• No results found

Fler ungdomars intresse för en obekant genre

3. LITTERATURGENOMGÅNG

4.3 Genomförande

6.1.6 Fler ungdomars intresse för en obekant genre

Lisa Ofta vill man göra sådant man känner igen och därför är det viktigt att inte

”skrämma iväg” ungdomar med en för dem obekant genre. Det kräver tålamod och mer tid för att det ska få en chans. Äldre text tar tid och det är alltid så bråttom i skolan. Det måste få mogna. Svenska skulle kunna vara ett lämpligt ämne att arbeta med olika genrer, säger Lisa.

Anna: ”Det är vårt kulturarv, och skolan skulle vara mycket mer angelägen om detta”

Filmindustrin skulle kunna göra film i svartvitt. Det skulle passa dessa texter. Inom ämnet svenska skulle man låta eleverna lära sig mer om obekanta genrer, tycker Anna.

Anita: Tjejer är ofta öppnare än killar och det krävs mycket tålamod, tycker Anita. Det

skulle passa inom ämnen som svenska och teater.

Maria: ”Man skulle kunna väcka ett intresse med att göra en temavecka om olika

genrer.” Det skulle fungera inom ämnen som svenska, teater och musik, tycker Maria.

Josefin: Det är viktigt att få prova på olika genrer och bekanta sig med dem. Inom

ämnen som svenska och i körsång, skulle man t.ex. kunna sjunga klassiska flerstämmiga sånger. Det krävs mycket tålamod och koncentration att analysera gamla texter, fortsätter Josefin.

7 ANALYS

Det är svårt att värdera vad eleverna har lärt sig i projektarbetet på ett helt tillförlitligt och objektivt sätt. Jag valde medvetet att göra fallstudie och intervjua fem gymnasieelever i årskurs 1 och 2 som medverkade i projektet för att öka bredden på svaren och få ökad tillförlitlighet i min undersökning.

Intervjuerna med eleverna var givande. Genomförandet och urvalet hade inget fokus på genustänkande men jag är medveten om obalansen mellan urvalet kvinnor och män eftersom bara kvinnliga elever medverkade. I intervjuerna fick jag bra kännedom om hur de upplevde fördelar och nackdelar i projektets arbetsprocess.

Genomförandet av intervjuerna gick bra men jag behöver mer träning och mer kunskap i intervjuteknik. Intervjuerna var i sin form delvis strukturerade eftersom jag i vissa intervjusituationer fick förklara de frågor som eleverna inte förstod. Jag upplever dock att jag fick ett material som belyser mitt undersökningsområde.

Resultaten i intervjumaterialet skall analyseras. Som utgångspunkt används sex teman. Dessa teman presenteras i kapitel 6, där eleverna berättar hur de upplever vad arbetsprocessen i projektet har lärt dem. Alla sex teman är inte jämställda då vissa av dem är något mer frekventa men jag har valt att presentera dem i följande ordning:

• Projektarbete inom en obekant genre • Ta ansvar och arbeta självständigt

• Samarbete

• Tolka och analysera sång och text • Personlig utveckling

Elevernas nya perspektiv om projektarbete inom en för dem obekant genre

En gemensam upplevelse som eleverna har fått är att de tycker att de börjar förstå innebörden av arbetsprocessen i ett projektarbete Man ska kunna fatta gemensamma beslut, utveckla ett långsiktigt tänkande och tillsammans utveckla det konstnärliga arbetet framåt. Alla som medverkar är lika viktiga och betydelsefulla. Det krävs därför mycket tålamod, koncentration och eget självständigt arbete för att tillsammans sammanfoga ett gestaltningsarbete med sång, text, tvärflöjt och dans inom en för dem obekant genre.

Eleverna har lärt sig att ta ansvar och arbeta självständigt

En gemensam upplevelse är att eleverna tycker att de har lärt sig att bli bättre på att ta ansvar och fatta egna beslut. Att arbeta självständigt och få utrymme att pröva sina egna tankar och uttryck har utvecklat förmågan att förstå sig själv och sin omgivning bättre. Dessutom har eleverna fått träning i att på ett självständigt sätt ta plats i gruppen.

Eleverna har lärt sig att samarbeta

Det har varit ett bra samarbete inom gruppen och eftersom eleverna har tyckt om och inspirerats av varandra har de upplevt trygghet och ömsesidig uppmuntran.

Eleverna har lärt sig att tolka och instudera sång och text

I intervjuerna säger eleverna att de har fått utveckla sin förmåga att instudera och tolka sina sånger och texter. Gemensamt upplevde de att tolka och instudera dessa var krävande och svårt och att det krävde mycket koncentration, tålamod och tid i övningsmomenten.

Elevernas tankar om den personliga utvecklingen

Eleverna tyckte överlag att de hade lärt sig mycket och att de hade fått mer trygghet, bättre självförtroende och mer insikt inom den estetiska läroprocessen. Det var så annorlunda och svårt att komma igång i början av arbetet men som jag förstod av deras kommentarer vill de lära sig mer och dra nytta av sina nya kunskaper inför kommande projekt. Att skriva logganteckningar var både svårt och nytt men ett bra stöd för planering av arbetet. Att få nya kunskaper inom sångtekniken och att tala rikssvenska var också nytt och utvecklande.

Elevernas diskussion om ungdomars intresse för en obekant genre

Några av eleverna tyckte att det var viktigt att prova på olika genrer och bekanta sig med dem. Skolan skulle kunna göra en temavecka för att väcka intresse om olika genrer. Tjejer är ofta öppnare än killar och det krävs mycket tålamod. Eleverna tyckte överlag att det krävs mycket tålamod och skolan skulle ta mer hänsyn till detta än de gör idag. Någon elev tyckte att filmindustrin skulle kunna göra film i svartvitt eftersom det skulle passa dessa texter bättre. Någon elev hade uppfattningen att ofta vill man göra sådant man känner igen och därför är det viktigt att inte skrämma iväg ungdomar med en för dem obekant genre. Det kräver mer tid och tålamod för att ge det en chans. Några elever tycker att man har så bråttom i skolan och det finns inte tillräcklig med tid att låta kunskaper få mogna. Eleverna tyckte att denna obekanta genre skulle kunna fungera inom ämnen som teater, musik (kör), och svenska.

8 SAMMANFATTNING OCH DISKUSSION

Related documents