• No results found

2. Tidigare forskning

9.2 Fortsatt forskning

Då detta arbete bara är på 15 högskolepoäng så skulle man kunna gå djupare på området om det funnits mer tid. Men på den tiden vi har haft har vi lyckats få fram en bild av hur man som pedagog bör bemöta barn som far illa. Vi vet att detta inte är hela sanningen och att det kanske hade blivit en annan slutsats om man hade använt sig av fler, eller andra, intervjuer och metoder till arbetet. Då vi intervjuade barnskötaren berättade hon om ett fall de precis hade haft, där de hade en flicka som bl.a. hade blåmärken efter en hand i ansiktet. De hade i arbetslaget dokumenterat flickan genom att fotografera flickans märken och fört journal på datum som flickan haft märken och vad föräldrarna hade sagt för att ”ursäkta” skadorna.

42

Pedagogerna gjorde sedan en anmälan till socialtjänsten. Socialtjänsten anmälde sedan vidare till polisen och ärendet har varit uppe hos åklagaren, men det är nu avskrivet.

Pedagogerna fick komma på förhör för att vittna om sina observationer angående flickans skador, de blev kallade en och en. Efter att anmälan avskrevs anmärkte polisen på att förskolan behöver lära sig mer om misshandel innan de gör en annan anmälan för detta var inte barnmisshandel. Vi tyckte det var väldigt konstigt med polisens svar till pedagogerna om att de inte visste vad misshandel innebär, och att de inte borde ha gjort en anmälan. Då vi båda tycker att det lät som om flickan varit utsatt för slag och fått lära oss att man som pedagog skall göra en anmälan vid minsta misstanke om att ett barn far illa, så tycker vi polisens svar var underligt. Om vi skulle fortsätta att skriva på området så skulle vi vilja undersöka vilka rutiner och bedömningsmaterial polisen använder sig av?

Förskollärare 3 berättade att de på förskolan hade ett häfte med handlingsplaner om hur man bör gå tillväga när ett barn far illa. Då inga av de andra pedagogerna berättade att de hade något häfte med råd eller handlingsplaner på deras förskola så skulle vi vilja veta om de inte har någon handlingsplan, och i så fall varför? Vi skulle också vilja jämföra de förskolor som har handlingsplaner för att se på likheter och skillnader.

43

10 Källförteckning

Bell, Judith (2006). Introduktion till forskningsmetodik. Lund: Studentlitteratur.

Bengtsson, Hans & Svensson, Krister. (2002). Ansvar och sekretess i förskola, skola och fritidshem. Stockholm: Liber.

Bjerstedt, Åke (1997). Rapportens yttre dräkt. Lund: Studentlitteratur.

Bourdieu, Pierre (1986). Kultur sociologiska texter. Stockholm: Brutus Östling Bokförlag Symposion AB

Bourdieu, Pierre (1995). Praktiskt förnuft Bidrag till en handlingsteori. Göteborg: Bokförlaget Diadalos AB

Brodin, Marianne, Hylander, Ingrid (1997). Att bli sig själv. Malmö: Liber AB.

Drugli, M-B (2003). Barn vi bekymrar oss om. Stockholm: Liber AB Erdis, Mare (2004). Juridik för pedagoger. Lund: Studentlitteratur

Evenshaugh, Oddbjörn & Hallen, Dag (2001). Barn- och Ungdomspsykologi. Lund: Studentlitteratur

Fahrman, Monica (1993). Barn i kris. Studentlitteratur, Lund

Gustafson, Lars H (2004). Se barnet, se dig själv. Stockholm: Nordstedts Förlag Harkort- Berge, Petra & Nilarp, Cecilia (2002). Överlevnadshandbok för nya lärare. Stockholm: Lärarförbundet.

Hindberg, Barbro (2001). Samarbetets svåra konst. Stockholm: Kommittén mot barnmisshandel

Hindberg, Barbro (2006). Sårbara barn -att vara liten misshandlad och försummad. Förlagshuset Gothia AB

Johansson, Bo & Svedner, Per-Olov (2001). Examensarbete i lärarutbildningen. Uppsala: Kunskapsforet.

Johansson, Katarina (2004). Om barnen i missbrukets skugga - vad kan du göra i din kommun. Alkoholkommiten (finns att beställa på www.alkoholkommiten.se ) Tillgänglig 2008-12-01

Juul, Jesper & Jensen, Helle (2003). Relationskompetens i pedagogernas värld. Stockholm: Runa förlag.

Killén, Kari (1993). Svikna barn. Om bristande omsorg och vårt ansvar för de utsatta barnen. Stockholm: Wahlström & Widstrand

44

Kimber, Birgitta (1993). Att stå ut med busungar eller Boken som lockar fram kraften hos de vuxna. Solna: Ekelunds Förlag AB.

Lärarförbundet ( 2002). Lärarens handbok. Skollag, läroplaner, yrkesetiska principer. Stockholm: Lärarförbundet.

Repstad, Pål (1999). Närhet och distans. Kvalitativa metoder i samhällsvetenskap. Lund: Studentlitteratur.

Socialdepartementet (2001:72). Barnmisshandel – Att förebygga och åtgärda. SOU 2001:72. Stockholm: Fritzes.

Sundell Knut & Flodin Birgit (1994). Mellan stolarna, vad händer när socialtjänsten inte samverkar kring barn som far illa. Stockholm: FoU-Rapport 1994:16

Svensson, Hans (1993). Barn i riskzon. Ett samarbetsprojekt mellan Göteborgspolisen, Brottsförebyggarna och Skandias idéer för livet kampanj. Göteborg: Skandia

Trost, Jan. (2005). Kvalitativa intervjuer. Lund: Studentlitteratur.

Trost, Jan (2001). Enkätboken. Lund: Studentlitteratur.

Internetkällor:

BRIS: www.bris.se Tillgänglig 2008-09-11 BRÅ: http://www.bra.se/extra/pod/?module_instance=2&action=pod_show&id=27 Tillgänglig 2008-11-24 Länsstyrelsen Östergötland www.e.lst.se Tillgänglig 2006-11-07 Rädda Barnen: www.rb.se Tillgänglig 2006-11-07 & 2008-09-20 Riksdagen: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1980:620 Tillgänglig 2008-11-18 Regeringskansliet: http://www.ud.se/sb/d/186/a/2754 Tillgänglig 2006-11-06

45 Socialstyrelsen: http://www.sos.se/fulltext/0003-001/0003-001.htm#L Tillgängligt 2008-11-24 Regeringen: SOU 2001:72 http://www.regeringen.se/content/1/c4/27/54/19cef8d1.pdf Tillgänglig 2008-11-27 http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/2754 Tillgänglig 2006-11-06

Vetenskapsrådet, (2002) Forskningsetiska principer inom humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning

http://www.vr.se/download/18.427cb4d511c4bb6e38680002601/forskningsetiska_principer_f ix.pdf

Tillgänglig:2009-01-15

Föreläsning:

Hoff, Eva (20070924). Pedagogen som skapare av relationer. Malmö: Lärarutbildningen, Malmö Högskola

Intervjuer:

Intervju med tre förskollärare Intervju med specialpedagog Intervju med barnskötare Intervju med en polis Intervju med socialtjänsten Intervju med BVC

46

Bilaga: Intervjuguide

Förskollärare

 Hur agerar/var vänder du dig vid misstanke om att ett barn far illa?  Hur bemöter du barn/föräldrar vid misstanke?

 Vilket är det första steget i processen att hjälpa barnet?  Har ni någon form av direktiv om hur ni ska gå tillväga?

 Har du som pedagog ett ansvar i processen och var går gränsen?  Finns det något vi har utelämnat, något som du vill prata om?  Får vi lov att kontakta dig igen om vi har några funderingar?

Polis

 Hur länge har du arbetat? (har du arbetat med något fall där barn far illa?)  Är det vanligt med anmälningar om barn som far illa? (hur vanligt?)  Vad sker efter en anmälan?

 Hur starka misstankar måste man ha för att en anmälan ska göras?

 Har du några råd till oss som blivande pedagoger när vi kommer ut i verksamheten?  Får vi lov att kontakta dig igen om vi har några funderingar?

Socialtjänst

 Hur länge har du arbetat?

 När blir ni kontaktade om ett barn far illa?

 Hur starka misstankar måste man ha för att en anmälan ska göras?  Hur agerar ni vid en anmälan?

 Vilken kontakt har ni med pedagogerna i verksamheten?  Har du några råd till oss som blivande förskollärare?

 Får vi lov att kontakta dig igen om vi har några funderingar?

Barnavårdscentral

 Finns det några självklara eller vanliga tecken på att ett barn far illa?  Har du några tips eller råd till oss som blivande pedagoger?

47

 Finns det några självklara eller vanliga tecken på att ett barn far illa?  Är det vanligt att du träffar på barn som far illa?

 Är det något du tycker man ska tänka på i sitt bemötande hos barn som far illa?  Får vi lov att kontakta dig igen om vi har några funderingar?

Rektor

 Vad gör du när pedagogerna kommer till dig med en misstanke om att barn far illa?  Vad rekommenderar du att pedagogerna ska göra vid misstanke?

 Vem kontaktar föräldrarna?

 Är det vanligt att du får in misstankar om att ett barn far illa?

Kriscentrum för kvinnor och barn

 Hur länge har ni arbetat?  Vilka mål/visioner har ni här?

 Vanliga orsaker till att familjer kommer hit?  Hur bemöter ni barnen?

 Vad skall man titta efter då barnen kommer/tecken?  Hur kan/bör man göra för att få barnen trygga igen?  Tips och råd?

 Får vi kontakta er igen om vi har några funderingar?

Specialpedagog

 Vad skall man tänka på när man möter barn som far illa?

 Hur bör man som pedagog arbeta för att barnen skall bli trygga igen?  Hur bör man bemöta barn som far illa?

Related documents