• No results found

Framtidsutsikter och studier

Informanterna upplever att de oberoende av sin låga utbildningsnivå kan påverka sin karriär men i olika omfattning. Maskinföraren och Kocken beskriver inte sin utbildningsbakgrund som det väsentliga för sin egen karriär då de inte ser några hinder att fortsätta på sin nuvarande arbetsplats, ta sig vidare på en annan arbetsplats eller att helt byta karriär.

Ja nu ska jag byta jobb. Jag har även fått ett annat erbjudande på bygge igen som jag faktiskt överväger för det är mycket mer betalt och samma tider. Men jag är inte rädd för att jag kommer vara utan arbete… Jag är inte rädd utan tror att där är jobb att hämta. (Kocken, 2020-03-31)

Kocken ser inte några hinder att ta sig vidare i nuvarande karriärbana som kock eller i en annan bransch, i detta fall byggbranschen. Hen känner en trygghet i att hen kommer att finna en annan anställning utan problem om situationen på nuvarande arbetsplats skulle förändras. Maskinföraren har vid intervjutillfället inga planer på att byta arbete men ser en framtid där hen skulle kunna ändra riktning i sin karriär. Skulle möjligheten presentera sig skulle det vara av intresse även om hen inte aktivt söker ett nytt jobb. Maskinföraren ser sin framtid inom nuvarande bransch men vid en eventuell brytpunkt ser hen inget behov av att komplettera sina gymnasiebetyg. Resterande fyra informanter säger att för att öka sina möjligheter att ta sig an en ny bransch har de behov av att komplettera sina gymnasiebetyg. Detta för att kunna ta sig an högre studier på universitet, högskola eller yrkeshögskola. Med högre utbildning berättar informanterna att det möjliggör branschbyte och kan möta de karriärdrömmar de har. Två informanter har uttalade karriärdrömmar medan två berättar att de har ett långt arbetsliv framför sig och menar att deras nuvarande arbetsplats troligen inte kommer vara deras drömjobb fram till pension. Biträdande restaurangchefen säger att det finns andra jobb i branschen att söka men att hens låga utbildningsnivå är ett hinder för att kunna söka till socionomutbildningen som är en dröm. Därför överväger Biträdande restaurangchefen att läsa in sina gymnasiebetyg för att möjliggöra vidare studier.

Jag tänker väl att om jag vill göra något annat behöver jag komplettera mina gymnasiebetyg och plugga. Det är väl det jag överväger om jag ska göra eller jobba

37

kvar lite till eller söka till något annat jag tror jag hade kunnat få jobb på butik eller så...men om jag vill byta riktning så måste jag plugga. (Biträdande restaurangchefen, 2020-04-01)

Optikerassistenten står vid en brytpunkt då hen precis förlorat sitt jobb på grund av covid- 19. Hen har tidigare erfarenhet av arbete med barn och funderar kring sina framtidsutsikter i den branschen men överväger att studera på universitet, högskola eller gå en yrkesutbildning eftersom hen ser en begränsning i sin karriär på grund av sin låga utbildningsnivå. “Finns väldigt mycket yrken som man på senare år har tänkt att det skulle faktiskt passa mig. Men att man måste ha en annan utbildning då” (Optikerassistententen, 2020-04-03). Hen menar att en komplettering av sina gymnasiebetyg för att fortsatta högre utbildning är väsentligt för att finna ett givande arbete.

Gruppchefen är nöjd med sin karriär men på frågan om framtiden är hen tveksam till om den nuvarande arbetsplatsen kommer att vara hens arbetsplats fram till pension. Gruppchefen berättar att genom att komplettera sina gymnasiebetyg skapar hen sig förutsättningen att studera vidare om hen vill detta.

Jag har minst 23 år kvar i arbetslivet, ska jag jobba där alltid? Nej, då vill jag ändå ha någonting att luta mig tillbaka på. Eller åtminstone ha mina grundbetyg, mina grundämnen som är ett krav och kanske sen söka mig vidare om jag vill ha någon utbildning. (Gruppchefen, 2020-04-07)

Brevbäraren är i processen att komplettera sina gymnasiebetyg på komvux, hen ser en begränsning med sin låga utbildningsnivå i sin karriärutveckling. Hen trivs på sitt arbete men vill i framtiden byta yrke till sitt drömjobb, att arbeta som djurvårdare. Hen pratar skämtsamt om funderingar på att ta jobb på en veterinärklinik som lokalvårdare för att få en fot in på arbetsplatsen men ser att höja sin utbildningsnivå är en säkrare väg till sin önskvärda karriär. ”Nej jag vill ju jobba med djur men det är också lite svårt att hitta de utbildningarna för antingen någon komvux utbildning som djurvårdare eller in på högskoleutbildningar” (Brevbäraren, 2020-04-08).

38

5.4.1 Analys: Framtidsutsikter och studier

I resultatet framkommer det att Optikerassistenten nyligen blivit uppsagd på grund av covid-19 och står vid en brytpunkt. Detta är vad Krumboltz och Levin (2010, 6) menar är en ofrivillig brytpunkt eftersom den sker utanför individens kontroll. Hodkinson och Sparkes (1997, 39) skriver att brytpunkter kan vara både positiva och negativa för individens habitus och beror på flertalet sammanlänkade faktorer individen upplevt tidigare. I intervjun beskriver Optikerassistenten att hen ser flertalet möjligheter för framtiden och talar både om betydelsen av arbetslivserfarenhet och utbildningsnivå när hen söker nya karriärvägar. Med flera positiva erfarenheter av att ha sökt jobb tidigare kan en tolka att de erfarenheterna underlättar för informanten att ta lättsamt på brytpunkten även om den är påtvingad. Krumboltz och Levin (2010, 23) beskriver att den snabba utvecklingen på arbetsmarknaden gör det omöjligt att förutse vilka yrken som kommer att finnas framöver. Den framtida yrkestiteln bör därför inte planeras i tidig ålder. Att vara flexibel och aktivt delta i aktiviteter och kontexter där lärande uppstår underlättar skapandet av vad som känns rimligt för individen på dennes karriärväg (ibid). Resultatet visar att Kocken tar sig vidare till en ny arbetsplats eller väljer att helt byta karriär om möjlighet uppkommer för hen. Vid tillfället för intervjun innebar det att hen var i färd med att ta sig an ett nytt jobb med fördelar som högre lön och mer fördelaktiga arbetstider. Optikerassistenten ser hur flera olika jobb kan vara möjliga och har inte valt en specifik karriär men menar att det finns flera faktorer som är viktiga för hen som främst möjliggörs genom studier. Gruppchefen vill läsa upp sina gymnasiebetyg för att känna en trygghet med att inneha det formella utbildningsbevis som gymnasieexamen inger. Samtliga informanter visar att de är öppna för alternativ, något en kan anta är en framgångsfaktor till att de haft det lyckosamt i arbetslivet då Krumboltz och Levins (2010, 50) utmärkande principer är nyfikenhet och öppenhet.

Fyra informanter berättar att utbildning ligger nära till hands för att både säkra inför framtiden och för att nå karriärdrömmar. Detta i linje med Tovatt (2013, 123) som menar att det ständigt blir högre krav genom strukturella hinder för att etablera sig på arbetsmarknaden.

39

Related documents