• No results found

Nämndens övergripande ansvar

Miljö- och klimatnämnden har ansvar för den lokala tillsynen av lagar som rör miljö och hälsa. Nämndens myndighetsutövning och tillsyns- och tillstånds-arbete ska prioriteras och utvecklas med syfte att säkerställa göteborgarnas hälsa och säkerhet samt lika och rättvisa regler för verksamhetsutövare i Göteborg. Miljö- och klimatnämnden har ansvar för att mäta och rapportera de klimatpåverkningar som uppstår i staden samt ansvarar för det staden-övergripande strategiska miljö- och klimatarbetet.

Övergripande verksamhetsmål

ƒ

Göteborg präglas av en god samverkan mellan stad, akademi, civil-samhälle och näringsliv.

ƒ

Göteborg tar ansvar för kommande generationers livskvalitet.

ƒ

Göteborg är en stad med hållbar mobilitet och god framkomlighet.

Kommunfullmäktiges mål för nämnden

ƒ

Göteborgs klimatavtryck är nära noll 2030.

ƒ

Det ska vara enkelt för göteborgare att leva hållbart och invånarnas ekologiska fotavtryck ska minska.

ƒ

Tillsyns- och tillståndsverksamheten ska bedrivas effektivt och rätts-säkert utan att orsaka onödigt krångel för stadens företagare.

ƒ

Fusk och lagöverträdelser ska minska för att säkerställa en konkurrens på lika villkor mellan företag och för att värna människors hälsa och en god miljö.

Kommunfullmäktiges inriktning för nämnden

Göteborg ska vara en öppen och modern stad. Tillsammans skapas ett Göteborg där grön tillväxt möjliggör livskvalitet för alla göteborgare, samtidigt som hänsyn tas till kommande generationer. Hållbara ekosystem och biologisk mångfald är grunden för vårt liv på jorden. Staden behöver därför säkerställa ett hållbart nyttjande av ekosystemtjänster och samtidigt behövs plats åt varierande miljöer för att skydda och återställa den biologiska mångfalden.

Under 2021 infördes en ny miljöstyrning i Göteborgs Stad där nämnden är motorn i att driva och samordna arbetet utifrån nämndens uppdrag. Med ett nytt miljö- och klimatprogram och ett miljöledningssystem som ska användas som verktyg för

att nå målen i det nya programmet, är nämnden dessutom ansvarig att koordinera arbetet inom och mellan programmets strategier samt genomföra löpande process-uppföljning. En prioriterad uppgift för nämnden är att fortsatt implementera detta i den ordinarie verksamheten genom bland annat utbildning och stöd.

Samarbete för att nå miljö- och klimatomställningen

Tillsammans med företag och organisationer blir omställningen mot ett hållbart samhälle möjlig. Framtagande av ny grön teknik och affärsmodeller ska därför uppmuntras. Utan grön tillväxt är det omöjligt att nå globala klimatmål och samtidigt bibehålla kvalitetsnivån i välfärden. Särskilt viktigt är det att nämnden jobbar för att befintlig miljöteknik introduceras och får spridning inom staden.

Miljö- och klimatarbetet behöver bedrivas på alla nivåer i kommunen. Nämnd-en är tillsammans med kommunstyrelsNämnd-en ansvariga för implemNämnd-entering av miljö- och klimatprogrammet samt miljöledningssystemet. I programmet fastställs stadens miljö- och klimatmål genom bland annat indikatorer som är till för att stärka uppföljningen av miljö- och klimatarbetet i staden. Nämnden ansvarar över indikator gällande naturvårdsinriktad skötsel som ska avslutas under 2022. För det fortsatta arbetet avsätts medel i budget.

Miljö- och klimatnämnden ska under året inrätta ett klimatråd i enlighet med en bred politisk överenskommelse. Fossilfrigruppen under kommunstyrelsen avvecklas.

Miljöledningssystemet gör kommunens miljöarbete mer systematiserat och effektivt. Genom ett stadengemensamt system kan synergier i form av sam-ordnad uppföljning, analys, erfarenhetsutbyte och lärande uppnås. Nämnden ska fortsatt vara pådrivande och stödjande i stadens samlade miljöstyrning på central- och lokal nivå, vilket avlastar kommunens andra nämnder och styrelser, för att sedan övergå i kontinuerlig verksamhet.

Arbetet för att Göteborg ska bli en av EU:s 100 klimatneutrala städer inom ramen för Horizon Europe är ett pågående uppdrag. Ett led i att göra Göteborg konkurrenskraftigt som en av de 100 städerna är att satsa på att åstadkomma hävstång i genomförandet med hjälp av en klimatomställningsfunktion. Därför behövs det också under 2022 en fortsatt utveckling av konceptet klimatkontrakt samt fortsätta arbetet med att utveckla och nyttja en klimatomställningsfunktion för att på ett effektivt sätt implementera en ny typ av styrning och ledning i staden med syfte att öka takten i klimatomställningen. En viktig del i arbetet med klimatomställningsfunktionen har varit att utreda förutsättningarna för koldioxidlagring och vätgasframställning i Göteborg.

För en effektiv miljödatahantering

För att Göteborgs Stad ska nå målet om ett klimatavtryck nära noll till år 2030 behöver stadens alla förvaltningar och bolag minska sina utsläpp. Det finns därför ett uttalat behov att på ett effektivt sätt samla in, lagra, analysera och tillgängliggöra miljödata från och till stadens verksamheter. En gemensam miljödatahantering förväntas leda till ett effektivare arbetssätt och ökad kvalitet på de miljödata som används i staden. Under 2022 förväntas dessa IT-system implementeras för lagring, analys och tillgängliggörande av miljödata. Medel för detta avsätts i budget.

Nämnden har dessutom som mål att öka miljöövervakningens nytta och relevans så att resultaten används och i slutändan bidrar till att miljömålen nås. Med utgångspunkt i detta mål, uppdrag att genomföra nämndens miljö-övervakningsplan, planen för digitalisering och IT samt uppdraget att ta fram en stadengemensam miljöövervakningsplan, finns det ett uttalat behov att arbeta vidare med att visualisera miljödata för att öka synergier i staden och nationellt.

För det arbetet avsätts medel i budget.

Tillsyn och kontroll

I Göteborg ska det vara lätt att göra rätt. Tillsyn och kontroll ska uppfattas som effektiv och rättvis för verksamhetsutövarna. Nämnden ska tillsammans med näringsliv och ideella organisationer verka för ständig förbättring inom respektive verksamhet, genom att bland annat stödja verksamhetsutövarna.

Nämnden ska tillsammans med näringsliv och ideella organisationer verka för ständig förbättring inom respektive verksamhet, genom bland annat stödja verksamhetsutövarna att ta ansvar för sin egenkontroll. Tillsyn och kontroll ska riktas på områden där den bäst bidrar till att uppfylla stadens miljömål och vara proportionerlig mot miljö- och hälsorisken. Nämnden ska arbeta utefter en dialogbaserad tillstånds- och tillsynshandläggning samt införa debitering efter utförd tillsyn eller kontroll.

I samband med omorganisationen har nämnden tagit över ansvaret för till-ståndsenheten för alkohol- och tobaksförsäljning, något som har inkorporerats i nämndens övriga arbete på ett effektivt sätt och ska fortsatt arbetas vidare med för en säker och rättvis tillsyn i staden. Göteborgs restauranger är en viktig pulsåder för en levande stad och växande besöksnäring. Under 2021 tog staden tillfälligt bort avgifterna för serveringstillstånd och alkoholtillsyn som en viktig stödåtgärd under pandemin. För att restaurangnäringen ska kunna återhämta sig avsätts medel i budgeten för dessa avgifter under 2022.

Kriminell verksamhet innebär ojämlik konkurrens och slår ut laglydiga företag.

I stadens arbete mot denna brottslighet är tillsynsverktyget centralt, särskilt i ett rättviseperspektiv. Uppsökande tillsyn och kontroll samt inspektioner på verksamheter med oklar bolagsbildning ska fortsätta. Fortsatt samverkan med

Enligt kontrollförordningen ska det genomföras kontroller med regelbunden och lämplig frekvens för att identifiera avsiktliga överträdelser av livsmedels-lagstiftningen. Livsmedelsbedrägerier kan till exempel handla om försäljning av gamla varor märkta med nytt datum, felaktig information om produkter, sälja produkter som innehåller otillåtna tillsatser eller produkter som saknar möjlighet att spåra deras ursprung enligt lagstiftningens intentioner. I dagsläget finns det inte effektiva arbetssätt för att möta kontrollförordningens krav och därmed får nämnden i uppdrag att utveckla dessa för att minska omfattningen av livsmedelsbedrägerier. Medel för detta avsätts i budgeten.

Ren och säker stads- och inomhusmiljö

Göteborgarnas hälsa ska gynnas genom ett långsiktigt arbete med att säkerställa en ren och säker stadsmiljö samt en sund inomhusmiljö. Nämnden ska som ett led i det arbetet hitta arbetssätt för att följa, prioritera och minska kemikalie-belastningen. Särskilt viktigt är närmiljön för barn och unga, därför ska arbetet med en giftfri förskola och skola fortsätta.

Göteborg som stad är känslig mot luftföroreningar delvis på grund av sin topo-grafi, men även att staden är mycket trafikintensiv med många hårt trafikerade vägar och leder. Att få ner mängden kväveoxid och skadliga partiklar i luften är avgörande för göteborgarnas hälsa.

Med en allt mer växande stad påverkas även våra vattenmiljöer. Nämnden har en samordnande roll inom stadens vatten- och havsmiljöarbete där en åtgärdsplan för god vattenkvalitet är under framtagande. Utöver det saknas ett systematiskt arbete för nämndens ansvar vilket bör utvecklas och specificeras.

Uppdrag från kommunfullmäktige

Miljö- och klimatnämnden får i uppdrag att i samverkan med berörda myndig-heter fortsätta arbetet att minska fusk och osund konkurrens genom bland annat uppsökande tillsyn, kontroll och inspektioner av verksamheter med oklar bolags bildning och kriminell verksamhet.

Miljö- och klimatnämnden får i uppdrag att utveckla effektiva arbetssätt för att bemöta kontrollförordningens krav och därmed minska omfattningen av livsmedelsbedrägerier.

Miljö- och klimatnämnden får i uppdrag att implementera IT-system samt ett format att visualisera miljödata och därmed öka synergier i staden och nationellt.

Miljö- och klimatnämnden får i uppdrag att fortsätta leda arbetet med att ta fram en stadenövergripande miljöövervakningsplan för att bemöta miljö- och klimatprogrammets behov.

Miljö- och klimatnämnden får i uppdrag att fortsatt arbeta för att Göteborg ska bli en av EU:s 100 klimatneutrala städer inom ramen för Horizon Europe.

Miljö- och klimatnämnden får i uppdrag att fortsatt utreda de mest effektiva åtgärderna för att sänka halterna kväveoxid i Göteborg.

Indikatorer av särskild vikt för nämnden

1.4.2, 1.6.1, 1.6.2, 2.1.1, 2.1.2, 2.1.3, 2.1.5, 2.1.6, 2.1.7, 2.2.3, 3.1.5, 3.3.1, 3.3.2.

Nämnden för arbetsmarknad