• No results found

Nyinvesteringar och större ombyggnadsåtgärder

Nedan presenteras olika tänkbara åtgärder som baseras på de

Steg 4. Nyinvesteringar och större ombyggnadsåtgärder

Omfattar om- och nybyggnadsåtgärder som ofta tar ny mark i anspråk, till exempel nya väg -sträckningar.

I följande avsnitt presenteras förslag på åtgärder enligt de olika stegen i fyrstegsprincipen. Först beskrivs ett nollalternativ som beskriver för -väntade effekter om inga åtgärder utförs, det vill säga att färjetrafiken fortsätter trafikera sundet enligt gällande tidtabell.

Nollalternativet

Om inga åtgärder vidtas kommer resorna mellan Fårö och Gotland att ske på samma sätt som i dag. Det vill säga med befintliga färjor i befintligt läge och med gällande turtabell. Nollalternativet innebär att ingen förändring av förbindelsen kommer att ske. Även om ingenting förändras innebär befintlig förbindelse en påverkan på bland annat trafik, miljö och omgivning i enlig-het med beskrivningen i kapitel 2, Befintliga värden, förutsättningar och utvecklingstrender.

Exempelvis orsakar färjorna utsläpp och buller.

Det har uttryckts en oro för att bland annat service och verksamheter skulle flytta från Fårö om en fast förbindelse uppförs. Det har kommit fram i och med tidigare utredningar och i sam-band med samråd för denna förstudie. Så har nu också skett, utan en fast förbindelse. I ett noll -alternativ kan därför antas att denna utveckling fortsätter. Om Region Gotlands detaljplanering och exploatering fortgår utan fast förbindelse kan dock en viss stagnation i befolkningsminsk-ningen väntas. Antal sommargäster väntas öka något och därmed kan kösituationen under de mest trafikintensiva sommarmånaderna väntas förvärras i ett nollalternativ.

Steg 1-åtgärder

Åtgärdsförslag

Lokalisering av verksamheter: De senaste åren har verksamheter och offentlig service flyttat från Fårö. Att återigen lokalisera exempelvis skola, vårdcentral, butiker och andra verksam-heter till Fårö skulle innebära att boende på Fårö inte behöver resa över sundet för att få tillgång till sådan service. Utöver detta skulle det inne -bära fler arbetstillfällen på Fårö, vilket också det bidrar till kortare resor om dessa jobb innehas av fåröbor.

Bredband: En bredbandsutbyggnad skulle kunna påverka transportbehovet något eftersom det utökar möjligheterna att arbeta hemifrån. Därmed minskar behovet av arbetspendling. Utbyggnad av bredband är ett led i att skapa förutsättningar för en attraktiv landsbygd.

Obetydlig/Negativ Åtgärden bidrar ej till projektmålen

Låg Åtgärden bidrar i liten omfattning till projektmålen

God Åtgärden bidrar till projektmålen

Mycket God Åtgärden bidrar i stor omfattning till projektmålen

Utökad bemanning på räddningshelikoptrar:

För en ökad tillgänglighet till sjukvård och rädd-ningstjänst är en möjlig åtgärd en utökad beman-ning på befintliga räddbeman-ningshelikoptrar eller en utökning av antalet helikoptrar. För att öka till-gängligheten till sjukvård är en möjlig åtgärd ökad tillgänglighet till räddningstjänst/ambulans -helikopter. Det skulle även bidra till ökad trygg-het för boende på Fårö, men även för turister och besökare.

Kollektivtrafik: En utökning av kollektivtrafiken skulle dels öka tillgängligheten men också kunna påverka valet av transportsätt. Med utökad kolle ktivtrafik tvärs Fårösund skapas ett mindre utrymmeskrävande och mer miljövänligt alter-nativ till resor med personbil.

Effekter och projektmålsuppfyllelse av steg 1-åtgärder

Steg 1-åtgärderna kan genomföras oberoende av varandra och oberoende av andra åtgärder som förstudien föreslår. De kan genomföras som komplement till steg 2-, 3- och 4- åtgärder. En viktig aspekt för steg 1 åtgärderna är att Region

Gotland har ett stort inflytande i var, när och hur dessa åtgärder bör och kan genomföras.

I tabellen nedan redovisas projektmålsupp-fyllelse vid steg 1-åtgärder.

Tabellen visar hur väl åtgärderna uppfyller projektmålen. I den första kolumnen, sett från vänster, står åtgärderna. I de följande kolumnerna görs sedan en bedömning av hur väl respektive åtgärd uppfyller projektmålen. Separat bedöm-ning görs utifrån varje delmål. Därför är kolum-nerna Tillgänglighet, Regional utveckling, Säkerhet och trygghet, Miljö och Mark indelade i en kolumn för varje delmål. Färgen i respektive ruta visar hur väl åtgärden uppfyller målet. Från röd som innebär att åtgärden inte bidrar till att uppfylla projektmålen, till grön som innebär att åtgärden bidrar i stor omfattning till att uppfylla projektmålen. Se vidare i tabellen i början av kapitlet för en förklaring av färgskalan.

Sammanfattningsvis kan konstateras att det finns saker att göra utan att ”bygga nytt”.

Däremot är projektmålsuppfyllelsen generellt svag. Kollektivtrafik är det som bäst uppnår projektmålen.

Steg 1-åtgärder

Projektmål

Tillgänglighet Regional Säkerhet Miljö Mark

utveckling och trygghet Lokalisering av

verksamheter

Bredband

Utökad bemanning på räddningshelikopter

Kollektivtrafik

Delmål Åtgärder ska:

Bidra till god tillgänglighet för både biltrafikoch gång- och cykeltrafik Ge ökad framkomlighet för räddningstjänst,boende och besökande under hela året Skapa goda förutsättningar för ettutökat resande med kollektivtrafik Skapa förutsättningar för att knytasamman Fårö till huvudvägnätet Stödja den regionala utvecklingen genom bättre pendlings-möjligheter till arbete, skola och fritidsaktiviteter Skapa förutsättningar för Fårösundsom Fårös naturliga tätort Gynna god trafiksäkerhet församtliga trafikantgrupper Upplevas som trygga ochkunna användas av alla Stödja en övergång där trafikanterna i större utsträckning väljeratt cykla eller åka kollektivt framför att resa med personbil Vara förenliga med natur- och kulturmiljöns intressensamt hantera dessa på ett hållbart sätt Vara förenliga med ett hållbart nyttjande avområdet för närboende, friluftsliv och turism Ta hänsyn till energieffektivitet ochhushållning med naturresurser Så långt som möjligt anpassas till nuvarandeoch planerad markanvändning

Åt g ä rd

Effekter och projektmålsuppfyllelse – tillgäng-lighet, regional utveckling, markanvändning, säkerhet och trygghet

Särskilt satsningar på kollektivtrafiken ger god projektmåluppfyllelse inom tillgänglighet och regional utveckling. Men även satsningar på lokalisering av verksamheter ger god effekt inom dessa målområden.

Effekter och projektmålsuppfyllelse miljö De flesta åtgärderna ger bra effekt för uppfyllande av projektmålen för miljö, genom att inte ta ny mark i anspråk och stödja miljökvalitetsmålen.

Särskilt satsningen på kollektivtrafik ger god måluppfyllelse.

Sammanfattningsvis kan konstateras att flera av steg 1-åtgärderna ger god projektmålsuppfyllelse och kan vara intressanta att utreda vidare. En viktig erfarenhet från andra projekt är dock att steg 1-åtgärderna får bäst effekt om de kombineras sinsemellan och med åtgärder i de andra stegen.

Det är också viktigt att notera att dessa åtgärder är beroende av samarbete och insatser från regionen, främst Region Gotland, eftersom dessa åtgärder inte faller inom Trafikverkets ansvars-område.

Steg 2-åtgärder

Åtgärdsförslag

Digitala skyltar: Införande av ett skyltsystem, med digital information om färjans avgångstider längs med vägarna som ansluter till färjelägena, skapar förutsättningar för en lugnare trafikrytm och minskad stress i trafiken. Det pågår för när-varande ett nationellt arbete med införandet av sådana skyltar vid samtliga Trafikverkets färje-rederis färjelägen. Detta projekt drivs av Trafik-verkets färjerederi och pågår oberoende av denna förstudie.

Utökad turtäthet: För att minska väntetider skulle färjorna kunna köras oftare. Under

som-marmånaderna går redan färjorna i skytteltrafik så under den mest intensiva perioden på året finns ingen ytterligare kapacitet att hämta. Med endast en färja i drift kan som mest 20-minuters-trafik uppnås. Kör man båda färjorna hela tiden kan man uppnå ännu tätare avgångar.

Effekter och projektmålsuppfyllelse av steg 2-åtgärder:

Utökad turtäthet under icke högsäsong innebär framförallt en förbättrad tillgänglighet för de bofasta på Fårö. Servicenivån för de bofasta skulle öka än mer om båda färjorna nyttjas året runt men det skulle samtidigt innebära att det inte längre finns en färja stationerad vid Fårösund, tillgänglig vid eventuell nödsituation. Ökad tur-täthet kan även antas minska stress i trafiken och ge förutsättningar för en lugnare trafikrytm. Fler turer med färjan innebär även kortare väntetider, minskade restider och skapar bättre förutsätt-ningar för kollektivtrafik mellan Gotland och Fårö. Även övrig sjötrafik påverkas av utökad turtäthet. Fartyg som korsar färjeleden får sämre framkomlighet ju fler turer som införs.

Med dagens trafikflöden skulle det förmodligen även innebära att flera turer går tomma.

Utökad färjetrafik innebär även ökad påverkan på miljön. Utöver ökade utsläpp påverkar de befintliga färjornas propellrar havsbotten genom att virvla upp bottensediment, samt genom att orsaka vågrörelser, som kan leda till erosion.

I farleder kan passerande fartygs svallvågor och strålflöden från propellrar orsaka erosionsskador som främst påverka farledens slänter. Fartygens storlek och hastighet samt farledens bredd och djup avgör vilken omfattning av erosionsskador som svallvågorna kan ge upphov till. En ökad turtäthet i färjetrafiken bedöms medföra en ökning av denna typ av påverkan i vattenmiljön (Vägverket, 1987).

Ökad färjetrafikering medför även en förhöjd risk för olyckor vilket kan leda till olje- och bränslespill, som även i mindre mängder kan medföra negativa konsekvenser för vattenmiljön.

I tabellen på nästa sida redovisas projektmåls-uppfyllelse vid steg 2-åtgärder.

Effekter och projektmålsuppfyllelse - tillgäng-lighet, regional utveckling, markanvändning, säkerhet och trygghet

Projektmålsuppfyllelsen för åtgärden digitala skyltar är svag. Den bidrar främst till uppfyllelse av det första delmålet om säkerhet och trygghet i och med att det gynnar god trafiksäkerhet.

En ökad turtäthet med befintlig färja medför en god projektmålsuppfyllelse. Det bidrar i stor omfattning till projektmålsuppfyllelse av del -målen om tillgänglighet och regional utveckling.

Denna åtgärd bidrar även till måluppfyllelse för delmål om säkerhet och trygghet samt mark -användning.

Effekter och projektmålsuppfyllelse miljö En ökad turtäthet med befintlig färja möjliggör att fler trafikanter kan välja att cykla eller åka kollektivt framför att resa med personbil, vilket bidrar till måluppfyllelse för miljö. Ökad tur -täthet bidrar till god måluppfyllelse av det andra delmålet om miljö i och med att fysiska ingrepp som bidrar till förlust, fragmentering och barriär -effekt undviks. Med steg 2-åtgärder bibehåller Fårö ö-känslan och attraktionskraften av att vara otillgängligt, en värdering som framkom i enkät-svaren till landsanalysen.

Sammanfattningsvis kan konstateras att steg 2-åtgärderna ger god måluppfyllelse. Särskilt en kombination av digitala skyltar och ökad turtäthet

bidrar väl till projektmålen för tillgänglighet, regional utveckling och säkerhet. Steg 2-åtgär-derna bidrar även till hållbar utveckling. Kan steg 2-åtgärderna kombineras med steg 1-åtgärder kan ännu bättre måluppfyllelse nås.

Steg 3-åtgärder

Åtgärdsförslag

Förändrad färjedrift: Åtgärden innebär moder-nisering av färjeläget och färjorna i syfte att öka tillgängligheten.

Den kan antingen genomföras som en mer långsiktig reinvesteringsåtgärd som innebär att Trafikverket i takt med att ny teknik blir till-gänglig och gamla färjor byts ut, satsar på en för-ändrad och förbättrad färjedrift. Det kan handla om nya, fler, större och mer miljövänliga färjor.

Färjeläget kan successivt byggas om för att hantera nya typer av färjor, fler fordon och fler passagerare. Detta kräver en långsiktig plan där planerade åtgärder har avsatta resurser.

En annan strategi är att under en kortare period bygga om befintligt färjeläge, för att snab-bare öka kapaciteten på båda sidor om sundet.

Samtidigt som en särskild satsning på nya färjor med modern teknik görs.

Inom ramen för detta projekt har inte detta

Steg 2-åtgärder

Projektmål

Tillgänglighet Regional Säkerhet Miljö Mark

utveckling och trygghet

Digitala skyltar

Ökad turtätet bef. färja

Delmål Åtgärder ska:

Bidra till god tillgänglighet för både biltrafikoch gång- och cykeltrafik Ge ökad framkomlighet för räddningstjänst,boende och besökande under hela året Skapa goda förutsättningar för ettutökat resande med kollektivtrafik Skapa förutsättningar för att knytasamman Fårö till huvudvägnätet Stödja den regionala utvecklingen genom bättre pendlings-möjligheter till arbete, skola och fritidsaktiviteter Skapa förutsättningar för Fårösundsom Fårös naturliga tätort Gynna god trafiksäkerhet församtliga trafikantgrupper Upplevas som trygga ochkunna användas av alla Stödja en övergång där trafikanterna i större utsträckning väljeratt cykla eller åka kollektivt framför att resa med personbil Vara förenliga med natur- och kulturmiljöns intressensamt hantera dessa på ett hållbart sätt Vara förenliga med ett hållbart nyttjande avområdet för närboende, friluftsliv och turism Ta hänsyn till energieffektivitet ochhushållning med naturresurser Så långt som möjligt anpassas till nuvarandeoch planerad markanvändning

Åt g ä rd

förslag studerats närmare. Åtgärden kräver sär-skild teknisk utredningskompetens. En teknisk utredning skulle därför behövas för att utreda åtgärdens potential, vad gäller exempelvis den tekniska genomförbarheten, anläggningskost -nader, samhällsekonomi och påverkan på miljö.

Steg 3-åtgärden är intressant att utreda vidare.

Den kan kombineras med steg 1- och 2-åtgärder.

Men den kan även kombineras med steg 4-åtgär-der i en planläggningsprocess vid val av utform-ningsalternativ.

Effekter och projektmålsuppfyllelse av steg 3-åtgärder

Åtgärdspaketet är svårt att precisera ytterligare i detta skede då den innefattar teknik som inte kunnat djupstuderas. Det är därför svårt att mer precist bedöma måluppfyllelsen för denna åtgärd.

Men generellt oavsett teknik innebär åtgärderna ökad tillgänglighet, ökad kapacitet och minskad miljöpåverkan.

I tabellen nedan redovisas projektmålsupp-fyllelse vid steg 3-åtgärder.

Effekter och projektmålsuppfyllelse - tillgäng-lighet, regional utveckling, markanvändning, säkerhet och trygghet

Projektmålsuppfyllelsen för en förändrad färje -drift baseras på teknik som förväntas vara mer miljövänlig än dagens befintliga färjor och genom förändrad färjedrift kan turtätheten utökas jämfört med i dag. Utifrån detta bedöms projekt -målsuppfyllelsen bli god och i stora drag jämför-bar med steg 2-åtgärden ökad turtäthet med befintlig färja.

Effekter och projektmålsuppfyllelse miljö Åtgärden bedöms ge god projektmålsuppfyllelse för miljö då en förändrad färjedrift genom ny

teknik bedöms medföra mindre störningar i form av buller, ljus och vibrationer i omgivning-en, samt att åtgärden bidrar till att ökad hänsyn tas till energieffektivitet och hushållning av naturresurser. Åtgärden innebär små nya mark-anspråk, vilket bidrar till att stor hänsyn tas till utpekade natur- och kulturvärden.

Åtgärden är svår att precisera i detta skede då den innefattar teknik som inte djupstuderats.

Men oavsett teknik innebär åtgärden en god måluppfyllelse genom ökad tillgänglighet, ett gott bidrag till regional utveckling och ökad säkerhet. Den bidrar dessutom till mycket god projektmålsuppfyllelse för miljö.

Steg 3-åtgärder

Projektmål

Tillgänglighet Regional Säkerhet Miljö Mark

utveckling och trygghet

Förändrad färjedrift

Delmål Åtgärder ska:

Bidra till god tillgänglighet för både biltrafikoch gång- och cykeltrafik Ge ökad framkomlighet för räddningstjänst,boende och besökande under hela året Skapa goda förutsättningar för ettutökat resande med kollektivtrafik Skapa förutsättningar för att knytasamman Fårö till huvudvägnätet Stödja den regionala utvecklingen genom bättre pendlings-möjligheter till arbete, skola och fritidsaktiviteter Skapa förutsättningar för Fårösundsom Fårös naturliga tätort Gynna god trafiksäkerhet församtliga trafikantgrupper Upplevas som trygga ochkunna användas av alla Stödja en övergång där trafikanterna i större utsträckning väljeratt cykla eller åka kollektivt framför att resa med personbil Vara förenliga med natur- och kulturmiljöns intressensamt hantera dessa på ett hållbart sätt Vara förenliga med ett hållbart nyttjande avområdet för närboende, friluftsliv och turism Ta hänsyn till energieffektivitet ochhushållning med naturresurser Så långt som möjligt anpassas till nuvarandeoch planerad markanvändning

Åt g ä rd

Steg 4-åtgärder

Som nämndes i inledningen av kapitlet avser steg 4-åtgärder nyinvesteringar och större ombyggnadsåtgärder. Det är alltså inom detta steg som de olika möjligheterna till en fast för-bindelse mellan Fårösund och Fårö beskrivs.

Den följande beskrivningen av åtgärder skiljer sig något från tidigare steg. Dels finns det olika typer av fasta förbindelser som är möjliga och dels kan de byggas precis var som helst utmed kusterna mellan Fårö och Gotland.

Det finns dock ett läge som är att föredra och

den första delen av kapitlet syftar därför till att förklara vilket läge detta är och varför övriga lägen anses sämre.

När väl det lämpligaste läget är bestämt, går redovisningen vidare med att presentera olika typer av fasta förbindelser och analysera vilken av dessa som är mest lämplig.

Alltså, först en lägesbestämning och sedan en åtgärdstyp.

Tre lägen för en fast förbindelse Tre olika lägen har studerats för en fast förbindelse.

Färjans nuvarande rutt benämns Läge 1: Fårösund och Broa. Ett nordligt läge, där sundet är som smalast, benämns Läge 2: Norra Gattet.

I söder benämns läget Läge 3: Skarvagrunn.

Beroende på vilket läge som väljs för en fast förbindelse så kommer den att påverka det omgivande landskapet, miljön etcetera olika.

Det vill säga om exakt samma förbindelse byggs i söder eller i norr så kommer den att påverka omgivningen olika.

På följande sidor beskrivs effekter och projekt -målsuppfyllelse utifrån de tre olika lägena.

Effekter och projektmålsuppfyllelse med avseende på tillgänglighet, regional utveckling, markanvändning, säkerhet och trygghet Oberoende läge kommer anläggande av separe-rade gång- och cykelbanor öka tillgängligheten och trafiksäkerheten för dessa trafikanter i och med att de inte längre skulle behöva vistas i körbanan.

Nedan redogörs för effekter som är specifika för respektive läge.

Läge 1: Att trafiken i dag går genom Fårösund