• No results found

Textile Fashion Centers marknadskommunikation

4 Resultat och analys

4.3 Textile Fashion Centers marknadskommunikation

För Textile Fashion Centers gemensamma marknadskommunikation och utveckling svarar BSTF AB. Ansvaret för bolagets organisation vilar på bolagets styrelse. Styrelsen ska utforma organisationen så att de bästa förutsättningarna för bolagets syfte och mål tillgodoses (Fältmaterial 18).

4.3.1 Vad Textile Fashion Center gör

Trots de olika intressenterna i textilklustret är tanken med Textile Fashion Center ett gemensamt varumärke. Det har tagits fram en gemensam logotyp och det finns planer på en gemensam hemsida för klustret men än har varken hemsidan eller logotypen offentliggjorts.

En text har tagits fram med hjälp av gemensamma nämnare hos de olika verksamheterna inom Textile Fashion Center för att beskriva klustret:

Ett centrum för vetenskap, kultur, innovation och handel främst inom textil och mode men även inom andra områden64.

De mål som Textile Fashion Center jobbar mot är bättre förutsättningar för ny forskning och spetsforskning, fler företag och utveckling av befintliga företag, fler arbetstillfällen, fler anledningar till att etablera sig i Borås, skapa en grund för regional tillväxt och en attraktiv plats i Borås samt att knyta samman Borås centrum med Knalleland. I framtiden även att Textile Fashion Center ska locka till sig textilevenemang som idag hålls i större städer65. Textile Fashion Center ska också bli ett besöksmål för både turister och invånare. Här kommer vikten av den interna marknadsföringen till medborgarna in. När bilden av Textile Fashion Center väl formats är första steget att få boråsarna att känna tillhörighet till klustret och när bygget väl står klart kommer boråsarna att bjudas in. Det planeras också för ett framtida nyhetsbrev tänkt till intresserade medborgare. I nyhetsbrevet ska positiva aspekter för klustret verksamheter lyftas fram och det ska finnas ett kalendarium för vad som händer i klustret. I dagsläget menar dock representant A att det är svårt att kommunicera något som ännu inte finns. Alla de praktiska bitarna har inte hunnit falla på plats och då alla verksamheter inte fysiskt befinner sig i byggnaden är en gemensam kommunikation relativt obefintlig. En tänkt marknadsföringsstrategi är ”story telling” som är ett bra sätt för städer att utnyttja sin historia i marknadsföringen av staden. Borås textilhistoria och de historiska lokalerna för klustret lämpar sig bra för denna marknadsföringsmetod66.

Vad det gäller finansiering av Textile Fashion Center säger representant C att det till stor del handlar om politiska värderingar och prioriteringar. Borås Stad har en budget på 6 miljarder

63 Intervju med representant A (2013-03-20)

64 Intervju med representant A (2013-03-20)

65 Intervju med representant A (2013-03-20)

66 Intervju med representant A (2013-03-20)

kronor där det är beslutat att 80 procent av budgeten ska gå till verksamheter som skola, vård och omsorg. Om fördelningen är berättigad eller ej menar han är en politisk fråga.

Finansiering av Borås Stads investeringar sker genom en årlig investeringsbudget.

Kapitalkostnaderna för investeringar faller sedan ut i den årliga driftbudgeten som i sin tur finansieras med de årliga skatteintäkterna. Information om fördelning av Borås Stads resurser till medborgarna sker genom bland annat budget och massmedia67.

4.3.2 Vad Textile Fashion Center säger

På den enda hemsida som finns utformad specifikt för Simonsland68, vilken KANICO står bakom, finns information om ombyggnationen och det framtida klustret. Här står det om Simonslands historia, byggstatus, konceptet för klustret och nyheter samt att det finns bilder av hur området ska komma att se ut. Dock står namnet Textile Fashion Center inte med på hemsidan. I en informations-pdf (Fältmaterial 16), som det länkas till på hemsidan finns namnet fast då skrivet Textile and Fashion Center. Här beskrivs klustret på följande sätt.

I Simonsland skapas Textile and Fashion Center, ett textilt kluster med målsättningen att på allvar paketera stadens textila position. Ett unikt samarbete mellan högskolan, staden och näringslivet. Synergier uppstår när det finns plats för samverkan och med en gemensam mötesplats kan de olika verksamheterna dra nytta av varandra på helt nya sätt. Simonsland blir Borås textila framtid (Fältmaterial 16).

Denna hemsida blir man hänvisad till på bygget. På plats finns tre skyltar. Två skyltar med texten ”Mötesplats för verksamheter inom mode, textil och design” samt en skylt med texten

”2013 flyttar kunskap och kreativitet in”. ”Simonsland/the creative factory” står som namn på bygget. Ingenstans står namnet Textile Fashion Center eller information om klustret med samarbetet mellan näringsliv, högskola och kommun69.

I det material som går att hitta på Högskolan i Borås hemsida angående Simonsland och Textile Fashion Center finns nyheter, Simonslands historia, allmän information gällande ombyggnationen och Textile Fashion Center ur Högskolan i Borås perspektiv. De beskriver Textile Fashion Center på följande sätt:

I Textile Fashion Center ingår en rad självständiga enheter som förenas av att verksamheten är inriktad mot textil och mode. Den här klusterbildningen främjar samarbete och visar vilken styrka vi har tillsammans i regionen inom området. Det är en samverkan mellan företag, forskningsinstitut, organisationer som jobbar för innovation och affärsutveckling och högskolan70.

På Marketplace Borås hemsida finns ingen specifik information om Textile Fashion Center.

Däremot finns en kort text om Simonsland för att informera om Marketplace Borås nya arena.

Simonsland är en ny, framväxande stadsdel i centrala Borås. I klassiska, ljusa fabrikslokaler som tidigare rymt Svenskt Konstsilke

67 Frågor till representant C (2013-04-25)

68 http://www.simonsland.se/ (2013-03-12)

69 Observation (2013-04-17)

70http://www.hb.se/Om-hogskolan/Aktuellt/Textile-and-Fashion-Center-/Fragor-och-svar/ (2013-05-27)

skapas nu moderna kontor, showrooms, och utställnings- och möteslokaler. Här, mitt bland entreprenörer, studenter, företagare och affärsmän, får Marketplace Borås sin fysiska hemvist71.

På Borås Stads hemsida72 finns inte heller någon specifik information om Textile Fashion Center. Där finns information om bildandet av bolaget BSTF AB och vad detta kommer ansvara för och det står också om flytten av Textilmuseet, nybyggnationen av studentbostäder, om professuren för klustret men inte hur dessa händelser hänger samman.

Genom Borås Stads hemsida går dock att hitta årsredovisningen för 2012 där Textile Fashion Center står med som en unik samverkan som kommer sätta Borås ”på kartan”.

Anmärkningsvärt är att Borås Stad i årsredovisningen genomgående skriver Textile and Fashion Center (Borås Stad 2012).

I media har intressenter som KANICO, Högskolan i Borås, Marketplace Borås, Borås Stad och Textilmuseet under de senaste åren återkommande kommunicerat fördelar med klustret.

Exempelvis skriver KANICO om möjligheterna med en ny stadsdel73, Högskolan i Borås om att Textilhögskolans placering på Simonsland kommer locka fler studenter 74, Marketplace Borås skriver om Borås potential att genom Simonsland bli norra Europas ledande affärsarena för mode, textil och design75, Borås Stad om ett gemensamt arbete som utvecklar Borås som stad76 och ett modernare Textilmuseum för besökarna77.

I en presentation av Textile Fashion Center för näringslivet kommuniceras klustrets funktion för näringslivet, nämligen att attrahera investeringar och företagsetableringar inom områden som logistik och e-handel och skapa förutsättningar för internationalisering och export.

(Fältmaterial 14). För att ytterligare involvera näringslivet arrangerar Textile Fashion Center företagslunch på Simonsland, vilket det också skrivs om i Borås Tidning78

I en intervju i media berättar Annica Berg, VD för BSTF AB om vad Textile Fashion Center är för boråsarna:

Vi ska bli den ledande kreativa arenan för innovation och kreativitet inom mode, handel och textil. Det är så mycket mer än bara mode. Det handlar även om att utveckla företagandet och entreprenörsandan i Borås samtidigt som vi har stora aktörer som högskolan och Textilmuseet. De är också en del av innovationssystemet79.

På frågan om boråsarna känner till vad Textile Fashion Center är svarar Annica Berg ”inte än”. Framtidvisionen är en ledande arena i Norden inom textil och mode, med en bra innovationsstruktur som gör att kreativiteten förs vidare till handel och affärer. Textile Fashion Center kommer att öka stoltheten hos medborgarna och positionera staden80.

71 www.marketplaceboras.se/arena (2013-05-27)

72 www.boras.se (2013-05-16)

73 BT 07:09

74 BT 13:1

75 BT 11:12

76 BT 10:18

77 BT 13:3

78 BT 13:2

79 XB 13:2

80 XB 13:2

4.3.3 Vad andra säger och gör

2012 besöker Stefan Löfven Borås och efter besöket hyllar han i Göteborgs Tidning81 och Borås Tidning82 samarbetet mellan näringsliv, kommun och högskola i och med Simonsland och Textile Fashion Center. Han tycker att Borås Stad genom satsningarna på Simonsland tar tillvara på traditionen och följer utvecklingen av textilindustrin. Detta skapar framtidstro och är viktigt för att i framtiden kunna värja sig mot varselvågen83.

I en katalog från Pulsen konferens med namn ”Meetings Västsverige” (Fältmaterial 17) riktad till företag i och utanför Borås, skrivs det om vikten av samarbeten och möten. Samarbetet i Borås mellan högskola, näringsliv och politik genom Simonsland och Textile Fashion Center tas upp som ett framgångsrikt exempel.

Vidare lyfts invigningen av Textile Fashion Center fram som en av de viktigaste händelserna under 201384, som kommer sätta Borås på kartan och bli ett tillskott för hela bygden. Under året finns det också intervjuer i media med unga entreprenörer inom textil- och modebranschen som har sina rötter i Borås och koppling till Simonsland och Textile Fashion Center85. Även en viss kritik riktas mot Textile Fashion Center. I en insändare under 2013 kritiseras Borås Stad för att åsidosätta boråsarnas åsikter86. En annan insändarskribent från tidigare år påstår att Simonsland och Textile Fashion Center kommer utarma centrum och Knalleland och kritiserar idén med nya restauranger och butiker på Simonsland som kommer konkurrera med redan befintliga87. Valet av namn ifrågasätts i media för att vara fantasilöst88 och för att vara på engelska. Boråsarna känner igen området som Simonsland, menar en reporter89.

2008 startar en budgetdebatt i medierna vars mönster vi kan spåra ända fram tills idag. Det som diskuteras är stora investeringar trots lågkonjunktur, att pengar tas från andra områden såsom skola och omsorg och prioriteringar ifrågasätts. Debatten involverar både medborgare och politiker på kommunnivå90. Även 2013 uttrycks det i media åsikter angående fördelning av finansiella material. Skola, vård och omsorg ser medborgare som viktigare än investeringar i stora projekt91.

När en kommun inte kan säkra kärnverksamheten, är det för oss väljare svårt att förstå att det finns pengar till storslagna satsningar som till exempel Simonsland. Det sticker i ögonen. Borås Stads storslagna satsningar sker på bekostnad av barnens uteblivna läroplaner, ökad oro, skador och missade utvecklingssamtal92.

81 GT 12:1

82 BT 12:5

83 GT 12:5

84 XB 12:1

85 BT 13:8, 13:10

86 BT 13:16

87 BT 12:29

88 BT 13:15

89 BT 12:37

90 BT 08:2, BT 10:25, BT 12:45

91 BT 13:9, BT 13:13

92 BT 13:9

Även en KD-politiker väljer att hoppa av på grund av misstycke till stora investeringar i stil med Simonsland. Han menar att sådana satsningar kommer gå ut över grupper som äldre, barn och ungdomar93.

93 BT 13:12

Related documents