• No results found

Övergripande ansvar

Nämndens ansvar är att skapa förutsättningar för att de som bor och vill bo i Göteborg ska erbjudas bostäder i en trygg och stimulerande miljö. Därtill åvilar det även nämnden att ansvara för bostadsförsörjningen samt insatser på det bostadssociala området. Fastighetsnämnden ska utöva den formella ägarrollen till kommunens fasta egendom och fullgöra kommunens uppgifter när det gäller bostadsförsörjning.

Övergripande verksamhetsmål

ƒ

Göteborg byggs attraktivt, tätt och varierat.

ƒ

Göteborg är en trygg och välskött stad.

Kommunfullmäktiges mål för nämnden

ƒ

Göteborg byggs hållbart och funktionsblandat utifrån människors och verksamheters skiftande behov.

ƒ

20 000 bostäder ska färdigställas och möjliggöras under mandat-perioden.

ƒ

Möjliggöra för minst 500 småhus/stadsradhus år 2022.

Kommunfullmäktiges inriktning

I målsättningen om att 20 000 nya bostäder ska byggas under mandatperioden innehar fastighetsnämnden ett stort ansvar. Bostadsförsörjningen behöver vara god och möta den ökade efterfrågan att bo i Göteborgs Stad. Boendemiljöerna behöver dock också vara attraktiva, rena, trygga, snygga och stimulerande så att människor vill bo och verka i hela staden hela livet – oavsett var i livet man befinner sig. Detta behöver alltid beaktas när nämnden förvärvar, utvecklar, tillhandahåller, säljer och upplåter mark. För att förbättra och effektivisera detta arbete krävs en sammankopplad stadsutvecklingsprocess som ser helheten i bostadsförsörjningen och stadsplaneringen. Därför sjösattes facknämnds-utredningen föregående år med målsättningen att den nya organisationen ska träda i kraft vid årsskiftet 2022/2023.

Nämnden har ett ansvar för stadens totala exploateringsekonomi och även ett ansvar för att denna ska vara i balans. Flera av Göteborgs stora stadsutvecklings projekt har dragits med omfattande förseningar, fördyringar vilket har lett till att stadsutvecklingsvärden inte uppnåtts. Alltför ofta har stora exploateringsprojekt tvingats finansieras av skattepengar som kunnat gå till

annat. Orsakerna har ofta varit en blandning av orealistiska mål och bristande strategisk samverkan inom flertalet aktörer inom staden. Genom den nya facknämndsorganisationen ska den strategiska samverkan inom Göteborgs Stad förbättras och dialogen samt samarbetet med aktörer inom staden ska stärkas.

Stora och komplexa stadsutvecklingsprojekt förutsätter även ett stort fokus på ekonomi och genomförbarhet. Detta ansvar, tillsammans med andra uppdrag såsom markanvisning av infilltomter i sena skeden, innebär en ökad arbets-belastning. Inför facknämndsomorganisationen får därför nämnden utökade resurser för att kunna hantera detta ansvar fullt ut.

Översynen av vilka innehav som ej är strategiskt viktiga och därför kan avyttras kommer tydliggöras. Planeringen av bostäder, småhus, stadsradhus samt ombildningar av lägenheter inom allmännyttan kommer förbättras. Skapandet av en stad med olika upplåtelseformer som ökar möjligheterna till ändamåls-enliga bostäder och fler bostadskarriärer i hela staden tillmötesgås så att fler kan äga sin egen bostad samt ha möjligheten att flytta in i rad- eller småhus.

För att fler barnfamiljer ska kunna bo kvar i Göteborg ska nämnden markanvisa fler större bostadsrätter. Målsättningen om 1 000 trygghetslägenheter kommer kunna införlivas under året. Utöver bostäder innefattar ansvaret för kommunens strategiska markförsörjning även mark till förskolor, skolor, äldreboenden, idrott, kultur, torg och grönstruktur samt andra kommunala behov såväl som för kommersiella ändamål. Det ska även underlättas för fristående aktörer att snabbt komma vidare i processen.

Göteborgsregionen är Sveriges ledande exportregion. Fastighetsnämnden ska i sitt arbete uppmuntra nyetablering och expansion av företag i hela staden. Fokus ska vara på näringslivet och rikta in sig på att skapa fler arbetstillfällen. I det arbetet ska en av åtgärderna vara att säkerställa markberedskap för dessa behov.

Detta arbete ska ske i samarbete med byggnadsnämnden för att identifiera nya områden för industrimark och verksamhetslokaler.

Staden har också präglats av en upplevelse att plan- och bygglovsprocessen tar för lång tid i Göteborg. Denna process har dock ökat och förbättrats den senaste åren men det finns fortfarande förbättringspotential. Därför ska nämnden fortsättningsvis, tillsammans med byggnadsnämnden, aktivt arbeta för att fort-sätta förenkla, snabba upp processer och vara lyhörd för marknadens aktörer.

Huvudregeln ska vara att det inte ska ställas några kommunala särkrav som driver kostnader och hämnar byggandet. Boverkets och plan- och bygglagens regelverk ska följas. Även förvaltning och underhåll av genomförda invester-ingar ska förbättras. Sköts inte detta korrekt är risken att staden står med stora underhållsbehov i framtiden, vilket riskerar att öka kostnaderna. Det är nöd-vändigt att alla nämnder och styrelser inom samhällsbyggnad arbetar proaktivt tillsammans för att säkerställa finansiering av de projekt som nu genomförs.

Fastighetsnämnden ska även bistå kommunstyrelsen i det samordnande arbetet att bekämpa de kriminella gängen och den kriminella verksamheten genom att undersöka möjligheten att expropriera fastigheter som ägs av kriminella gäng eller där kriminell verksamhet försiggår.

Vidare ska fastighetsnämnden omhänderta den skyldighet som staden har enligt bosättningslagen att ordna bostad åt de personer som fått uppehållstillstånd och anvisats till Göteborg. Dessa genomgångsbostäder ska fungera som en verkningsfull insats för att temporärt komplettera bostadsmarknaden med bostäder och därmed ge denna specifika grupp bättre förutsättningar att etablera sig och integreras den första tiden i Göteborg. Förvaltningen arbetar redan idag med informationsinsatser till de anvisade hushållen och erbjuder även personlig boendecoachning. Därför tillskjuts ytterligare medel under 2022 för att förstärka boendecoachningen för att skapa förutsättningar för ett tryggt och tillförlitligt stöd till dem med utgående kontrakt i genomgångsbostad.

Uppdrag från kommunfullmäktige

Fastighetsnämnden får i uppdrag att fortsatt ansvara för stadens totala

exploaterings ekonomi samt att säkerställa att denna är i balans, i enlighet med kommunfullmäktiges mål.

Fastighetsnämnden får i uppdrag att, tillsammans med övriga planerande nämnd er, fortsätta sträva mot en nollvision avseende underskott i detaljplaner.

När det finns en plan med underskott ska nämnderna redovisa hur andra detaljplaner som ger överskott väger upp den totala ekonomin.

Fastighetsnämnden får i uppdrag att arbeta för ökad konkurrens inom bygg-branschen, bland annat genom fler sena markanvisningar av strategiskt upp-delade och mindre infilltomter.

Fastighetsnämnden får i uppdrag att fortsätta möjliggöra hyrköp.

Fastighetsnämnden får i uppdrag att fortsätta identifiera områden där man kan gå direkt till bygglov.

Fastighetsnämnden får i uppdrag att utreda möjligheten för Göteborgs Stad att expropriera fastigheter som ägs av kriminella gäng samt fastigheter där kriminell verksamhet försiggår.

Fastighetsnämnden får i uppdrag att stärka boendecoachningen.

Indikatorer av särskild vikt för nämnden

1.4.2, 2.1.5, 2.3.1, 2.3.2, 2.4.1, 2.4.2, 2.4.3, 2.4.4, 2.4.5, 3.1.2, 3.1.4, 3.1.5, 3.3.1, 3.3.2.