• No results found

I somras invigdes ett kunskapscentrum för äldres munhälsa

Övergripande mål: Hälso- och sjukvården inom Örebro läns landsting ska bedrivas så att den uppfyller kraven på en god och patientsäker vård. Vården ska vara kunskapsbaserad och ändamålsenlig, säker, jämlik, effektiv och patientfokuserad samt ges inom rimlig tid.

Inriktningsmål:

1. Vården ska vara kunskapsbaserad och ändamålsenlig 2. Vården ska vara patientsäker

3. Vården ska vara patientfokuserad 4. Vården ska vara effektiv

5. Vården ska vara jämlik och jämställd 6. Vården ska ges i rimlig tid

7. Vården ska vara hälsofrämjande

Resultatmål 3: Samtliga verksamheter har ett arbetssätt som stödjer införande av ny kunskap och evidens.

Kriterium:

Öppna jämförelser, mini HTA, nationella riktlinjer och kompetensutvecklingsplan på individnivå.

Prognos Utveck-ling

Landstingets verksamheter har ett ökat fokus på kvalitet med resultatanalys och åt-gärdsfokus.

Inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har betydelsen av jämförelser och vikten av jämlik vård ökat, vilket ger tryck i benchmarkingaktiviteter. Från hösten 2014 kommer Hälso- och sjukvårdsförvaltningens alla områdens ledningsgrupper att ha egen re-presentation i Rådet för medicinsk kunskapsstyrning.

Folktandvården har ett systematiskt sätt att införa ny kunskap och evidens i verk-samheten för att fånga och implementera ny kunskap.

Resultatmål 4: Samtliga verksamheter använder registerdata och andra relevanta data i för-bättringsarbete.

Kriterium:

Uppföljning baseras på köns- och ålderuppdelade registerdata, samt andra relevanta data inom alla verksamheter.

Prognos Utveck-ling

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen använder registerdata i hög utsträckning i sitt för-bättringsarbete. Data hämtas från framför allt nationella kvalitetsregister, men även från många andra typer av register såsom Platina avvikelsehanteringssystem, patien-tenkäten, patientsäkerhetskulturmätningar, nationella mätningar av vårdrelaterade in-fektioner, trycksår och följsamhet till hygien- och klädrutiner, markörbaserade journalgranskningar m m.

Rådet för medicinsk kunskapsstyrning är också ett stöd i tolkning och handlingspro-gram kring vissa utvalda registerdata, t ex handlingsplan för diabetesarbete.

Folktandvården deltar i de odontologiska kvalitetsregistren. Dessutom används de re-levanta data som finns att tillgå i it-systemet Effica. Båda källorna är under utveckling.

12 (80)

Resultatmål 5: Antalet avvikelserapporter, riskanalyser och händelseanalyser ska öka.

Kriterium:

Antalet avvikelserapporter inom sjukvårdsverksamhet ska vara 1/anställd.

Risk- och händelseanalys utifrån patientsäkerhet ska öka med 100 procent.

Prognos Utveck-ling

Antalet inrapporterade avvikelser inom avvikelseområdet patient har minskat under perioden januari-augusti 2014 jämfört med samma period 2013 från 3 300 till 2 800.

Det är framför allt USÖ som står för minskningen medan område psykiatri och Karlskoga lasarett har ökat antalet avvikelser. Folktandvårdens avvikelserapportering har ökat under perioden.

Antalet risk- och händelseanalyser för perioden januari-augusti 2014 ligger på samma nivå jämfört med samma period 2013.

Resultatmål 6: Femtio procent av invånarna eller fler ska kunna nå delar av sin journalin-formation och mätvärden via tjänsterna i Mina vårdkontakter.

Kriterium:

Enligt resultatmål

Prognos Utveck-ling Antalet konton i Mina vårdkontakter, MVK, fortsätter att öka i Örebro län och är till och

med augusti 2014 uppe i 81 764. Det är en ökning med drygt 8 000 konton sedan april, vilket innebär att 28,6 procent länsinvånare har ett konto.

Inom hälso- och sjukvården erbjuder både öppen och sluten vård att journalkopia kan begäras ut via MVK. Undantaget är inom psykiatrin där en pilot genomförs under hös-ten. Även folktandvårdens patienter kan beställa sina journaluppgifter via MVK och få dem hemskickade skyndsamt.

Ombudsfunktionen för vårdnadshavare är införd som en ny tjänst fr o m maj.

Länsinvånarna kan i dagsläget inte få ut journalinformation elektroniskt via MVK. En förstudie kring journal på nätet är genomförd och ett projekt är etablerat. Journalin-formation för mödrahälsovård är prioriterat för ÖLL men här finns förseningar nation-ellt och avvaktan på Stockholms läns landsting som skulle ha startat under våren 2014.

ÖLL arbetar parallellt med att publicera vaccinationer som ingår inom barnhälsovår-den samt hälsodeklarationer inför operation.

Resultatmål 7: Sjuttio procent av invånarna eller fler ska känna till 1177 Vårdguiden koncep-tet, råd och vård via internet och telefon.

Kriterium:

Enligt resultatmål

Prognos Utveck-ling Information om 1177 Vårdguiden sprids kontinuerligt på bred front via landstingets

samtliga externa kanaler samt via extern annonsering. Även information till medarbe-tare i vården har genomförts för att öka den interna kännedomen och därmed möjlig-heten att både hänvisa till och bemöta frågor utifrån 1177 Vårdguiden.

Resultatet av Vårdbarometern 2013 för Örebro län visar att 71 procent av invånarna känner till att de kan ringa 1177 för att få råd och hjälp om sjukvård och 37 procent har kännedom om 1177 Vårdguiden.se.

Antalet besökare på 1177 Vårdguiden.se ökar successivt. Under sommarmånaderna har antalet besökare minskat men trenden visar att antalet återigen stiger. Invånarna söker här framför allt information om olika diagnoser och råd om vård.

Folktandvården hänvisar via länkar på externwebben och informationsmaterial till 1177 Vårdguiden. När Folktandvårdens Folkhälsoenhet deltar vid externa aktiviteter t.ex. mässor, har de med sig informationsmaterial om 1177 Vårdguiden som de delar ut.

13 (80)

Resultatmål 8: Följsamhet till hygienrutiner ska öka.

Kriterium:

Ska öka i jämförelse med mätningen 2013.

Prognos Utveck-ling Följsamheten till fastställda klädregler och hygienrutiner har ökat, om än marginellt.

De verksamheter inom landstinget som deltar i mätning av basala hygienrutiner och klädregler (BHK) två gånger per år uppvisar en svag positiv trend av resultatet, från 67 procent våren 2013 och 69 procent hösten 2013 till 71 procent våren 2014.

Ytterligare åtgärder krävs för att uppnå slutlig målnivå 100 procent.

Resultatmål 9: Antibiotikaförskrivning ska minska.

Kriterium:

Ska minska i jämförelse med mätningen 2013.

Prognos Utveck-ling Mätning sker av antibiotikaförskrivning inom primärvården och förbrukning av

antibio-tika vid elektiv laparoskopisk gallkirurgi.

Antibiotikaförskrivningen inom primärvården har minskat med 5,8 procent jämfört med samma period 2013.

Inom den somatiska vården följs förbrukning av antibiotika vid elektiv laparoskopisk kirurgi och ingen förändring har skett mellan 2012-2014.

Folktandvården arbetar aktivt med riktlinjer och utbildning i antibiotikaförskrivning.

Resultatmål 10: Antalet vårdrelaterade infektioner ska minska.

Kriterium:

Värde: högst 7 procent

Prognos Utveck-ling Ett långsiktigt strategiskt arbete för att minska vårdrelaterade infektioner pågår sedan

flera år tillbaka. Trenden sedan mätningen startade 2008 är att vårdrelaterade infekt-ion har minskat.

Ingen ny mätning har gjorts sedan vårens mätning som visade en minskning från 9,4 procent till 8,2 procent för de patienter som vårdas inom ÖLL. Karlskoga lasarett hade det mycket låga värdet 3 procent. Man bör dock visa stor försiktighet i att dra slutsatser av enstaka PPM-mätningar eftersom de visat sig svänga ganska kraftigt mellan olika mätningar.

En del av Folktandvårdens arbete för att sänka vårdrelaterade infektioner består av PPMBHK-mätningar och upprättande av handlingsplaner för varje klinik.

Resultatmål 11: Örebro län ska vara ett av de tre landstingen/ regionerna i landet som har högst andel invånare som anser att de har tillgång till den hälso- och sjukvård som de behöver enligt Vårdbarometerns mätningar.

Kriterium:

Plats 1-3 i resultatet av mätningen.

Prognos Utveck-ling Andelen invånare i Örebro län 2013 som anser att de har tillgång till den hälso- och

sjukvård de behöver är på samma nivå som riket i stort. Detta innebär att länet ham-nar på tionde plats i rangordningen bland samtliga landsting/regioner.

Resultat rapporteras årligen och nästa redovisning sker till årsredovisningen 2014.

14 (80)

Resultatmål 12: Tillgängligheten till vården ska öka 2014 jämfört med 2013.

Kriterium:

Måluppfyllelse till vårdgarantin ska vara högre än 2013.

1. Telefontillgänglighet primärvården (0) 2. Tillgänglighet läkarbesök primärvården (7) 3. Tillgänglighet läkarbesök specialistvård (90)

4. Tillgänglighet operation/behandling specialistvård (90)

Prognos Utveck-ling

Primärvården:

Tillgänglighet till första läkarbesök har för perioden januari – augusti 2014 sjunkit nå-got i jämförelse med samma period 2013 (86,9 procent till 85,8 procent). Telefontill-gängligheten har för perioden januari – augusti 2014 sjunkit från 90,0 procent till 88,0 procent vid jämförelse med samma period 2013.

Tillgängligheten har blivit något sämre vid jämförelse mellan åren men är mer av normal variation över tid och ingen stor förändring. Under 2014 kan dock konstateras att sjukfrånvaron har ökat vilket påverkar tillgängligheten på viktiga funktioner på vårdcentralerna. Arbete pågår med bland annat bättre schemaläggning och att för-stärka ledningsfunktionerna.

Under augusti har primärvården uppnått landstingets mål 90 procent tillgänglighet en-ligt Krav- och kvalitetsboken. 93 procent har kommit fram på telefon samma dag och 90 procent av dem som bedömts ha behov har fått tid till läkare inom 7 dagar. Mot-svarande siffror för augusti 2013 är telefontillgänglighet 92 procent och läkarbesök 91 procent.

Se även bilaga Hälso- och sjukvård – tillgänglighet, med diagram.

Specialiserade vården:

Tillgängligheten till både nybesök mottagning och till operation/behandling försämra-des stadigt under 2013, vilket innebar att Hälso- och sjukvårdsförvaltningen gick in i 2014 med en försämrad tillgänglighetssituation.

Kömiljarden:

För nybesök mottagning var det i januari cirka tio procentenheters skillnad i väntande under 60 dagar vid jämförelse mellan åren. Medan det för 2013 fanns en stadig för-sämring under senare delen av våren vände det uppåt under våren 2014 och i juni var tillgängligheten lika igen.

• Kriterierna för kömiljarden har uppnåtts under perioden mars-maj. Aktuell och faktisk väntelista hade drygt 70 procent väntande under 60 dagar.

• Perioden juni-augusti uppnåddes inte kriterierna för kömiljarden.

• Per augusti har aktuell väntelista 51 procent väntande under 60 dagar och fak-tiska väntetider är 62 procent, vilket är en marginell försämring jämfört med au-gusti 2013.

Tillgängligheten för operation/behandling har följt samma mönster men på en lägre nivå.

• Under våren har antalet patienter väntande på operation pendlat mellan 55 och 60 procent.

• Under sommaren har det varit en försämring och värdet per augusti är 35 procent vilket är en försämring jämfört med augusti 2013.

Under våren har det utifrån samarbetsavtalet med Capio Läkargruppen gjorts en ex-tra satsning på patienter som väntat länge på kataraktoperation, varför väntetiderna till kataraktoperation nu är betydligt bättre, 161 patienter har väntat mer än 60 dagar vid utgången av augusti 2014 jämfört med 534 patienter förra året motsvarande tid.

15 (80) Vårdgarantin:

Tillgänglighet läkarbesök:

Måluppfyllelse till vårdgarantin för besök, i genomsnitt januari - augusti 2014, är 85 procent och samma period 2013 var måluppfyllelsen 88 %.

Per sista augusti 2014 väntade 8 590 patienter på ett första besök. Jämfört med mot-svarande period 2013 (8 129 väntande) är det en ökning med 5,7 procent. Jämfört med föregående månad, juli, då 8 528 patienter väntade på ett första besök är det en ökning med 62 patienter.

Måluppfyllelse till vårdgarantin för besök i augusti 2014 är 76 procent och motsva-rande siffra i augusti 2013 var 78 procent.

Se även bilaga Hälso- och sjukvård – tillgänglighet, med diagram.

Tillgänglighet operation/behandling:

Måluppfyllelsen till vårdgarantin för operation/behandling, i genomsnitt januari - au-gusti 2014, är 74 procent och samma period 2013 var måluppfyllelsen 78 %.

Per sista augusti 2014 väntade 4 926 patienter på en operation/behandling. Jämfört mot augusti 2013 (4 449 väntande) är det en ökning med 11 procent. Jämfört med fö-regående månad, juli, då 4 846 patienter väntade på operation/behandling är det en ökning med 477 patienter.

Måluppfyllelsen till vårdgarantin för operation/behandling i augusti 2014 är 58 procent och i augusti 2013 var måluppfyllelsen 64 %.

Se även bilaga Hälso- och sjukvård – tillgänglighet, med diagram.

Folktandvården:

Folktandvården har inga väntetider. Endast kortare förlängda revisionsintervall på några kliniker.

§Inom specialisttandvård föreligger inga förlängda väntetider undantaget bettfysiolo-gisk specialisttandvård där viss väntetid föreligger vid icke akuta smärttillstånd

Resultatmål 13: Minst 90 procent av alla patienter på landstingets akutmottagningar ska ha en total genomströmningstid på mindre än fyra timmar.

Kriterium:

Enligt resultatmål

Prognos Utveck-ling Situationen är oförändrad för de tre sjukhusen jämfört med 2013 under första

kvarta-let och har pendlat mellan 75 och 80 procent. Under andra kvartakvarta-let har Lindesbergs lasarett och Karlskoga lasarett behållit sina värden medan USÖ har lägre värde med cirka 70 procent (USÖ har ändrat rutin vid inrapportering vilket delvis påverkar resul-tatet).

Det är en ständigt ökande tillströmning av akuta patienter både för ÖLL och för landet i stort. Under de senaste åren har därför mycket arbete gjorts för att både effektivi-sera arbetet på själva akutmottagningarna och även för att få bättre vårdflöden mel-lan akutmottagningarna och vårdavdelningarna.

På USÖ har en utredning gjorts om ett införande av akutläkarfunktion på akutmottag-ningen och i augusti 2014 togs det ett politiskt beslut att gå vidare med detta.

16 (80)

Resultatmål 14: Antal genomförda återbesök inom medicinskt måldatum inklusive eventuell toleransgräns ska uppgå till minst 90 procent.

Kriterium:

Enligt resultatmål

Prognos Utveck-ling Arbete pågår att med hjälp av ett it-stöd rapportera och mäta de faktiska väntetiderna

till återbesök på ett korrekt sätt. Redovisning med korrekta uppgifter kommer att vara möjlig till årsredovisningen 2014.

- -

Resultatmål 15: Samtliga långtidssjukskrivna patienter (över en månads sjukskrivning) ska inom tre månader ha fått en dokumenterad rehabiliteringsplan med adekvata åtgärder.

Kriterium:

Samtliga patienter med sjukskrivningsperiod över 3 månader ska ha fått en dokumen-terad rehabiliteringsplan med adekvata åtgärder. Värde:100 procent.

Prognos Utveck-ling

Arbetet kring detta resultatmål är påbörjat inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

De flesta kliniker och verksamheter har en relativt liten del patienter som är långtids-sjukskrivna.

Primärvården omfattas i större utsträckning och där har rehabkoordinatorer införts på varje vårdcentral i syfte att förbättra arbetet med sjukskrivna patienter för att månatli-gen gå imånatli-genom vilka patienter som är aktuella för en rehabplan.

En rutin har under våren tagits fram och fastställts kring handläggning av sjukskrivna patienter. Rutinen anger förutsättningar för uppföljning och sammanställning av sjuk-skrivna patienter, arbetsgången kring sjuksjuk-skrivna patienter samt hur resultatmålet konkret kan följas upp. En förutsättning för att kunna följa upp andelen patienter med en sjukskrivningsperiod mer än tre månader som fått en individuell rehabiliteringsplan upprättad, är att vårdgivarna dokumenterar upprättade rehabplaner i journalen med ett sökord/KVÅ-kod (klassifikation av vårdåtgärd).

Eftersom alla berörda verksamheter ännu inte fått struktur på registrering och upp-följning av denna parameter kan en fullödig redovisning av måluppfyllelsen av detta resultatmål inte ges förrän till årsbokslutet.

Informations- och utbildningsinsatser pågår för berörda verksamheter inom den spe-cialiserade vården. Utbildning kring rutinen har genomförts för rehabkoordinatorerna inom primärvården.

Resultatmål 16: Antalet åtgärder inom rehabiliteringsgarantin ska för 2014 ha ökat jämfört med 2013.

Kriterium:

20 procent ökning under 2014 jämfört med 2013.

Prognos Utveck-ling Rehabiliteringsgarantin omfattar personer i åldern 16-67 år med icke specificerad

långvarig smärta i rygg, axlar och nacke, lindrig eller medelsvår ångest, depression eller stress. Personer med smärtproblematik ska erbjudas multimodal rehabilitering (MMR) och personer med psykisk ohälsa ska erbjudas kognitiv beteendeterapi (KBT).

Det totala antalet inrapporterade behandlingar MMR och KBT var betydligt lägre första kvartalet 2014 jämfört med motsvarande period föregående år, beroende på att inrapporteringsrutinerna ändrats för 2014. Den ändrade rapporteringsrutinen har medfört en förskjutning i inrapporteringen av genomförda behandlingar under 2014.

Redan kvartal två kan dock en klar inhämtning ses jämfört med resultatet 2013. En mer rättvisande jämförelse mellan 2014 och 2013 vad gäller ökning/minskning av an-talet behandlingar kommer att kunna ges på helåret.

17 (80)

Resultatmål 17: Verksamheterna ger patienterna information om hur de själva kan påverka sin hälsa för att förebygga ohälsa.

Kriterium:

Överenskommelserna med förvaltningarna ska vara uppfyllda.

Prognos Utveck-ling Det hälsofrämjande perspektivet har stärkts av att det nu finns nationella riktlinjer för

sjukdomsförebyggande åtgärder.

Primärvården bedriver arbetet med att implementera integrerade livsstilsmottagningar på vårdcentralerna. Ett pilotprojekt för rökfri operation är avslutat och breddinförande planeras. En mobil mottagning startas i höst för att även mindre orter ska få bättre tillgång till förebyggande hälsovård.

Habilitering och hjälpmedel har tagit fram en broschyr ”Hälsosam livsstil” som beskri-ver hur hälsan påbeskri-verkas av kost, motion, sömn, alkohol, spelberoende och tobak.

Broschyren är särskilt anpassad till vuxenhabiliteringens målgrupp.

Även inom slutenvårdens somatiska och psykiatriska områden bedrivs mycket ar-bete. Bland annat kan nämnas ett ÖLL-pilotprojekt gällande ”rökfri operation”, en mottagning för rökslutarstöd på Lindesbergs lasarett samt en ”motionstavla” på Stora Holmen i Örebro som invigdes den 15 maj.

Folktandvården kommer att uppfylla uppdrag och åtaganden i överenskommelsen med landstingsstyrelsen

Resultatmål 18: Sammanhållen vård av de mest sjuka äldre ska förbättras 2014 jämfört med 2013 så att antalet återinläggningar och undvikbar slutenvård minskar.

Kriterium:

Minskning under 2014 jämfört med 2013.

Prognos Utveck-ling Arbetet med undvikbar slutenvård och återinläggningar är en viktig del i det arbete

med utvecklad länsdelssamverkan som pågår i länet. Detta gäller även den läns-övergripande handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg för äldre, som revi-derades våren 2014, och som innehåller ett stort antal aktiviteter för att förbättra dessa indikatorer. Implementering av ViSam-modellen för vårdplanering och infor-mationsöverföring är en central del i denna handlingsplan.

Statistik finns inte uppdelat per sjukhus utan endast på länsnivå. För närvarande finns statistik till och med juli tillgänglig, det vill säga för fem av de sex månader som ingår i prestationsersättningen.

Undvikbar slutenvård.

Indikatorn för att vara godkänd för tilldelning av statsbidrag bedöms genom att jäm-föra månadsvis under mars till augusti 2014 med motsvarande period 2013. Minst 4 av dessa sex månader skall ha ett lägre jämförelsetal 2014 mätt på läns-/regionnivå.

Resultatet för Örebro läns landsting visar lägre värde för mars, april, juni och juli men något högre för maj. Genomsnittet för perioden 2014 är 630 vårdtillfällen enligt defi-nition i jämförelse med genomsnittet samma period 2013 som är 660 vårdtillfällen.

Återinläggningar:

Kravet för indikatorn är även för återinläggningar att minst fyra av månaderna mars till augusti 2014 är lägre än motsvarande period 2013 avrundat till en decimal.

Resultatet för Örebro läns landsting visar lägre värden för samtliga månader mars-juni och aningen lägre även för juli. Genomsnittet för perioden 2014 är 17,1 procent i jämförelse med genomsnittet samma period 2013 som är 17,5 procent.

För mer information: http://www.kvalitetsportal.se/Rapporter.aspx

18 (80)

Resultatmål 19: Antal individuella planer samt andelen samordnade individuella planer (SIP) som görs inom psykiatrin respektive habiliteringen ska öka 2014 jämfört med 2013.

Kriterium:

Ökning under 2014 jämfört med 2013.

Prognos Utveck-ling Psykiatrin följer antalet vårdplaner varje månad på psykiatrins resultattavla. Den

ök-ning jämfört med 2013 som kunde ses under första kvartalet förstärks under andra kvartalet. Under perioden januari-juni 2014 har det upprättats 340 SIP.

Antalet genomförda SIP inom barn- och ungdomshabiliteringen, BUH, var fram till och med juli 63 stycken. Motsvarande antal för vuxenhabiliteringen, VUH, var 32 stycken. Både BUH och VUH har nått målet om en ökning.

Resultatmål 20: Antal SIP som genomförs per månad mellan specialiserade somatiska vår-den, primärvårvår-den, psykiatrin och kommunerna ska öka 2014 jämfört med 2013

Kriterium:

Ökning under 2014 jämfört med 2013.

Prognos Utveck-ling Information och utbildning inom ramen för ViSam-modellen pågår.

Inom somatiska slutenvården förväntas en ökning av antalet SIP under 2014. Inom både psykiatrin och habiliteringen har en ökning skett av antalet SIP under 2014.

19 (80)

Related documents