• No results found

Flera av de åtgärder som redogörs i kapitel 5, Analys av åtgärdsförslag

enligt fyrstegsprincipen och projekt -målsuppfyllelse, syftar till att öka tillgängligheten mellan Fårö och Gotland. Detta kapitel beskriver de följdeffekter som den ökade tillgängligheten får på trafik, miljö och landskap på Fårö, samt vilka kostnader dessa effekter medför.

Trafik

Ökad tillgänglighet, oavsett åtgärd, skulle göra det smidigare att besöka, bo och verka på Fårö.

Resorna över sundet ökar då det blir enklare att arbetspendla och besöka ön. Ökad tillgänglighet skapar även bättre förutsättningar att bygga fler bostäder på Fårö. I vilken omfattning resorna mellan Fårö och Gotland ökar är dock svårbe-dömd. Två öar förbinds vilket skiljer sig från om en ny väg byggs i en storstadsregion. På Gotland och Fårö finns en begränsad mängd bilar och ett begränsat resbehov. Erfarenheten säger att man reser mer om det är lättare att pendla samt utföra inköps-, service- och rekreationsresor.

Idag är förbindelsen mellan Gotland och Fårö kapacitetsbegränsad och överbelastad under sommarhalvåret. Jämfört med övrig tid under året är trafikmängden dubbelt så hög under dessa månader. Trafiken styrs av färjetrafikens tider vilket gör att belastningen på vägnätet blir hög under korta men intensiva perioder.

Resbehovet är idag som störst under sommar-halvåret. Den potentiella trafikökningen förvän-tas också infalla främst under den här perioden.

Detta kommer sannolikt kvarstå även i framtiden eftersom en övervägande majoritet av resandet mellan Fårö och Gotland kan kopplas till turist -trafiken samt till de med fritidshus på ön.

Inkomna synpunkter från allmänheten och Region Gotland i kombination med en bedöm-ning av projektets trafikplanerare vittnar om att det finns en uppdämd efterfrågan på resor mellan Gotland och Fårö. Denna efterfrågan gäller såväl turister och besökare på Gotland som från bofasta på Fårö. Den begränsade färjekapaciteten under sommarmånaderna är anledningen till varför denna efterfrågan inte kan tillgodoses i dag.

Att sitta i långa köer anses inte motiverat för att genomföra resan. En fast förbindelse skulle kunna lösa problemet och göra det smidigare att resa mellan Gotland och Fårö. Dock förvän-tas den potentiella trafikökningen främst

infalla under sommarhalvåret.

Vid sidan av efterfrågan på resor förväntas ytterligare resbehov skapas till följd av de exploateringsplaner som finns uttalade för Fårö i Fördjupad översiktsplan Fårö.

Den exakta mängden tillkommande trafik till följd av ökad tillgänglighet är svår att bedöma och få referensexempel finns. Även om mängden trafik, under de mest belastade perioderna, skulle öka med cirka 30-50 procent bedöms den inte medföra framkomlighetsproblem eller köbild-ningar i Fårösund. om en fast förbindelse anläggs Trafikbelastningen skulle snarare bli mer jämn under maxtimmarna och över dygnet jämfört med situationen i dag. Därmed försvinner dagens trafiktoppar och köer som delvis är kopplade till färjans tidtabell. Bilarna bedöms även kunna ta mindre plats i tätorterna.

Ökad tillgänglighet kommer sannolikt att leda till en relativt stor trafikökning under sommar-halvåret, vilket kommer att påverka vägar, mark-användning, landskapsbild, miljö med mera på Fårö. Med ökad tillgänglighet till ön följer tro-ligtvis krav på ökad tillgänglighet på ön. Om tra-fiken på Fårö ökar kommer även slitaget på vägarna att öka. Många vägar är idag grusvägar med enskilt huvudmannaskap. Med ökade trafik -mängder kan det bli aktuellt att ändra huvud-mannaskapet samt se över och åtgärda vägnätets standard, framförallt på vägar som leder fram till populära turistmål och sevärdheter. Vid dessa målpunkter kan det bli aktuellt att anlägga parkeringsplatser.

Ökad tillgänglighet kan även komma att gene-rera en ökad mängd gång- och cykeltrafikanter.

För att säkerställa god trafiksäkerhet kan det bli aktuellt att anlägga gång- och cykelbanor som är separerade från fordonstrafiken. Önskemål om bättre förutsättningar för gång- och cykeltrafi-kanter belyses även i enkätsvaren där det finns flera önskemål om upprustning av vägar, cykel-vägar och bättre tillgänglighet till turistattrak-tioner och känsliga naturområden. I enkätsvaren framkom även att det idag förekommer trafik utanför anlagda vägar vilket medför slitage på det känsliga landskapet och naturen. Detta antas öka i och med ökade trafikmängder på ön.

Idag finns en stress att hinna med färjan som kan leda till trafikfarliga situationer. Med en fast förbindelse väntas ett lugnare tempo för for-donstrafiken mellan Gotland och Fårö eftersom det då inte finns några avgångstider att passa.

Stressmomentet försvinner och en lugnare trafikrytm bedöms bli en följdeffekt.

Ökad tillgänglighet för fordonstrafiken väntas dock ge minskad framkomlighet för fartygstra -fiken. Åtgärder som förbättrar framkomligheten för fartygstrafiken är muddring av Norra Gattet.

Utökad färjetrafik eller en fast förbindelse ger sämre framkomlighet för fartygstrafiken jämfört med nollalternativet. Påverkan på fartygstrafiken måste utredas mer i kommande skede.

Idag finns begränsade möjligheter att resa med buss över sundet. Det är möjligt att ökad tillgänglighet, antingen i form av utökad färje-trafik men framförallt i form av en fast förbin-delse, ökar möjligheterna att utöka kollektiv-trafiken. Möjligheten att utöka kollektivtrafiken kan också bidra till att minska eller dämpa utvecklingen av en ökad biltrafik.

Sammantaget bedöms en fast förbindelse öka tillgängligheten till Fårö mest, vilket också skapar ökade trafikmängder. Dessa följdeffekter kan även väntas i och med utökad turtäthet av färje-trafiken, dock i en mindre utsträckning. Ovan beskrivna behov av förändringar bedöms inte uppstå från en dag till en annan. Det är dock vik-tigt att påpeka att det kan bli ett möjligt scenario.

Nedan, under rubriken Följdkostnader, har kost-nader för sådana åtgärder tagits fram för ett möjligt framtidsscenario.

Miljö och landskap

En ökad befolkning, till följd av exploatering, och ett ökat antal besökare medför en generell ökning av olika störningsmoment för miljön.

Exempel på sådana störningselement är buller, luft, ljus (fler bilar och bostäder), och barriär effekter (fler bilar & eventuella bilköer). Sam -verkan av dessa så kallade kumulativa effekter bedöms påverka känsliga natur- och kulturmil-jöer negativt. Även flertalet rödlistade djur- och växtarter som främst påträffas vid Norra Gattet bedöms påverkas negativt. Fler besökare till Fårö kommer att leda till ökat slitage på känsliga kultur- och naturmiljöer. Det kommer troligtvis även att leda till mer nedskräpning på ön.

Den kommunala detaljplaneringen blir ett viktigt instrument för att begränsa denna miljö-påverkan. I samband med planering och utbygg-nad av sommarbostäder och

verksamhetsområden krävs detaljplan och till-hörande eventuella miljöbedömningar. Detta är viktiga delar av kommunens verktyg för att kunna reglera miljöpåverkan.

Många av de åretruntboende, framförallt de med barn i hushållet, som har svarat på enkäten ger uttryck för att en fast förbindelse skulle ta bort det stressmoment och all den extra planering som krävs för att passa färjans avgångstider.

Minskad stress leder till bättre hälsa.

Ökad tillgänglighet, upprustning av befintliga vägar och nya vägar samt utökad bebyggelse med -för, i kombination med ett ökat antal invånare och besökare på Fårö, även påverkan på landskapet.

Förändringar i landskapet som redan har skett till följd av turism förväntas öka Den kommunala detaljplaneringen blir återigen ett viktigt instrument för att begränsa och styra dessa förändringar.

I enkätsvaren, beskrivs Fårö med ord som unikt, kargt, en annan värld och ö-känsla. En del av attraktionskraften verkar således ligga i just otillgängligheten och isolationen. Upplevelsen av att varva ner på färjan och uppleva Fårös landskap i ett annat tempo är en viktig del av helhetsupplevelsen. Många befarar att just denna ö-känsla skulle gå förlorad i och med ökad till-gänglighet och då främst med en fast förbindelse.

Den ökade tillgängligheten kan å andra sidan bidra till att Fårö med dess unika landskap och andra sevärdheter kan upplevas av fler och på andra tider jämfört med nollalternativet. I en-kätsvaren finns till exempel en önskan om att kunna stanna kvar längre under kvällstid utan att behöva övernatta på Fårö.

Följdkostnader

Ökad tillgänglighet till Fårö bedöms således kunna ge en rad följdeffekter. Dessa följdeffekter bedöms kunna ge upphov till att ytterligare åtgärder behöver vidtas. Åtgärderna är i sin tur förknippade med kostnader för utredning, pro-jektering, eventuella markinlösen, investering, drift, underhåll med mera. Dessa kostnader har beräknats övergripande och stora osäkerheter förekommer.

I figur 26 visas de vägar på Fårö som huvud-sakligen bedöms beröras. Det är i huvudsak de vägar som leder till och mellan de mest besökta platserna på Fårö. Dämba, Sudersand, Holm, Ekeviken, Langhammarshammaren och vägen längs den nordvästra kuststräckan samt Lauter.

Åtgärd Längd À pris Totalt

Nyanläggande av 3 meter bred 25 000 meter Ca 38-45 miljoner kr

GC-bana, Broa-Sudersand (enlig tidigare

genom förd förstudie) Beläggning av väg samt mindre 11 000 meter 2000 kr/meter 22 miljoner kr justeringar/breddningar

(idag grus 3,5-4 meter bred)

Ändra huvudmannaskap från 20 400 meter Driftkostnad

enskild till kommunal

Anläggande av P-yta/P-ytor 50-100 P-platser 20 000 kr/p-plats 1-2 miljoner kr

Priserna avser endast anläggningskostnader och är baserade på erfarenheter från tidigare genom-förda projekt. Till priserna tillkommer bland annat utrednings- och projekteringskostnader, byggherrekostnader, påslag för generella osäker-heter, driftkostnader och kostnader för eventu-ellt markinlösen om ny mark behöver tas i anspråk. Kostnader för nyanläggande av gång-och cykelbana mellan Broa gång-och Sudersand är

hämtade från Förstudie Väg 699 Broa – Suder-sand gång- och cykelväg (2001).

Följdeffekterna väntas ha ett samband med hur och i vilken omfattning exploateringen på Fårö kommer att ske. Ju fler bofasta och sommar -boende desto högre belastning på vägar och annan infrastruktur. Hur Region Gotland planerar för exploatering och detaljplanering av Fårö får en mycket stor betydelse för öns framtida utveckling.

N

BEFINTLIGT

Förstudieområdet Statlig väg

Enskilld väg, Länsstyrelsen sköter underhåll Enskilld väg, Region Gotland sköter underhåll

ÅTGÄRDER

Beläggning av grusväg Ändrat huvudmannaskap Nyanläggande av GC-bana

148 Digerhe uvud

Langhammammmmm rshammareeeeeeennnnnnnnnnnnnnnnnnnnn Langhammarshammaren

Östersjön Fårösuössund

Norrra

Holmudududdden

Tabell 2: Följdkostnader.

Figur 26: Vägar på Fårö som bedöms beröras av föreslagna åtgärder.

8

Riskhantering

Riskhanteringen i förstudieskedet