• No results found

I Kalmar ska allas liv präglas av trygghet, kvalitet, tillgänglighet och delaktighet. Invånare i Kalmar ska känna sig trygga med att kommunens välfärdsverksamheter alltid finns när enskilda behöver den och att verksamheten bedrivs med god kvalitet.

Kommentar

Utbildningsförvaltningens långsiktiga utvecklingsarbete med att utveckla kvalitén i undervisningen fortsätter. Trots att vårterminens planerade aktiviteter påverkats av det rådande läget med Covid-19, ser vi på indikatorerna att utvecklingen av undervisningen går framåt. Fortsatt fokus på utvecklingsarbetet gällande uppnått kunskapskraven i alla ämnen samt behörighet till gymnasiet behövs.

Ett systematiskt och långsiktigt arbete med samtliga enheter när det gäller att öka pojkars måluppfyllelse behövs.

Fullmäktigemål - Bästa skolkommun

Kalmar kommun ska bli en av Sveriges 30 bästa skolkommuner år 2020.

X

Nämndsmål-Kvalitén i undervisningen ska öka

Undervisningen ska bedrivas i enlighet med målen i läroplanen och utvecklas kvalitativt. Detta kräver att verksamheten ständigt provas, resultaten följs upp och utvärderas och att nya metoder prövas och utvecklas.

Kommentar

Indikatorerna gällande genomsnittligt meritvärde både i årskurs 6 och 9 nås, trots att flera planerade aktiviteter påverkats av det rådande läget med Covid-19. I årskurs 6 nås ett genomsnittligt meritvärde på 238,3 vilket är det högsta noterade värdet och i årskurs 9 nås 236,0 vilket är det näst högst noterade värdet. När det gäller behörighet till gymnasiet så ökar den något jämfört föregående år. Indikatorerna gällande uppnår kunskapskraven i alla ämnen sjunker något i både årskurs 6 och 9 jämfört med föregående år.

Utfall dec 2019 Mål 2020

Utfall Augusti 2020 UN-Andel elever i åk 3 som når kunskapskraven på nationella

proven i matematik 84.9% 85.0%

UN-Andel elever i åk 3 som uppnår kunskapskraven på nationella

proven i svenska och svenska som andraspråk 88.1% 89.0%

UN-Andel elever i åk 9 som uppnår kunskapskraven i alla ämnen 83.9% 86.0%

UN-Andel elever i åk 9 som är behöriga till gymnasiet

(yrkesprogram) 88.2% 89.0%

UN-Andel elever i åk 6 som uppnår kunskapskraven i alla ämnen 82.9% 86.0%

UN-Genomsnittligt meritvärde i åk 6 234.9 235.0

UN-Genomsnittligt meritvärde åk 9 237.1 236.0

UN-Index totalt fritidshem-Kunskaper 4.0 4.1

UN-Index totalt förskola-Omsorg, utveckling och lärande 4.5 4.6

UN-Andel elever i åk 3 som når kunskapskraven på nationella proven i matematik Skolverket har ställt in de nationella proven i årskurs 3 p.g.a. pandemin.

UN-Andel elever i åk 3 som uppnår kunskapskraven på nationella proven i svenska och svenska som andraspråk Skolverket har ställt in de nationella proven i årskurs 3 p.g.a. pandemin.

Aktivitet Ansvarig Status Färdigställandegrad Kommentar

Utvecklingstjänster Clas Wolke Fram till och med 13 aug har 13 önskemål om uppdrag för

utvecklingslärare skickats in. Annonserade tjänster för utvecklingslärare, med tillträdesdag 1 aug, har tillsatts enligt följande: Engelska senare år 10%, Hem- och konsumentkunskap 10%, Moderna språk 10%, Bild 10% samt Svenska som andraspråk 20% (1 av 2). Vakanta tjänster: Musik 10% och Svenska som andraspråk 20% (2 av 2).

Samarbete med Linnéuniversite tet - Professur i pedagogik

Clas Wolke Samtliga intervjuer är transkriberade och arbete med

sammanställning och skrivande har påbörjats. Professorn tänker att insamlat material ska mynna ut i en bok samt en eller flera vetenskapliga artiklar för att kunna publiceras nationellt och internationellt. Förvaltningspersonal möter professorn i slutet av augusti för en fördjupad avstämning och planering för

informationsträffar, med deltagare i olika konstellationer.

Specialpedagogik för lärande Katarina Sandberg

Under en 3-årsperiod har nu samtliga skolor genomfört Skolverkets kompetensutveckling specialpedagogik för lärande.

Planering av grundkurser för nyanställda håller på att planeras.

Kurs i specialpedagogik för lärande för modersmålslärare genomförs underläsåret 20-21.

Matematiklyftet i förskolan Zejfa Buljugic Under maj-juni har verksamhetsutvecklare i förskolan träffat berörda rektorer som ska genomföra matematiklyft år 1. Dessa är förskolan Lindö, förskolan Lindeberga Sjöängen, förskolan Åby och förskolan Hagby Halltorp. Planen och tiderna är lagda för genomförande. Handledarna är tillsatta och har träffats för att prata upplägg och innehåll.

Språk- och kunskapsutveckland e arbetssätt i förskolan

Zejfa Buljugic Projektet Modersmålsstöd i förskolan avslutades i juni. Alla förskolor har fått utbildning i språkutvecklande arbetssätt. En utvärdering är gjord och visar på stor nöjdhet bland personalen.

Språk- och kunskapsutveckland e arbetssätt i fritidshem

Annelie Olsson

Kursomgång 3 startade v. 9 men avbröts v. 12 p g a kommunens beslut att motverka smittspridning av Covid-19. Föreläsningarna har digitaliserats och pedagogerna har genomfört del 3-4 på sina hemskolor. Avslutande del som är en workshop genomförs ht 2020 i september om verksamheten bedrivs i normalläge. Ht 2020 genomförs även enligt plan fortbildningen för

Kalmarsundsskolans samtliga arbetslag. I slutet av 2020 beräknas ca 70 fritidspedagoger ha genomgått fortbildningen.

Kursledarna erbjuder samtliga deltagare en återträff några månader efter genomförd kurs. Den planerade återträffen vt 2020 för de som genomfört kurs 1-2 ställdes in p g a av risk för smittspridning och är framflyttad till september 2020. Återträff för deltagare i kurs 3 genomförs i december 2020. Under vt 2021 genomför Rinkabyholmsskolans och Funkaboskolans arbetslag kursen - totalt ca 30 pedagoger. Dessutom kommer ytterligare en öppen kurs att erbjudas i slutat av vt 2021.

X

Nämndsmål-Likvärdigheten i utbildningen ska öka

Undervisningen ska anpassas till varje barns/elevs förutsättningar och behov. Den ska främja barnets/elevens fortsatta lärande och kunskapsutveckling med utgångspunkt i barnens/elevernas bakgrund, tidigare erfarenheter, språk och kunskaper.

Kommentar

Andelen elever i årskurs 5 som känner nyfikenhet och lust att lära minskar trots pågående insatser på samtliga skolor. Andelen

Utfall dec 2019 Mål 2020

Utfall Augusti 2020

UN-Index fritidshem-Kunskaper 13 4.4 4.5

UN-Index förskola-Omsorg, utveckling och lärande 12 5.5 5.6

UN-Andel elever i åk 9 som anser att de få för lite utmanande

arbetsuppgifter i skolan 29.2% 27.0%

UN-Andel elever i åk 5 som känner att skolarbetet gör mig nyfiken

så att jag får lust att lära 80.3% 81.0%

UN-Skillnad i genomsnittligt meritvärde mellan elever med föräldrar med hög utbildningsnivå jämfört med elever med föräldrar med

lägre utbildningsnivå 49.7 45.0

UN-Index förskoleklass-Kunskaper 12 5.7

Aktivitet Ansvarig Status Färdigställandegrad Kommentar

Fler specialpedagoger i förskolan

Zejfa Buljugic Under våren har insatsen utvärderats i samband med genomförande av resursdialoger. Insatsen uppskattas och är stort stöd till både förskole ledningen och till personalen.

Matematik Brilliant Katarina Sandberg

Matematik Brilliant startade i slutet av januari med 15 elever i årskurs 9 från olika skolor som valt att på eftermiddagstid efter skolan en gång i veckan fördjupa sig i matematik. Tyvärr har vi varit tvungna att ställa in träffarna fr.om. 16 mars på grund av pandemin för att minska smittspridning. Nya grupper med elever i årskurs 8 och 9 planeras för inför höstterminen.

Pedagogiskt ledarskap för förskollärare

Zejfa Buljugic Kursen startar till hösten 2020.

Ökade förutsättningar för måluppfyllelse av Läsa-skriva-räknagarantin

Katarina Sandberg

Planering av arbetet pågår. Projektmedlemmar är utsedda men att få loss dem 10 % för att arbeta aktivt med projektet går inte att lösa förrän höstterminen. Ett inledande projektmöte har genomförts i augusti och planerade möte finns inbokade under höstterminen. Arbete har påbörjats genom att försöka identifiera kritiska punkter utifrån genomförda kartläggningsmaterial i förskoleklass och bedömningsstöden i årskurs 1-3.

Organisering av stöd till barn i behov av särskilt stöd

Annelie Olsson

Projektet har fått förlängd tid, med samma uppdrag. Detta för att kunskapsunderlag och processbeskrivning ska bli så

genomarbetat som möjlig. Den enkät som förmedlades till samtliga rektor för att få en nulägesbild av hur det organiseras för barn och elever i behov av särskilt stöd och om ytterligare insatser behövs, vad och varför, gav inte det förväntade underlaget. Fördjupade intervjuer av rektorer ska komplettera enkätsvaren, vilka genomförs under ht 2020. Intervjuerna systematiseras och tematiseras för att få en så korrekt nuläges-och behovsbild som möjligt.

Följa och främja lärande i förskoleklass

Annelie Olsson

V.37-43 genomförs kursen på uppdrag av rektorer från Djurängsskolan, Lindöskolan och Vasaskolan. V. 45-51 genomförs kurs som är upplagd i kurskatalogen. Tillräckligt med ansökningar finns i nuläget för att kursen ska komma att bli av.

Ambitionen är att samtliga verksamma i förskoleklass ska genomföra denna kompetensutveckling. Utvärdering och summering genomförs efter respektive genomförd kurs.

Central rättning av nationella prov i åk 3, 6 och 9

Annelie Olsson

2020 planerades för samma organisation av central rättning av nationella prov som genomfördes 2019. V.11 genomfördes rättning av NP i sv/sva för åk 6 enligt plan. I v. 13 då rättning av NP i sv/sva åk 9 skulle genomföras ställdes planen in p g a rekommendationerna att minska smittspridningen av Covid-19 och rättningen genomfördes på respektive skolenhet av de pedagoger som det hade planerats för. De rättade prov från annan skolenhet än den egna. Måndag i v. 13 meddelar regeringen att resterande NP för samtliga årskurser ställs in.

De två prov som genomförts och rättats har återkopplats till skolenheterna och på kommunnivå på samma sätt som tidigare.

Det ligger till grund för kommande utvecklingsarbete inom sv/sva-ämnet. Av resultaten kan utläsas att behov av ett

X

Nämndsmål-Trygghet och studiero ska öka

Utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. De regler som ska gälla på skolan ska elever och vuxna bestämma tillsammans. När eleverna och de vuxna har kommit överens om vilka regler de vill ha bestämmer rektorn vilka regler som ska gälla. De kan handla om att komma i tid till lektionerna, vara en bra kompis, lyssna på de vuxna i skolan och att inte använda sin mobiltelefon under lektionstid. Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) ska åtgärder genomföras för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för kränkande behandling. Det förebyggande arbetet handlar om att undanröja risker för att barn och elever blir utsatta för kränkande behandling inom ramen för verksamheten.

Det förebyggande arbetet genomförs i en systematisk process som omfattar kartläggning, analys, mål och åtgärder samt uppföljning och utvärdering.

Kommentar

De indikatorer gällande trygghet och studiero i enkäter som redovisats under tertial 1 visar på att positiv utveckling. Studieron har ökat något men fortfarande är andelen elever som upplever att de inte har studiero för stor, så fortsatt fokus på frågan behövs.

Rapporteringssystemet Draftit har underlättat arbetet med rapportering och dokumentation av ärenden gällande kränkande behandling, vilket syns i antal rapporterade ärenden. Analys visar på att det tidigare förelegat ett mörkertal som ej rapporterades.

Utfall dec 2019 Mål 2020

Utfall Augusti 2020 UN-Andel elever som upplever att de har studiero på lektionerna 76.0% 80.0%

UN-Antal ärende av kränkande behandling rapporterade till

utbildningsnämnden 481

UN-Index totalt fritidshem-Normer och värden 4.1 4.2

UN-Index totalt förskola-Normer, värden och inflytande 4.8 5.0

UN-Andel elever som känner att de är trygga på skolan 93.2% 95.0%

UN-Andel elever som känner att de är trygga på fritidshemmet 98.6%

UN-Andel vårdnadshavare som upplever att kränkande behandling

inte accepteras på förskolan 96.0%

UN-Index totalt förskoleklass, Normer och värden 5.1

Aktivitet Ansvarig Status Färdigställandegrad Kommentar

Workshop Kränkningar i

Kalmar kommun har fått beviljade projektpengar från SKR för att införa metoden MVP på Barkestorpsskolan och Funkaboskolan.

Utbildningen av personal ska genomföras av organisationen MÄN och ett planeringsmöte med representant från

organisationen MÄN har genomförts per telefon i mars. Tyvärr kommer inte utbildningen av personal kunna genomföras förrän i juni 2021 på grund av att MÄN har fått så många uppdrag i och med att SKR beviljat projektpengar till så många kommuner.

Rektorerna från Barkestorpsskolan och Funkaboskolan skulle deltagit i projektträff i Stockholm under våren, men det är uppskjutet på grund av pandemin.

Fullmäktigemål - Jämställdhetssäkrad verksamhet

Kommunens verksamhet ska vara jämställdhetssäkrad år 2022, vilket innebär att alla verksamheter säkerställer, till alla kvinnor och män, flickor och pojkar oavsett bakgrund och tillhörighet:

• Likvärdig service och bemötande

• Likvärdig myndighetsutövning

Samtliga verksamheter ska aktivt och medvetet arbeta med ett jämställdhetsperspektiv så att alla barn och elever ges utrymme att pröva och utveckla sin förmåga och sina intressen oberoende av könstillhörighet. Ett flertal skolor arbetar nu särskilt med att utveckla pojkarnas måluppfyllelse genom särskilda utvecklingsprojekt.

X

Nämndsmål-Allas lika rättigheter och möjligheter ska öka

Verksamheten ska aktivt och medvetet arbeta med ett jämställdhetsperspektiv så att alla barn och elever ges utrymme att pröva och utveckla sin förmåga och sina intressen oberoende av könstillhörighet.

Kommentar

Verksamheten ska aktivt och medvetet arbeta med ett jämställdhetsperspektiv så att alla barn och elever ges utrymme att pröva och utveckla sin förmåga och sina intressen oberoende av könstillhörighet. Mätning av indikatorer visar att följande mål uppnås:

Skillnaden mellan flickor och pojkars genomsnittliga meritvärde åk 9. Andel elever som upplever att killar och tjejer får samma förutsättningar på fritidshemmet. Andel vårdnadshavare som upplever att flickor och pojkar ges samma förutsättningar på förskolan.

Mätning visar att följande indikatorer inte uppnås. Skillnaden mellan flickor och pojkars genomsnittliga meritvärde åk 6. Andel elever som upplever att lärare ger killar och tjejer samma förutsättningar i skolan. Nationella prov åk 3 har inte genomförts. Efter vårens uppehåll i arbetet fortsätter planerade insatser och uppdrag av nätverksutvecklarna jämställdhet och mångfald, i förskola och skola.

Utifrån rektor uppdragsbeskrivningar pågår handledning och fortbildning för att öka kunskap om jämställdhet och mångfald hos medarbetare utifrån uppsatta nämndsmål.

Utfall dec 2019 Mål 2020

Utfall Augusti 2020

UN-Index förskola-Normer, värden och inflytande 4 5.0 5.0

UN-Andel vårdnadshavare som upplever att flickor och pojkar ges

samma förutsättningar på förskolan 97.7%

UN-Andel elever som upplever att killar och tjejer får samma

förutsättningar på fritidshemmet 98.1%

UN-Andel elever som upplever att lärare ger killar och tjejer samma

förutsättningar i skolan 90.0% 92.0%

UN-Skillnaden mellan flickor och pojkars genomsnittliga meritvärde

åk 6 22.5 19.0

UN-Skillnaden mellan flickor och pojkars genomsnittliga meritvärde

åk 9 31.3 29.0

UN-Skillnad mellan flickor och pojkars måluppfyllelse i matematik

på nationella proven i åk 3 -0.8%

UN-Skillnad mellan flickor och pojkars måluppfyllelse i svenska och

svenska som andraspråk på nationella proven i åk 3 6.6%

Aktivitet Ansvarig Status Färdigställandegrad Kommentar

Uppdrag från rektor Lillian Alverö P g a kommunens beslut att hindra smittspridning, senare delen av vårterminen, avstannade samtliga jämställdhets- och mångfaldsuppdrag. Nätverksutvecklarna kommer att fortsätta uppdragen hösten 2020. Sammanfattningsvis handlar rektors uppdrag om att utveckla kunskaper i genus, grunder i normkritiskt arbete och handledning i fortsatt arbete. Förskolan Lindeberga/Sjöängen tilldelas hösten 2020 Utmärkelse Jämställd förskola.

Grundutbildning i normkritik med fokus på jämställdhet

Lillian Alverö Första kurstillfället i grundutbildningen i normkritik med fokus på jämställdhet genomfördes våren 2020. De tre resterande kurstillfällena planeras att genomföras hösten 2020. Det är tolv deltagare som är anmälda.

Utbildningsorganisationers genus- och jämställdhetsutbildn ingar, föreläsare Mia Heikkilä

Lillian Alverö Datum för föreläsning Skolutveckling och jämställdhet, med Mia Heikkilä är den 9 november.

Aktivitet Ansvarig Status Färdigställandegrad Kommentar Fortbildningserftermiddag för

enhetsutvecklare i jämställdhet och mångfald

Lillian Alverö Planerad Fortbildningseftermiddag för enhetsutvecklare, våren 2020, i jämställdhet och mångfald ställdes in p g a Corona.

Hösten erbjuder två nya fortbildningstillfällen för

enhetsutvecklare, dels föreläsningar om jämställdhet på Skolprat samt 9 november genusforskare Mia Heikkilä som föreläser om skolutveckling och jämställdhet. Det innebär att

Fortbildningseftermiddagen för enhetsutvecklare flyttas till våren 2021. Föreläsningen med Mia Heikkilä är en del i länets arbete med Hållbar utveckling och Agenda 2030, i samverkan mellan Linnèuniversitetet, Kalmarsunds Gymnasieförbund,

Utbildningsförvaltningen, Universitets- och högskolerådet/Den globala skolan och Länsstyrelsen Kalmar län.