• No results found

Kommunfullmäktiges inriktning för Göteborgs Stadshus AB

Övergripande ansvar

Göteborgs Stadshus AB ska utöva en aktiv ägarstyrning av bolagen i koncernen.

Ägarstyrningen ska utgå från ett hela stadenperspektiv vilket innebär ansvar för samverkan och samordning på strategisk nivå. Göteborgs Stadshus AB ska identifiera möjligheter till samordning och effektivisering av olika slag, samt, i samverkan med berörda styrelser, ta initiativ till förändringar av de direkt-underställda bolagen.

Övergripande verksamhetsmål

ƒ

Göteborg är en attraktiv storstad där alla ges chansen att forma sina liv och ingen lämnas utan.

ƒ

Göteborg är en hållbart växande storstad med framtidstro.

ƒ

Göteborg är en storstad med stabil ekonomi och tillväxt.

Kommunfullmäktiges mål för Göteborgs Stadshus AB

ƒ

Göteborgs Stadshus AB har en för staden hållbar utdelning utan lånefinansiering.

ƒ

Göteborg Stadshus AB har avkastningskrav på underkoncerner som står i paritet med respektive branschnorm.

Kommunfullmäktiges inriktning för Göteborgs Stadshus AB

Syftet med stadens ägande av bolag är att dessa, tillsammans med stadens övriga verksamheter, ska skapa nytta för staden, dess invånare samt medverka i utvecklingen av ett hållbart Göteborg. Helhetssyn ska genomsyra bolagens verksamhet. Styrelsen ska aktivt följa och agera på förändring och utveckling kopplat till uppdraget, i syfte att förbättra verksamhet och arbetsformer.

Göteborgs Stadshus ansvarar för ägarstyrningen av samtliga av stadens kommun ala bolag i syfte att skapa värde och nytta för göteborgarna. Detta sker genom ägardialog, ägarstöd och strategisk samordning. Ytterst är det kommun-fullmäktige som har ägaransvaret och fastställer ägardirektiv.

Staden ska ha en effektiv och resultatinriktad organisation. Det gäller även bolagskoncernen, som ständigt ska utvärdera sin verksamhet för att förbättra och utveckla sig mot framtidens utmaningar. I detta arbete har VD ansvar och mandat att driva ägarens talan. Göteborgs Stadshus AB ska aktivt arbeta med ägardirektivet för att säkerställa värdet och nyttan för ägaren.

I dag äger staden ett stort antal bolag. Ägandet innebär i slutändan ett risk-tagande för göteborgarna och flyttar fokus från stadens välfärdsverksamheter.

Verksamhet ska drivas i bolagsform endast om det medger klara fördelar gentemot andra förvaltningsstrukturer eller om verksamheten inte kan drivas av annan aktör på marknaden. Ett systematiskt arbete med kapitalstrukturen i respektive bolag ska genomföras för att skapa styreffekter och ska bidra till ett bättre nyttjande av kapitalet. Genom en effektiv och ändamålsenlig kapital struktur som är anpassad till respektive bolags risk- och behovsnivå kan synergier på koncernnivå uppnås.

Ett grundläggande ramverk, motsvarande Göteborgs Stads riktlinje för god ekonomisk hushållning, med fastställda principer för totalavkastning, avkast-ning och direktavkastavkast-ning ska tas fram och ska kunna tjäna som vägledavkast-ning för en långsiktigt hållbar och förutsägbar direktavkastning samt utgöra ett ramverk för Stadshuskoncernens finansiella samordning. Göteborgs Stadshus AB ska fortsättningsvis även ta fram en koncernbudget som underlag till kommun-fullmäktiges budgetbeslut. Koncernbudgeten ska särskilt beakta kopplingen mellan investeringsvolym och finansiering med givet lånetak.

Det är fortsatt kommunfullmäktiges inriktning att antalet bolag ska minska genom i första hand avveckling eller försäljning. Sedan 2019 har styrelsen och VD uppdraget att genomföra förberedelser för att avyttra hela eller delar av bolag. Detta uppdrag kvarstår, i syfte att få en mer renodlad verksamhet i linje med kommunens ansvarsområden. Avyttring av de verksamheter som, efter utredning visat sig lämpliga, ska ske.

Stadsutvecklingen i Göteborg präglas i dag av att flera kommunala aktörer ansvarar för strategisk planering. Den parallella strukturen skapar ineffektivitet, en otydlig organisation, avsaknad av helhetsperspektiv och bristande synergi.

För många av stadens nuvarande större stadsutvecklingsprojekt har präglats av bristande ekonomi och måluppfyllnad. För att renodla stadsutvecklingen behö-ver ansvarsrollerna tydliggöras. I dag skiljer sig den kommunala stadsutveck-lingsprocessen åt beroende på om det är fastighetskontoret eller Älvstranden som äger marken. Flertalet kompetenser som finns inom bolaget finns parallellt i stadens facknämnder. Det skapar en otydlighet, inte minst för externa aktörer.

Ett annat exempel där det finns parallella processer är inom stadstrafik- och parkeringsfrågorna, där Göteborgs Parkering AB och trafiknämndens ansvars-områden delvis överlappar varandra.

I grunden behövs tydligare styrning och ansvarsutkrävning med färre antal kom-munala aktörer som arbetar med strategisk planering och stadsutveckling. Mål- och ekonomistyrning inom stadsutvecklingen skulle stärkas om ansvaret för dessa frågor samlas. Älvstranden och Göteborgs Parkerings verksamheter som rör stadsutveckling ska därför flyttas över till stadens facknämnder. Älvstranden Utveckling AB ska därefter enbart förvalta och äga mark samt fastigheter.

Parkeringsbolagets ska enbart vara ett ett renodlat ägar- och utförar bolag med ansvar över genomförande, drift och ägande avseende parkerings anläggningar.

Uppdrag från kommunfullmäktige

Göteborgs Stadshus AB får i uppdrag att genomföra en genomlysning och föreslå förändringar av bolagens kapitalstruktur.

Göteborgs Stadshus AB får i uppdrag att ta fram ett långsiktigt hållbart finans-iellt ramverk för Stadshuskoncernen.

Göteborgs Stadshus AB får i uppdrag att fortsatt genomföra försäljning av hela, eller delar av, bolag samt mark- och fastighetsinnehav inom koncernen med beaktande av krav på utdelning och koncernbidrag.

Göteborgs Stadshus AB får i uppdrag att genom uppföljningar säkerställa att ombildningar inom AB Framtiden och dess dotterbolag genomförs.

Göteborgs Stadshus AB får i uppdrag att säkerställa att kommunfullmäktiges uppdrag till bolagsklustren följs upp och återredovisas i årsredovisningen för Göteborgs Stadshus AB.

Indikatorer av särskild vikt för klustret

1.4.2, 1.6.1, 3.2.1, 3.2.3, 3.2.4, 3.3.1, 3.3.2, 3.4.1, 3.4.2, 3.4.3, 3.4.4.

Energi

Övergripande ansvar

Staden ska genom sitt ägande av Göteborg Energi medverka i utvecklingen av ett hållbart Göteborgssamhälle. Göteborg Energi bedriver energiproduktion och distribution främst av fjärrvärme och el i Göteborgsområdet. I koncernens verksamhet ingår även elhandel, naturgashandel, fjärrkyla, energitjänster, data och telekommunikation, gasnät samt förnybar el och biogas.

Övergripande verksamhetsmål

ƒ

Göteborg präglas av en god samverkan mellan stad, akademi, civil-samhälle och näringsliv.

ƒ

Göteborg är en stad med hållbar mobilitet och god framkomlighet.

ƒ

Göteborg tar ansvar för kommande generationers livskvalitet.