• No results found

Fossilbränslefri kommunal organisation senast 2015

In document Anmälan om förnyat (Page 132-143)

Uppföljning av ettårsplan 2014

Mål 13 Fossilbränslefri kommunal organisation senast 2015

11

Målområde 6 En effektiv och kreativ kommunal organisation

Mål 12 Effektiv organisation med ökad kvalitet och rätt kompetens

Nämndmål

Tillsynen ska vara effektiv och av god kvalitet

Indikator Kön Utfall

2012

Utfall 2013

Utfall 2014 MoH Antal inspektioner per årsarbetare

miljöbalkstillsyn, per år, enligt definition Miljösamverkan Stockholms län.

Alla 138 74

MoH Jämförelse: medelvärde antal inspektioner per årsarbetare miljöbalkstillsyn, per år för de kommuner som rapporter in statistik till Miljösamverkan i Stockholms län.

Alla 69 68

Mätbart mål Kön Utfall

2012 MoH Antal inspektioner per årsarbetare

livsmedelstillsyn, per år (enligt definition Miljösamverkan Stockholms län).

Alla 165 88 200

MoH Jämförelse; medelvärde NKI samtliga deltagande kommuner.

Alla 145 145

-Miljösamverkan i Stockholms län under 2013 har ändrat definitionen för årsarbetskrafter. För 2012 räknade man enligt definitionen bort den tid som inspektörerna arbetar med sådant som inte är tillsyn (exempelvis arbete i olika typer av projekt). I den nya definitionen räknas den tiden med i årsarbetstiden. Det gör att det mål som vi har satt för livsmedel för 2014 är för högt satt och behöver räknas om med den nya definitionen när man gör måluppfyllelse i årsredovisningen.

Mål 13 Fossilbränslefri kommunal organisation senast 2015

Åtagande

Miljö- och hälsoskyddsnämnden åtar sig att leda kommunens

energieffektiviseringsprojekt som omfattar energianvändning i byggnader, transporter, upphandling och samhällsplanering.

Kommentar

Delårsrapport 2. 2014 2014-09-06

2014-09-30 korr

12 Energimyndigheten godkände i april den årliga rapporten för 2013 inom ramen för energieffektivisringsstödet. Där rapporteras energianvändning i lokaler och

bostäder, andel miljöfordon och körsträckor. Under 2013 ökade andelen fossilfritt bränsle som används i kommunens fordon, andelen miljöfordon ökade och

energianvändningen i kommunens lokaler minskade. Mer statistik finns i Miljöbarometern på hemsidan.

Indikator Kön Utfall

2013

Utfall 2014 MoH Andel av verksamhetens tjänsteresor som görs till fots,

med cykel, respektive med kollektivtrafik (mäts en gång per år i oktober).

Alla 42% oktober

Mätbart mål Kön Utfall

2012

Utfall 2013

Mål 2014

Utfall 2014 MoH Minskad andel inköpt energi till

kommunens lokaler i form av värme och el jämfört med 2009

Alla 12% 15% 12%

ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1 [2]

2014-11-17

3

Uppföljning av internkontrollplan 2014 - Samhällsbyggnads-förvaltningen

Förslag till beslut

Miljö- och hälsoskyddsnämnden har tagit del av uppföljningen av internkon-trollplanen 2014 för samhällsbyggnadsförvaltningen.

En slutlig rapportering kommer att ges i samband med årsredovisningen.

Sammanfattning

I enlighet med reglementet för budgetansvar och intern kontroll har sam-hällsbyggnadsförvaltningen upprättat en plan för internkontroll 2014. Valet av kontrollområden grundar sig till stor del på den handlingsplan som tek-niska nämnden beslutade 2013-11-01 med anledning av en revisionsrapport om fastighetsenhetens investeringsprojekt. Handlingsplanen omfattar tiotalet punkter, varav flera sammanfaller med de förslag till förändringar och för-bättringar som framförts i den internutredning som nyligen gjorts avseende fastighetsenhetens fakturahantering.

Handlingsplanen berör i huvudsak fastighetsenhetens verksamhet men flera av punkterna berör hela eller delar av samhällsbyggnadsförvaltningen, varför det känns naturligt att lägga planen till grund för internkontrolen 2014.

1. Åtgärder i samband med handlingsplanen för fastighetsverksamheten

Efter en revisionsrapport har det tagits fram en handlingsplan för fastig-hetsverksamhetens investeringsprojekt. Dnr. Sbf/2013:221.

Handlingsplanen återredovisades på nämnd 2014-05-19 Dnr.

Sbf/2014:55.

Två aktiviteter kvarstår i handlingsplanen:

(punkt 2 i Handlingsplanen) Lokalförsörjningsprocessen har ännu inte an-tagits i kommunfullmäktige som planerades. Ett förankringsarbete kvar-står innan processen kan antas. Klf och sbf har tillsammans tagit fram be-skrivningen. Ny antagande tid – december 2014 kommunfullmäktige.

(punkt 8 i Handlingsplanen) Processbeskrivning av kalkylering och upp-följning av projekt. Denna aktivitet har påbörjats och beräknas pågå under 2014. Arbetet leds av en konsult som är väl förtrogen med rutiner och or-ganisation. Uppdraget är bl. a att tillsammans med byggprojektchef och

Miljö- och hälsoskyddsnämnden

BOTKYRKA KOMMUN ORDFÖRANDEFÖRSLAG 2 [2]

Miljö- och hälsoskyddsnämnden

2014-11-17

fastighetschef ta fram en rutinbeskrivning för kalkylering och uppföljning av projekt. En del arbetet är att strukturera de befintliga rutiner som finns.

Ansvarig: Maude Andersson-Pekkanen

2. Översyn av delegationsordning inklusive attestinstruktion för samtliga nämnder

Delegationsordningen är beslutade i nämnd för tekniska nämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden. Ett arbete är påbörjat på samhällsbygg-nadsnämnden. Attestförteckningar är rapporterade till kommunledningen.

Det som återstår är att förtydliga ansvarsförhållanden inom attestområdet samt fastställas beloppsgränser för avgränsade områden m.m. I samband med översynen av delegationsordningarna ska också återrapporteringen av delegationsbeslut till nämnderna kvalitetssäkras.

Ansvarig: Magnus Andersson

3. Information och utbildning kring nya kontoplanen samt reglementet för budgetansvariga och attest.

Ett arbete är påbörjat med att ta fram en kortversion av reglementet. Det är en instruktion som tas fram av den centrala ekonomifunktionen till-sammans med förvaltningen.

Alla nyanställda får en genomgång av förvaltningens ekonomienhet.

Ekonomer genomför i samband med ekonomiska prognoser/ uppföljning-ar även utbildning av kontoplanen. Lathunduppföljning-ar finns framtagna för hante-ring av verktyget Beslutstöd.

Denna aktivitet är ständigt pågående.

Ansvarig: Gunilla Melkersson

4. Hantering av projekt inom samhällsbyggnadsförvaltningen

I fastighetsverksamhetens handlingsplan ingår att ta fram och införa pro-cesser för kalkylering och slutredovisning se punkt 1. Arbetet som i första hand drivs av fastighetsenheten ska framöver överföras till VA- och gata och park enheterna. Detta arbete har inte påbörjats p g a resursbrist. För-valtningen har lyft frågan ännu en gång till centrala ekonomifunktionen.

Ansvarig: Maude Andersson Pekkanen och Gunilla Melkersson

TJÄNSTESKRIVELSE 1[3]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2014-10-06

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45 · Kontaktcenter 08-530 610 00 Direkt 08 530 613 81 Sms·0761 15 01 92· E-post gunilla.melkersson@botkyrka.se

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax 08-530 616 66 · Webb www.botkyrka.se

Referens Mottagare

Gunilla Melkersson Miljö och hälsoskyddsnämnden

Uppföljning av internkontrollplan 2014 - Samhällsbygg-nadsförvaltningen

Förslag till beslut

Miljö-och hälsoskyddsnämnden har tagit del av uppföljningen av intern-kontrollplanen 2014 för samhällsbyggnadsförvaltningen.

En slutlig rapportering kommer att ges i samband med årsredovisningen.

Sammanfattning

I enlighet med reglementet för budgetansvar och intern kontroll har sam-hällsbyggnadsförvaltningen upprättat en plan för internkontroll 2014. Valet av kontrollområden grundar sig till stor del på den handlingsplan som tek-niska nämnden beslutade 2013-11-01 med anledning av en revisionsrapport om fastighetsenhetens investeringsprojekt. Handlingsplanen omfattar tiota-let punkter, varav flera sammanfaller med de förslag till förändringar och förbättringar som framförts i den internutredning som nyligen gjorts avse-ende fastighetsenhetens fakturahantering.

Handlingsplanen berör i huvudsak fastighetsenhetens verksamhet men flera av punkterna berör hela eller delar av samhällsbyggnadsförvaltningen, var-för det känns naturligt att lägga planen till grund var-för internkontrolen 2014.

1. Åtgärder i samband med handlingsplanen för fastighetsverksamhet-en

Efter en revisionsrapport har det tagits fram en handlingsplan för fastig-hetsverksamhetens investeringsprojekt. Dnr. Sbf/2013:221.

Handlingsplanen återredovisades på nämnd 2014-05-19 Dnr.

Sbf/2014:55.

Två aktiviteter kvarstår i handlingsplanen:

(punkt 2 i Handlingsplanen) Lokalförsörjningsprocessen har ännu inte antagits i kommunfullmäktige som planerades. Ett förankringsarbete kvarstår innan processen kan antas. Klf och sbf har tillsammans tagit

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2[3]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2014-10-06 Dnr sbf/2014:51

fram beskrivningen. Ny antagande tid – december 2014 kommunfull-mäktige.

(punkt 8 i Handlingsplanen) Processbeskrivning av kalkylering och upp-följning av projekt. Denna aktivitet har påbörjats och beräknas pågå un-der 2014. Arbetet leds av en konsult som är väl förtrogen med rutiner och organisation. Uppdraget är bl. a att tillsammans med byggprojekt-chef och fastighetsbyggprojekt-chef ta fram en rutinbeskrivning för kalkylering och uppföljning av projekt. En del arbetet är att strukturera de bifintliga ru-tiner som finns.

Ansvarig: Maude Andersson-Pekkanen

2. Översyn av delegationsordning inklusive attestinstruktion för samt-liga nämnder

Delegationsordningen är beslutade i nämnd för tekniska nämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden. Ett arbete är påbörjat på samhälls-byggnadsnämnden. Attestförteckningar är rapporterade till kommunled-ningen. Det som återstår är att förtydliga ansvarsförhållanden inom at-testområdet samt fastställas beloppsgränser för avgränsade områden m.m. I samband med översynen av delegationsordningarna ska också återrapporteringen av delegationsbeslut till nämnderna kvalitetssäkras.

Ansvarig: Magnus Andersson

3. Information och utbildning kring nya kontoplanen samt reglementet för budgetansvariga och attest.

Ett arbete är påbörjat med att ta fram en kortversion av reglementet. Det är en instruktion som tas fram av den centrala ekonomifunktionen till-sammans med förvaltningen.

Alla nyanställda får en genomgång av förvaltningens ekonomienhet.

Ekonomer genomför i samband med ekonomiska prognoser/ uppfölj-ningar även utbildning av kontoplanen. Lathundar finns framtagna för hantering av verktyget Beslutstöd.

Denna aktivitet är ständigt pågående.

Ansvarig: Gunilla Melkersson

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 3[3]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2014-10-06 Dnr sbf/2014:51

4. Hantering av projekt inom samhällsbyggnadsförvaltningen I fastighetsverksamhetens handlingsplan ingår att ta fram och införa processer för kalkylering och slutredovisning se punkt 1. Arbetet som i första hand drivs av fastighetsenheten ska framöver överföras till VA- och gata och park enheterna. Detta arbete har inte påbörjats p g a re-sursbrist. Förvaltningen har lyft frågan ännu en gång till centrala eko-nomifunktionen.

Ansvarig: Maude Andersson Pekkanen och Gunilla Melkersson

Magnus Andersson Gunilla Melkersson

Samhällsbyggnadschef Chef ekonomienheten

ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1 [1]

2014-11-17

4

Yttrande över förslag till detaljplan [54-55] för Frigg 2, Nors-borg, Botkyrka kommun

Förslag till beslut

Miljö- och hälsoskyddsnämnden tillstyrker detaljplanen under förutsättning att synpunkterna i tjänsteskrivelsen beaktas.

Sammanfattning

Detaljplanen syftar till att möjliggöra uppförande av ett 6 våningar högt äldreboende på Brages väg i Norsborg c:a 700 m från Hallunda centrum.

Planområdets yta upptas av en betongplatta från ett tidigare nedbrunnet ser-vicehus, gångvägar samt den västligaste delen av Gullviveparken. Strax norr om huset ligger två flerbostadshus, 7-8 våningar höga. Delar av dessa kom-mer i viss mån att skuggas av det planerade äldreboendet. Äldreboendets pla-cering med en södervänd långsida mot ett öppet område, ökar risken för höga temperaturer inomhus, något som framför allt äldre personer kan vara käns-liga för, vilket måste beaktas när byggnaden konstrueras. Planområdet ligger inom Albysjöns avrinningsområde och inom sekundär skyddszon för Östra Mälarens vattenskyddsområde. Det är därför viktigt att förorenat dagvatten renas innan det förs vidare till Albysjön, i enlighet med kommunens dagvat-tenstrategi. Föreslaget sedumtak är en bra dellösning för att minimera förore-ningsbelastningen på sjön. När det gäller buller så bör det beaktas att avstån-den mellan husen är begränsade och det är därför viktigt att transport- och in-lastningsmiljön vid den nya byggnaden utformas så att störningar inte uppstår för närboende. Störande buller kan även uppstå från fläktar på taket och dessa behöver därför utformas så att de klarar Naturvårdsverkets riktvärden för ex-ternt industribuller. Miljöenheten anser att platsen lämpar sig väl för ett äldreboende, förutsatt att ovanstående försiktighetsmått vidtas för att minska risken för olägenhet.

Paragrafen förklaras omedelbart justerad 2014-11-17.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden

TJÄNSTESKRIVELSE 1[3]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2014-09-25 Dnr sbf/2014:455

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45 · Kontaktcenter 08-530 610 00 Direkt 08 530 611 74 / Sms·0708 36 28 41 · E-post dan.arvidsson@botkyrka.se

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax 08-530 616 66 · Webb www.botkyrka.se

Referens Mottagare

Dan Arvidsson Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Yttrande över förslag till detaljplan [54-55] för Frigg 2, Norsborg, Botkyrka kommun

Förslag till beslut

Miljö- och hälsoskyddsnämnden tillstyrker detaljplanen under förutsättning att synpunkterna i tjänsteskrivelsen beaktas.

Sammanfattning

Detaljplanen syftar till att möjliggöra uppförande av ett 6 våningar högt äldreboende på Brages väg i Norsborg c:a 700 m från Hallunda centrum.

Planområdets yta upptas av en betongplatta från ett tidigare nedbrunnet ser-vicehus, gångvägar samt den västligaste delen av Gullviveparken. Strax norr om huset ligger två flerbostadshus, 7-8 våningar höga. Delar av dessa kom-mer i viss mån att skuggas av det planerade äldreboendet. Äldreboendets placering med en södervänd långsida mot ett öppet område, ökar risken för höga temperaturer inomhus, något som framför allt äldre personer kan vara känsliga för, vilket måste beaktas när byggnaden konstrueras. Planområdet ligger inom Albysjöns avrinningsområde och inom sekundär skyddszon för Östra Mälarens vattenskyddsområde. Det är därför viktigt att förorenat dag-vatten renas innan det förs vidare till Albysjön, i enlighet med kommunens dagvattenstrategi. Föreslaget sedumtak är en bra dellösning för att minimera föroreningsbelastningen på sjön. När det gäller buller så bör det beaktas att avstånden mellan husen är begränsade och det är därför viktigt att transport- och inlastningsmiljön vid den nya byggnaden utformas så att störningar inte uppstår för närboende. Störande buller kan även uppstå från fläktar på taket och dessa behöver därför utformas så att de klarar Naturvårdsverkets rikt-värden för externt industribuller. Miljöenheten anser att platsen lämpar sig väl för ett äldreboende, förutsatt att ovanstående försiktighetsmått vidtas för att minska risken för olägenhet.

Bakgrund

Planområdet omfattar en öppen yta på c:a 2800 m2 i Norsborg och omges av flerbostadshus (7-8 våningar), en förskola (ett plan) i söder, en lekplats och det lokala parkområdet Gullviveparken. Tillfartsvägen är från väster via Brages väg. Inom fastigheten fanns tidigare en servicebyggnad som brann ner och efterlämnade grunden i form av en betongplatta. Det är c:a 700 m

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2[3]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2014-09-25 Dnr sbf/2014:455

till Hallunda centrum med tunnelbanestation och området är väl försörjt med bussförbindelser. Detaljplanen syftar till att möjliggöra uppförande av ett äldreboende med lokaler knutna till service, bl.a. restaurang, och vård i bottenvåningen. Byggnaden föreslås till 6 våningar med det övre planet in-draget. Byggnaden föreslås att förses med sedumtak.

Planens miljöaspekter

En solstudie har genomförts som visar att den nya byggnaden kommer del-vis att skugga de två i norr liggande flerbostadshusen. Under sommaren är påverkan måttlig, men ökar under vintersolståndet. Utredningen bedömer dock att skuggningen vintertid är av mindre omfattning. Boverkets byggreg-ler anger att i bostäder skall något rum elbyggreg-ler avskiljbar del av rum där män-niskor vistas mer än tillfälligt ha tillgång till direkt solljus.

Regnvatten som faller inom området leds till en dagvattentunnel som så småningom mynnar i Albysjön. Albysjön är klassad till otillfredsställande ekologisk status (Vattenmyndigheten, arbetsmaterial 2013) med anledning av växtplankton-näringsämnespåverkan. Den kemiska statusen i Albysjön är klassad till god (Vattenmyndigheten, fastställd 2009). Planområdet ligger inom sekundär skyddszon för Östra Mälarens vattentäkter och omfattas därmed av vattenskyddsområdets föreskrifter.

Buller kan uppstå vid transport- och inlastningsmiljön då befintliga bostäder ligger i närheten samt från fläktar på taket.

Synpunkter

Miljöenheten anser att platsen lämpar sig bra för ett äldreboende. Detaljpla-nen påverkar främst omgivningen genom att delvis skugga närliggande bo-stadshus, främst två flerbostadshus i norr om planområdet. Äldreboendets placering med en södervänd långsida mot ett öppet område, ökar risken för höga temperaturer inomhus, något som framför allt äldre personer kan vara känsliga för, vilket måste beaktas när byggnaden konstrueras.

Merparten av dagvattnet från området kommer sannolikt att vara förhållan-devis rent, t.ex. från taket. Sedumtak är en bra dellösning för att minska på-verkan på Albysjön av förorenat dagvatten. Växtligheten tar upp vatten och fördröjer flödet, och motverkar på så sätt även effekten av att plötsliga och höga dagvattenflöden spolar ut föroreningar i sjöar och vattendrag. Förore-nat dagvatten från väg- och parkeringsytor behöver renas i enlighet med kommunens dagvattenstrategi innan det förs vidare från området.

När det gäller buller så bör det beaktas att avstånden mellan husen är be-gränsade och det är därför viktigt att transport- och inlastningsmiljön vid den nya byggnaden utformas så att störningar inte uppstår för närboende.

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 3[3]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2014-09-25 Dnr sbf/2014:455

Störande buller kan även uppstå från fläktar på taket och dessa behöver där-för utformas så att de klarar Naturvårdsverkets riktvärden där-för externt indu-stribuller.

In document Anmälan om förnyat (Page 132-143)