• No results found

Satsningar i budget 2014 (belopp i tkr) Budget

2014 Tillgänglighet primärvård

Enligt beslut i landstingsstyrelsen den 17 juni innebär satsningen att Hälsoval tillförs 2,5 miljoner kronor för 2014 och 5 miljoner kronor för 2015 med syfte att utöka antalet distriktsskötersketjäns-ter. Ersättningen ges som en utökning av kapiteringen. Primärvården ska redovisa rekryteringar kopplat till tillgänglighet. Hälsovalsenheten följer upp utfall av beslutet och redovisar till Hälso- och ekonomiutskottet i samband med delårsrapport och årsredovisning. Planering för hur Primär-vården kommer att genomföra satsningen pågår.

Enligt beslut i landstingsstyrelsen den 17 juni har 2,5 miljoner kronor fördelats till Hälsovalsenhet-en i syfte att starta för utbildningstjänster för distriktssjuksköterskor vid vårdcHälsovalsenhet-entralerna under 2014. Arbetet pågår för att ta fram modell för detta.

5 000

20 st ST-läkare inom primärvården

Primärvården har hittills rekryterat 10 nya läkare under 2014. Under 2014 kommer 16 ST-läkare att bli klara med sin utbildning. Totalt räknar Primärvården med att kunna rekrytera drygt 20 nya ST-läkare under året.

7 500

Mobil distriktssköterskemottagning

Den mobila distriktsköterskemottagningen invigdes 19 augusti och verksamheten kommer att starta under hösten. Två av tre distriktssköterskor är anställda och är organisatoriskt kopplade till sjuk-vårdsrådgivningen. Under september ska turlistan för de beslutade orterna tas fram, platser för att ställa upp fordonet ska hittas i samverkan med berörda kommuner, en tidbok för bokningar i jour-nalsystemet kommer att byggas mm.

2 000

Bemanning kopplat till Skandionkliniken

Under våren 2015 startar den nybyggda Skandionkliniken i Uppsala sin protonbehandlingsverk-samhet. Aktiviteter pågår för att säkerställa kompetens och organisation kring Skandion, både nat-ionellt och regionalt. Ett antal utbildningsinsatser pågår. Bemanningen förstärks med en läkare och en fysiker och USÖ är väl rustat för att spela en aktiv roll i vårdkedjan kring de patienter som har nytta av protonterapi.

800

Miljöenhet inom Arbets- och miljömedicin

Verksamheten är under etablerande, en bred kompetens är under uppbyggande och flera rekryte-ringar har redan slutförts. Rekryteringssituationen är god för samtliga efterfrågade kompetenser utom för läkare med särskild kompetens inom miljömedicin.

3 000

Äldresatsning - Samverkan Landsting/kommuner inom ramen för VISAM

Information och utbildning inom ramen för ViSam-modellen pågår. En länsövergripande hand-lingsplan för sammanhållen vård och omsorg för äldre har reviderats under våren 2014 och som in-nehåller ett stort antal aktiviteter för att förbättra dessa indikatorer. Implementering av ViSam-modellen för vårdplanering och informationsöverföring är en central del i denna handlingsplan.

1 000

Liv och hälsa ung- enkätstudie

Studien genomfördes i februari och resultaten har rapporterats till SME i tabellform. En första sammanställning presenterades för nämnden för folkhälsa samt för skolor och kommunala förvalt-ningar innan sommaren. Under hösten ska materialet spridas vidare inom ÖLL samt till avtalspar-terna i folkhälsoarbetet för fortsatt lokal analys och åtgärder. Samtidigt bearbetas materialet ytterli-gare inom SME och rapporter publiceras kontinuerligt.

400

Hälsa- och kulturkommunikatörer

Arbetet pågår dels som en fortsättning mot framför allt somaliska kvinnor i Vivalla, dels en ut-vidgning i norra länsdelen. I Vivalla har projektet etablerats tydligare genom överenskommelse med tolkarna samt samverkan med förlossningen på USÖ. I norra länsdelen pågår en etablering av verksamhet i Ljusnarsberg. Denna verksamhet har andra förutsättningar då merparten av målgrup-pen är asylsökande där det sker större omflyttningar av individer.

300

73 (80) Psykisk ohälsa barn och unga

Landstingsstyrelsen beslutade i maj att resursförstärkning ska ske till mottagningen för unga vuxna med en sjuksköterska och en läkarsekreterare och därmed öka tillgängligheten i verksamheten.

1 000

Glasögonbidrag

Den särskilda satsningen är avsedd för glasögonbidrag till ungdomar från 16 år och upp till 20 års ålder. Utfallet januari - juli visar att 531 ungdomar hittills beviljats bidrag.

500

Hjärnskadekoordinator

Hjärnskadeförbundet Hjärnkrafts rekrytering är slutförd och koordinatorn har nyligen tillträtt tjäns-ten. Landstinget och Hjärnkraft har gjort en överenskommelse kring tjänstens innehåll och uppfölj-ningen av höstens arbete.

350

Hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel har fått 3 miljoner kronor i ökat landstingsbidrag from 1 januari 2014.

Förstärkningen av landstingsbidraget har täckt årets volym- och prisökningar inom hjälpmedelsom-rådet.

3 000

Hab/psyk utökad ersättning brukarråd

Landstinget har avsatt särskilda medel för arvode till brukarorganisationernas representation i bru-karråd. Brukarråd finns främst inom område habilitering och psykiatri men även primärvård och rehabiliteringsmedicinska kliniken har brukarråd. Beslutsunderlag är utarbetat inom lednings-kansliet och beslut väntas tas i LF under hösten.

200

Regionalt Cancercentrum

Samverkansnämnden Uppsala-Örebro-regionen beslutade 14 maj 2013 om utökat bidrag för Reg-ionalt Cancercentrum och utbetalning har skett. RCC-rådet inom Örebro läns landsting har delvis ombildats under 2014, en samordnare på 50 procent har tillsats för att koordinera de olika aktivite-ter som pågår inom rådet. Främst gäller det kontaktsjuksköaktivite-terskenätverket och individuell vårdplan med rehabiliteringsplan, men också det omfattande arbetet med att korta ledtiderna för utredning och start av behandling för patienter med misstänkt eller konstaterad cancer.

500

Klinisk behandlingsforskning

Landstingsfullmäktige beslutade att för år 2014 avsätta 1,5 miljoner kronor till den nationella sats-ningen Klinisk behandlingsforskning. Tillsammans satsar landstingen och regionerna i Sverige 50 miljoner kronor och staten lika mycket. Bakgrunden är att det saknas ett nationellt stöd för att ut-värdera och bevisa olika metoders och insatsers effekter och för att implementera resultaten i vår-den. Det handlar om forskning som är motiverad av hälso- och sjukvårdens behov och som kräver samverkan mellan flera aktörer – flera landsting, universitet och, där det är relevant, partners från industrin. Viktiga krav och kriterier, förutom det självklara om hög vetenskaplig kvalitet och kli-nisk relevans, är att aspekter som hälsoekonomi, tydliga effektmål och plan för implementering finns med – något som inte brukar gälla vid gängse forskningsfinansiering. Alla landsting har be-slutat att delta i finansieringen och bli delaktiga, både genom att medverka i olika studier och ge-nom spridning av resultat som kan implementeras. Den första utlysningen stänger den 15 septem-ber och medel kommer att utbetalas redan under 2014.

1 500

74 (80) E-hälsa

Avser i första hand fortsatt utbyggnad av fler e-tjänster via Mina vårdkontakter:

• Webbtidböcker för blodgivare (klart april), mammografi (planerad start okt) och cytologiscre-ening (pilot juni)

• Nationell intygstjänst för sjukintyg. Projekt pågår, planerad driftsättning i oktober.

• Journal på nätet. Förstudie är genomförd och projekt är etablerat. Journalinformation för möd-rahälsovård är prioriterat.

• Formulärtjänst för hälsodeklaration innan operation. Förstudie pågår, planerad driftsättning under hösten.

• Ombudsfunktionen driftsatt i april.

Övriga satsningar:

• Nationell patientöversikt, driftsatt journal för telefonrådgivningen i april.

• Direktöverföringar till kvalitetsregister enligt nationellt fackspråk, startar med halsregistret, driftsättning i maj.

• Förstudie nytt ambulanssystem och förstudie nytt Journalsystem pågår.

4 800

Länstrafik BIMS

Arbete pågår med det nya biljett- och betalningssystemet BIMS. Systemet är nu uppsatt i så kallade testsystem, men behöver även testas i produktion innan det kan tas i bruk. Det är planerat att sy-stemet ska tas i drift vecka 44. Det kvarstår för Länstrafiken att lösa tekniska och praktiska delmo-ment innan övergången till det nya systemet är fullt verkställt.

2 500

Länstrafik, Expresstrafik Hällefors/Vivalla (helårseffekt) Är driftsatt.

2 400

Länstrafik, samverkan med Västmanland 1,0 tjänst

Två tjänster är tillsatta, varav Örebro läns landsting finansierar halva kostnaden. Kompetensområ-dena för dessa är tågtrafik samt finansiell ekonomi.

1 000

Länstrafik, Insatståg mellan Lindesberg och Örebro Trafikstart enligt plan den 11 augusti.

3 600

Barnteater Länsteatern

Länsteatern har genom den särskilda satsningen fått möjlighet att nå ut med barnföreställningar i hela länet. Under våren turnérade man med ”Den unge Werthers lidanden” (skolår 8-9), under hös-ten följer ”Jag målar min himmel orange” (skolår 1-3) samt ”Carmen – en operamusikal” (skolår 4-6).

700

Länsmuseum

Länsmuséet har utarbetat ett förslag angående organisatoriska förändringar med anledning av det pågående omställningsarbetet. En nulägesrapport presenterades vid nämndsammanträde (Tillväxt, Kultur, Bildning) den 21 maj. Kärnan i den presentationen utgjordes av en mer samlad organisation med ökat fokus mot projekt, ökad satsning på kommunikation/marknadsföring samt ökning /frigörande av verksamhetsmedel. Konsekvenserna av detta blir bland annat minskade resurser till konst- och föremålshantering samt möjligen förändrade öppettider.

1 000

Arkivcentrum

Arkivcentrum arbetar fortsatt med etablering av depåverksamhet i Arboga, i samverkan med sin motsvarighet i Västmanland. ÖLL:s beslut om särskilt stöd har med stor sannolikhet bidragit till att även Västmanlands läns landsting fattat beslut om finansiering av depåverksamheten. Ombygg-nationen är i full gång med beräknad inflyttning i början av 2015.

200

Föreningsstöd

Den särskilda satsningen rörande föreningsbidrag har möjliggjort ett utökat anslag och har förde-lats för 2014.

200

75 (80)

Internkontroll

Internkontrollplan 2014 för Örebro läns landsting

Kontrollmoment: Syfte:

Kvalitet och patientsäkerhet:

Vilka åtgärder är vidtagna med anledning av:

Nollvision – inga undvikbara vårdskador eller dödsfall ska uppkomma i samband med vård och behandling 1) Resultat av genomförda riskanalyser. 1) Identifiera brister och risker för att minska risk för

att skada uppkommer för patient 2) Resultat utifrån genomförda granskningar av

journaler enligt metod Markörbaserad journal-granskning.

2) Analysera och vidta åtgärder utifrån resultat av genomförd journalgranskning.

3) Åtgärder utifrån tillämpning av avvikelsehante-ring.

3) Avvikelsehanteringen ska förhindra att tillbud eller negativ händelse återupprepas. Fokus ligger därför på att systematiskt förbättra

processerna i

verk-samheterna genom analys och åtgärd utifrån vad som har inträffat.

Resultat av genomförda riskanalyser

(Uppgifterna avser per 30 april, det saknas uppgift per 31 augusti)

Habiliteringen, Lindesbergs lasarett: Inga Riskanalyser genomförda under tidsperioden.

Verksamhetsområden: Huvud och hud, Thorax och kärl, Medicin rehabilitering och Opererande och onkologi pågår riskanalyser men ej slutförda.

Primärvården:Riskanalys Patientsäker journaldokumentation, bl att diktat skrivs inom tre dagar. Åtgärdsför-slag är framtagna och är delvis implementerade.

Psykiatrin: Riskanalys häktningsplats – Rättspsykiatrin med åtgärdsförslag.

Karlskoga lasarett: Inga riskanalyser utförda under perioden, tre uppföljningar av tidigare genomförda riskana-lyser är utförda. Av dessa var 76 procent av åtgärdsförslagen genomförda/pågående (16 av 21 förslag). På så sätt blir uppföljningen även en möjlighet till en kontinuerlig utveckling av en process, såsom exempelvis strokeprocessen, som är en av de riskanalyser som har följts upp under året.

Resultat utifrån genomförda granskningar av journaler enligt metod Markörbaserad journalgransk-ning.

Rapport är lämnad för 2013. Underlaget är för litet för att dra slutsatser av.

Åtgärder utifrån tillämpning av avvikelsehantering

(Uppgifterna avser per 30 april, det saknas uppgift per 31 augusti)

Karlskoga: En revidering av tidigare rutin som handlar om hur vi uppmärksammar och åtgärdar risker i ar-betsmiljön har skett. Rutinen handlar nu även om hur vi uppmärksammar, hanterar och åtgärdar risker som be-rör verksamheten och patienterna.

Primärvården: Ett antal avvikelser har identifierats som alvarlig händelse. Dessa har lett till genomförande av händelseanalyser som återkopplats under första kvartalet 2014. Dessa analyser har lett till åtgärder i form av tydligare kommunikation, rutin för läkemedelsgenomgång, ökad kunskap om antidepressiv läkemedelsbehand-ling och dess kombinationer, remisshantering vid ordinarie läkares frånvaro, rutinbeskrivning av hantering av förskrivning av narkotika klassade läkemedel, ”Rekommenderade Läkemedel, läkemedelskommittén i ÖLL, ru-tin för utlämning av skriftlig information till patient samt hur provsvar kommer att meddelas.

Verksamhetsområden: Huvud och hud, Thorax och kärl, Medicin rehabilitering och Opererande och onkologi:

Utifrån identifierade avvikelser inom IT-området har anmälningsansvarig läkare skrivit tre skrivelser till Vård-IT, dessa har sedan varit föremål för konstruktiv dialog och flera lösningar har tillskapats.

Lindesbergs lasarett: Avvikelserna används som kunskapskälla och prioriteringsgrund för förbättringsarbeten.

Habilitering: Arbetar med olika aktiviteter för att påbörja avvikelseåtgärder tidigare efter registrerad händelse.

76 (80)

Kontrollmoment: Syfte:

Ökad köptrohet mot upphandlade ramavtal Landstingets verksamheter ska bedrivas med god eko-logisk och ekonomisk hushållning. Andelen miljö-bedömda produkter i landstingets verksamhet ska öka.

Under tertial 2 har 25 upphandlingar genomförts. Av dessa har miljökrav ställts i 15 stycken och krav på uppfö-randekoden i 10 stycken. I de upphandlingar där dessa krav inte ställts har det inte varit möjligt att göra det på grund av den vara/tjänst och dess leverantör ej har sådana egenskaper eller attribut. Specifik information om upphandlingarna och dess krav återfinns i upphandlingsrapporterna som finns presenterade på intranätet.

En informationsbroschyr om upphandlingsprocessen, lagar och regler samt interna rutiner har tagits fram och skickats ut till alla chefer inom landstinget.

Kontrollmoment: Syfte:

Betalning av leverantörsfakturor i tid. God ekonomisk hushållning. Kontrollera omfattning och orsak till att leverantörsfakturor ej betalas i tid.

Kartläggning har skett av leverantörsfakturor, i vilken omfattning betalning har skett i tid, för år 2013. Kart-läggningen visar att flertalet fakturor har betalats i tid men att det även finns fakturor som är försent betalade med upp till 20 dagar och ett fåtal med ännu längre försening i betalning. Analys av resultatet har påbörjats för att klargöra vilka åtgärder som behöver vidtas kring information till verksamheterna och rutiner. Påbörjad ana-lys visar bland annat att det skiljer en del mellan olika förvaltningar och områden inom hälso- och sjukvården och fortsatt analys ska göras. Efter information och åtgärder till verksamheterna kommer en ny kontroll att ge-nomföras.

Kontrollmoment: Syfte:

Att resultatet av medarbetarenkäten, genomförd hösten 2013, resulterar i handlingsplaner på för-valtningarna och som sedan följs upp under året.

Medarbetarenkäten är en viktig del i det fortsatta arbe-tet med att utveckla Örebro läns landsting som en at-traktiv arbetsgivare. Resultaten kommer att användas för att identifiera utvecklings- och förbättringsområden på ÖLL nivå och fungera som ett diskussionsunderlag på arbetsplatsnivå samt att få en uppföljning av föregå-ende medarbetarenkät (2011).

Resultatet av medarbetarenkäten 2013 är redovisat till Örebro läns landstings förvaltningar, verksamheter och enheter. Nu pågår ett arbete med att ta fram handlingsplaner utifrån vilka områden som behöver utvecklas eller förbättras.

77 (80)

Personalstatistik

Related documents