• No results found

Den mest populära flickan i klassen

4.1 Faktorer som ger hög status/popularitet i skolklassen

Vi har delat in informanternas uppgifter i fyra övergripande kategorier vilka sammanfattar de viktigaste egenskaperna och faktorerna hos elever med hög status. Kategorierna är många kompisar i klassen, vara en bra kompis, utseendets roll och att ha fina saker samt många begåvningar.

4.1.1 Många kompisar i klassen

På intervjufrågan som handlade om hur informanterna tror att den populära pojken/flickan blev populär, har vi fått skiftande svar. En flicka uttrycker sig på följande sätt på frågan om den mest populära flickan: ”0,0 aning om det” fast hon för övrigt i samtalet bland annat beskriver att det är kompisarna runt personen som successivt byggt upp statusen. En annan flicka berättar: ”jag vet inte riktigt hur de har gjort, det händer inte pang”. Flera elever uttrycker att vem som blir populär är en slump, trots att de kan ge många exempel och har idéer om vad detta kan bero på.

När vi tittar på enkäten finner vi att det mest frekventa svaret på frågan vad som kännetecknar en populär person är att den har många kompisar i klassen. I flera undersökningar utförda med barnperspektiv, konstateras att det allra viktigaste villkoret i barnens liv är att få dela det med kompisar (Barnombudsmannen, 2004:38; Knutsdotter Olofsson, 2003:130-135; Odelfors, 1996:211). Ihrskog (2006) belyser vikten av kommunikation med sin omgivning för människans identitetsskapande. Denna process pågår ständigt och förutsätter att det finns kompisar att interagera med (Ihrskog, 2006:42,139). Även självkänslan utvecklas genom respons från andra individer (Poulsen, 1995:142). Resultatet av vår enkätstudie bekräftar dessa grundläggande behov hos eleverna.

Är en klasskamrat populär för att den har många vänner, eller har han/hon många vänner för att den är populär? Under intervjuerna frågade vi informanterna om de kunde förklara sambandet, men det var svårt för dem att reda ut. På intervjufrågan om vad ordet populär betyder för dem, svarade de intervjuade eleverna likartat: ”nästan alla tycker om en, alla vill vara med en, många kompisar”. Sociometrisk kartläggning med hjälp av nätverksmönster visar hur många kompisar varje elev i klassen har och utifrån dessa uppgifter dras slutsatsen om vem som är populär (Jonsdottir, 2007; Schjellerup Nielsen, 2006). I vår studie uttrycker informanterna samma syn på popularitet. Vid intervjuerna ställde vi även frågan om det är

32

viktigt att vara populär? Här går informanternas uppfattningar isär. Att det är viktigt med kompisar samtyckte alla till, däremot var det flera intervjuade elever som uppgav att det inte är särskilt viktigt att vara populär. De uttryckte till och med att det kan finnas nackdelar med att vara populär. Skälet var bland annat att: ”det är inte viktigt, kan nog vara rätt så jobbigt, alla kommer efter en när man vill vara ensam” och ”det kan nog bli lite jobbigt att va populär, man får inte vara ifred när man vill tänka”. Kanske hänger dessa uttalanden ihop med nätverksmönstren inom sociometrin (Schjellerup Nielsen, 2006:63). De icke ömsesidiga uppgifterna som samlas kring de populära eleverna kanske leder till att en person med hög status känner sig ”jagad” av de icke bekräftade vännerna. Det finns en diskrepans mellan informanternas uppgifter när det gäller sambandet mellan att vilja ha många vänner och önskan att vara populär. Vi upplever att när våra frågorna övergår från konkret till abstrakt nivå blir sambanden svåra för eleverna att urskilja. Att vilja vara populär är möjligen en omoralisk strävan i deras värld och inte något de klart vill uttala inför en vuxen. Det kan vara så att eleven svarar på ett sätt som den tror att vuxna vill att de skall svara (Arnér & Tellgren, 2006:120). En av flickorna säger: ”jag är inte avundsjuk på henne, men jag känner mig lite arg på henne”.

4.1.2 Vara en bra kompis

Nästintill alla informanter i enkäten är överens om att personer med hög status kännetecknas av egenskapen snäll. Alla flickor och pojkar uppger att den populära pojken är snäll, det är endast fyra pojkar som inte anser att den populära flickan är snäll. Lika enigt svarade de intervjuade eleverna. Deras definition av en populär person med många kompisar är att den är snäll, omtänksam och hjälpsam. Det är liknande personlighetsdrag som anses främja hög status enligt Shaffer (1994:556). En pojke förklarade begreppet snäll med orden: ”att vara schyst, att bry sig om ganska många”. Ett annat citat som belyser samma känsla: ”om nån trillar kanske han tröstar och ge presenter kan man nog”. De påpekar även att man inte ska vara dum eller retas. En flicka uttrycker följande: ”man ska inte va tramsig för att bli populär, inte komma med dåliga kommentarer och inte göra katapulten med linjalen”. Generellt kategoriserar barn även i andra undersökningar en bra kompis som snäll, hjälpsam, generös och omtänksam (Barnombudsmannen, 2004:38; Ihrskog, 2006:157).

När vi tittar på resultatet från enkätundersökningen är det endast två informanter som gett högstatuseleverna epitetet kaxig. En flicka kommenterade kaxighet på följande vis: ”man behöver inte säga att man är bäst”. Under intervjuerna framkom dessutom att en persons inre

33

egenskaper är viktigare än dennes yttre fasad. En pojke sa om den mest populära pojken ”han spelar tuff” och en annan sa ”man behöver inte spela cool för andra”.

4.1.3 Utseendets roll och att ha fina saker

I enkätundersökningen var det endast ett fåtal som kommenterade pojkarnas och flickornas utseende söt/snygg. Sex stycken pojkar och flickor har bekräftat den mest populära flickan som söt/snygg, medan två flickor anser att motsvarande pojke har ett fördelaktigt yttre. Av intervjuerna framgick det att flera elever som ansågs ha hög status också uppfattades vara söta/snygga. På intervjufrågan om hur pojkar/flickor tror att den flicka som är mest populär blev det, sa en flicka: ”alla gillar henne och vill leka med henne. Hon är söt och har många kompisar”. En annan uttryckte att: ” det är säkert utseendet och sånt” och en tredje sa: ”man måste va fin, söt och ha fina kläder”. Följande citat från en pojke ger en annan bild: ”utseendet är inte alltid så viktigt” och en flicka uttrycker detsamma: ”inte så viktigt att va fin, man kan va fin men man behöver inte”. Ungefär hälften av pojkarna och flickorna i enkätundersökningen uppgav att flickan med hög status är smal. Bjerrum, Nielsen, & Rudberg (1991:174) påpekar att för flickor är det bland annat utseende som ger status. Enligt Shaffer (1994:556) spelar barnens fysiska förutsättningar roll när det gäller status. De så kallade mer attraktiva barnen favoriseras när barn bygger relationer med varandra. Shaffer framhåller även att det inte räcker med ett tilltalande yttre för att få status, det är även andra viktiga personlighetsdrag som spelar in. Vi ansluter oss till samma slutsats. Det är många egenskaper som samverkar i statusbyggandet, utseendet är en av beståndsdelarna.

Enligt enkäten kommenterar inte någon elev om eleverna med hög status har många leksaker. Däremot är det tre flickor och fem pojkar som anser att den populära flickan har fina saker. Nio pojkar och alla flickor uppger att den populära pojken har fina saker. Är då en elev populär för att den har fina saker? Vi har observerat att det vid speciella aktiviteter i skolan, som till exempel utflykter, kan förekomma vissa statussymboler i elevernas utrustning. Det kan röra sig om en moderiktig ryggsäck, en särskild typ av vattenflaska eller ett nytt förstoringsglas. Elevernas samtal kretsar mycket kring dessa attribut upplever vi.

34

4.1.4 Många begåvningar

Över hälften av alla informanter i enkätundersökningen uppger att duktig i skolan och räcker

upp handen ofta är egenskaper som stämmer överens med både populära pojkar och flickor. Vid intervjuerna framgick det att en populär pojke/flicka bör vara bra på mycket, exempelvis duktig i skolan. En pojke uppger att pojken med hög status är populär ”för att han är bra på mycket till exempel matte och svenska och rolig att leka med” och ett annat citat delar uppfattningen ”om man är bra på mycket, har fina kläder och kan mycket”. På intervjufrågan varför tror du att högstatus pojken/flickan blivit populär utrycker sig en flicka så här: ”för att dom är bättre. Bättre på många saker till exempel matte, läsa, skriva”. En pojke påpekar särskilt att det är viktigt att vara begåvad utöver skolämnena, exempelvis kan den populäre pojken ”komma på bra och roliga lekar”. I likhet med Shaffer (1994:556) framgår att det är många olika begåvningar som krävs för att få hög status. Det kan till exempel vara skilda egenskaper som lugn, utåtriktning, hjälpsamhet och social begåvning som har betydelse. Det stora antalet egenskaper informanterna valt att ringa in i enkätundersökningen bekräftar också detta. En flicka uttrycker sig följande angående bra självförtroende: ”om man själv tror att man är bra och så” och fortsätter, ”om man vill någonting men tror att man inte kan det så kan man inte”.

4.2 Skillnader mellan vad som ger pojkar respektive flickor hög

Related documents