• No results found

Finansiellt perspektiv och tillväxt

In document Det ideella måttet på prestation (Page 58-61)

5.2 Sociala uppdrag

5.3.1 Finansiellt perspektiv och tillväxt

De samtliga undersökta organisationerna följer Svenska insamlingskontrolls

rekommendationer och använder minst 80 % av de totala intäkterna till organisationens ändamål och maximalt 16 % går till administrativa kostnader. Detta är bortsett från hur organisationerna finansieras (se tabell 11, kolumn 3)

Organisation As mål och utmaningar för tillväxt.

Organisation A får inga statliga bidrag och finansieras genom sponsorintäkter från privatpersoner, företag och stiftelser, men även från insamling och gåvor samt arvode för utbildningar. De insamlade medlen möjliggör subventionering av skolor och föreningar som står i samarbete med organisationen, samt att organisationen arbetar med att bedriva forskning, sprida kunskap, driva opinion och vara delaktig i frågor om barns trygghet i samhället (Organisation A, 2018). I nuläget når verksamheten mellan 300 till 400 skolor per år, men behovet är cirka 10 gånger mer därför måste verksamheten expandera enligt Respondent A för att nå ut fler skolor. Detta är en finansiell utmaning eftersom mer medel krävs för att kunna rekrytera fler personal. Detta innebär att fler partners och givare är avgörande för att kunna få mer finansiering (Respondent A).

50

“Det blir ju även en rent finansiell utmaning. Vi skulle ju kunna anställa 10 gånger så många arbetare och åka till tio gånger så många skolor men det funkar ju skitbra i en månad tills dom ska ha lön och då skulle vi ha ett stort problem (skrattar). Vi måste få intäkterna först, så vi jobbar mycket mer hur får vi fler partners och givare. Och då måste vi ha ännu större förtroende, hur får vi folk att förstå att våran fråga är den viktigaste eller den som är tillräckligt viktig för att få dem att skänka pengar till oss. Så det jobbar vi med massa olika dimensioner på för att skapa tillväxt, det är viktigt för oss och det är en central del i vår strategi.” (Respondent A).

Organisation Bs Självfinansierande verksamheter.

Organisationen innehar en struktur där verksamheterna är självfinansierade. Detta innebär att finansieringsmodellen är inbyggd i en del av verksamhetens idé och att de olika verksamheterna år för år måste skapa finansiering på deras egna premisser. Ett av huvudfokusområdena för organisationen är området ekonomi där målet är att skapa ekonomisk stabilitet och ökad omsättning. Finansieringen för de olika verksamheterna sker via olika former av bidrag, olika avtal med kommuner, och även försäljning. I detta sammanhang framhäver Organisation B:s VD att verksamheten behöver mer intäkter, helt enkelt för att minska bidragsberoendet. Med intäktsökning får organisationen större frihet (SvD Näringsliv, 2019).

“Som självfinansierad innebär att vi behöver skapa. Vi behöver inte ha finansiering, vi behöver skapa finansiering och den kan komma från väldigt många olika håll. Och sedan har vi en del av sponsorer men det är inte så att det liksom inte går utan. Vi har ingen insamling eller så på det sättet. Och på det sättet måste vi hela tiden hitta vår egen finansiering för våra verksamheter.” (Respondent B).

Organisation C Effektivisering av kostnader och prioritering för ändamålet.

Organisation C finansieras genom sponsorer som utgörs av företag från näringslivet, bidrag från stiftelser och donationer från privatpersoner. En del i strategin för att effektivisera verksamheten är att hålla ned de administrativa kostnaderna för att kunna använda de insamlade medlen till ändamålet. Ambitionen är att nå ut till så många barn som möjligt och även expandera verksamheten. Målet är att börja engagera sig i bostadsområden.

Organisation Ds finansiering från näringslivet.

Organisation Ds verksamhet finansieras till största del av näringslivet, men insamlade medel kommer även från stiftelser, fonder och privatpersoner (Organisation D, 2018). Finansiella mål sätts upp årligen och används i syfte att kunna expandera verksamheten och nå ut till fler skolor

51

och starta fler läxhjälpsgrupper för att nå ut till fler elever i behov av läxhjälp. Respondent D menar även att organisationen måste fortsätta bibehålla en hög kvalitet i takt med att man expanderar.

”Ja vi arbetar ju hela tiden för att expandera, just nu arbetar vi inom organisationen för att rikta mer fokus på det finansiella hållet och insamling av pengar, och mer fokus på just kvaliteten på läxhjälpen, det är ju jätteviktigt att vi inte bara blir större och större och att kvaliteten sjunker och hur vi liksom jobbar med det parallellt. Kvalitet för oss betyder ju för oss att vi visar resultat, att eleverna får ut någonting av att gå på läxhjälpen. Det är också kvalitet att vi har så många elever som vi säger att vi har och att alla grupper är fulla, det är också kvalitet att läxhjälparna är kvalificerade och bra och gör sitt jobb på ett bra sätt som är engagerade och att läxhjälparna känner ett engagemang från organisationen.” (Respondent D).

Organisation Es Samarbeten och samverkan.

Organisationen arbetar genom samarbeten och samverkan med olika organisationer, myndigheter och företag för att verka för det sociala ändamålet. Gemensamt för samarbetena är att alla delar samma vision, men att de olika samarbetena kan se olika ut. De kan exempelvis vara att öppna simskolor, sprida information, delta i mässor och evenemang, genomföra kurser, bygga och förnya badanläggningar. Organisation E driver omkring 300 sommarsimskolor som drivs av simlärare, kommuner och föreningar. Organisation E samarbetar och nätverkar med olika typer av verksamheter, vilket stärker Organisation Es kapacitet inom områdena som de själva inte har råd med. Vidare bedriver organisationen försäljning av olika simprodukter som exempelvis simmärken. Andra bidrag kommer från företag, myndigheter, stiftelser och medlemsintäkter. Inom de kommande två åren är målet att expandera verksamheten och rekrytera fler medarbetare.

Organisation Fs mål om att komma närmare den unga målgruppen.

Organisation F verksamhet finansieras av bidrag, stiftelser, fonder, gåvor från näringslivet och privatpersoner. Dessa bidrag är vad som skapar förutsättning att utveckla och driva organisationens verksamhet och projekt, samt att uppnå det ändamålsenliga uppdraget (Organisation F, 2017) Respondent F menar att organisationen inte har en strategi som grundar sig i expansion som ett självändamål. Organisationen arbetar däremot efter tre långsiktiga mål där den unga målgruppen är en av tre huvudområden. Respondent F menar att ett sådan initiativ är att rekrytera och utveckla verksamheten i de aktivitetsområdena som rör den unga

In document Det ideella måttet på prestation (Page 58-61)