgscollege?

REGIONALT MÅL TILL 2017:

1.1 Att det regionala GR VO-Collegerådet/styrgruppen utses enligt modell för GR VO-College samt att den sammanträder 4-6 gånger per år under certifieringsperioden och att samtliga möten dokumenteras och görs tillgängliga digitalt.

1.2 Att lokala VO-College dokumenterar och skickar sina protokoll till den regionala processledaren för att koppla ihop lokal och regional nivå.

1.3 Att medverka till att definierade personalbehov kan täckas genom att de lokalt certifierade collegen utbildar enligt nationella styrdokument och dokumenterade önskemål från arbetsgivarna. 1.4 Att GR VO-Collegerådet/styrgruppen utgör en ”spanande” organisation för att definiera nya behov av utbildning som kanske inte är definierade idag.

1.5 Att GR VO-College ingår som en part i ett pilotprojekt med målet att ta fram ett tekniskt verktyg för att beskriva och visualisera vilka utbildningsinsatser som genomförs, prognostisera kommande examinationer och att hämta in regionala analyser av statistik i verktyget benämnt Kompetensplattsformsverktyget. Uppdraget genomförs av GR Utbildning på uppdrag av Västra Götalandsregionen som en del i den nationella satsningen på kompetensplattformar.

1.6 Att ur ett vård- och omsorgsperspektiv analysera kommande nationella uppföljningar (Skolverket och SCB) gällande ungdomars etablering på arbetsmarknaden.

1.7 Att ett samverkansavtal för gymnasieskolan inom GR sluts för perioden mellan 2015-2017 så att rörligheten mellan kommunerna upprätthålls under hela certifieringsperioden och att lokalt certifierade college på så sätt kan ta emot elever från hela Göteborgsregionen.

1.8 Att öka antalet antagna ungdomselever till vård- och omsorgsprogrammet med 75 elever senast år 2017.

1.9 Att utveckla ytterligare minst 3 programfördjupningspaket inom vård- och

omsorgsprogrammet i takt med att nya områden definieras av den regionala styrgruppen/VO-Collegerådet.

1.10 Att utveckla en inriktning på vård- och omsorgsprogrammet, vilken ger direkt behörighet till högskolestudier inom sjuksköterskeutbildning. (Under förutsättning att regeringens aviserade utredning får genomslag och en sådan inriktning inrättas på Vård- och omsorgsprogrammet) 1.11 Att i samverkan med arbetslivets parter identifiera utbildningar som kan komma att omfattas av regional garanti vid behov (till exempel när ungdomskullen är som lägst).

1.12 Att minst tre nya lokalt certifierade college bedriver vuxenutbildning inom vård- och omsorgsområdet 2017.

1.13 Att verka för att fler lokala college deltar i och utformar metoder för hur inkludering på arbetsmarknaden kan underlättas genom flexibla former för sfi-undervisning, där lärande och arbete kombineras.

1.14 GR VO-College ska verka för att de lokala collegen i regionen har kunskap om de nya riktlinjerna och att dessa tillämpas vid validering inom vård och omsorgsyrket. Valideringen ska ske gentemot de nya ämnesplanerna. En ökad standardisering och samordningen ökar

möjligheten till samutnyttjande för att den validering som utförs ska bedömas likvärdig oavsett vilken kommun som utfört valideringen.

1.15 De lokala collegen sätter upp mål för e-lärande under relevant kriterium.

Kriterium 2 Samverkan

REGIONALA MÅL TILL 2017:

2.1 Att medverka i GRs kartläggning av vilka olika projekt, utbildningar, validering, AF-uppdrag som hanterar arbetsplatsförlagt lärande och om vem som gör vad inom området idag för att göra det tillgängligt på PPL (Praktikplatsen.se).

2.2 Att via Vård- och omsorgscollege fortsätta att eftersträva att fler kommunala verksamheter använder Praktikplatsen.se som ett verktyg vid hanteringen av kommunala APL-platser inom vård- och omsorg samt funktionshinder.

2.3 Att verka för att en ny nationell kurs för handledarutbildning om cirka 100 poäng inrättas av Skolverket.

2.4 Att vidareutveckla modeller för lärande på arbetsplats och lärlingsutbildning i takt med att verksamheten expanderar. En särskild handledarutbildning för dem som ska handleda lärlingar inom vård- och omsorg ska utformas och användas.

2.5 Att huvudmän och skolledning skapar förutsättningar för lärare att i samverkan med arbetsliv planera, genomföra och utvärdera APL på ett kvalitativt sätt vid lokalt certifierade VO-College inom GR.

2.6 Att VO-College stödjer GRs fortsatta satsningen på feriearbete inom vård- och omsorg för ungdomar och arbete med att utveckla en metod för att följa i vilken omfattning dessa elever sedan väljer att arbeta inom vård- och omsorg.

2.7 Att använda GRs databas för ungdomsuppföljning GRUUS för att kontinuerligt spåra vilka elever som avbryter sin gymnasieutbildning inom vård- och omsorg.

2.8 Att via GRs databas GRINDA kontinuerligt följa vilka elever som byter väg från eller till vård- och omsorgsprogrammet.

2.9 Den regionala styrgruppen fungerar som ett nätverk för idé- och erfarenhetsutbyte, för kvalitetssäkring av de lokala collegens processer samt för att initiera gemensamma satsningar. 2.10 Att GR VO-College fortsätter att marknadsföra och informera om utbildningar inom det regionala colleget men även om andra eftergymnasiala utbildningar.

2.11 Att arbetsgivarna och de fackliga företrädarna fortsätter att informera anställda om vad GR VO-College är och vilka möjligheter det ger.

2.12 Att det regionala rådet/styrgruppen utövar opinionsbildning på lokal, regional och nationell nivå inom sektorn.

Kriterium 3 Regionalt och lokalt perspektiv

REGIONALA MÅL TILL 2017:

3.1 Att ta tillvara erfarenheter från de IT-projekt som bedrivs inom GR i det regionala och de lokala vård- och omsorgscollegen.

Kriterium 4 Infrastruktur

REGIONALT MÅL TILL 2017:

4.1 Att de lokala collegen och den regionala styrgruppen fortsätter sitt arbete med att definiera kompetensbehov på eftergymnasial nivå, gemensamt forma nya utbildningar och att stödja regionens samlade kompetensbehov på denna nivå i samband med ansökningar till Myndigheten för Yrkeshögskolan.

4.2 Att de lokala collegen bedriver sådan verksamhet att de upplevs som goda leverantörer av vård- och omsorgsutbildning även för målgruppen anställda och att de därmed bidrar till attraktiva arbeten.

4.3 Att arbetsgivarna inom vård- och omsorg och funktionshinder strävar efter att erbjuda anställda som har vidareutbildat sig relevanta arbetsuppgifter utifrån nyförvärvad kompetens och därmed bidrar till attraktiva karriärvägar.

4.4 Att fortsätta och utveckla samverkan med högskolor med bäring på vård- och omsorgscollege genom att följa utredningen om en direkt sökbar väg inom vård- och omsorgsprogrammet, vilken ska ge behörighet för sjuksköterskeutbildning.

4.5 Att genom processledarens plats som extern representant i Göteborgs Universitets

programråd för yrkeslärarutbildningen verka för att fler personer utbildare sig till lärare i vård och omsorg.

Kriterium 5 Hälsoperspektivet

REGIONALT MÅL TILL 2017:

5.1 Att fortsätta att utveckla såväl det regionala Collegearbetet som det lokala VO-Collegearbetet i enlighet med Västra Götalandsregionens policy.

Kriterium 6 Kreativ och stimulerande arbets- och lärmiljö

Enligt ursprunglig regional ansökan och beskrivning i lokala ansökningar om omcertifiering.

Kriterium 7 Lärformer och arbetssätt

Enligt ursprunglig regional ansökan och beskrivning i lokala ansökningar om omcertifiering.

Kriterium 8 Lärande i arbete

Enligt ursprunglig regional ansökan och beskrivning i lokala ansökningar om omcertifiering.

Kriterium 9 Kvalitetsarbete/Utvärdering

REGIONALA MÅL TILL 2017:

9.1 Att utgöra en kvalitetssäkrande regional organisation under den tid certifieringen gäller enligt uppfyllda kriterier i den regionala ansökan. Rådet/Styrgruppen kommer att fokusera på

omvärldsbevakning, opinionsbildning och marknadsföring.

9.2 Att anpassa det arbete som redan skett i regionen till det nationella konceptet Vård- och omsorgscollege och att inom konceptet fortsätta att utveckla samverkan mellan arbetsliv och skola/utbildning.

9.3 Att genom Vård- och omsorgscollege genomföra intentionerna i det av samtliga kommuner och parter undertecknade samverkansavtalet för Vård- och omsorgscollege Göteborgsregionen. Samverkansavtalets parter är arbetsgivare, utbildningsanordnare och arbetstagarorganisationer. 9.4 Varje college ska lämna uppgifter som sin lokala styrgrupp kontinuerligt och minst en gång per år.

9.5 Varje college ska lämna uppgifter årligen om vilka utbildningar/utbildare som ingår i det lokala colleget.

9.6 Varje college ska lämna in en årlig verksamhetsberättelse som bygger på uppnådda och reviderade mål. I denna ska anges hur många diplom som delats ut samt hur många elever (gymnasieskola och vuxenutbildning) som har fått en gymnasieexamen.

Kriterium 10 Avtal och överenskommelser

REGIONALT MÅL TILL 2017:

10.1 Att ett nytt samverkansavtal för VO-College (2012-2017) är undertecknat innan föregående certifieringsperiod går ut (2009-2012).

10.2 Att lokala samverkansavtal samt avtal om handledarutbildning sluts vid samtliga college som önskar certifieras som en del av GR VO-College.

Västra Götalandsregionens (Sjukhusgruppens) deltagande i GR VO-College bygger

Related documents