• No results found

Framväxten av ett textilt fokus

4 Resultat och analys

4.2 Framväxten av ett textilt fokus

Under åren 2004-2006 förvärvas fastigheterna för Textile Fashion Center, Svenskt Konstsilkes gamla fabrikslokaler på Simonsland, av det privatägda fastighetsbolaget KANICO. Fastigheten som ligger centralt i anslutning till Högskolan i Borås omfattar en lokalyta på 65.000 m2 och bildar en länk mellan stadskärnan och Knalleland (Fältmaterial 12).

År 2005 skapas Marketplace Borås, en ekonomisk förening som ett samarbetsprojekt mellan KANICO och Borås Stad. Marketplace Borås ska ligga på Simonsland och ska sammanföra importörer och exportörer inom textilbranschen.

Jättekul initiativ och en fin fortsättning på Borås gamla traditioner inom handel och textil, kommenterar nyblivna kommunalrådet Ulrik Nilsson19.

2006 skrivs det i media om KANICOs planer för Simonsland och visionen om en ny stadsdel.

Det framkommer i artikeln att KANICO involverat såväl Borås Stad som det lokala näringslivet i diskussioner om hur Simonsland ska kunna utvecklas och KANICOs VD Kjell Berggren hoppas på att kommunen påskyndar planarbetet20. I oktober meddelas det att KANICOs och näringslivskontorets planer om ett textilt centrum är på väg att gå i lås. I artikeln skrivs det om Marketplace Borås och om en framtida flytt av Textilhögskolan21. På initiativ av den då nytillträdde marknadsförings- och informationschefen Annica Berg på Borås Stad 2007 ökade det textila fokuset i Borås Stads marknadsföring.

Redan innan jag började på Stadskansliet hade jag den synen. Att stärka Borås som textilstad är någonting som man behöver jobba med för det är så nischat och det ligger verkligen i själen och det är någonting som kan göra oss unika, som gör oss unika22.

Borås Stad pratar tidigt i media om Simonsland. I ett pressmeddelande i Borås Tidning 2007 meddelas att Borås Stad antagit planritningarna för Simonsland23. Senare under året bjuder Borås Stad tillsammans med KANICO in medborgare, näringslivet och intressenter till öppet hus på Simonsland för rundvandring i lokalerna och presentation av tanken bakom den nya mötesplatsen24.

I en debattartikel samma år skrivs det om Simonsland och vikten av att hitta verksamheter som kan dra nytta av varandra. En flytt av Textilhögskolan är helt rätt enligt ett debattinlägg med folkpartist som avsändare, som också ser en flytt av Textilmuseet som en viktig del av visionen.

19 BT 07:5

20 BT 07:9

21 BT 07:6

22 Intervju med representant A (2013-03-20)

23 BT 07:7

24 BT 07:3

Utställningsverksamheten skulle kunna förnyas och utvecklas i samarbete med "Marketplace" och Textilhögskolan, och ett unikt textilt kluster av det här slaget skulle verkligen göra Borås till ett obestridligt centrum för textil, textil konst och design samt mode i norra Europa25.

Högskolan i Borås har planer på att bygga en ny fastighet för att flytta Textilhögskolan närmare övriga högskolan och Borås Stad lyfter fram Simonsland som förslag. Området framhävs som lämpligt med tanke på de historiska textilrötterna samt sin potential för att kunna ta emot mode, design, handel och utbildning under unika förutsättningar. Samtidigt skulle en flytt av Textilhögskolan skapa möjlighet för Borås Stad att få en ”triple helix”, det vill säga ett samarbete mellan akademi, högskola och kommun. Något som Borås Stad tidigare utvärderat möjligheterna för utan att tillfälle givits26.

I mars 2010 meddelar Protekos VD att om Textilhögskolan etablerar sig på Simonsland blir det sannolikt flytt för även Proteko dit27. Samma månad skrivs det en debattartikel där representanter från högskolan diskuterar flytten av textilhögskolan.

Den vilja att utveckla området Simonsland till hemvist för ett textilt kluster, som Borås Stad markerat genom beslut i kommunstyrelsen i januari, välkomnas av Högskolan i Borås. Ambitionerna för Simonslands förnyelse innebär att det har skapats nya förutsättningar för en framtidsdiskussion om förstärkt samverkan mellan kommun, näringsliv, kulturliv och högskola28.

I slutet av året handlar det om att övertyga högskolans styrelse om att placera Textilhögskolan på Simonsland där lokaler står redo för att skapa ett textilt centrum. Kommunstyrelsens ordförande Ulrik Nilsson säger:

Om högskolan säger nej måste vi fundera en gång till. Vår ambition och övertygelse är att högskolans styrelse tar det rätta steget, när den ser att vi matchar upp29.

I väntan på beslut om Textilhögskolans flytt poängterar kommunalråd Ulrik Nilsson att flytten av Textilhögskolan är viktigt för att befästa Borås som textil- och modestad30. Borås Stad gör ett försök att genom katalogen ”Tillsammans” (Fältmaterial 9) lyfta fram fördelarna för Högskolan i Borås med att bli en del av det textila klustret. Bland annat lyfts fördelar som ett samlat campus, Espira och Maretplace Borås som inkubatorverksamhet för unga entreprenörer, den historiska miljön och det nära samarbetet med Textilmuseet som kan erbjuda utställningsytor, kompetens, material och maskiner samt locka cirka 30 000 besökare per år (Fältmaterial 9).

25 BT 07:4

26 Intervju med representant A (2013-03-20)

27 BT 10:23

28 BT 10:22

29 BT 09:1

30 BT 10:21

Den 27 mars 2010 meddelar Borås Stad i Borås Tidning att Textilhögskolan flyttar sin verksamhet till Simonsland. Det var framtidsvisionerna, vad de kan betyda för högskolan, för kommunen och för Simonsland som fällde avgörandet31. En reporter för Borås Tidning skriver om Textilhögskolans flytt till Simonsland:

Vilket som bäst gynnat högskolan i sig må vara osagt. Men helt klart vinner Borås på att högskolan genom gårdagens beslut bidrar till att staden utvecklas enligt planerna32.

I ett pressmeddelande meddelas det att kommunens åtagande att inreda och anpassa verksamhets- och tillväxtytor godkänts och att bland annat Proteko, Espira och Textilmuseet står klara att flytta in33. Flytten av Textilmuseet till Simonsland ifrågasätts genom insändare med tanke på museets redan dåliga ekonomi34.

Museets budget är lika knapp och kommer säkerligen så att förbli.

Men så plötsligt börjar Ulrik Nilsson visionerna om att bryta ned och för stora pengar flytta museet till Simonsland. Det verkar lite yrvaket.

Och varifrån kommer plötsligt pengarna?35

Under 2010 uttrycker även en representant från Borås Stad i media att Borås ska bli Nordeuropas textilhuvudstad36. I Borås Tidning görs intervjuer med entreprenörer som valt att rota sig på Simonsland37. I september uppmärksammar för första gången branschtidningar inom fastighetsbranschen ombyggnationen på Simonsland och textilcentrat38. Delar av 2010 års Fashion Days äger rum på Simonsland med utställningar, modevisningar och möten mellan studenter och företag39. I en årskrönika i slutet av 2010 tas Simonsland och Textilhögskolans beslut om flytt upp som en av de viktigaste händelserna under året 40. Vidare under året fortsätter många artiklar att handla om visionerna kring det textila klustret i Borås41.

I Borås Stads årsredovisning för 2010 finner man information om att en utredning pågår kring att utveckla Simonsland till ett textilt företagskluster i samverkan med näringslivet och textilhögskolan (Borås Stad 2010). I årsredovisningen för nästkommande år presenteras de fördelar som Simonsland skulle bidra till för Borås nämligen en unik miljö för vetenskap, kultur, innovation och affärsverksamhet. Dessutom omnämns Simonsland som ett viktigt stadsbyggnadsprojekt och ett textilkluster som kommer sätta Borås ”på kartan”. Det står även i årsredovisningen att AB Bostäder planerar för nya studentbostäder på Simonsland (Borås Stad 2011).

Under 2011 gör Borås Stad en undersökning (Fältmaterial 11) för att mäta om det skett någon förändring av boråsarnas självbild gentemot tidigare undersökningar 2001, 2002, 2003 och

31 BT 10:19

32 BT 10:20

33 BT 10:7

34 BT 10:25

35 BT 10:17

36 BT 10:13

37 BT 10:12

38 FT 10:1

39 BT 10:5. BT 10:6

40 BT 10:1

41 BT 10:18, BT 10:15, BT 10:13, GLF 10:1, BT 10:11

2007. Här framkommer det att medborgarna ser Borås som en textilstad även om uppfattningarna dalat något sedan 2001. Rekommendationer efter marknadsundersökningen är att Borås ska acceptera sitt signum som textilstad eller byta position med kraft (Fältmaterial 11).

2011 meddelar KANICO och Borås Stad att Simonland ska börja rivas och byggas upp till ett textilt kluster42. Detta uppmärksammas även i branschtidningar43. Under året skrivs det också om planerna för en textil vetenskapspark44. Vidare fortsätter nyttan och framtidsvisioner kommuniceras i media, både från Borås Stad45 och från övriga intressenter för det framtida textila klustret46.

Informationsbladet ”Det hände i Borås – Borås Stads verksamheter och resultat under 2011”

(Fältmaterial 13) är en sammanfattning av Borås Stads Årsredovisning 2011 och skickades 2012 ut till medborgarna i Borås. Informationsbladet informerar om de viktigaste händelserna under året. Arbetet med Simonsland är en av dessa.

Simonsland ska bli en ny stadsdel och ett centrum för vetenskap, mode, design och handel. Ett avtal skrevs där högskolan hyr lokaler för Textilhögskolan och Borås Stad för bland annat Textilmuseet och Marketplace Borås (Fältmaterial 13).

2012 förekommer namnet Textile Fashion Center för första gången i media47. Under året handlar, precis som under tidigare år, de flesta artiklar om framtidsvisioner angående textilklustret på Simonsland48. Det informeras om att Yrkeshögskolan ska flytta till nya lokaler på Simonsland49. En intervju med kulturchefen görs som handlar om textilarvet i och med byggnationen på Simonsland50. Vidare kommunicerar Borås Stad i media budgeten för Textilmuseet51. Textilmuseets flytt väcker känslor och motstånd, som framförs genom insändare från medborgare som inte tycker flytten är försvarbar52.

Att sedan Simonsland säkerligen kommer att bli en källa till glädje för både Borås Stad, högskolan och fastighetsägaren, förtar inte sorgen av ett av Borås största kulturmord. Det nya textilmuseet kan säkerligen återskapas vad gäller innehåll, maskiners placering och så vidare. Men det går aldrig att återskapa känslorna, lukten och vingslagen från ett gammalt spinneri. De sitter i väggarna53.

Borås Stad försvarar flytten av Textilmuseet med det unika samarbetsprojektet mellan Textilhögskolan, Textilmuseet och näringsliv och utvecklandet av Borås textilkultur54. I juli

42 BT 11:13

43 BI 11:1

44 BT 11:1, EX 11:1

45 BT 11:19,

46 BT 11:12, BT 11:7, BT 11:6, AT 11:1, MB 11:1, XB 11:1, LG 11:1, XB 11:2, EX 11:1, BT 11:1

47 BT 12:37

48 FT 12:12, FT 12:1, LG 12:1

49 BT 12:4

50 XB 12:13

51 BT 12:46, BT 12:45, BT 12:44

52 BT 12:32, BT 12:28, BT 12:25, BT 12:22, BT 12:16

53 BT 12:22

54 BT 12:27, BT 12:20

åker representanter för Borås Stad, BoråsBorås, Marketplace Borås och Högskolan i Borås till Almedalsveckan för att informera om Textile Fashion Center och det unika samarbetet55. Casting inför Fashion Days hålls på Simonsland och det skrivs även att Fashion Days fortsättningsvis kommer hållas i det nybyggda Simonsland56.

2012 tar Borås Stad fram visionen Borås 2025 (Fältmaterial 4). Den textila historien lyfts fram tillsammans med framtidsutsikterna för Simonsland och Textile Fashion Center. Första meningen i inledningen lyder:

Borås utvecklar sin framtid på arvet inom textil och handel (Fältmaterial 4).

”Företagandet växer genom samverkan” står med som ett av sju målområden för Borås Stad och syftar till samarbetet mellan näringsliv, akademi och kommun genom Simonsland (Fältmaterial 4).

I Årsredovisningen för 2012 skrivs det också om de möjligheterna till samverkan som skapas genom Simonsland och klustrets bidrag till att sätta Borås ”på kartan”. Mer konkret tas det upp att Boråsföretagen inom textil och konfektion svarar för drygt 54 procent av försörjningen av textil- och konfektionsvaror i Sverige och att satsningen på det textila klustret lett till stor uppmärksamhet av Borås unika position i Sverige (Borås Stad 2012).

Borås Stad meddelar också att de avsatt pengar i budgeten för vidare satsningar på Textile Fashion Center57. 2011 fattades ett beslut om en investeringsbudget på 6 000 000 SEK för Simonsland (Borås Stad 2011). Utöver tillkommer kostnad för flytt av Textilmuseet, beräknad till 21 000 000 SEK, kostnad för nya studentbostäder och det planeras för en gångbro mellan högskolan och Simonsland till kostnad av 1 000 000 SEK (Borås Stad 2012). I en ansökan om projektstöd från Borås Stad till Västra Götalandsregionen uppskattas den totala kostnaden för 2013-2015 för löner, externa tjänster, marknadsföring och kommunikation, lokaler, investeringar och övrigt till 17 800 000 SEK (Fältmaterial 15). Genom insändare ifrågasätter medborgare fördelningen av Borås Stads resurser58.

I januari 2013 meddelar Borås Stad i Borås Tidning att bolaget Borås Stad Textile Fashion AB (BSTF AB) bildats för att samordna, leda och utveckla kommunens verksamheter inom Simonsland59. Genom bildandet av bolaget, som ska ansvara för samordning av Textile Fashion Center och den gemensamma marknadskommunikationen, gör Borås Stad ett viktigt ställningstagande: Textile Fashion Center är viktigt för Borås60. Senare samma år kommer ytterligare ett pressmeddelande från Borås Stad där det klargörs att Annica Berg, tidigare marknadsförings- och informationschef blir tillförordnad VD för det nya bolaget61.

De intressenter som i skivande stund är klara för Textile Fashion Center är Textilhögskolan, Marketplace Borås, Inkubatorn och Modeinkubatorn, Connect Väst, Proteko, Textilmuseet, Navet, Borås Yrkeshögskola och den textila inriktningen på Almåsgymnasiet62. Det Borås

55 BT 12:38, BT 12:37

56 XB 12:4, BT 12:15, BT 12:14

57 BT 12:16

58 BT 12:2

59 BT 13:11

60 Intervju med representant B (2013-04-12)

61 BT 13:4

62 Intervju med representant A (2013-03-20)

Stad går in med i Textile Fashion Center är bolaget BSTF AB, som kommer ansvara för Texile Fashion Centers gemensamma marknadskommunikation. Intressenter som tillhör den kommunala verksamheten är dessutom Textilmuseet, den textila inriktningen på Almåsgymnasiet och Borås Yrkeshögskola. Borås Stad bidrar också med en professur inom textil och mode och bygger nya studentbostäder på Simonsland63.

Related documents