• No results found

Friluftslivssamordning vid länsstyrelserna

Problem och utmaningar som länen lyfter fram

Bilaga 5. Friluftslivssamordning vid länsstyrelserna

REDOVISNING AV LÄNSSTYRELSERNAS ARBETE MED FRILUFTSLIV 2018

Naturvårdsverket har i uppdrag att bevara och utveckla förutsättningarna för friluftslivet i Sverige. Genom att anordna regelbundna samordningsträffar, kompetensutvecklingsinsatser, referensgrupper och kommunikationsinsatser skapas förutsättningar för erfarenhets- och informationsutbyte mellan läns- styrelser, kommuner, organisationer och andra myndigheter och aktörer.

Länsstyrelserna har sedan 2013 i uppdrag att samordna och leda det regionala arbetet med att förverkliga regeringens friluftspolitik. Uppdraget finansieras delvis av medel från anslaget 1:3 Åtgärder för värdefull natur. Länsstyrelsen i Örebro län har disponerat och fördelat medlen till alla läns- styrelser. Naturvårdsverket tillhandahåller instruktioner och verktyg för återrapporteringen av uppdraget.

Arbetet med det regionala friluftsmålsarbetet genomförs utifrån olika premisser och ett flertal av länsstyrelserna har tillsatt en särskild tjänst som samordnar friluftsmålsarbetet med andra nationella och globala mål, såsom miljökvalitetsmålen, folkhälsomålen och Agenda 2030 och som ligger till grund för val och planering av insatser för 2018 års verksamhet. För att samordna och integrera friluftsmålsarbetet i det interna arbetet på länsstyrelserna har hälften av länsstyrelserna inrättat en samordningsgrupp.

Samverkan mellan länsstyrelserna och andra myndigheter och aktörer är en viktig del i uppdraget. Länens friluftssamordnare har haft tillfällen att träffas och utbyta erfarenheter vid tre nationella träffar som Naturvårdsverket bjudit in till. En träff arrangerades tillsammans med Norrbottens och Västerbottens län. Vid detta tillfälle fick länens samordnare tillsammans med övriga myndigheter i nätverket för det nationella friluftsmålsarbetet, ta del av goda exempel på att tillgängliggöra närnatur, metodstöd för att ta fram planeringsunderlag för friluftslivområden och att utbyta erfarenheter och möjliga samverkansinsatser. Exempel på andra insatser som genomförts är att man tagit fram regionala mål för friluftslivsarbetet, tagit fram informationsmaterial på webben och bildat kommunala nätverk för samhällsplanerare och friluftshandläggare.

95%

86%

52%

62%

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Har deltagit på 2-3 nationella träffar

som Naturvårdsverket bjudit in till

Tillsatt en tjänst för arbetet med ansvar för samordning av friluftslivsarbetet

Tillsatt en samordningsgrupp för friluftsmålen internt

Annat

Figur 5. Figuren visar på vilket sätt länsstyrelserna har samordnat och lett det regionala frilufts- livsarbetet. Majoriteten av länsstyrelserna har tillsatt en tjänst som ansvarar för samordningen av friluftsmålsarbetet regionalt.

LÄNSSTYRELSERNAS UPPDRAG

Länsstyrelserna har lett och samordnat det regionala samordningsarbetet genom att bland annat genomföra regionala friluftskonferenser, utsett ansvarig för friluftssamordningen inom länsstyrelsen och bildat nätverk för friluftsliv med kommuner, näringsliv och ideella organisationer. Det är viktiga aktiviteter som stödjer insatser inom prioriterade områden regionalt inom naturvård, samhälls- planering och utvecklings- och tillväxtarbete. De regionala friluftssamordnarna har en central roll att sprida information och bidra till kompetensutveckling om friluftsmålen till regionala och lokala aktörer.

38% 90% 86% 62% 29% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Genom att utgå från en långsiktig

strategi för friluftsmålsarbetet

Genom samverkan med andra verksamheter som pågår och berör friluftsmålsarbetetpå länsstyrelsen

Genom dialog och önskemål från kommuner eller andra aktörer

På grund av nationellt arbete inom något av dessa områden

Annat

Figur 6. Figuren visar på vilket sätt länsstyrelserna har planerat sina åtgärder för 2018 där dialog med bland annat kommuner är en viktig del i det arbetet.

SAMORDNING OCH SAMVERKAN

Samtliga länsstyrelser samverkar aktivt med andra länsstyrelser, kommuner, regioner/regionförbund och andra aktörer i arbetet med friluftsmålen. Länsstyrelsen uppger att man har varit i kontakt med en rad andra myndig- heter men att det finns ett stort behov av att utveckla samverkan med de flesta av myndigheterna som ingår i myndighetsnätverket för friluftsmålsarbetet. En viktig insats för friluftsmålsarbetet är att förmedla kunskap om friluftslivets värden och det har gjorts i samband med att bilda regionala friluftsråd i några län. Att informera kommunernas politiker är en viktig insats för att öka för- ståelsen för värdet av friluftsliv för hälsa, rekreation men även ur ett besöks- näringsperspektiv.

19% 14% 43% 57% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Insatser genomförda Insatser genomförs Insatser planeras Inga insatser

Figur 7. Figuren visar att samverkan via regionala friluftsråd sker och planeras hos allt fler läns- styrelser.

LÄNSSTYRELSERNAS RAPPORTERING

I enlighet med Naturvårdsverkets anvisningar har länsstyrelserna rapporterat genomförda insatser under 2018 inom samhällsplanering, utvecklings- och tillväxtarbete samt naturvård. I redovisningen har länsstyrelserna angett planerade insatser och vilka effekter som långsiktigt förväntas uppnås inom insatsområdena.

INSATSOMRÅDEN OCH GENOMFÖRDA INSATSER 2018

Nedan följer exempel på insatser inom samhällsplanering, utvecklings- och tillväxtarbete samt naturvård som genomförts regionalt under 2018 för att öka förutsättningarna för fler människor att utöva friluftsliv.

INSATSER FÖR SAMHÄLLSPLANERING

Länsstyrelserna har genomfört en rad insatser för att friluftsmålen ska få genomslag i samhällsplaneringen genom att bland annat stötta kommunerna med underlag om friluftsliv till översiktsplaneringen. Länens friluftssamordnare har haft dialog om friluftslivets värden med ansvariga planerare på kommunal nivå för att friluftsmålen ska få genomslag i samhällsplaneringen och stöttat kommuner att ta fram planer för att stärka arbetet med tätortsnära natur. Genom att bevilja medel till kommunerna har man kunnat prioritera arbetet med att ta fram underlag om värdefulla områden för friluftsliv i arbetet med lokala och regionala planer.

Exempel på aktiviteter som länsstyrelsen har gjort för att friluftsmålen ska få genomslag i samhällsplaneringen:

• Information om metoden för Kartering av friluftsområden och kommunala utvecklingsplaner för friluftsliv

• Regional tankesmedja med tema grön fysisk planering och tätortsnära natur

• Seminarium Friluftsliv för god folkhälsa

• Stöttat kommunernas arbete med kommunala friluftsplaner

• Påbörjat dialoger för att ta fram en regional strategi och handlingsplan för att nå friluftsmålen i Östergötland.

71% 62% 38% 5% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Insatser genomförda Insatser genomförs Insatser planeras Inga insatser

Figur 8. Figuren visar i vilken utsträckning länen har beviljat kommuner LONA-medel för att ta fram underlag om tätortsnära natur som insats för samhällsplanering.

INSATSER FÖR UTVECKLINGS- OCH TILLVÄXTARBETE

Länsstyrelsen har gjort insatser för friluftsmålens genomslag i utvecklings- och tillväxtarbetet genom en rad insatser där samverkan med andra aktörer och deras nätverk är en viktig del. Friluftssamordnarna har stöttat regionala utveck- lingsprojekt genom lyfta olika former av stöd som kan bidra till utveckling i form av olika typer av projekt. Turismutveckling är en viktig del för regional utveckling för många regioner och där har friluftssamordnare bidragit till att stimulera naturturism både i och utanför skyddade naturområden. I det arbetet är dialogen mellan markägare och turismaktörer central men där kan arbetet utvecklas och stödjas genom att ta fram olika former av stöd som samordnarna kan tillämpa.

Exempel på aktiviteter som länsstyrelsen har gjort för friluftsmålens genomslag i utvecklings- och tillväxtarbete:

• Allmänna kommunikationer till populära friluftsområden och naturreservat

• Samverkan Friluftsliv & företagande – Höga Kusten

• Utveckla vandringsleder, förbättra kontakter mellan markägare/ vandringsleds huvudmän och markägare samt tillgängliggöra leder.

38% 14% 29% 43% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Insatser genomförda Insatser genomförs Insatser planeras Inga insatser

Figur 9. Figuren visar i vilken utsträckning länen har stöttat dialogen mellan turismaktörer och markägare som insats i utvecklings- och tillväxtarbetet regionalt.

INSATSER FÖR NATURMILJÖN

Länsstyrelserna har planerat och genomfört insatser för friluftsmålens genomslag i naturvårdsarbetet. De har stöttat kommuner att skydda naturområden som är värdefulla för många människor. Detta ger möjligheter att utöva friluftsliv och bidrar till ett av friluftspolitikens viktigaste mål – att ge människor möjlighet att vistas i naturmiljö nära hemmet. Genom att nya naturreservat har friluftsliv som syfte och genom att tillämpa dialog som metod vid planering och genomförande av planerade friluftsaktiviteter som naturturism, guidade turer och exkursioner, ökar förutsättningarna för ett hållbart friluftslivsutövande i skyddade områden. En ny webb och mobila applikationer bidrar till att genom information tillgäng- liggöra skyddade naturområden.

Exempel på aktiviteter som länsstyrelsen har gjort för att friluftsmålen ska stärka arbetet med tätortsnära natur:

• Handlingsplan och strategi för arbete med friluftsliv på länsstyrelsen • Kommunekologträff med inriktning tätortsnära friluftsliv

• 50 utflykter i sörmländsk natur

• Landskapsvandring med Kronprinsessan Victoria

• Åtgärd för att minska motsättningar mellan rennäring och friluftsliv i fjällmiljö. 71% 43% 38% 5% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Insatser genomförda Insatser genomförs Insatser planeras Inga insatser

Figur 10. Länsstyrelsen har stimulerat och stöttat kommunerna att skydda områden värdefulla för friluftsliv.

Bilaga 6. Villkor i Naturvårdsverkets