• No results found

Felanmälningar/Arbetsordrar

Respondent 2: Båda jag och nej Som sagt, när det blir fler användare av byggnaden så kan man

5.2 Felanmälningar/Arbetsordrar

Efter att nu ha samlat den relevanta datan för felanmälningarna i de båda byggnaderna kan vi studera och analysera vad den säger. Vi analyserar inom vilket område det förekommer flest felanmälningar. Vi ställer oss bland annat frågorna: Hur är felanmälningarna fördelade om man ser till de olika årstiderna? Hur många felanmälningar finns per kvadratmeter i respektive byggnad?

De båda objekten har efter sållning nästan exakt lika många felanmälningar, 1430 st på Kristallen och 1432 på Turning Torso. När antalet felanmälningar räknas om till felanmälningar per kvadratmeter blir kvoten 0,07 felanmälningar / m² på Turning Torso. På Kristallen blir kvoten 0,13

38 felanmälningar / m². Det betyder att det kommer in 53% fler felanmälningar per kvadratmeter på Kristallen än vad det gör på Turning Torso. Det tyder på att driftsäkerheten är högre i Turning Torso än vad den är Kristallen.

Sett till hur felanmälningarna fördelar sig över de olika teknikområdena så var det väldigt likartat i de båda byggnaderna. Teknikområde 3 och 4 dominerar kraftigt i båda byggnader medan de övriga kategorierna är relativt jämnstora sett till antal felanmälningar. Teknikområde 3 och 4 har med marginal lägst tillgänglighet i byggnaderna, de övriga har mer likvärdig tillgänglighet sett till antalet felanmälningar. Det skiljer endast två felanmälningar i antalet på de båda byggnaderna och den nästan identiska fördelningen av felanmälningarna gör att vi kan argumentera för att det inte är så stor skillnad mellan de båda byggnaderna. Sett till procent så står T3 Byggnad invändigt för 41% respektive 40% i Turning Torso och Kristallen. En skillnad är att T8 Styr- & övervakning står för 2% av felanmälningar på Kristallen medan samma kategori på Turning Torso står för mindre än 0,2% av felanmälningarna. Detta skulle kunna förklaras med att det finns fler integrerade styrsystem på Kristallen och alltså fler möjliga fel på styr- & övervakningssystem.

39 När vi går mer på djupet kan man dock se att det finns skillnader. Turning Torso (Figur 12) har framför allt problem med sina innerdörrar, tätt följt av den utrustning som finns inne i byggnaden. Utrustningen är i Turning Torso mestadels den som finns i köken i lägenheterna såsom diskmaskiner och andra vitvaror. Utrustning är den del av kategorin “byggnad invändigt” som dominerar på Kristallen (se figur 13). De flesta av felen rörande utrustning kopplas dock i Kristallens fall till storköksutrustning. Bara ett fåtal anmälningar i Kristallen rör problem med innerdörrar. Båda byggnaderna har manuella samt automatiska dörrar, men i Turning Torso är de mestadels manuella innerdörrar in till och inne i lägenheterna. I Kristallens fall är det just automatiken till dörrarna som krånglar mest, det vill säga systemet som öppnar dörrarna, men även taggarna till passersystemen krånglar emellanåt. Enligt driftteknikern i Kristallen beror detta ibland på handhavandefel. En sak som är kopplat till detta är “teletekniska säkerhetssystem”, något som dominerar bland felen i Kristallen. Det har att göra med alla passersystem som finns i Kristallen. Turning Torso har mestadels manuella dörrar och felanmälningarna hade främst med nycklarna att göra. Det förekommer alltså olika fel kopplat till vilken typ av byggnad det faktiskt är.

40 Byggnaderna har ungefär lika stora problem med sin elkraft där exempelvis felanmälningar för belysning finns som den dominerande posten i kategorin i båda byggnaderna. Just belysning är sådant som är väsentligt och centralt i byggnader generellt då alla måste se. Det finns många armaturer och ljuskällor i båda byggnaderna och det märks tydligt om en ljuskälla eller en armatur inte fungerar. Av den anledningen är det väntat att det är en stor post i både Kristallen och i Turning Torso.

En stor skillnad är antalet felanmälningar på kategorin 3.0 Byggnad invändigt - utrustning. Det kan förklaras av att Turning Torso innehar lägenheter och har därför många flera installationer som klassas som utrustning, såsom tvättmaskiner, torktumlare och diskmaskiner än vad som finns i Kristallen. Utrustningen som är kopplad till Kristallen är mest den i storköket och de pentryn som finns på varje våningsplan. Därav den stora skillnaden, så denna skillnaden har inte helt att göra med smart eller icke smart byggnad att göra.

Sett till felanmälningarna per underkategori var det väldigt jämnt i alla delar av diagrammen. Men det fanns en avvikelse och det var kategori 4.2 Försörjningssystem för flytande och gasformiga

medier i byggnaden, Turning Torso hade 155 felanmälningar och Kristallen endast 16. Den

skillnaden baseras inte på huruvida byggnaden är smart eller inte, utan den härleds av att Turning Torso är en bostadsfastighet. Likaså är det i 6.3 Tele- & datakommunikationssystem. Det mesta där är porttelefoner som fallerar och det är inte något som finns i samma utsträckning i Kristallen. Även en annan punkt bör uppmärksammas, det är 4.5 Kylsystem i byggnad, antalet felanmälningar på kylsystemen är inte så stort i någon av byggnaderna, 32 stycken i Kristallen och endast två (2) i Turning Torso. Sett till byggnaderna har Turning Torso högre tillgänglighet på sitt kylsystem. Det är alltså många gånger fler felanmälningar på kylsystemet i Kristallen än i Turning Torso. Kristallen har ett mer automatiserat system för hela VA-, VVS-, Kyl- & Processmediesystem (T4) och det kan ligga till grund för det större antalet felanmälningar. På grund av att de olika tekniska systemen i Kristallen i högre grad interagerar med varandra riskerar det att bidra till fler dominoeffekter vid fel, därav kan det argumenteras för att felet i sig uppkommer då byggnaden är smart.

41 Då antalet felanmälningar redovisas per årstid sticker sommaren ut på så vis att det är en lägre andel felanmälningar som kommer in på Kristallen då (se figur 14). Det kan förklaras genom att det är färre personer som vistas i byggnaden under sommaren då många har semester under den tiden.

På Turning Torso är fördelningen av felanmälningar jämnare över årstiderna än på Kristallen (se

figur 15). Det går inte att se att antalet anmälningar går ner under sommaren. Det skulle kunna

förklaras av att det är en mindre del av brukarna som har sin arbetsplats i Turning Torso och strömmen av felanmälningar påverkas inte av semestertider eftersom de som bor där vistas i byggnaden även sommartid.

42

Related documents