• No results found

Uppdrag 1: I det pågående utredningsarbetet, som ska redovisas senaste mars 2014, om nytt resursfördelningssystem ska särskilt beaktas hur resursfördelningsprocessen blir transparent och påverkbar i hela lednings- och beslutsstrukturen.

Prognos Utredning pågår.

Uppdrag 2: För att effektivisera och stärka likviditeten inför de stora kostnaderna och inve-steringarna som ligger framför oss ska en inventering av realiserbara tillgångar som inte be-hövs för verksamheten genomföras under 2014.

Prognos Utredning pågår.

Uppdrag 3: Nämnden för folkhälsa ges i uppdrag fortsätta analysera befolkningsundersök-ningar, samt fortsätta att göra fördjupade analyser av utvecklingen av de stora sjukdomsgrup-perna i länet.

Prognos Analys av den nationella folkhälsoenkäten ”Hälsa på lika villkor” med speciella

till-äggsfrågor för länet pågår. Analys av enkäten Liv & hälsa – ung pågår. Nämnden kommer utifrån resultaten för länet att analysera trender från tidigare undersökningar.

Arbetet med ”Underlag för behovsanalys 2014” är avslutat och rapporterat till nämn-den i maj.

Uppdrag 4: Nämnden för folkhälsa ges i uppdrag att utifrån befolkningsundersökningar fort-sätta studera sambandet mellan skydds- och riskfaktorer och människors hälsa med särskilt fokus på skyddsfaktorernas betydelse.

Prognos Fortsatta rapporteringar utifrån fördjupade analyser kommer att ske under året.

Uppdrag 5: Nämnden för folkhälsa ges i uppdrag att stödja och utvärdera projektet ”Hälso-satsning inom invandrargrupper” i syfte att utveckla en målgruppsanpassad metod för hälso-upplysning och rådgivning i Örebro län.

Prognos Projektet är inne på sitt tredje år och slutredovisning sker i slutet av året.

Uppdrag 6: Nämnden för folkhälsa ges i uppdrag att stödja och utvärdera projektet ”Fram-tidstro, hälsa och delaktighet”, som särskilt riktar sig till barn och unga i Ljusnarsbergs kom-mun.

Prognos Utvärdering pågår kontinuerligt. Projektet beräknas pågå i tre år och avslutas 2015.

53 (80)

Uppdrag 7: Nämnden för folkhälsa ges i uppdrag att stödja och utvärdera projektet "Hälso- och kulturkommunikatörer".

Prognos Projektet fortsätter och är utvidgat avseende uppdrag och geografi.

Uppdrag 8: Under 2014 tar AMM och miljöfunktionen på ledningskansliet fram en plan för hur man kan informera om kemikalier och dess påverkan på hälsan till åldersgruppen 6-19 år.

Prognos På den europeiska marknaden beräknas det finnas runt 100 000 kemikalier i omlopp,

varav 30 000 används dagligen. Kemikalier finns i många av våra vardagsprodukter.

Vi får i oss kemikalier via mat och dricksvatten samt i samband med att varor an-vänds eftersom många kemikalier kan läcka från varorna men också via att små par-tiklar nötts av och samlas i vårt damm. Detta gäller även för tonåringar, även om ke-mikalieexponeringen utökas till olika hud- och hårvårdsprodukter, allergiframkallande smycken, tatueringar etc.

AMM och miljöfunktionen på landstinget utvecklar för närvarande en kommunikat-ionsplan för att på ett modernt och framgångsrikt sätt nå ut till barn och ungdomar i åldrarna 6-19 år. Förutom denna plan ingår arbete med urval av frågor och potentiella risker som ska belysas.

Uppdrag 9: Ta fram ett underlag för en framtidsvision 2025 där det framgår vilka utmaningar och omvärldsfaktorer som kan påverka våra förutsättningar för att säkerställa en god och jäm-lik vård utifrån patientens behov.

Prognos Arbetet att ta fram ett underlag för vidare arbeten har påbörjats.

Uppdrag 10: Hälso-och sjukvårdsledningen får i uppdrag att utreda hur naturunderstödd re-habilitering kan användas inom vården.

Prognos Frågan om naturunderstödd rehabilitering och hur den kan användas i hälso- och

sjukvård är under utredning. I verksamheterna finns för närvarande terapiträdgård för habilitering på vuxenhabiliteringen samt hälsospåret på Stora Holmen.

Uppdrag 11: Läkemedelskommittén får i uppdrag att samordna arbetet med att ta fram en handlingsplan för läkemedel och miljö som stöd till förskrivare.

Prognos Ett utbildningsmaterial finns framtaget. I handlingsplanen ingår närmast att göra

ubildningsmaterialet känt bland förskrivarna. Uppföljning av antalet som gått utbild-ningen beräknas ske våren 2015.

54 (80)

Uppdrag 12: Under 2014 ska hälso- och sjukvården särskilt fokusera och utveckla metoder för att förbättra möjligheterna till kontakt med vården samma dag.

Prognos I samband med verksamhetsuppföljningar under april har underlag samlats in för att

arbeta vidare med Mina vårdkontakter. Denna är nu en etablerad väg att kontakta primärvården på, framför allt när det gäller ärendetyperna Förnya recept och Kon-takta oss.

Ett projekt startar i september med syfte att strukturera hur vi arbetar med Mina vård-kontakter, göra om standardtexter, standardisera det som kan vara gemensamt för alla mm. Primärvården har även förhoppningar om att kunna införa egen vårdbegä-ran i samband med att det införs i sjukhusvården. Ett arbete har inletts med att bättre kartlägga de olika kontaktvägarna och vilka typer av ärenden patienterna kontaktar vården för. Syftet är att kunna erbjuda olika sätt att kunna kontakta vården på, som fungerar bra för både medborgarna och vårdpersonalen. Ett flertal verksamheter job-bar med öppna mottagningar, vilket är en mottagningsform som just nu utvecklas inom primärvården. Bättre utdata från telefonsystemet har tagits fram och utvecklas vidare under hösten för att kunna förbättra tillgängligheten via telefon.

Uppdrag 13: Att ta fram en modell för att säkerställa att barn och ungas behov som anhörig till svårt sjuka föräldrar säkerställs enligt lagens intentioner.

Prognos I nuläget har verksamheterna i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen kommit olika långt

inom detta arbete. Det saknas idag en tydlig bild/styrning av helheten.

För att åstadkomma en gemensam modell inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen finns ett förslag framtaget:

En ansvarig person utses som får i uppdrag att hålla ihop uppdraget i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen på för uppdraget speciellt avsatt tid. Den för uppdraget ut-sedda ansvarar för att nedan beskrivna aktiviteter kommer till stånd.

• Barnombud utses på berörda enheter, vars uppdrag beskrivs i en för förvaltning-en gemförvaltning-ensamt utarbetad uppdragsbeskrivning.

• Familjeformulär för dokumentation framtas gemensamt.

• Samtalsgrupper för barn och unga organiseras genom användande av befintlig spetskompetens inom förvaltningen.

• Samordning/kompetenspåfyllnad sker kontinuerligt inom Hälso- och sjukvårdsför-valtningen.

Uppdrag 14: Utredningsuppdrag om villkor för arvoden i brukarråd inom psykiatri och habi-litering. Att i samråd med föreningslivet ta fram ett förslag till riktlinjer.

Prognos Arbete pågår inom båda områdena med att ta fram ett förslag till utformning av syfte,

mål och arbetsformer för brukarråden.

Steget därefter blir att i samarbete med ledningskansliet ta fram regelverk för arvoden i brukarråd. Den första delen av arbetet beräknas vara klar oktober 2014.

55 (80)

Uppdrag 15: Landstingsstyrelsen ska under 2014 belysa hur den framtida forskningen i den nya regionen kan utvecklas så att den omfattar regionens hela ansvarsområde. Uppdraget ska ske i nära samarbete med genomförandeprojektet för Region Örebro län.

Prognos Ett arbete har inletts för att kartlägga de forskningsanslag som redan idag ligger inom

ramen för landstingets, exklusive hälso- och sjukvård, och regionförbundets verk-samheter. Ett arbete med att ta fram de grundläggande förutsättningarna för ett vid-gat forskningsperspektiv har startats. Uppdragsdirektiv är framtaget.

Uppdraget kommer att slutredovisas hösten 2015.

Uppdrag 16: Ledningskansliet får i uppdrag att tillsammans med övriga ägare se över ägan-deformerna för flygplatsen i syfte att bredda ägandet med privata aktörer.

Prognos Tillsammans med övriga ägare och näringsliv pågår ett aktivt arbete för att skapa ett

reguljärflyg till flygplatsen. Bedömningen är att detta är ett nödvändigt steg och ett förberedande arbete för att göra ett flygplatsdelägande attraktivt för näringslivet.

Uppdrag 17: Nämnden för trafik, miljö och service får i uppdrag att, i syfte att förkorta resti-derna, utveckla expressbusstrafik mellan Örebro och Nora.

Prognos Expressbusstrafiken har etablerats.

I samverkan med Trafikverket, Regionförbundet och Örebro kommun har Länstrafi-ken tagit fram en plan för en möjlig åtgärdsvalsstudie som ytterligare ska klargöra hur restiderna kan förkortas.

Uppdrag 18: Nämnden för trafik, miljö och service får i uppdrag att ta fram en strategi för tåg- och expressbusstrafik.

Prognos Ett förslag skickades ut på remiss den 12 juni.

Uppdrag 19: Nämnden får i uppdrag att ta fram en handlingsplan för att öka tillgängligheten inom kollektivtrafiken.

Prognos Samtrafiken har anlitats för en workshop och framtagande av nulägesrapport. Detta

är genomfört.

Kollektivtrafikmyndigheten ska klarlägga vilka hållplatser som ska vara fullt tillgäng-liga och när.

Uppdrag 20: Utarbeta en modell för att mäta det demokratiska deltagandet i den nya region-en.

Prognos Uppdraget är inkluderat i framtagandet av Region Örebro läns styrmodell, ett arbete

som pågår. Redovisning och beslut därav kommer att ske under hösten.

56 (80)

Uppdrag 21: Under 2014 samordnar AMM arbetet med att skapa en gemensam regional plattform för att främja en giftfri vardag och förebygga ohälsa tillsammans med till exempel regionförbundet, universitetet, länsstyrelsen och kommunerna.

Prognos Arbete pågår. I januari ordnades ett större seminarium om hormonstörande ämnen

och påverkan på hälsan inom ramen för detta samarbete. Ett samarbete för att stötta kommunerna att göra kemikaliesmarta inköp till länets förskolor har påbörjats.

I aktivitet för en regional (inledningsvis ÖLL-baserad och initierad) plattform för giftfri vardag och förebyggande av ohälsa, finns flera intressanta projekt initierade eller på idéstadium med såväl regionförbund, universitet, länsstyrelserna och kommunen.

Nationell Miljöhälsoenkät genomförs 2015 av Folkhälsomyndigheten. Den har tidigare genomförts av Socialstyrelsen vart fjärde år. Den kommande enkäten riktar sig till personer i åldern 18-80 år. Ambitionen är att arbeta fram en rapport som underlag för aktivt miljöhälsoarbete. Arbetet gäller i ett första skede i ÖLL, men intresse har visats i vår region och även samlat i Uppsala-Örebroregionen i detta arbete.

Buller är ett utbrett och ökande miljöhälsoproblem i vårt samhälle. Trafikbuller påver-kar människors hälsa, välbefinnande och livskvalitet. Vetenskapliga studier visar en ökad risk för högt blodtryck och hjärt-och kärlsjukdomar vid långvarigt boende i om-råden med höga ljudnivåer från vägtrafik- och flygbuller. Ett samarbete har inletts med Örebro kommun för kartläggning av bullermiljö i tätort Örebro.

Uppdrag 22: LoVS får i uppdrag att öka uppföljningen av hur väl upphandlade leverantörer uppfyller miljökrav och etiska krav.

Prognos Hittills har fem stickprovskontroller genomförts. Under årets sista kvartal kommer

kon-troll att genomföras hos ytterligare fem leverantörer.

Uppdrag 23: Ledningskansliet får i uppdrag att säkerställa tillgång till en väl utbyggd infra-struktur för resfria möten samt att öka kunskapen hos anställda om dessa hjälpmedel.

Prognos Arbetet har kommit igång bra. I samverkan med LoVS/IT planeras ytterligare satsning

på inköp av webbkameror och headset.

Projektet Vårdplanering på distans fortsätter och målet är att öka tryggheten och sä-kerheten för patienten samt att bidra till hållbar hälsa. Utvärdering visar att erfaren-heterna av projektet är positivt och att det i princip nu är självgående.

Uppdrag 24: Ledningskansliet får inom ramen för de miljöstrategiska medlen i uppdrag att fördjupa kunskapen och kartlägga hur man kan minimera förekomster av skadliga kemikalier i anslutning till nyfödda barn i sjukvården.

Prognos Arbetet har påbörjats. Ett förslag på metodik för genomförandet har tagits fram och

förankrats hos berörd verksamhet. Kartläggningen kommer att utföras av Arbets- och Miljömedicinska kliniken vid USÖ inom det närmaste året.

Uppdrag 25: Att ledningskansliet utreder hur man kan informera om kemikalier och dess på-verkan på hälsan i åldersgruppen 6-19 år.

Prognos Arbetet inte påbörjat. Planeras att genomföras i höst.

57 (80)

Uppdrag 26: Förstärka satsningen på fler anställningar av personer med funktionsnedsätt-ningar.

Prognos Ett samarbete har inletts med Örebro kommun och Activa för samverkan kring

an-ställningar av personer med funktionsnedsättning.

Uppdrag 27: PPU får i uppdrag att slutföra arbetet med landstingets utbildningsstrategi.

Prognos Med anledning av ny forsknings- och utbildningsorganisation kommer arbetet att

fär-digställas under hösten.

Uppdrag 28: Utreda hur landstingets ersättningsmodell för primärvård (hälsoval) kan utveck-las så att allmänläkarrekrytering främjas. Samordning ska ske med övrigt uppdrag att utreda ny ersättningsmodell för hela hälso- och sjukvården.

Prognos Utredning pågår.

58 (80)

Related documents