• No results found

4. Empiri och datainsamling

4.4 Fokusgrupp – Män

När vi genomförde den manliga fokusgruppen tog vi hjälp utav en manlig moderator för att inte påverka männen i fokusgruppen med våra kvinnliga åsikter och tankar. Den manliga fokusgruppen ägde rum den 27/11 2008. Här redogörs för vad männens diskussioner.

Männen i fokusgruppen ansåg att shoppa och handla har två olika innebörder. De beskrev att handla innebär att göra något med målmedvetenhet och ordet uppfattades inte som något njutbart. Shopping ansågs däremot vara något glamoröst där spendering av pengar är ett av målen. Shopping beskrivs dock inte behöva innebära att ett köp genomförs utan menade att shopping mer lutar åt att vara en upplevelse. Männen berättade även att de ser på shopping som något kvinnligt med kvinnliga värden.

Männen i fokusgruppen beskriver att när de shoppar provar de sällan något om det inte är ett plagg eller ett par skor som faller de helt i smaken. Kontakt med personal tas inte om männen inte finner personalen vara extra trevliga redan vid första bemötandet. Att fråga personalen om hjälp eller information om en vara ansåg männens sig inte göra särskilt ofta då de menade att personal i en butik oftast är subjektiv och bara ute efter att få sälja så mycket som möjligt. Männen förklarar istället att de finner Internet vara ett bekvämt sätt att söka information på. Om de vet innan köpet vad de är ute efter vill de göra sin shopping så effektiv och snabb som möjligt.

”Jag ber aldrig om hjälp, jag blir så stressad när jag shoppar, jag går rätt in i butiken, förbi personalen och tar det jag ska ha, betalar och sen går jag direkt ut. Jag blir bara stressad

annars”.

(Man, 25 år, 27/11 2008) Tendens att shoppa tillsammans med andra är inte fullt så förekommande och det beror, enligt männen, oftast på vad för slags shoppingtur det gäller. Om de bara vill strosa omkring utan något direkt mål gör männen det gärna i sällskap om situationen är omvänd och de har ett mål med shopping anser de det vara angenämare att göra sin shoppingrunda själv. De beskriver att

det oftast är påfrestande att gå tillsammans med någon då det vid sådana tillfällen ofta blir mycket väntetid. En av de manliga deltagarna i fokusgruppen beskrev att han idag föredrar att shoppa själv då han i yngre ålder alltid var tvungen att vänta på sin mamma och syster när de shoppade vilket har lett till att han idag avskyr just väntetider vid shopping.

”Vet jag vad jag ska ha så går jag alltid ensam.”

(Man, 24 år, 27/11 2008) I genomsnitt beskrev männen i fokusgruppen att de spenderar cirka 1000 kronor per månad på shopping och shoppar ungefär en gång i månaden. Priset är oftast inte det första de tittar på utan det viktigaste är om varan faller dem i smaken eller ej. Gällande shopping under realisationsperioder anses upplevelsen av dessa tidpunkters shopping inte alls vara något positivt. Männen finner det vid dessa tillfällen vara extra stressigt och besvärande att shoppa. Fyndpris kan dock ses som något positivt. Hysterin som uppstår kring julhandeln anser männen också vara besvärande då det runt jul både är mycket människor och alldeles för mycket stress i butikerna.

Ingen av männen ansåg att shopping i sig är ett nöje. Längtan av tillfredsställelsen att få något nytt var ett av de huvudsakliga motiven till shopping. Ett annat motiv var att bli på bättre humör genom att unna sig något nytt. Några av männen beskrev att de ibland kan känna ett behov av att de vill ha en särskild vara som de inte har råd med och att de vid sådana tillfällen, ibland kan gå väldigt långt för att försöka få det ändå.

”Jag MÅSTE ha vissa saker och även om man inte har råd så börjar man kalkylera. Jag vill ha saker. Jag blir sen stressad av att inte kunna köpa det”.

(Man, 26 år, 27/11 2008) En av fördelarna med att shoppa är känslan och värdet av att ha något nytt och snyggt på sig. Männen beskriver dock att de efter att ha haft på sig plagget en gång försvinner värdet och känslan av det nya. Männen menar att värdet av en nyinköpt vara är väldigt kortvarigt.

Männen vill gärna koppla ihop shopping med att vara något socialt och det faktum att shopping i en ny stad, då de får tillträde till nya affärer i ny miljö, ger ett mervärde är det ingen tvekan om.

Männen i fokusgruppen ansåg att i de fall då de har gott om tid föredrar att shoppa i butiker inne i en stad framför att shoppa i en galleria. De beskrev att miljön runt omkring blir mer intressant vid shopping inne i en stad. Männen menade även att de då de går i mindre och mer originella butiker ofta hittar varor som ingen annan har, vilket förklarades vara positivt. En fördel med att shoppa i galleria beskrevs dock vara bekvämligheten av att ha allting samlat under ett tak. Även Internet ansågs vara ett bekvämt sätt att shoppa via.

Männen beskriver att när de hittar något de vill köpa redan bestämt sig för att köpa det innan de provar. Det enda som eventuellt kan hindra ett köp är ifall storleken inte är rätt. Det förklaras även att något behov av att hitta liknande, bättre varor i en annan butik inte är något som existerar då detta beskrivs ta alldeles för lång tid. Att jämföra priser görs i regel inte heller på kläder och skor. Den enda gång som männen beskriver att de kan tänka sig att jämföra priser är om de skulle vara ute på en shoppingdag.

När männen shoppar är det oftast enstaka plagg eller en komplettering till resterande garderob som köps, inte hela uppsättningar.

Att behöva köa till provrum eller kassan är något som ses som väldigt negativt och är köerna för långa så struntar de oftast i att köpa varan om det inte är något som de verkligen vill ha. Utnyttja öppet köp är inte något som männen gärna gör då det beskrivs kännas förnedrande eller jobbigt att gå tillbaka och byta.

”Köpt är köpt!”

(Man, 22 år, 27/11 2008) Att utnyttja öppet köp och köpa oprövade plagg för att istället prova dem hemma ansåg männen inte vara något alternativ.

Related documents