• No results found

Norra Kyrkviksstråket

In document Lidingös Upplevelsekvaliteter (Page 32-38)

Beskrivning

Området är ett väl använt grönstråk som sträcker sig från Canada Bygg till Hustegaholm i Långängen-Elfviks naturreservat. Stråket är växelvis öppet och slutet och vegetationen är till största delen vild med lera gamla ina ekar och mycket vattenväxter. Själva grusstigen är en del av Lidingöloppet.

På vintern plogas ett skidspår upp och människor åker även skridskor på isen. Längs med stråket inns många privata bryggor men få allmänna och få bra sittplatser. Växt och djurlivet är rikt och här iskas det också. Inom området inns fornminnen i form av en stensättning och en hög samt en dansbana och en scen. Området används för motion, båtliv, iske, skid- och skridskoåkning. Stråket upplevs som instämt, fridfullt, lugnt, tryggt, vackert och ljuvligt men mycket eftersatt. Helhetsbedömningen är att området har ett åtgärdsbehov.

Upplevelsekvaliteter

Det artrika stark, det rymliga svag, det rofyllda stark, det lekfulla stark och det kulturella svag.

Ljudkällor och ljudkaraktärer

Vindfång i trädkronor och vass, fåglar, insekter, hundar, vatten, segelbåtar, kyrkklockor, lekande barn, motionärer, villabrus och bräkande får från andra sidan vattnet ger en rofull, behaglig, lugnande, trygg, instämd, ljuvlig, vacker och stämningsskapande ljudmiljö.

Analys - Styrkor

Den vackra utsikten över vattnet och bort mot södra ön, de ina ekarna varav två är naturminnesmärkta, motionsmöjligheterna och lugnet gör det till ett mycket uppskattat stråk.

- Svagheter

Vattenkontakten är svag på grund av att det är igenvuxet och att det saknas offentliga bryggor och bra sittplatser. Den stora mängden privata bryggor i förhållande till de offentliga ger också stråket en mer privat karaktär. Här saknas också grillplatser vilket gör att besökare eldar på klipphällarna och att det allmänt blir skräpigt. De fornminnen som inns är dåligt utmärkta och det saknas en omsorg om stråket vilket gör att stråkets potential inte tas tillvara på.

- Möjligheter

Med en bättre gång- och cykelväg, ler utsiktsplatser kan den rymliga karaktären stärkas. Med ler bryggor för allmänheten, ina sitt-, picknick- och grillplatser, samt en gräsmatta för solbad på västra delen av Boholmen (Kärleksön) kan karaktären det gröna torget och det festliga skapas samt det kulturella stärkas.

- Hot

En ökad privatisering och eftersatthet kan reducera stråket till endast en passage. Stråket behöver en skötselplan annars kan upplevelsekvaliteterna försvagas eller försvinna.

RE M IS SU TG ÅV A

Fotbollsplanen

Upplevelsekvaliteter: Det vilda, det artrika, det rymliga, det rofyllda och det lekfulla stark samt det gröna torget och det kulturella svag

Bollplanen på ängen i öster.

Ängarna i sydöst.

Gravröset högst upp på kullen är 12 m i diameter.

18. Rudalid

Beskrivning

Mellan Rudboda och Hustegaholm ligger en större friareal som består av en kulle med omgivande ängar. På kullen inns ett fornminne i form utav ett större gravröse som ursprungligen är från mellersta bronsåldern, ca 1300-900 fKr. Området har även en gammal bollplan och ridspår. Platsen är omväxlande öppen och sluten med ina utblickar över ängarna. Den större ängsmarken i områdets västra del betas sommartid av hästar. Intill den sydvästra delen ligger Rudboda Gård. Området används bland annat för lek och motion. Platsen upplevs som instämd, fridfull, behaglig, lugn, mild, bekant, trygg, vacker, livfull och spännande. Helhetsbedömningen är att området är bra.

Upplevelsekvaliteter

Det vilda, det artrika, det rymliga, det rofyllda och det lekfulla stark samt det gröna torget och det kulturella svag.

Ljudkällor och ljudkaraktärer

Vindfång i trädkronorna, fåglar, insekter, hundar, lekande barn, motionärer, enstaka passerande fordon och villabrus ger området en rofull, behaglig, lugnande, bekant, mild, trygg, vacker, livfull och spännande ljudbild.

Analys - Styrkor

Området har en stark vild kvalitet, ina utblickar, ett rikt djurliv och en spännande fornlämning.

- Svagheter

Fornlämningen är idag anonym och få Lidingöbor känner till att den inns.

- Möjligheter

En bättre skyltning och sittplatser skulle stärka den kulturella kvaliteten.

- Hot

Platsen behöver en skötselplan annars kan upplevelsekvaliteterna försvagas eller försvinna.

RE M IS SU TG ÅV A

Lekplats Lekplats Förskola Förskola

Rudboda Rudboda skola skola

Damm Damm

Fakta

Parktyp: Stadsdelspark:

Helhetsbedömning: Bra

Upplevelsekvaliteter: Det artrika svag, det rymliga svag, det rofyllda stark, det lekfulla stark och det gröna torget svag

Den konstgjorda dammen.

En enkel labyrint är ett uppskattat inslag som ger parken en särprägel.

Lekplatsen saknar skugga över lekredskapen.

19. Rudbodaparken

Beskrivning

Bakom Rudboda torg ligger Rudbodaparken som är en stadsdelspark bestående utav en lekplats, en fotbollsplan, ett grönstråk samt en damm.

Lekplatsen är nyligen upprustad och därför i gott skick. Området är omväxlande öppet och slutet. I närheten ligger Rudboda skola och förskola samt Rudboda kyrka. Dammen var förut ett kärr som dämdes upp för att kunna användas som fågellokal. Området används bland annat för lek och motion. Platsen upplevs som fridfull, behaglig, lugn, mild, bekant, trygg, glad och vacker. Helhetsbedömningen är att området är bra.

Upplevelsekvaliteter

Det artrika svag, det rymliga svag, det rofyllda stark, det lekfulla stark och det gröna torget svag.

Ljudkällor och ljudkaraktärer

Vindfång i trädkronorna, fåglar, insekter, hundar, kyrkklockor, lekande barn, motionärer, moped, villabrus och tra ik ger parken en rofylld, behaglig, lugnande, bekant, mild och trygg ljudmiljö.

Analys - Styrkor

Parken är skyddad från biltra ik, den ligger nära skolan och förskolan och har en central placering i området. Lekutrustning är i bra skick.

- Svagheter

Gc-vägen som går igenom parken är bitvis i dåligt skick. Lekplatsen saknar skugga.

- Möjligheter

Parken skulle behöva ler ina sittmöjligheter samt åskådarplatser till fotbollsplanen. Någon typ av skugga över sandlådan är nödvändig under sommaren. Gc-banan behöver rustas upp.

- Hot

Platsen behöver en skötselplan annars kan upplevelsekvaliteterna försvagas eller försvinna.

RE M IS SU TG ÅV A

Lekplats Lekplats

Fakta

Parktyp: Lokalpark Helhetsbedömning: Bra

Upplevelsekvaliteter: Det artrika svag, det rofyllda svag, det lekfulla stark och det gröna torget svag

Platsen är bullerskadad från vägen.

Gc-stråket bör ses över och förbättras.

Lekplatsen har en ny lekutrustning.

20. Hembyparken

Beskrivning

Norr om Norra Kungsvägen, i dalen mellan Lojovägen, Hembyvägen och tunen ligger en närpark. Området består av ängsmarker, en lekplats och gc-vägar. Den större ängsmarken i områdets västra del brukas som åkermark av Elfviks Gård. Lekplatsen är i gott skick men den är bullerstörd från Norra Kungsvägen. Området används bland annat för lek och motion. Parken upplevs som behaglig, lugn, mild, bekant, trygg. Helhetsbedömningen är att området är bra men utvecklingsbart.

Upplevelsekvaliteter

Det artrika svag, det rofyllda svag, det lekfulla stark och det gröna torget svag.

Ljudkällor och ljudkaraktärer

Vindfång i trädkronorna, fåglar, insekter, hundar, lekande barn, motionärer, moped och villabrus ger parken en behaglig, bekant, lugn, mild och trygg ljudbild med en tidvis mycket störande tra ik.

Analys - Styrkor

Lekplatsen har en in lekutrustning och vackra utblickar.

- Svagheter

Tra iken från Norra Kungsvägen gör platsen mindre rofylld. Gc-vägen som går igenom området är bitvis i dåligt skick och lite ologisk.

- Möjligheter

En förbättring av gc-vägen samt någon typ av avskärmande vegetation vid vägen skulle stärka den rofyllda kvaliteten.

- Hot

Ett ökat tra ikbuller skulle ytterligare försämra parkens rofyllda kvalitet.

Platsen behöver en skötselplan annars kan upplevelsekvaliteterna försvagas eller försvinna.

RE M IS SU TG ÅV A

Lekplats Lekplats Fotbollsplan

Fotbollsplan

Förskola Förskola

Fakta

Parktyp: Lokalpark

Helhetsbedömning: Åtgärdsbehov Upplevelsekvaliteter: Det vilda, det artrika, det rymliga, det rofyllda och det lekfulla stark samt det gröna torget svag.

Äppelträd och andra klätterträd på ängen bredvid gc-vägen

Bollplanen i skogen har belysning. Resterna av lekplatsen är övervuxna med gräs.

21. Södergarnsparken

Beskrivning

En bit ifrån Södergarns busshållplats ligger en lokalpark med en lekplats och en fotbollsplan omringad av radhus. Platsen gränsar till ett större skogsområde och har även öppna gräsmarker samt parkvegetation. Genom området går belysta gc-vägar och fotbollsplanen har också belysning.

Lekplatsen är däremot mycket eftersatt med övervuxna rester av

lekutrustning och förvildad vegetation. Området används bland annat för lek och motion. Platsen upplevs som fridfull, behaglig, lugn, mild, bekant, trygg, vacker, livfull och spännande. Helhetsbedömningen är att platsen har ett åtgärdsbehov.

Upplevelsekvaliteter

Det vilda, det artrika, det rymliga, det rofyllda och det lekfulla stark samt det gröna torget svag.

Ljudkällor och ljudkaraktärer

Vindfång i trädkronorna, fåglar, insekter, hundar, lekande barn, motionärer, och villabrus ger området en rofull, behaglig, lugnande, bekant, mild, trygg, vacker, livfull och spännande ljudbild.

Analys - Styrkor

Parken har ett skyddat läge från tra ik, ett stort int skogsområde och klättringsbara äppelträd.

- Svagheter

Lekplatsen är mycket eftersatt och behöver rustas upp om den ska vara kvar.

- Möjligheter

Med en upprustad lekplats, en scen, grillmöjligheter och ler sittplatser kan kvaliteten det gröna torget stärkas.

- Hot

Platsen behöver en skötselplan annars kan upplevelsekvaliteterna försvagas eller försvinna.

RE M IS SU TG ÅV A

Badplats Badplats

Fakta

Parktyp: Lokalpark

Helhetsbedömning: Bra men utvecklingsbart

Upplevelsekvaliteter: Det vilda, det artrika, det rymliga, det rofyllda och det lekfulla stark

Badbryggan i den östra delen.

Grillplatsen behöver rustas upp.

Stranden har en vandrande skugga.

22. Södergarnsbadet

Beskrivning

På den östra sidan av Södergarn ligger en lokalpark med en badplats i en vik i nordvästligt läge. Badet har en in utsikt mot Bogesundslandet och solnedgången. Badplatsen består av en sandstrand, en brygga, en grillplats, en gräsmatta och ett område med blandskog. Platsen nås via en g/c-väg som går över i en stig närmare badplatsen. Parkering sker i backen utanför grindarna till Södergarnsområdet. Bussarna stannar vid Södergarns station uppe vid Norra Kungsvägen. Från platsen går en stig till Fågelöuddebadet i öster. Området upplevs som mycket fridfullt, behagligt, lugnt, bekant, tryggt, vackert, ljuvligt och spännande men också lite eftersatt.

Helhetsbedömningen är att området är bra men utvecklingsbart.

Upplevelsekvaliteter

Det vilda, det artrika, det rymliga, det rofyllda och det lekfulla stark.

Ljudkällor och ljudkaraktärer

Vindfång i trädkronorna, fåglar, insekter, hav, ungdomar och familjer ger platsen en rofylld, behaglig, lugnande, bekant, trygg, vacker, livfull och spännande ljudbild.

Analys - Styrkor

Platsen är mycket skyddad och rofylld samt har en in utsikt speciellt vid solnedgång. Gräsmattorna, stranden och bryggan är i gott skick.

- Svagheter

Platsen upplevs som lite eftersatt på grund av grillplatsen och att delar av området vuxit igen.

- Möjligheter

Genom att utveckla den lilla piren till en plats att sola på och slyröja på västra sidan piren samt rusta upp grillplatsen skulle den rofyllda kvaliteten stärkas.

- Hot

Platsen hotas av en ytterligare eftersatthet.

RE M IS SU TG ÅV A

Badplats

Helhetsbedömning: Bra men utvecklingsbart

Upplevelsekvaliteter: Det artrika stark, det rymliga svag, det rofyllda och det lekfulla stark samt det gröna torget, det festliga och det kulturella svag.

Badbryggan är mycket uppskattad.

Grillplatsen behöver rustas upp.

Här kan man ta kvällsdopp i solnedgången.

In document Lidingös Upplevelsekvaliteter (Page 32-38)

Related documents