• No results found

Lilla Värtanstråket

In document Lidingös Upplevelsekvaliteter (Page 77-80)

Södra Lidingö

57. Lilla Värtanstråket

Beskrivning

Längs med kusten från Baggeby till AGA-området inns en friareal bestående av ett skogsområde med branta klippor, stränder och stigar.

Vackra vyer över Lilla Värtan och Stockholm samt en in natur med ett rikt djurliv gör stråket välbesökt och uppskattat. Här inns lämningar från tidigare bebyggelse i form utav byggnader. Spår av kojor visar att platsen används mycket för lek. Det går även att bada på många platser även om det inte inns något anlagt friluftsbad. Området upplevs som fridfullt, livfullt, lugnt, bekant, vackert, imponerande och spännande. Helhetsbedömningen är att platsen har ett åtgärdsbehov.

Upplevelsekvaliteter

Det vilda, det artrika, det rymliga, det rofyllda och det lekfulla stark samt det kulturella svag.

Ljudkällor och ljudkaraktärer

Vindfång i trädkronorna, fåglar, insekter, hundar, hav, lekande barn, motionärer, tåg, motorbåt och hamnindustri ger området en rofull, livfull, behaglig, lugnande, bekant, mild och spännande ljudbild.

Analys - Styrkor

Det vidsträckta grönstråket ger möjlighet till motion och rekreation. Den vackra utsikten, det rika natur- och djurlivet samt badmöjligheter gör området omtyckt.

- Svagheter

Området är eftersatt vad det gäller rastplatser och de kulturella lämningarna. Det saknas int anlagda utsiktsplatser med grill och picknickmöjligheter.

- Möjligheter

Finare rastplatser, grillar och en större omsorg om lämningarna skulle göra området mer festligt och stärka den kulturella kvaliteten.

- Hot

Platsen behöver en skötselplan annars kan upplevelsekvaliteterna försvagas eller försvinna.

RE M IS SU TG ÅV A

Lekplats

Upplevelsekvaliteter: Det artrika svag, det rofyllda stark, det lekfulla stark, det gröna torget, det festliga och det kulturella svag

Larsbergsparken är en stadsdelspark som består av ett torg, en bollplan, en lekplats, öppna gräsmattor och mindre skogspartier som genomkorsas av gångvägar. Parken har ett skyddat läge och ett stort upptagningsområde.

Lekplatsen har nyligen upprustats. Torget kommer också att genomgå en upprustning. Parken upplevs som fridfull, behaglig, lugn, mild, bekant och trygg medan torget känns lite eftersatt, trist, fattigt, karaktärslöst och melankoliskt. Helhetsbedömningen är att området är bra.

Upplevelsekvaliteter

Det artrika svag, det rofyllda stark, det lekfulla stark, det gröna torget, det festliga och det kulturella svag.

Ljudkällor och ljudkaraktärer

Vindfång i trädkronorna, fåglar, insekter, hundar, lekande barn, motionärer och enstaka passerande fordon ger området en rofull, behaglig, lugnande, bekant, mild och trygg ljudbild.

Analys - Styrkor

Den upprustade lekplatsen är populär och gc-stråket är i gott skick.

- Svagheter

Torget är idag eftersatt och det är ingen plats folk vistas på någon längre tid.

Lekplatsen saknar belysning.

- Möjligheter

När torget rustas är det viktigt att skapa en plats som folk vill vara på och på så sätt stärka den festliga karaktären. En satsning på inare planteringar och något typ av vattenspel skulle öka den kulturella och rofyllda prägeln.

En upprustning av bollplanen, nya åskådarplatser samt belysning skulle stärka kvaliteten det gröna torget.

- Hot

Platsen behöver en skötselplan annars kan upplevelsekvaliteterna försvagas eller försvinna.

RE M IS SU TG ÅV A

Lekplats

Helhetsbedömning: Bra men utvecklingsbar

Upplevelsekvaliteter:

Det vilda stark, det artrika stark, det rymliga svag, det rofyllda svag, det lekfulla stark och det gröna torget svag.

Lekplatsen har en ny lekutrustning. Utsiktsplatsen är mycket eftersatt.

Bollplanen och den asfalterade gångvägen.

59. Trastparken

Beskrivning

Längs med Läroverksvägen ligger en öppen, ljus och överblickbar lokalpark med en lekplats, en bollplan och asfalterade gc-vägar. I den södra delen av parken inns en kulle med blandskog, naturliga stigar och berg i dagen.

Lekplatsen är nyligen renoverad och i gott skick. Området används mycket av barnfamiljer, ungdomar och motionärer. Lekplatsen upplevs som behaglig, lugn och trygg men den är bullerskadad från vägen. Skogskullen upplevs som bekant och på grund av eftersatthet, även som melankolisk och otrygg. Helhetsbedömningen är att området är att området är bra.

Upplevelsekvaliteter

Det vilda stark, det artrika stark, det rymliga svag, det rofyllda svag, det lekfulla stark och det gröna torget svag.

Ljudkällor och ljudkaraktärer

Vindfång i trädkronor, fåglar, insekter, hundar, lekande barn, ungdomar, familjer och motionärer skapar en behaglig, lugn, bekant och mild ljudmiljö.

Tra iken från Läroverksvägen upplevs dock tidvis som ett mycket störande inslag.

Analys - Styrkor

Lekplatsen har nya lekredskap och en bollplan med belysning. Läget är centralt och här växer stora ina träd. Parken är uppskattad och brukas av människor i alla åldrar.

- Svagheter

Skogskullen är skräpig, utsikten har vuxit igen och det saknas sitt-, picknick- samt grillplats. Tra ikbullret är det som stör mest.

- Möjligheter

En allé som skärmar av vägen skulle göra tra iken mindre påtaglig.

Hastighetssänkande åtgärder på vägen skulle kunna vara ett alternativ då raksträckan inbjuder till fortkörning. Skogskullen skulle vara in om det inte var så skräpigt och eftersatt. Utsikten därifrån kan förbättras genom gallring. Tillsammans skulle dessa insatser ge parken starkare rymliga och rofyllda kvaliteter. En gång- och cykelväg borde även anläggas längs med västra sidan av Läroverksvägen. Åskådarplatser till bollplanen, en grillplats, nederbördsskydd samt belysning på lekplatsen skulle stärka karaktären det gröna torget.

- Hot

Ett ökat tra ikbuller skulle försämra platsens kvaliteter. Platsen behöver en skötselplan annars kan upplevelsekvaliteterna försvagas eller försvinna.

RE M IS SU TG ÅV A

Helhetsbedömning: Bra men utvecklingsbar

Upplevelsekvaliteter

Det vilda, det artrika, det rymliga, det rofyllda och det lekfulla stark samt det gröna torget svag och det kulturella stark

Björkallén med multisportplanen till vänster.

Lekparken har en ny lekutrustning.

In document Lidingös Upplevelsekvaliteter (Page 77-80)

Related documents