• No results found

Kommunikation i förändringsprocesser och en e-hälsa på frammarsch har hit-tills präglat verksamheten under 2014. Nu finns dessutom beslut om en ny gra-fisk profil för Region Örebro län. Samtidigt pågår även arbetet med ett nytt ge-mensamt intranät.

Övergripande mål: Örebro läns landsting ska uppfattas som en organisation med hög trovär-dighet bland patienter, anhöriga, brukare och medborgare. Landstinget ska förknippas med de värden som formulerats i visionen, Hälsa och livskraft genom trygghet, kvalitet och hållbar utveckling. Örebro läns landsting ska också uppfattas som en attraktiv arbetsgivare.

Inriktningsmål:

1. Landstingets externa kommunikation ska nå fram till länsinvånarna så att de som medbor-gare upplever sig delaktiga i den demokratiska processen. Kommunikationen ska stimu-lera till interaktivitet, delaktighet och engagemang.

2. Landstingets information och kommunikation till patienter, anhöriga och brukare ska vara anpassad för målgruppen. Informationen ska stimulera till interaktivitet, delaktighet och engagemang.

3. Landstingets medarbetare ska vara medvetna om kommunikationens roll och betydelse i organisationen. De ska ha en god förmåga att kommunicera, så att patienter och andra upplever delaktighet och är nöjda med information och delaktighet.

Resultatmål 54: Länets befolkning ska ha större förtroende för länets hälso- och sjukvård än riksgenomsnittet.

Kriterium:

Vårdbarometerns värde ska vara högre i länet i jämförelse med riket. Vårdbarome-tern 2012: Rikets värde 65 procent Länet 71 procent.

Prognos Utveck-ling

Enligt senaste befolkningsundersökningen Vårdbarometern har invånarna i Örebro län har ett stort förtroende för länets samlade hälso- och sjukvård. 68 procent av be-folkningen har mycket eller ganska stort förtroende för hälso- och sjukvården, jämfört med 60 procent i riket.

Förtroendet för vården på sjukhus ligger högst i landet. Hela 79 procent av invånarna har mycket eller ganska stort förtroende för länets sjukhus. Riksgenomsnittet är tio procent lägre.

Resultaten visar också att det fortfarande finns behov av förbättringar inom primär-vården. Förtroendet för vårdcentralerna varierar beroende på ålder. Personer mellan 30 och 39 år har lägst förtroende. Därefter ökar förtroendet i takt med stigande ålder.

De som har högst förtroende är 80 år och äldre. I denna grupp har tre av fyra mycket stort eller ganska stort förtroende för vårdcentralerna.

Ett aktivt mediearbete är ett verktyg för att arbeta med bilden av landstinget och dess verksamheter. Sedan första tertialet har andelen positivt vinklade artiklar/inslag i me-dia ökat, och de neutralt vinklade har minskat. Andelen negativt vinklade ligger på ungefär motsvarande nivå som under första tertialet. Sammantaget är drygt 70 pro-cent positiva eller neutralt vinklade (som också bör anses positiva i att ge god inform-ation om landstinget). Vi publicerar regelbundet nyheter på

sen www.orebroll.se som stärker bilden av verksamheten.

32 (80)

Resultatmål 55: Landstingets medarbetare ska ha högre trivsel på sitt arbete än riksgenom-snittet.

Kriterium:

Resultat kommer att bearbetas under 2014. Värde från medarbetarenkät hösten 2013.

Prognos Utveck-ling Resultatet av medarbetarenkäten 2013 är redovisat till landstingets förvaltningar.

Ar-bete pågår med att ta fram handlingsplaner utifrån vilka områden som behöver ut-vecklas eller förbättras.

Nöjd medarbetarindex (NMI):

• ÖLL alla medarbetare: 76

• Alla Sveriges kommun- och landstingsanställda: 76

• Alla Sveriges anställda: 74

Resultatmål 56: Webbplatsen orebroll.se och Landstingskatalogen innehåller information om hur man kan vara med och påverka.

Kriterium:

Presentera utvecklingen inom området.

Prognos Utveck-ling Landstingskatalogen som innehåller information om hur man kan vara med och

på-verka har under perioden skickats ut till samtliga hushåll i länet. En läsvärdesunder-sökning har genomförts för att få underlag till kvalitetsförbättringar inför 2014.

Landstingets externa webbplats innehåller information om hur landstinget styrs, och om hur invånare kan få kontakt med de förtroendevalda. Handlingar och protokoll från nämnd-, fullmäktige- och styrelsemöten publiceras regelbundet.

Inför valet har en särskild informationssida tagits fram för att ge tydlig information in-för valet till ett nytt regionfullmäktige.

Resultatmål 57: Länstidningen Tebladet når alla länsbor. Minst 5 000 svar ska delta i kun-skapstävling i varje nummer.

Kriterium:

Enligt resultatmål

Prognos Utveck-ling Målet är uppfyllt under första tertialet. Under andra tertialet har antalet svar minskat

något.

Resultatmål 58: Fortsatt utveckling av 1177 Vårdguiden, med såväl nationell som regional information.

Kriterium:

Enligt resultatmål och följa månatlig uppföljning av regional nivå.

Prognos Utveck-ling Arbetet med att utöka och utveckla det regionala redaktionella materialet på 1177

Vårdguidens webbplats pågår löpande.

Det pågår också en översyn av en förbättrad organisering av arbetet med eHälsa inom landstinget tillsammans med landstingets ehälsostrateg.

Inom ramen för Region 2015 tas en webbstrategi för organisationens webbplatser fram. Där innefattas ett förslag på en plan för det långsiktiga arbetet för 1177 Vård-guidens webbplats.

33 (80)

Resultatmål 59: Kännedomen om 1177 Vårdguiden har ökat bland länets invånare.

Kriterium:

Vårdbarometern

Prognos Utveck-ling Fortsatt marknadsföring internt för att uppmuntra personalen att rekommendera 1177

Vårdguiden i patientmötet genom bland annat löpande information i Tebladet perso-nal, intranät, föredrag i verksamheterna etc.

Extern marknadsföring genom bland annat löpande information i Tebladets länstid-ning, nyheter på webben, tävlingar, exponeringsytor etc.

Resultatet av vårdbarometern för 2013 för Örebro län känner 71 procent till att de kan ringa 1177 för att få råd och hjälp om sjukvård. 37 procent känner till webbplatsen 1177 Vårdguiden.

Resultatmål 60: Information anpassas till mottagarnas olika behov genom lättläst/klarspråk samt för hörsel- och synskadade samt delvis också till olika språk.

Kriterium:

Enligt resultatmål

Prognos Utveck-ling Det pågår en mängd olika aktiviteter och det finns olika lösningar för anpassad

in-formation.

• Nyheter finns på lättläst svenska i Tebladets länsnummer samt på webben där de också är teckentolkade.

• Landstingsfullmäktiges möten teckenspråkstolkas på www.orebroll.se.

• På landstingets webbplats finns en funktion för att få webbplatsens innehåll upp-läst.

• Bildstöd på webben testas i tre verksamheter.

• Olika lösningar för att utveckla tolktjänster pågår.

• Habilitering och hjälpmedel arbetar aktivt med Alternativ Kompletterande Kom-munikation, AKK, och har tagit fram gemensamma riktlinjer för att säkerställa till-gänglighet och full delaktighet för alla patienter och brukare oavsett funktions-nedsättning.

• Specifik kommunikation förekommer till patient- och brukargrupper i form av till exempel lättlästa kallelser, pekkartor, skattningskartor och punktskrift.

• Delar av innehållet på 1177.se finns översatta till minoritetsspråk och även andra språk. På 1177 finns också en funktion för att få webbplatsens innehåll uppläst som stöd för personer som hellre lyssnar än läser, eller har exempelvis läs- och skrivsvårigheter.

Resultatmål 61: Ett nytt intranät som främjar intern kommunikation, ska utvecklas för att tas i bruk i samband med den nya regionorganisationen.

Kriterium:

Leverans enligt särskild plan.

Prognos Utveck-ling Projektet för nytt intranät pågår.

34 (80)

Resultatmål 62: Patienterna ska uppfatta sig informerade och delaktiga i vården i större ut-sträckning än riksgenomsnittet.

Kriterium:

Nationell patientenkät, indikator information och delaktighet. Resultatet ska visa posi-tiv trend.

Prognos Utveck-ling

I den Nationella patientenkäten i Barn- och ungdomspsykiatrin framkommer att både patienter och målsmän upplever att de fått en god information och att de känner god delaktighet i vården. Resultaten visar att patienter och målsmän i Örebro län upplever en bättre information och en högre delaktighet än riksgenomsnittet. Verksamheterna i Örebro län ligger högst i landet när det gäller patienternas upplevelse om man fått till-räcklig information om hur behandlaren ser på de aktuella svårigheterna.

Vårdcentralerna i Örebro län ligger generellt något under riksgenomsnittet inom de flesta områden i den nationella patientenkäten, och på en något lägre nivå än i mot-svarande mätning för två år sedan. Trenden för att patienterna ska uppfatta sig som välinformerade och delaktiga i vården är något negativ. Resultaten visar att vårdcen-tralerna behöver förbättra tillgängligheten samt öka delaktigheten i beslut om vård och behandling. Ökad tillgång till information om sjukdomstillståndet är också något som patienterna efterfrågar.

Inga nya nationella patientenkäter har publicerats under andra tertialen.

Nationell patientenkät för specialiserad somatisk vård och psykiatrisk öppen och slu-ten vård presenteras i oktober.

35 (80)

Related documents