• No results found

Gångsätraparken

In document Lidingös Upplevelsekvaliteter (Page 80-85)

Södra Lidingö

60. Gångsätraparken

Beskrivning

Gångsätra stadsdelspark är stort, varierat och väl använt grönområde. Det sträcker sig från Läroverksvägen i väster till Kottlasjön i öster. Området korsas av lera asfalterade gång- och cykelvägar som tillsammans ger möjligheter till längre promenader. Området är en del av Hälsans stig.

Parken utgörs av ett grönstråk som sträcker sig från Mosstorp och Hersby till Kottlasjön och som är värt att utvecklas. Idag saknas det en ordentlig skyltning och en omsorg om stråket vilket gör att det upplevs som eftersatt.

Parken har lera olika typer av områden som har olika karaktärer och därmed olika upplevelsekvaliteter.

Området närmast Läroverksvägen utgörs av en öppen äng, en hundrastgård och en spontanidrottsplats. Genom området går en gång- och cykelväg genom en björkallé. Platsen är ljus, öppen och överblickbar.

På höjden upp mot Högsätra ligger en skogsbeklädd kulle med blandskog.

Området är sluten med höga träd som ger skugga. Vid Pumpvägen ligger Mosstorps gärdes odlingslotter som är inramade av en häck. Bredvid ligger en handelsträdgård och en förskola. Platsen har en privat karaktär och här träffas mest innehavarna av odlingslotterna. Det inns en fyndplats för kulturhistoriska lämningar inom området. Bredvid odlingslotterna

inns en mindre ravin, en kulle och en liten lekplats med ny lekutrustning.

Växtligheten är till största delen vild men med inslag av parkvegetation.

På berghällarna upp mot bostadsområdet inns fornlämningar i form av husgrunder.

Upp mot Toppmurklevägen ligger en skogsbeklädd kulle med blandskog och naturliga stigar. Skogen är växlande öppen och sluten med berghällar och höga tallar. Här inns många spår av lek och en fornlämning i form utav en stenmur. Längre in i området ligger en fotbollsplan och uppe vid Blåklocksvägen inns en liten lekpark. Området i mitten av parken är ett kulturlandskap och utgörs av en stor öppen äng med åkerholmar och ekar i kanterna. Härifrån är utsikten mot Högsätra och Larsberg in. Runt om området går gång- och cykelvägar.

Söder om Högsätrahallen inns en fotbollsplan och en dirtbana i anslutning till de andra idrottsanläggningarna, förskolan och skolan. Det är ljust, öppet och överblickbart. Dalgången öster om sportområdet var tidigare en sjö men idag inns här en blandskog med många spår av lek och en eftersatt grillplats. I Dalgången är skogen nästan ogenomtränglig och den är hem för många djurarter. Platsen upplevs som lugn, eftersatt, melankolisk och spännande men också lite otrygg då insynen från omgivande bostadsområden är begränsad.

Parallellt med Kottlavägen går två gång- och cykelvägar mellan Gångsätra och Kottlasjön. Vägarna har skilda karaktärer och delas av en skogsbeklädd kulle. Vägen närmast Kottlavägen är asfalterad och stråket är ljust och öppet. Den andra vägen är en bred grusväg som går igenom skogen men den passerar också ett öppnare parti med odlingslotter på den norra sidan. Kottlabadet utgörs av en strand, en gräsmatta, en grillpalts och en lekplats. Platsen är välbesökt och omtyckt. Lekredskapen är i gott skick och här inns även klätterträd. Området är platt, ljust, öppet och överblickbart samt har en vandrande skugga.

Parken upplevs som fridfull, ljuvlig, vacker, trygg, behaglig, bekant, lugn, urban, ljuvlig och spännande men samtidigt trist, fattig, eftersatt, otrygg och karaktärslös. Helhetsbedömningen är att området är bra men utvecklingsbart.

Upplevelsekvaliteter

Det vilda, det artrika, det rymliga, det rofyllda och det lekfulla stark samt det gröna torget svag och det kulturella stark.

Ljudkällor och ljudkaraktärer

Här hörs vindfång i trädkronorna, i gräset och i vassen. Vågor, fåglar, insekter, hundar, lekande barn, ungdomar, par, familjer, villabrus, motionärer, näringsliv, tåg, mopeder och tra ik. Det ger parken en rofull, behaglig, bekant, mild, vacker, urban, trygg, livfull, spännande och lugnande

RE M IS SU TG ÅV A

Odlingslotterna.

Fotbollsplanen i sportområdet.

Längs med ängen inns gång- och cykelvägar men det saknas bra sittplatser.

I skogen inns spår av lek.

Kottlabadet ljudmiljö. Tra iken upplevs tidvis som urban, trist, fattig, tröttande,

stressande, störande och påträngande.

Analys - Styrkor

Parken är välbesökt och har många uppskattade element såsom hundrastgården, multisportplanen, lekplatserna, sportområdet och badplatsen. Skogspartierna är vackra och inbjuder till lek. Björkallén, ekarna, ängarna och stenmuren är ina inslag som visar på platsens historia som gammal hävdad mark.

- Svagheter

Tra ikbullret är områdets största nackdel men parken upplevs också som eftersatt, bitvis trist och även otryggt. Det saknas bra sitt-, picknick-, utsikts- och grillplatser samt belysning. Bristen på grillplatser gör att besökare eldar i naturen. Odlingslotterna upplevs som privat område och inte som en del av parken. Stenmuren är övervuxen och knappt synlig. Passagen vid ishallen känns idag som en del av ett industriområde och inte som en park.

Mopeder kör snabbt igenom området trots mopedförbudet. Kottlabadets strand samt grillplatsen saknar den omsorg som visats resten av badet.

- Möjligheter

Det rofyllda och det kulturella kvaliteterna kan stärkas genom att de olika parkområdenas kanter tas hand om på ett bättre sätt. Mer parkvegetation på lera ställen i hela parken skulle även öka variationen under året. Björkallén längs med gång- och cykelvägen skulle kunna förstärkas och en ny allé längs med Kottlavägen planteras. En utökning av odlingslotterna och en mer parkliknande struktur skulle göra området mer öppet för allmänheten. En slyröjning skulle ge bättre utblickar på

lera ställen och därmed dessutom öka trygghets- och rymlighetskänslan.

Ett upprätthållande av traditioner såsom valborgsmässoeld och

midsommar irande skulle ge området en festlig kvalitet. Tillsammans med information om kulturlandskapet och fornlämningarna skulle det även stärka områdets kulturella prägel. Genom att sköta ängsmarken annorlunda kan den även bli mer artrik. Det behövs bra sittplatser längs med gång- och cykelvägen. Bredvid spontanidrottsplatsen bör det innas en ordentlig sitt-, picknick- och grillplats samt belysning så att området blir en starkare grön mötesplats. Här skulle det även passa med ett utomhusgym. Fler sporter inom sportområdet och bättre regnskyddade åskådarplatser skulle också stärka områdets kvalitet som en grön mötesplats.

- Hot:

Ett ökat tra ikbuller och en ökad igenväxning samt förfall skulle göra att platsen känns än mer otrygg och mindre attraktiv. Platsen behöver en skötselplan annars kan upplevelsekvaliteterna försvagas eller försvinna.

RE M IS SU TG ÅV A

Lekplats Lekplats

Fakta

Parktyp: Lokalpark Helhetsbedömning: Bra

Upplevelsekvaliteter: Det artrika svag, det rofyllda och det lekfulla stark samt det gröna torget svag

Parken har ett skyddat läge omgivet av hus.

Lekplatsen.

De gamla tallarna.

61. Törnerparken

Beskrivning

På höjden i mitten av Törners väg inns en närpark som består utav en lekplats som omges av höga ina tallar. Parken ligger i ett skyddat läge omgiven av radhus och är i gott skick. Platsen upplevs som fridfull, behaglig, lugn, mild, bekant och trygg. Helhetsbedömningen är att området är bra.

Upplevelsekvaliteter

Det artrika svag, det rofyllda och det lekfulla stark samt det gröna torget svag.

Ljudkällor och ljudkaraktärer

Vindfång i trädkronorna, fåglar, insekter, hundar, lekande barn, motionärer, enstaka passerande fordon och villabrus ger området en rofull, behaglig, lugnande, bekant, mild och trygg ljudbild.

Analys - Styrkor

Parken har höga tallar med ett stort värde som ger platsen en speciell karaktär. Lekutrustningen är ny.

- Svagheter

Platsen saknar belysning. Träden är alla jämngamla vilket innebär att de troligen kommer att dö samtidigt och det kan dramatiskt ändra parkens kvaliteter.

- Möjligheter

Det är viktigt att bevara de ina tallarna och se till att nya träd ersätter dem.

Belysning skulle öka platsens användingsmöjlighet.

- Hot

Parken behöver en skötselplan annars kan upplevelsekvaliteterna försvagas eller försvinna.

RE M IS SU TG ÅV A

Lekplats Lekplats

Skola Skola

Kottlasjön Kottlasjön

Fakta

Parktyp: Lokalpark Helhetsbedömning: Bra

Upplevelsekvaliteter: Det rofyllda och det lekfulla stark samt det gröna torget svag

Lekplatsen har ett skyddat läge och är omgivet av hus.

62. Bertilbergsparken

Beskrivning

I mitten av Bertilbergsvägen ligger en närpark som består av en mindre lekplats i ett mycket skyddat läge. Parken omges av villor och upplevs som fridfull, behaglig, lugn, mild, bekant samt trygg. Helhetsbedömningen är att området är bra men utvecklingsbart.

Upplevelsekvaliteter

Det rofyllda och det lekfulla stark samt det gröna torget svag.

Ljudkällor och ljudkaraktärer

Vindfång i trädkronorna, fåglar, insekter, lekande barn och villabrus ger området en rofull, behaglig, lugnande, bekant, mild och trygg ljudbild.

Analys - Styrkor

Parken har ett skyddat läge och upplevs som rofull.

- Svagheter

Lekplatsen är eftersatt och saknar belysning samt en småbarnsgunga.

- Möjligheter

En småbarnsgunga och belysning skulle göra parken mer användbar.

- Hot

Ett ökat förfall av lekplatsen kommer göra att den måste tas bort.

RE M IS SU TG ÅV A

Lekplats Lekplats

Bollplan Bollplan

Fakta

Parktyp: Stadsdelspark Helhetsbedömning: Bra

Upplevelsekvaliteter: Det artrika svag, det rofyllda och det lekfulla stark samt det gröna torget svag

Lekparken har en ny lekutrustning.

Rutschkanan på kullen.

Sittplatser med nederbördsskydd.

63. Skärsätraparken

Beskrivning

Högst upp på höjden i Skärsätra ligger en stadsdelspark omgiven av

lerfamiljshus. Parken består utav en lekplats, en bollplan och ett skogsparti.

Området är nyligen upprustad, har ett skyddat läge och en vandrande skugga. Platsen upplevs som fridfull, behaglig, lugn, mild, bekant, trygg och spännande. Helhetsbedömningen är att området är bra.

Upplevelsekvaliteter

Det artrika svag, det rofyllda och det lekfulla stark samt det gröna torget svag.

Ljudkällor och ljudkaraktärer

Vindfång i trädkronorna, fåglar, insekter, hundar, lekande barn och motionärer ger området en rofull, behaglig, lugnande, bekant, mild och trygg ljudbild.

Analys - Styrkor

Parken har ett skyddat läge från bilar och buller, en in lekutrustning och ett vackert skogsparti att leka i. Platsen har ett stort underlag för besökare.

- Svagheter

Området saknar grillmöjligheter och belysning på lekplatsen.

- Möjligheter

En grillplats och belysning skulle öka den festliga karaktären.

- Hot

Platsen behöver en skötselplan annars kan upplevelsekvaliteterna försvagas eller försvinna.

RE M IS SU TG ÅV A

Lekplats

Helhetsbedömning: Bra men utvecklingsbart

Upplevelsekvaliteter: Det vilda, det artrika, det rymliga, det rofyllda och det lekfulla stark samt det gröna torget svag och det kulturella stark

Strand i områdets östra del.

Lekplatsen är nyligen upprustad.

Stigen slingrar sig längs med vattnet.

In document Lidingös Upplevelsekvaliteter (Page 80-85)

Related documents