• No results found

Kommunfullmäktiges inriktning för nämnden

Inget är viktigare än en bra start i livet. Göteborg ska vara en stad där varje barn utvecklas och växer, oavsett förutsättningar hemifrån. Förskolan ska vara till-gänglig för alla, ha ett tydligt fokus på lärande och stimulera barns ut veckling.

Förskolan ska erbjuda varje barn en trygg omsorg, lust att lära genom lek och ge barn verktyg för att klara skolan och forma sina liv. Föräldrar och barn ska erbjudas valfrihet och mångfald.

Verksamheten ska utgå från en helhetssyn på barnet, barnets behov och utformas så att omsorg, utveckling samt lärande bildar en helhet. Det är angeläget att tidigt identifiera, bedöma och ge barn i behov av stöd rätt insatser. I dag upplevs vissa barngrupper som alltför stora och i arbetet med att minska grupperna ska småbarnsavdelningar prioriteras först. Personaltätheten kan variera beroende på hur barngrupperna ser ut. Rektorn bör få de bästa förutsättningar för att kunna planera verksamheten utifrån barnens bästa. Målet är att nå en barngrupps storlek där varje barn får möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar och behov.

Nämnden ska se över möjligheterna att digitalisera placeringsprocessen för att skapa möjligheter till ökad kvalitet och ge en ökad transparens. Vidare är det centralt att tillhandahålla en rättssäker hantering av placeringarna. Förskole-utredningens tre övergripande förstärkningsområden är vägledande för nämnd-ens arbete under mandatperioden.

Ökad kvalitet i undervisningen för att öka barns utveckling och lärande

En hög pedagogisk kvalitet är avgörande för att alla barn ska få möjligheten till en bra start i livet. Förskollärarnas pedagogiska arbete och rektors ledarskap är därför avgörande. Verksamheten ska ha fokus på de nationella målen och utveckling av undervisningen.

Det kollegiala lärandet i förskolan, baserat på forskning, beprövad erfarenhet och omvärldsbevakning ska fortsätta utvecklas. Språkutveckling, natur-vetenskap och matematik ska prioriteras i förskolan för att lägga en god grund för skolgången.

Förskollärare ska leda den pedagogiska verksamheten och arbeta när det är flest barn på plats och alla barn ska möta en förskollärare i verksamheten varje dag.

Förskollärarna ska avlastas arbetsuppgifter utanför det pedagogiska uppdraget.

Det betyder att det ställs stora krav på varje förskola att hitta en ändamåls-enlig bemanningen av förskollärare, barnskötare och förskoleassistenter. En ändamåls enlig bemanning ger också bättre förutsättningar för arbetslaget att planera den pedagogiska verksamheten.

Den strategiska kompetensförsörjningen behöver utvecklas tillsammans med ett hållbart arbetsliv. Ett strategiskt samarbete och samverkan krävs med lärar-utbildningen och yrkeshögskolan samt med Branschråd Förskola. Fler karriär-vägar behöver skapas inom förskolan, exempelvis genom kompetens utveckling inom yrket från förskoleassistent, barnskötare till förskollärare. Den verksamhets-förlagda utbildningen är central för att säkra framtida personal och studenter ska tas emot i alla utbildningsområden och mötas av lokala lärar utbildare.

Arbetsmiljön i förskolan behöver förbättras och arbetsbelastning samt sjuktal behöver minska. Insatser och analyser ska vidtas på varje enskild förskola och ska sedan följas upp.

Tydligare ansvar, styrning och ledning

Förskolenämnden ska systematiskt följa upp verksamheten och analysera resultaten i förhållande till läroplanen för att sedan planera och utveckla verksamheten. Därför behöver det systematiska kvalitetsarbetet fortsätta att utvecklas på alla nivåer. Nämnden behöver fortsätta arbetet med att renodla uppdrag, roller och ansvar i verksamheten. Det handlar om att fortsätta utveckla strukturer och arbetssätt för att möjliggöra ett utökat nära verksamhetsstöd.

En likvärdig förskola

Det är angeläget att alla barn ges det stöd som de behöver för att klara sin framtida skolgång och att barn med särskilda behov får de insatser som de behöver så tidigt som möjligt. Att delta i pedagogisk verksamhet redan från tidig ålder har en stor påverkan på barns individuella utveckling, det gäller särskilt för barn från socioekonomiskt svaga förhållanden. Andelen inskrivna barn i utsatta områden är betydligt lägre jämfört med andra delar av staden och det är prioriterat att den andelen ökar. Högläsning och läsning ökar barns ordförråd, bidrar till en bra start i livet och stärker förutsättningarna för att klara sig senare i skolan. Förskolan fyller en särskild roll för de barn som inte talar svenska och som inte heller har föräldrar som är svensktalande. Om barnen går på förskolan skapar det förutsättningar för kvinnor att ta viktiga steg för att komma i jobb och integreras i samhället. För barn med annat modersmål än svenska är språk-träning av stor betydelse.

Arbetet med att öka andelen legitimerade förskollärare och att kompetenshöja barnskötare behöver fortsätta liksom arbetet med att säkerställa att all personal talar bra svenska. Det långsiktiga arbetet med att nå en jämnare fördelning av förskollärare över staden sker i huvudsak genom olika motivationspaket. Den satsning på språkutveckling för barnen som inleddes 2021 behöver fortsätta liksom kompetenshöjande insatser för personal med annat modersmål än svenska.

Särskilt viktigt är att det finns behörig personal som talar bra svenska där behoven är som störst. Det pågående arbetet med att skapa likvärdiga organisatoriska förutsättningar för stadens förskolor ska fortsätta. Där ingår en översyn av antalet medarbetare per rektor samt ledar- och stödfunktioner till rektor.

Nämnden ska söka samverkan med civilsamhället när så är möjligt och lämpligt.

Alla barn har rätt till en säker och trygg uppväxt

Förskolan ska förmedla och förankra grundläggande demokratiska värderingar liksom respekt för mänskliga rättigheter, särskilt barns rättigheter utifrån barn-konventionen. Förskolan har en viktig funktion i det förebyggande arbetet, bland annat genom att uppmärksamma barn som riskerar att fara illa. Alla förskolor ska ha fungerande rutiner för orosanmälan till socialtjänsten och placerade barn och barn som bor i skyddat boende ska skyndsamt erbjudas plats i förskola eller annan pedagogisk verksamhet. Samarbetet mellan förskola och socialtjänst ska stärkas. Arbetet med att minska förekomsten av miljögifter i barns vardag ska fortsätta, i detta har nämnden en uppgift tillsammans med berörda parter.

Kvalitetskraven för fristående förskolor och pedagogisk omsorg ska vara desamma som för stadens förskolor. Nämnden ska fördjupa och utöka arbetet med tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg, i samverkan med socialnämnderna, avdelning för samhällsskydd och beredskap samt stadens samordnare mot våldsbejakande extremism.

Ekonomi

Alla barn och elever har olika behov och förutsättningar men har samma rätt att nå sin fulla potential. Syftet med stadens förskolepeng är att skapa förut-sättningar för rektor att styra och leda sin verksamhet. Förskolepengen består av ett grundbelopp som är viktat utifrån ålder och serviceform, vistelsetid, samt ett strukturbelopp som fördelas olika och syftar till att minska skillnaden mellan barns förutsättningar. Strukturbeloppet är viktat utifrån socioekonomiska variabler. Det är kommunfullmäktiges ambition att resursfördelningen ska vara likvärdig och att grundersättningen per barn är så högt som möjligt. Avgift för förskolan tas ut 12 månader per år.

Effektiv användning av förskolor

Det är prioriterat att säkerställa att den lagstadgade tillgången till förskola och pedagogisk verksamhet uppfylls. Göteborgs Stad ska erbjuda alla barn ett skäl igt erbjudande skyndsamt, senast inom fyra månader. Tidigare befolknings-prognoser har pekat på ett ökat behov av förskoleplatser, om än inte i samma takt som senaste åren. Nu pekar prognoserna på ett överskott. Det är uppen bart att staden behöver flexibla förskolelokaler och konceptlösningar för att möta efterfrågan över tid. Den nya hyresmodellen kommer att behöva fortsätta utvecklas i samband med facknämndsöversynen för att skapa rätt incitament för en effektiv lokalanvändning och en tillgång som möter verksamhetens behov.

Frihet att välja förskola och inriktning

Föräldrarnas frihet att välja förskola ska värnas. Alternativ, så som kooperativ och andra fristående verksamhetsformer, ska uppmuntras. Pedagogisk omsorg är ett komplement till förskolan tillsammans med den öppna förskolan. Förvalt-ningen ska fortsätta arbeta med tillsyn av pedagogisk omsorg för att säkerställa en trygg och utvecklande miljö för barnen. All pedagogisk omsorg ska liksom förskolorna arbeta utifrån en värdegrund som bygger på demokratiska principer.

För att underlätta valet av förskola ska staden erbjuda en god och lättillgänglig inform ation om samtliga förskolor. Tillgång till förskola och omsorg på obekväma tider är för flera föräldrar helt avgörande för att det ska kunna arbeta. För de barn vars föräldrar arbetar obekväma tider ska kvälls- och nattbarnomsorg erbjudas tillsammans med omsorg i hemmet, där det är lämpligt och underlättar för barnet.

Uppdrag från kommunfullmäktige

Förskolenämnden får i uppdrag att tillsammans med lokalnämnden aktivt arbeta för att nå balans i lokalförsörjningen samt uppnå en organisation som möter behoven av platser.

Förskolenämnden får i uppdrag att arbeta med tillsyn av pedagogisk omsorg för att säkerställa en trygg och utvecklande miljö för barnen och säkerställa att verksamheten bygger på en demokratisk värdegrund.

Förskolenämnden får i uppdrag att vidta insatser för att andelen barn i förskolan i utsatta områden ska öka till exempel genom uppsökande verksamhet och genom samarbete med socialnämnderna och regionen.

Förskolenämnden får i uppdrag att tillsammans med nämnden för arbets-marknad och vuxenutbildning arbeta med kompetens höjande insatser för befintlig personal med annat modersmål än svenska samt inkludera validering av svenska språket vid nyrekrytering.

Indikatorer av särskild vikt för nämnden

1.1.1, 1.1.2, 1.1.13, 1.4.1, 1.6.1, 1.6.2, 3.1.5, 3.2.2, 3.3.1, 3.3.2