• No results found

4. Empiri och datainsamling

4.3 Fokusgrupp – Kvinnor

Fokusgruppen med kvinnor genomfördes den 26/11 2008. 6 kvinnor deltog i fokusgruppen där ämnet shopping diskuterades. Här redogörs kvinnornas disskusioner.

När kvinnor ska ut på en förberedd shoppingtur föredrar de att vara ute i butikerna redan när de öppnar. Anledningen till detta är att det är relativt lugnt tempo ute då och inte så mycket folk i butikerna ännu. De beskriver även att de gärna shoppar på vardagar om tid finns, även detta på grund av att det är mindre folk ute då. Kvinnorna beskriver att de shoppar relativt ofta och med ofta menar de ungefär en gång i veckan.

När det kommer till frågan om att shoppa själv eller ihop med någon skiljer sig åsikterna. Att gå själv och shoppa beskrivs vara behagligt för att då behövs inte hänsyn tas till någon annan och det är upp till en själv att stå i provrummet och prova hur många plagg som helst utan att behöva tänka på någon som väntar utanför. En annan fördel med att shoppa själv beskrivs vara att det är tråkigt att vänta på att den andra personen vill gå i andra butiker eller prova kläder.

Tillfällen då kvinnor vill shoppa tillsammans med någon beskrivs vara dagar då de lägger en hel dag på att shoppa. Fördelar med att shoppa tillsammans med någon då kan vara att ha möjligheten att få råd och tips samt att göra pauser under dagen och äta lunch, ta en fika eller liknande.

”Jag älskar att shoppa ihop med min mamma för att hon verkligen är ärlig och säger vad jag passar i”

(Kvinna, 23 år 26/11 2008) Att prova plagg som köps är inte alltid en självklarhet, det beror enligt de kvinnor vi har lyssnat på, på vad för slags plagg det är. Handlar det om något som hon verkligen gillar så provas plagget i provhytten oavsett om det är långa köer. Samma sak gäller för plagg såsom jeans och skor.

Kläder som däremot inte anses vara lika viktiga provas inte alltid innan köp. Det beskrivs att om det är väldigt lång kö till provhytterna och det är möjligt att handla på öppet köp så utnyttjas denna möjlighet i många fall.

Även köer till kassan kan vara ett problem. Vid impulsshopping beskriver flera av kvinnorna att lång kö till kassan kan leda till att det som skulle ha köpts istället hängs tillbaka på grund av köer, även fast väntetiden inte är speciellt lång.

”För en skitsnygg klänning kan jag stå i kö en timme, är det ett par strumpbyxor kan jag lägga dem åt sidan och gå till nästa affär istället”

(Kvinna, 23 år 26/11 2008) Beteende i butiken beskrivs variera beroende på om shoppingturen sker på egen hand eller tillsammans med någon. När shopping sker tillsammans med någon kontaktas sällan personalen, då rådfrågar kvinnor varandra istället om de undrar över något. Vid shoppingturer själv utnyttjas dock personalens kunskaper oftare vilket beskrivs bero på att det går fortare att fråga personalen än att gå runt och leta själv. Shopping på egen hand förklaras vara mer effektiv än shopping tillsammans med någon.

Kvinnorna förklarar även att kontakt med personal tas oftare i mindre butiker än i butikskedjor beroende på att personalen i mindre butiker upplevs vara trevligare och mer tillmötesgående.

En annan anledning till att inte fråga personalen kan även bero på att leta efter ett plagg själv kan leda till att fler potentiella köp upptäcks på vägen.

Kvinnorna skiljer på begreppen ”handla” och ”shoppa” och berättar att de bägge orden har helt olika laddning. Shopping är ett nöje medan handla mer upplevs som ett måste. Shopping handlar oftast om något som görs under en hel dag medan att handla oftast innebär att gå in i en butik, köpa det som anses behövas och sedan gå hem.

”Shopping är hela dagen. Handla kan vara att man springer ner på stan och köper något” (Kvinna, 23 år 26/11 2008) Kvinnorna berättar att shopping inte nödvändigtvis behöver pågå under en hel dag men köpen som sker under en shoppingtur beskrivs vara mer spontana än köp som sker då de handlar.

Laddningen i ordet shopping förklaras kunna förknippas med att spendera mycket pengar medan handla kan innebära att köpa något som kan vara både billigt och dyrt. Trots detta anser kvinnorna att shoppa är mer positivt än att handla, detta beroende på att shopping förklaras vara ett nöje.

”När man ska ut på stan och shoppa är det som att man inte har några hämningar. Man tänker bara typ let´s spend it”

(Kvinna, 25 år 26/11 2008) Motivet till shopping kan variera. Ett motiv förklaras vara att vilja belöna sig själv med något, ett annat är att shopping ger en kick av energi som ger en känsla av välmående. Efter en hård veckas arbete anser kvinnorna att de har gjort sig förtjänta av shopping och därför kan unna sig att köpa något nytt. En shoppingdag behöver inte nödvändigtvis resultera i ett köp, det behöver inte vara det som är målet enligt kvinnorna i fokusgruppen. Att gå omkring i butiker och titta på kläder och skor kan också vara ett nöje.

Kvinnorna beskriver att möjligheten att kunna shoppa gör henne lycklig och nöjd och ger en känsla av makt i den formen av att ha råd att unna sig något extra fint.

Att titta på prislappen innan ett köp beskrivs göras av ren reflex, däremot behöver inte det betyda på att någon större vikt läggs vid att lyssna på vad kassörskan säger att den totala summan är. Vissa anser även att undersökning av prislappen kan kännas pinsamt i vissa typer av butiker, speciellt om det inte är mycket folk i butiken.

Priset kan vara en anledning till att kvinnor väljer att inte köpa ett plagg eller ett par skor, även fast det passar. En annan anledning är att plagget inte är speciellt användbart och därför känns som ett onödigt köp. Otrevlig och ohjälpsam personal samt långa köer är ytterligare orsaker till att köp inte genomförs.

Som nämnts tidigare, utnyttjar kvinnor gärna möjligheten att handla på öppet köp. Oro över att hitta ett plagg eller ett par skor som är bättre eller snyggare någon annanstans elimineras då öppet köp är möjligt.

”Jag köper och går sedan och lämnar tillbaka om jag hittar något snyggare någon annanstans”

(Kvinna, 25 år 26/11 2008) Det kan ligga motiv och tankar bakom shopping och shopping kan enligt kvinnorna även ge henne fördelar. Självkänslan beskrivs stärkas och ett bra köp förklaras kunna lede till ett bättre humör.

Det är inte bara utseendet på plagget som ger fördelar, att göra ett kap kan också upplevas vara viktigt. Att kunna göra en god gärning med ett köp upplevs också positivt, såsom att handla kläder gjorda i ekologiska material.

”Om det är något man verkligen vill ha och sedan hittar man det på 50 procent så blir man lyrisk och nöjd.”

(Kvinna, 24 år 26/11 2008)

Kvinnorna tror att män inte pratar om shopping i samma utsträckning som kvinnor gör utan att de låter sin omgivning se ett nyinköpt plagg eller ett par skor då de används istället för att tala om det direkt när det köpts. Vidare konspireras det i att män handlar och kvinnor shoppar. Detta förmodas dock variera bland männen beroende på om de är modemedvetna eller inte. Att kvinnor shoppar mer tror kvinnorna beror på att det finns mer kläder att välja på för kvinnor än för män.

Att även killar kan lägga en hel dag på shopping tros inte vara helt ovanligt, men kvinnorna menar att det förmodligen inte i samma utsträckning som för kvinnor.

Shopping beroende på årstid förklaras vara orsak till varför kvinnorna föredrar att shoppa i galleria eller i butiker inne i en stad. Är det vinter så kan det upplevas besvärligt att gå omkring med varma kläder och springa ut och in i butiker medan det under sommartid föredras att gå i små butiker inne i en stad framför att gå i gallerior.

”Det är härligt att gå omkring på stan på sommaren och strosa i butiker och kanske ta en kaffe i solen eller så”

(Kvinna, 24 år, 26/11 2008)

Related documents