• No results found

Södra Broparken

In document Lidingös Upplevelsekvaliteter (Page 44-54)

Centrala Lidingö

26. Södra Broparken

Beskrivning

Området är en del av ett grönstråk som följer Lidingöbanan från södra delen av ön till Lidingöbrons fäste och vidare till Norra ön. En asfalterad gång- och cykelväg går längs med strandkanten. Den har en vacker utsikt över Lilla Värtan och Lidingöbron. På höjden upp mot Herserud ligger Foresta och Millesgården. Vegetationen består både av vilda arter och av parkväxter. Vattenbrynet har sandstrandspartier, stenar och bryggor som inbjuder till lek. Stråket är öppet, ljust och överblickbart. Området används för motion, picknick, solbad och iske. Brofästet är en spännande miljö som bidrar till områdets särprägel. Närheten till Värtahamnen, båtarna, tra iken, tåget och de många användarna av stråket ger en livfull, urban, spännande men samtidigt fridfull, lugn och trygg karaktär. Helhetsbedömningen är att området har ett åtgärdsbehov.

Upplevelsekvaliteter

Det artrika stark, det rymliga svag, det rofyllda svag, det lekfulla stark och det kulturella svag.

Ljudkällor och ljudkaraktärer

Vindfång i trädkronor och sus i vassen, fåglar, insekter, havsbrus, motionärer, hundar, stadsbrus, tra ik, tåg och motorbåtar ger platsen en livfull och urban ljudbild med tidvis störande inslag.

Analys - Styrkor

Stråket har en vacker utsikt och ett centralat läge. Området vid brofästet är spännande. Strandkanten är en lekfull och artrik miljö. Vattnets ljud och doft är ina inslag.

- Svagheter

Hela området är eftersatt. Det saknas en omsorg om naturen som upplevs som fattig, förvildad och skräpig. Det fattas även ina bryggor och bra sitt- och picknickplatser vilket tillsammans begränsar vattenkontakten. Bristen på grillplatser leder till att besökare eldar på bryggorna och på marken istället. Stråket upp mot Foresta och Millesgården saknar en ramp för barnvagnar och cyklar i trappan mellan g/c-vägen och Torsviks tågstation vilket påverkar framkomligheten. Tra iken upplevs stundtals som störande.

- Möjligheter

Fina bryggor, lusthus eller andra skyddande tak, bra sitt-, picknick- och solbadarplatser skulle avsevärt förbättra upplevelsen på platsen. En omsorg om strandkanten och vegetationen med ler parkväxter och planteringar samt konst skulle öka dess rofyllda och kulturella prägel. En förbättrad tillgänglighet på platsen, speciellt upp mot det populära turistmålet Millesgården är önskvärt. En ny gångväg längs med hela strandkanten över till den norra stranden skulle göra att tågrälsen slipper korsas och att besökare slapp gå längs med bilvägen. Då skulle det spännande området under Lidingöbron utnyttjas bättre. Platsen skulle bli betydligt mer intressant och det skulle stärka den rymliga kvaliteten. Det inns en fornlämning i form av en båt på havsbotten nedanför Foresta som skulle kunna märkas ut, det skulle ge området en ökad kulturell kvalitet.

- Hot

Ett fortsatt förfall, igenväxning och ett ökat tra ikbuller skulle försvaga den rofylllda karaktären. Platsen behöver en skötselplan annars kan upplevelsekvaliteterna försvagas eller försvinna.

RE M IS SU TG ÅV A

Lidingöbron Lidingöbron

Södra Södra Broparken Broparken

Fakta

Parktyp: Stadsdelspark

Helhetsbedömning: Åtgärdsbehov Upplevelsekvaliteter:

Det artrika, det rymliga, det rofyllda och det kulturella svag

En felplacerad soptunna förstärker det skräpiga intrycket.

Den anonyma entrén gör att man lätt missar parken.

Här växer idag mest ogräs och förvildade buskar men utsikten är in.

27. Flaggberget

Beskrivning

Flaggberget är ett grönstråk som mest används som en utsiktsplats där besökare kan sitta och njuta av den ina vyn över Lidingöbron och Värtahamnen. På platsen står fem laggstänger och här träffas invånarna på Nationaldagen för att hissa laggan. Här står också platsens enda sittplatser. Spår av perennplanteringar kan anas men idag är vegetationen till stor del förvildad. Området är kuperat, ljust och öppet med berg i dagen.

Parken upplevs som fridfull, lugn och trygg men samtidigt mycket eftersatt.

Helhetsbedömningen är att området har ett åtgärdsbehov.

Upplevelsekvaliteter

Det artrika, det rymliga, det rofyllda och det kulturella svag.

Ljudkällor och ljudkaraktärer

På platsen hörs vindfång i trädkronorna, fåglar, insekter, tåg, stadsbrus och framförallt tra ik. Trots den tidvis störande tra iken upplevs ljudmiljön som urban, behaglig, lugn och trygg.

Analys - Styrkor

Den vackra utsikten och det centrala läget gör att platsen används ofta.

- Svagheter

Tra iken är tidvis störande men det är framförallt eftersattheten, bristen på bra sitt- och picknickplatser, avsaknad av ina planteringar, de anonyma entréerna och den obe intliga skyltningen som ger intrycket av att det inns en brist på omsorg om platsen. Trapporna som leder upp till platsen från Södra Broparken har ingen ramp för barnvagnar och cyklar.

- Möjligheter

Utsiktsplatsen kan förbättras avsevärt med ina sitt- och picknickplatser vilket skulle stärka den rymliga karaktären. Vackra perennplanteringar, konst och eventuellt vattenspel skulle förstärka den artrika, rofyllda och kulturella kvaliteten.

- Hot

Ett ökat förfall, en ökad tra ik på Lidingöbron och en igenväxande utsikt är de största hoten. Platsen behöver också en skötselplan annars kan upplevelsekvaliteterna försvagas eller försvinna.

RE M IS SU TG ÅV A

Lekplats

Det vilda stark, det artrika stark, det rymliga svag, det rofyllda stark, det lekfulla stark, det gröna torget svag och det kulturella stark

Kulturdelen är förfallen och växer igen.

Lekplatsen under de höga tallarna.

Skogen har slutna och öppna partier.

28. Torsviksparken

Beskrivning

I mitten av Torsvikssvängen ligger en lokalpark. Det är en väl använd och uppskattad plats. Området har en damm med konstverk i form av sälar, en perennrabatt med en mur och sittplatser samt ett konstverk.

Här inns också en lekplats under gamla ina höga tallar som erbjuder skugga men ändå upplevs platsen som öppen och ljus. Lekredskapen är i relativt gott skick. Bredvid ligger en öppen gräsmatta med några få träd och picknickbord. Platsen är inramad av en lägre mur mot vägen. Husen i områdets norra del har uteplatser som vetter mot parken. Vegetation är vild med inslag av parkvegetation. Skogspartiet i parkens nordvästra del består av blandskog med både öppna och slutna partier, stigar och en gammal bollplan. Området används bland annat för lek, motion och picknick. Parken upplevs som behaglig, livfull, fridfull, lugnande och bekant men samtidigt trist och eftersatt. Helhetsbedömningen är att platsen har ett åtgärdsbehov.

Upplevelsekvaliteter

Det vilda stark, det artrika stark, det rymliga svag, det rofyllda stark, det lekfulla stark, det gröna torget svag och det kulturella stark.

Ljudkällor och ljudkaraktärer

Vindfång i trädkronorna, fåglar, insekter, hundar, barn, motionärer, stadsbrus och enstaka passerande fordon gör ljudbilden behaglig, rofylld, lugn, trygg, bekant, glad och livfull. Stadsbruset, de enstaka passerande fordonen och ett konstant läktljud från ett hus i närheten upplevs däremot som störande, påträngande och stressande.

Analys - Styrkor

Insynen från omgivande hus gör att parken upplevs som trygg och dammen med dess växtlighet, den ina parkstommen, lindarna, tallarna samt

konstverken gör att platsen har en god potential. Skogspartiets vackra, vilda och artrika miljö är full av lekmöjligheter och lekplatsens är i gott skick.

- Svagheter

Dammen har ett tråkigt staket runt om och den ger tidvis från sig en unken lukt. Det inns en brist på ina planteringar och kulturdelens eftersatthet är en stor kapitalförstöring. Det saknas ina grill-, sitt- och picknickplatser vilket tillsammans med läktljudet gör platsen mindre rofylld.

- Möjligheter

Med vackra perennplanteringar, bra sittplatser och picknickmöjligheter nära dammen samt ett inare staket runt dammen skulle platsen få en riktigt stark kulturell kvalitet och det blir en park att vistas i och inte bara passera. En rensning av dammen skulle få bort den unkna lukten.

En upprustning av lekplatsen, bättre sitt-, picknick- och grillplatser, ett skyddande tak vid stark sol och regn, en bättre skötsel av gräsytan och några lyttbara mål skulle göra platsen till en festligare grön mötesplats.

En uppgradering av bollplanen med sittplatser runt skulle även ge platsen kvaliteten det gröna torget. En förbättring av gångvägarna ökar tillgängligheten. En omsorg om kantvegetationen skulle förbättra helhetsintrycket.

- Hot

En ökad tra ik och en fortsatt eftersatthet skulle påverka platsen negativt.

Platsen behöver en skötselplan annars kan upplevelsekvaliteterna försvagas eller försvinna.

RE M IS SU TG ÅV A

Torsviksparken

Helhetsbedömning: Bra men utvecklingsbar

Upplevelsekvaliteter:

Det vilda stark, det artrika stark, det rymliga svag, det rofyllda och det lekfulla stark

En bättre sitt- och grillplats skulle göra platsen mer rofylld.

Parkerade bilar på parkmarken.

Skogen har blåbär- och lingonris.

Utsikten har vuxit igen.

29. Torsviksplatån

Beskrivning

Området består av en friareal med berghällar och ett skogsparti med blandskog som är ömsom öppet och slutet. Det är ett väl använt promenadstråk och lekområde för närliggande förskolor och skola. Från berghällarna ser man ut mot Islinge och Lilla Värtan men utsikten har till stor del vuxit igen. Området används för lek, motion, bärplock och grillning. Platsen upplevs som fridfull, behaglig, lugn, och spännande.

Helhetsbedömningen är att området är bra men utvecklingsbart.

Upplevelsekvaliteter

Det vilda stark, det artrika stark, det rymliga svag, det rofyllda och det lekfulla stark.

Ljudkällor och ljudkaraktärer

Vindfång i trädkronorna, fåglar, insekter, hundar, lekande barn, motionärer och stadsbrus på håll ger området en rofull, lugnande och trygg karaktär.

Analys - Styrkor

Området har vilda och artrika kvaliteter med många döda träd och möjlighet till bärplock. Den lekfulla miljön är viktig för närliggande förskolor och skola. Berghällarna ger utsikt och rymd.

- Svagheter

Den igenvuxna utsikten och bristen på sitt- och picknickplatser är platsens största svagheter. Det saknas även grillplatser vilket gör att besökare eldar på berghällarna. I områdets västra del används parkmark till

parkeringsplatser vilket ger ett stökigt och privat intryck. Det inns en brist på skyltning och tydliga entréer.

- Möjligheter

Förbättrade utsiktsplatser, sitt-, picknick- och grillmöjligheter, bättre entréer och en lösning av parkeringssituationen skulle ge platsen ett lyft och stärka den rymliga och rofyllda kvaliteten.

- Hot

Fler bilar på parkmarken kan leda till en ökad privatisering. En ökad igenväxning av utsikten och nedskräpning samt ett fortsatt eldande på klipporna skulle ytterligare försvaga platsens upplevelsekvaliteter.

RE M IS SU TG ÅV A

Lekplats Lekplats

Fakta

Parktyp: Lokalpark

Helhetsbedömning: Bra men utvecklingsbar

Upplevelsekvaliteter:

Det vilda svag, det artrika stark, det rymliga svag, det rofyllda svag, det lekfulla stark och det gröna torget svag

Lekplatsen är konventionell.

De nya bänkarna saknar en in utsikt.

Skogspartiet.

30. Siggeboparken

Beskrivning

Närparken ligger nära Södra Kungsvägen och utgörs av en lekplats, en gräsyta med höga träd, ett grönstråk med en asfalterad gång- och cykelväg som går runt äldreboendet Siggebogården samt en stig genom ett kuperat men ljust skogsparti med blandskog. I skogspartiets östra del närmast Siggebogården ligger en nedlagd lekplats som bara har staket och gungor kvar. Den används idag som en hundrastgård. Parken i övrigt används för lek och motion. Området är mestadels öppet och vegetationen består av vilda arter. Platsen upplevs som fridfull, behaglig, lugn, trygg och skogspartiet är dessutom vackert och spännande. Lekplatsen upplevs däremot som karaktärslös, fattig, trist och lite melankolisk på grund av att den är eftersatt. Helhetsbedömningen är att området är bra men utvecklingsbart.

Upplevelsekvaliteter

Det vilda svag, det artrika stark, det rymliga svag, det rofyllda svag, det lekfulla stark och det gröna torget svag.

Ljudkällor och ljudkaraktärer

Vindfång i trädkronorna, fåglar, hundar och lekande barn ger en behaglig, lugn, bekant och mild ljudbild medan tra iken från Södra Kungsvägen ofta upplevs som störande och ger platsen en fattig och trist ljudmiljö.

Analys - Styrkor

Parken ligger centralt i ett höghusområde. Den har en bra storlek och ina stora träd som erbjuder både sol och skugga. Lekredskapen och gångvägen är i relativt gott skick. Det är ett väl använt promenadstråk med ett int skogsparti och lera sittplatser.

- Svagheter

Det är dåligt med sittplatser med in utsikt och stråket kan bitvis upplevas som lite tråkigt. Själva lekplatsen ser lite trist ut och hela parken är eftersatt. Området är bitvis mycket bullerstört från tra iken på Södra Kungsvägen.

- Möjligheter

En upprustning vad det gäller platsens kanter, inramning och entréer skulle öka den rofyllda kvaliteten. Mer parkvegetation för alla årstider och som också ger en bättre rumsindelning skulle ge platsen en kulturell kvalitet.

Bättre sitt- och picknickplatser samt grillmöjligheter och något typ av tak skulle ge parken en festlig karaktär. En gräsbollplan skulle stärka kvaliteten det gröna torget. Den gamla lekplatsen skulle kunna göras om till en of iciell hundrastgård. Ett bättre bullerskydd mot Södra Kungsvägen skulle göra parken mer rofylld. Björkarna vid lekplatsen är gamla och nya behöver planteras för att platsens karaktär ska behållas.

- Hot

Ett ökat tra ikbuller och eftersatthet skulle försvaga den rofyllda kvaliteten. Dör björkarna utan att nya planteras kommer platsens karaktär att förändras. Platsen behöver en skötselplan annars kan upplevelsekvaliteterna försvagas eller försvinna.

RE M IS SU TG ÅV A

Stureplatån Stureplatån

Torsviks skola Torsviks skola

Fakta

Parktyp: Fickpark

Helhetsbedömning: Bra men utvecklingsbar

Upplevelsekvaliteter:

Det artrika, det rofyllda och det lekfulla svag

Ett förbättrat innehåll skulle göra platsen mer användbar.

31. Stureparken

Beskrivning

Området utgörs av ett mindre grönstråk omringat av hus och vägar.

Platsen består främst utav höga träd, lågt gräs och en asfalterad gångväg.

Radhusens uteplatser vetter mot grönområdet som upplevs som öppet, ljust och överblickbart. Här har det tidigare funnits en lekplats men idag står endast ett picknickbord kvar. Platsen fungerar mest som en passage och upplevs som fridfull, lugn, och behaglig men också trist, fattig, karaktärslös och melankolisk på grund av att den är eftersatt. Helhetsbedömningen är att området är bra men utvecklingsbart.

Upplevelsekvaliteter

Det artrika, det rofyllda och det lekfulla svag.

Ljudkällor och ljudkaraktärer

Vindfång i trädkronorna, fåglar, insekter, hundar, kyrkklockor, motionärer, stadsbrus och enstaka passerande fordon ger platsen en behaglig, rofull, lugn, vacker, trygg och urban ljudmiljö.

Analys - Styrkor

De höga träden är ina och platsen har bra potential.

- Svagheter

Platsen känns eftersatt och saknar bra sitt- och picknickplatser samt belysning.

- Möjligheter

Lite mer vegetation mot vägen skulle ge platsen en bättre rumslighet, ett skydd mot tra iken och därmed en ökad rofylld kvalitet samt förbättrad rumslighet.

- Hot

Ett ökat tra ikbuller och eftersatthet kan göra att platsen känns otrygg. Det saknas yngre träd som kan ta över när de gamla dör.

RE M IS SU TG ÅV A

Stureparken Stureparken Torsviks skola

Torsviks skola

Fakta

Parktyp: Lokalpark

Helhetsbedömning: Bra men utvecklingsbar

Upplevelsekvaliteter:

Det artrika svag, det rofyllda stark, det lekfulla svag

En öppen grusyta med bänkar runtom.

Parken har lera spår av lek, här i form av ett badmintonnät.

De ina gamla tallarna bör ersättas av nya så att inte karaktären försvinner.

32. Stureplatån

Beskrivning

På höjden intill Torsviks skola ligger en närpark omgiven av bebyggelse på tre sidor och en väg på den järde. Husens uteplatser är vända in mot grönområdet som upplevs som ljust, öppet och överblickbart. Vegetationen har en innerskärgårdsprägel med höga tallar, berghällar, gräs och

fetknoppsväxter. Parken har tidigare haft en lekplats men kvar inns bara en öppen grusyta med några få bänkar och ett buskage. En asfalterad gångväg går som i en båge genom området. Området används bland annat för lek och motion. Platsen har lera spår av lek och är en liten oas för de boende som upplevs som instämd, ljuvlig, vacker, fridfull, lugnande och trygg.

Helhetsbedömningen är att området är bra men utvecklingsbart.

Upplevelsekvaliteter

Det artrika svag, det rofyllda stark, det lekfulla svag.

Ljudkällor och ljudkaraktärer

Vindfång i kronorna, fåglar, insekter, hundar, kyrkklockor, motionärer, enstaka passerande fordon och villabrus ger tillsammans platsen en behaglig, rofull, lugn och trygg ljudmiljö.

Analys - Styrkor

Platsens lugn, de stora träden och den ina stämningen ger platsen en stark rofylld karaktär.

- Svagheter

Det saknas bra sittplatser.

- Möjligheter

Parken skulle kunna fungera som en mötesplats för boende i området och med hjälp av bra picknickplatser samt grillmöjligheter skulle den få en starkare festlig karaktär. Klipps gräset oftare blir platsen mer användbar.

- Hot

Det saknas yngre träd som kan ta över när de gamla dör. Det kommer att innebära att platsen kommer att förlora mycket av sin karaktär. Platsen behöver en skötselplan annars kan upplevelsekvaliteterna försvagas eller försvinna.

RE M IS SU TG ÅV A

Centrumparken Centrumparken

Stadshuset Stadshuset

Fakta

Parktyp: Fickpark

Helhetsbedömning: Bra men utvecklingsbar

Upplevelsekvaliteter:

Det festliga svag och det kulturella stark

Fontänen framför stadshuset.

Busstationen skymtar bakom träden.

Sittplatserna är viktiga för äldre människor som besöker centrum.

33. Stadshusparken

Beskrivning

Entrén till Lidingö Stadshus är ljus, öppen och överblickbar. Området är en ickpark med rabatter, en fontän med konst, sommarblommor i kruka, stentrappor och sittplatser. Platsen ligger centralt vid Lidingö centrums busstation. Området runt stadshuset består av parkvegetation med en skärgårdskaraktär. Den ursprungliga utformningen håller dock på att försvinna i takt med att materialet åldras och tas bort. Parken upplevs som behaglig, lugn, mild, trygg men också lite eftersatt och trist.

Helhetsbedömingen är att platsen har ett åtgärdsbehov.

Upplevelsekvaliteter

Det festliga svag och det kulturella stark.

Ljudkällor och ljudkaraktärer

Vattnet i fontänen, folklivet, kyrkklockor, tra iken och stadsbruset ger platsen en behaglig, lugn, mild, trygg, livfull och urban ljudmiljö.

Analys - Styrkor

Parken har ett centralt läge och en bra potential. Fontänen förbättrar platsens ljudbild avsevärt.

- Svagheter

Parken upplevs som lite tråkig och eftersatt. Entrén är inte handikappanpassad på ett bra sätt.

- Möjligheter

Mer omsorg, inare planteringar och helst en ombyggnad av entrén skulle göra den mycket mer rofylld samt stärka dess kulturella prägel och status som inpark. Här inns också möjlighet att skapa mer stadskaraktär och öka den festliga kvaliteten genom att bedriva caféverksamhet och använda platsen som en kulturscen. Uppvärmda bänkar skulle kunna öka platsens attraktivitet på vintern. Det är viktigt att ta fram en skötselplan för området.

- Hot

Ett ökat tra ikbuller och en fortsatt eftersatthet skulle göra parken än mindre rofylld.

RE M IS SU TG ÅV A

Hästskojar

Det artirka svag, det festliga svag och det kulturella stark.

Parkens utformning gör att folk genar över gräsmattan.

Konstverket används av förbipasserande.

Runt om skulpturen är det skräpigt och det saknas ina sittplatser.

34. Centrumparken

Beskrivning

Denna lokalpark ligger i centrum och utgörs av en kulle som sluttar ner mot Bussgatan, ett torg och en backe ner mot gångtunneln under Lejonvägen. Den fungerar som en entré till Lidingö Centrum för gående och cyklister samt är en del av Hälsans stig. Högst upp på kullen står Raoul Wallenberg-monumentet. Här träffas folk årligen för att hedra hans minne.

Platsen är ljus och öppen och indelad i mindre rum. Vegetationen består främst av höga träd, buskage, gräs med berg i dagen och några perenner.

En rak asfalterad gång i gott skick leder från busstationen till biblioteket,

En rak asfalterad gång i gott skick leder från busstationen till biblioteket,

In document Lidingös Upplevelsekvaliteter (Page 44-54)

Related documents