• No results found

Faderskapsutredning

In document Syskonincest – brottet utan offer (Page 68-71)

6.   Etiska  aspekter

6.5   Rädslan  för  straff

6.5.2   Faderskapsutredning

Jag ska också försöka besvara om rädslan är befogad då faderskapsutredningar görs. Jag har här sökt vägledning i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd, SOSFS 2011:2 och SOSFS 2011:3 gällande socialnämndens utredning och fastställande av föräldraskap, men de behandlar inte denna fråga. För att få en inblick i hur detta skulle ha hanterats i en verklig

faderskapsutredning har jag därför kontaktat familjerätten i 80277 av Sveriges 290 kommuner

via epost och ställt följande fråga: Om det i en faderskapsutredning skulle framkomma att

fadern till barnet är moderns bror (syskonincest), lämnas då ärendet vidare till Polisen

                                                                                                               

273 Kommentar på karnov av Peter Borgström till RB 36 kap 5 §.  

274 Alla medborgare har en lagreglerad skyldighet att enligt BrB 23 kap 6 kap anmäla pågående grova brott. När brottet är fullbordat upphör denna skyldighet. Incestbrottet räknas inte in bland de grova brott där skyldigheten föreligger, BrB 6 kap 15 §.  

275 Kommentar på karnov av Nils-Olof Berggren till OSL 10 kap 21 § hämtad den 14 november 2015.

276 Om barn far illa eller misstänks fara illa har vårdpersonal en skyldighet att anmäla detta till socialnämnden, Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 1 §.

277 Alingsås, Borgholm, Borlänge, Borås, Botkyrka, Danderyd, Degerfors, Eskilstuna, Fagersta, Falun,

Gotland, Gävle, Göteborg, Halmstad, Haninge, Helsingborg, Huddinge, Härryda,Hässleholm, Järfälla, Jönköping, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Kiruna, Kramfors, Kristianstad, Kumla, Kungsbacka, Köping, Laholm, Landskrona, Leksand,Lidingö, Linköping, Luleå, Lund, Lysekil, Malmö, Marks kommun, Motala, Mölndal, Nacka, Nora, Norrköping, Norrtälje, Nyköping, Osby, Piteå, Rättvik, Skellefteå, Skövde, Solna,

Stenungssund, Stockholm, Strömstad, Sundsvall, Söderhamn, Söderköping, Södertälje, Tjörn, Trollhättan, Tyresö, Täby, Uddevalla, Umeå, Upplands Väsby, Uppsala, Varberg, Vellinge, Värnamo, Västervik, Västerås, Växjö, Ystad, Åre, Öckerö, Örebro, Örnsköldsvik och Östersund.

eftersom samlag mellan syskon är straffbart? Min andra fråga till kommunerna var om de någonsin stött på eller hört talas om ett sådant fall i samband med en faderskapsutredning? Av 80 kommuner har 56 kommuner besvarat min fråga den 21 december 2015.278 Detta underlag ska inte ses som ett statistiskt underlag utan som en fingervisning till hur ärendet förmodligen hade hanterats och hur vanligt det är.

Ingen av kommunerna har någonsin stött på ett fall där det i faderskapsutredningen uppdagades att två syskon var föräldrar till barnet. Härryda kommun har dock varit med om en liknande situation där två halvsyskon var föräldrarna till barnet, men eftersom detta inte strider mot gällande lagstiftning var det ingenting de behövde gå vidare med. Järfälla kommun har haft ett fall där föräldrarna var syskon. Då hade dock situationen uppdagats redan innan faderskapsutredningen. Upplands Väsby anger att andra manliga släktingar har förekommit men inte helsyskon. I dessa fall har utredningen lagts ner då en bedömning gjorts att mor och barn skulle lida allvarliga men om utredningen drevs vidare.279 Fagersta kommun har också stött på vuxna döttrar som fött fäders barn och mödrar som fött vuxna söners barn, samt styvsyskon som skaffat barn tillsammans.

Flera tjänstemän vid kommunerna har poängterat att de arbetat med faderskapsutredningar i decennier utan att någonsin komma i kontakt med detta.280 Att ett mörkertal kan finnas framhölls dock av Stenungsund, Söderhamn och Alingsås. De flesta i denna situation ljuger förmodligen om faderskapet.

13 kommuner har hänvisat till reglerna i OSL.281 Precis som vårdpersonalen kan de anmäla brottet till polisen om brottet är så allvarligt att det inte är föreskrivet lindrigare straff än ett års fängelse. Gäller det ett brott i BrB 6 kap som är begånget mot någon som ej fyllt 18 år finns inget sekretesshinder mot att lämna misstanke om brott till polis eller åklagare, OSL 10 kap 23 §. 25 kommuner har angett att de skulle anmäla om ena parten var under 18 år.282

                                                                                                               

278 Kommunerna i fetstil i fotnot 269 har skickat svar. Svaren finns i bilagan: svar från kommunerna. 5 av kommunerna besvarade endast fråga nr.2.

279 Ystad har också framfört möjligheten att lägga ner utredningen.

280 Se svar från Alingsås, Fagersta, Växjö, Nacka, Stockholm, Gävle, Piteå, Varberg, Laholm och Marks kommun.

281 Se bilagan p.1.

Då det rör sig om vuxna individer har större tveksamhet visat sig i kommunernas svar. 10 kommuner har angett att de troligen skulle polisanmäla händelsen.283

15 kommuner har vidare angett att de skulle göra en orosanmälan till Socialtjänsten med hänsyn till det nyfödda barnet i enlighet med SoL 14 kap 1 §. Om någon av föräldrarna är under 18 år skulle en orosanmälan göras även med hänsyn till den minderåriga föräldern.284 De flesta tillfrågade kommunerna uttrycker osäkerhet i hur de ska hantera denna fråga. Många är tveksamma kring vad som gäller och 12 kommuner har uttryckt att de inte vet.285 Det finns inga rutiner för att hantera en sådan fråga anger Köping, Danderyd och Söderhamn.

6.5.2.1  Kommentar  

 

Utifrån denna enkla sammanställning av kommunsvar kan bekräftas att det finns viss rätt att oroa sig över att sanningen framkommer i en faderskapsutredning. 10 kommuner har angett att de förmodligen skulle anmäla syskonparet även om de är vuxna. Ett sådant förfarande skulle dock inte vara förenligt med OSL, då faderskapsutredningar är belagda med sekretess. Antagligen hade kommunerna själva upptäckt detta om de fick in ett sådant fall och gjorde en närmare granskning. Många kommuner har dock angett att de skulle göra en orosanmälan till Socialtjänsten, i enlighet med SoL 14 kap 1 §. Detta tror jag är den mest troliga följden om det uppkommer i en faderskapsutredning att föräldrarna är syskon. Att bli föremål för utredning av Socialtjänsten kan vara påfrestande och inbringa rädsla i föräldrarna att de ska förlora sitt barn.

Tyvärr kan jag i efterhand se att min första fråga borde ställts på ett mer öppet sätt eller att jag specifikt borde ha frågat om en anmälan skulle gjorts till Polisen eller till Socialtjänsten. Hade frågan ställts på ett annat sätt hade eventuellt fler kommuner svarat på huruvida de hade gjort en anmälan till Socialtjänsten. Nu efterfrågade jag specifikt efter om ärendet hade anmälts till Polisen, varför inte alla kommuner kommenterade om en orosanmälan skulle ha gjorts eller inte. Under det här kapitlet fokuserar jag på syskonparet och deras relation till varandra, men det nyfödda barnet bör inte glömmas bort när faderskapsutredningar diskuteras.

                                                                                                               

283 Se bilagan p.2.  

284 Se bilagan p.4.

In document Syskonincest – brottet utan offer (Page 68-71)