• No results found

Interna processer och lärande

In document Det ideella måttet på prestation (Page 61-64)

5.2 Sociala uppdrag

5.3.2 Interna processer och lärande

målgruppen. Vidare nämner Respondent F att expansion kan ske på olika sätt och behöver inte alltid betyda personalmässig expansion utan även kunskap- och kännedom om organisationen.

5.3.2 Interna processer och lärande

Organisation As tvärvetenskapliga verksamhet.

Organisation A arbetar med en kombination av forskning och beprövad erfarenhet (Organisation A, 2019). Den grundläggande verksamheten för socialt värdeskapande bedrivs inom flera områden. Dels arbetar man i skolor med att: Hålla utbildningar, diskutera, testa och utvärdera arbetssätt, ge råd och handledning. Utanför skolor arbetar organisationen med att svara på remisser, skriva rapporter och debattartiklar, samt vara aktiva i alla forum som berör organisationens verksamhetsområde. Organisationen driver också forskningsprojekt tillsammans med svenska universitet och internationella nätverk, vars erfarenheter används för att utveckla organisationens metoder, utbildningar och verktyg. Forskningsprojekten bidrar också med kartläggningar av fakta. Organisationen arbetar även med att skapa nätverk och mötesplatser för barn, föräldrar, lärare, forskare och praktiker. Vidare bedriver organisationen opinionsarbete för att påverka myndigheter, politiker, beslutsfattare och allmänhet.

Organisation Bs fyra verksamhetsområden och 50 olika verksamheter.

Organisation B har ett 50-tal olika verksamheter. Verksamheterna kan se väldigt olika ut men bedrivs inom fyra olika områden: Arbete & entreprenörskap, Ungdomskultur, Skola och Föredöme och framtidstro. Aktiviteterna som hålls i de olika verksamheterna kan variera mellan allt ifrån att organisera uppträdanden, utbildningar, kurser, projekt, turneringar, workshops, föreläsningar, tävlingar och konserter. Dessa verksamheter blir således mötesplatser och fritidsverksamheter för ungdomar och under 2016 engagerades 150 000 ungdomar (Organisation B, 2016). Ett av organisationens mål är Interna processer där Organisation B utvecklas inom fyra områden: Utvecklandet av modellen “The Organization B way”, “Akademin”, Att stötta unga ledare, och utbildning av organisationens chefer och verksamhetsansvariga. Vidare arbetar organisationen även med kvalitetssystem för att förbättra flödet, och gör att akademin blir en kunskapsplattform för organisationens metoder. Ett arbete som Respondent B menar att det handlar om hur en metodik kan utvecklas och hur nya metoder kan tillämpas. Organisationen utgår från ungdomarnas behov och arbetar ofta genom att ständigt utveckla sina processer genom “trial and error”.

53

”Prova. Prova, försök, följ. Det är som unga vill att vi kan se. Och lära det, ta med och utveckla det som är bra. Vi har liksom våra kunskaper, det handlar om att sprida och dela kunskap hela tiden. Prova nya metoder, lära dem, för in dem i vår metodik, i våran akademi. Där vi uppdaterar alla våra metoder. Och sedan prova och lära och sedan hela tiden utveckla” (Respondent B).

Utöver de processer som leder till lärande och utveckling så träffas hela organisationen under en heldag för att jobba med motivation och utveckling. Respondent B menar att det är det som är motiverande och bidrar till gemenskap. Medarbetarna träffas också under värdegrundsdagar. Organisation B jobbar även med kompetensutveckling och med olika antal projekt, exempelvis ett som pågått under 2018 som heter ”Ännu bättre arbetsplats”.

”Vi tittar på vad som är kompetens och kultur. Vi utvecklar hela tiden och har medarbetarforum” (Respondent B).

Organisation C utbildningar av interaktivitet och kreativitet.

Organisation C arbetar med att utbilda lärare, ledare, tränare och volontärer men är främst avsedd för ungdomar mellan 10–19 år. Organisation C bemöter ungdomar på skolor, träningar, torg, gator och även på nätet (Givarguiden, 2019). Organisationens utbildningsprogram är följande: School for peace (Stockholm och Skåneregionen) och Sports for peace (Organisation C, 2019). Programmen grundar sig i interaktivitet och kreativitet. Programmet School for peace får stöd av Drottning Silvias Stiftelse och målet är att programmet ska implementeras i skolor och sportklubbar genom samarbete med andra organisationer (Drottningssilviasstiftelse, 2019). Vidare är kreativitet en stor del av arbetet i organisationen.

Ja vi är jättekreativa. En del av utbildningen är att vara kreativ och det är jätteviktigt, det är ju vårt konstverk” (Respondent C).

Organisation D resultatfokuserad läxhjälpsprogram.

Organisationen arbetar med ett resultatfokuserat läxhjälpprogram där man mäter elevers resultat och redovisar dessa för olika intressenter och samarbetspartners. Läxhjälpsprogram startas i skolor där i snitt 60% av avgångseleverna uppnår gymnasiebehörighet, rikssnittet för procentantalet avgångselever 2018 var 82,5% (Organisation D, 2019). Elever som är underkända i ett eller flera kärnämnen och riskerar att inte uppnå gymnasiebehörighet är de elever som väljs ut av lärarna för att få börja på läxhjälpsprogrammet (Organisation D, 2019).

54

Läxhjälparna är noggrant utvalda universitets studenter med olika akademiska inriktningar som arbetar med att stödja eleverna i deras läxor. Fokus ligger till stor del på kärnämnena och Svenska som andraspråk, men läxhjälparna hjälper även till med alla olika skolämnen. Det är även viktigt inom organisationen att vara kreativ och hitta nya sätt att utveckla verksamheten, samtidigt som det är viktigt att hålla fokusen på kärnverksamheten. Detta beskrivs av Respondent D som en utmanande balansgång mellan kreativitet och fokus på kärnverksamheten.

“Det är väldigt viktigt att vi är kreativa och hittar nya sätt att jobba och nya sätt att göra våran verksamhet. Men samtidigt är det viktigt att vi har en balans i det där och att vi kommer ihåg vad det är vi egentligen ska göra och vad som är vår kärnverksamhet och att det är viktigt att det är den som behöver ta mest plats. “ (Respondent D).

Kvalitet innebär att kunna redovisa resultat från eleverna, att alla grupper är fulla, att läxhjälparna är kvalificerade och att läxhjälparna känner ett engagemang från organisationen. Detta beskrivs av Respondent D som väldigt utmanande för en organisation med över 350 anställda. Organisationen utbildar och tillhandahåller läxhjälparna med material, håller kick-off:er och erbjuder läxhjälparna att få vara med och utveckla verksamheten utanför läxhjälpspassen. Den sistnämnda beskrivs som en utmanande punkt där man inom ledningen arbetar mycket med att hitta lösningar inom organisationen. Vidare är det även av stor betydelse att läxhjälparna trivs och att de stannar kvar inom organisationen, en faktor som respondent D menar leder till bättre resultat hos eleverna i läxhjälpsgrupperna.

Organisation Es fyra verksamhetsområden områden.

Organisationen bedriver verksamheter inom områdena: Simkunnighet, Livräddning, Säkerhet, och utbildning. Inom området för simkunnighet bedriver organisationen simskolor som riktar sig till vuxna, barn och spädbarn. Organisationen bedriver flera projekt och olika varianter av simskolor. Exempelvis ska simskolorna lära ut vattensäkerhet, simkunnighet för nyanlända, och utomhuspedagogik. För området livräddning utbildar organisationen livräddare och har olika aktiviteter som exempelvis livräddare för strandbevakning eller att tävla med sina livräddningskunskaper i pool, hav eller på stranden. Verksamhetsområdet Säkerhet handlar om att tillhandahålla allmänheten med statistik om drunkningsolyckor i landet. Slutligen handlar området för utbildning om att utbilda folk inom 18 olika yrkesområden som exempelvis:

In document Det ideella måttet på prestation (Page 61-64)