• No results found

Vad gör en webbplats användarvänlig?

Begreppet användarvänlighet kan tolkas på många olika sätt beroende på vem man frågar. När en del individer tycker att användarvänlighet betyder någonting, så menar andra att det betyder något helt annat. I webbmiljö förklarar Molich (2002) att användarvänlighet har att göra med hur enkelt en webbplats uppfyller sitt syfte i förhållande till användaren. Användaren ska alltså kunna komma in på en webbplats och snabbt kunna förstå hur den fungerar för att han eller hon ska kunna uträtta sina ärenden på sidan. Det spelar egentligen ingen roll hur pass grafiskt tilltalande en webbplats är med grafisk design, länkar och navigation om inte dessa kan samspela på ett bra sätt för besökaren. Det gäller alltså hela tiden att skapa en enhetlig webbplats där alla funktioner fungerar ihop på ett givande sätt för användaren.

Forskarna inom området är relativt eniga med vad som gör en webbplats användarvänlig, eftersom alla har teorier som är väldigt lika varandra och som grundar sig i den grundläggande ISO-

standarden för användarvänlighet. Denna ISO-standard gäller dock mer än bara webbplatser, men kan appliceras på det mesta som går att mäta. Standarden förklarar att någonting, i detta fall en webbplats, ska kunna fullfölja användarens mål på ett så tillfredställande sätt som möjligt. Därför gäller det hela tiden att tänka utifrån hur användaren kommer att använda en webbplats och utveckla denna från deras ögon. Precis som Molich (2002) förklarar kan det lätt bli att man som webbdesigner tror sig veta hur man ska utveckla en användarvänlig webbplats, men när den väl är klar kanske inte målgruppen använder den på samma sätt. Detta gör att den då inte alls upplevs som användarvänlig från detta håll. Frågan är då hur man utvecklar en webbplats som lever upp till alla användares syfte och mål? Detta är väldigt svårt att svara på, eftersom alla individer inte fungerar eller tänka likadant. Jag anser att webbplatsen ska ha ett tydligt syfte dokumenterat och ett mål med varje design och funktion för att underlätta för användarvänligheten hos besökarna. Sidans syfte ska då kunna förmedlas till användaren på ett bra och tydligt sätt så att personen tidigt kan avgöra om målet med besöket kan uppfyllas eller inte. Därför är det inte bara användarens syfte som ska genomsyra webbplatsen, utan även webbplatsens syfte i sig. Okunskap för hur man förmedlar

webbplatsens syfte är så pass stort att Jakob Nielsen (2003) listar detta som ett av de tio vanligaste misstagen som görs vid utvecklingen av en webbsida (useit.com, 2010-03-23).

Det är bara att instämma med Molich i hans uttalande att en webbplats ska kunna uppfylla

användarens syfte med besöket under en kort tid. Framförallt anser jag att det är navigationen som bidrar mest till användarvänlighet. Har man en navigation med tillhörande menyer och länkar som inte tar användaren dit han eller hon trodde innan personen klickade på en länk, blir det genast rörigt, vilket i slutändan kan leda till att personen till och med lämnar webbplatsen för att göra ett nytt försök någon annanstans. Enligt mig är detta precis vad användarvänlighet handlar om och det är just därför detta är så viktigt vid utvecklingen av en webbplats. Inget företag vill att målgruppen ska lämna sidan för någon annan bara för att sidan inte känns tilltalande när det kommer till hur enkel den är att ta till sig. Därför ska en användarvänlig webbplats vara en sida där informationen är så pass kort och koncis på varje sida på webbplatsen att man lätt kan hitta rätt information som man söker utan att det ska behöva ta lång tid på grund av dålig navigation av olika slag.

Användaren ska inte behöva bli överöst med information, utan det är viktigt för en webbdesigner eller ett företag att kunna lyfta fram de mest väsentliga delarna av det tänkta innehållet.

Navigationen och tillgängligheten bör alltså prioriteras före en estetiskt tilltalande webbplats, för att användarvänligheten ska genomsyra hela innehållet.

4.1.1

Design

Som nämndes tidigare bör den grafiska designen komma som en andra prioritering och

navigationen som en första prioritering. Dock är den grafiska designen viktig när det kommer till hur webbplatsen välkomnar användaren. Startsidan är därför väldigt viktig för att visa hur

webbplatsen kommer att se ut och för att vägleda användaren genom de olika sidorna. Söderström (2001) går till och med så långt att han påstår att man inte har kunnat se något samband mellan estetiskt tilltalande design och användarvänlighet. Jag tror att intrycket av en webbplats beror till stor del av förstasidans estetiska formgivning. Man fångar användarens uppmärksamhet genom en grafiskt tilltalande startsida som gör att personen vill titta vidare. Då har man fångat in personen i någon minut, vilket är användarvänligt i sig. Om webbplatsen sedan inte är användarvänlig i sin navigation eller övriga funktioner kommer användaren att leta efter informationen någon annanstans, vilket resulterar i att webbplatsen inte var användarvänlig mer än i den grafiska designen. Man kan alltså konstatera att man inte enbart kan ha en grafiskt tilltalande webbplats om det är det enda som tilltalar användaren. För att ta några exampel angående webbplatser som bryter helt mot den tilltalande designen och som har haft funktionerna och navigationen direkt kopplat till användarna och användarvänligheten, så kan man nämna Googles webbplats och Youtubes

webbplats. Dessa webbplatser är idag två av världens största webbplatser med miljontals besökare varje dag. Båda är stilrena, med vitt som huvudfärg och med få grafiska objekt och färger. De är däremot väldigt bra på att förmedla hur sidorna fungerar, vilket gör det lättillgängligt för den bestämda målgruppen. De är alltså väldigt användarvänliga, utan att ha en avancerad eller särskilt snygg grafisk design, och är uppenbarligen väldigt tillfredställande att använda med tanke på antalet personer som använder webbplatserna dagligen.

4.1.2

Placering av objekt

När det kommer till olika funktioner och var objekt normalt sätt ska vara placerade för bästa möjliga användarvänlighet råder det inget tvivel om att de olika forskarna och författarna tycker lika. Det har blivit en sorts standard att saker och ting har sin egen plats på webbplatsen. Jag anser att detta är väldigt viktigt för användaren av sidan eftersom ögonen rör sig på ett visst sätt vid ett första besök av en webbplats. Allt i dagens samhälle ska gå fort och man har inte tid att vänta. Därför är det viktigt att man hittar de funktioner där man som användare är van att hitta dessa, så att besöket kan gå så smidigt och fort som möjligt. Även här tröttnar användaren om han eller hon måste leta på webbplatsen för att hitta till exampel en mindre meny eller en sökfunktion.

4.1.3

Navigation

Som Sundström (2005) förklarar fungerar de flesta Internetanvändare på ett visst sätt när de kommer till en webbplats. De tittar på speciella platser och letar efter något som kan ta dem vidare. Jag tror att det är här erfarenheten av sitt Internetanvändande spelar stor roll. Är man van att till exempel menyn befinner sig på ett visst ställe och att sökfunktionen fungerar på ett visst sätt så förutsätter man att det fungerar likadant på denna webbplats. Det är nog här många faller i fallgropen, både som användare och som webbdesigner. Som användare måste man se upp att all navigation fungerar inte likadant, även om många har börjat använda en viss sorts standard när det kommer till hur man tar sig från startsidan till övriga delar av webbplatsen. Som webbdesigner måste man hela tiden ta hänsyn till detta, även om man kanske inte tycker om den typen av navigation själv eller vill vara revolutionär i sitt tänkande och skapa en helt ny typ av navigation.

Det är viktigt att tänka på den tänka målgruppen för webbplatsen vid utvecklingen, eftersom dessa personer har ungefär samma syfte med besöket och kommer då också att använda webbplatsen på samma sätt.

Sökfunktionen på webbplatser är den del av navigationen och används ofta för att snabbt kunna hitta det man söker. Ofta används den när det tar lång tid att hitta det man söker genom att klicka sig fram då en webbplats är väldigt stor och omfattande. Om en webbplats endast har några få sidor kan denna funktion tyckas vara överflödig, anser jag. Idag har många webbplatser en sökfunktion trots att webbplatsen är ganska liten, vilket känns onödigt och även förvirrande. En sökfunktion i detta fall kan bli förvirrande då användaren kan få fel uppfattning av webbplatsens omfattning och storlek. Jag menar att en regel borde kunna vara att endast använda denna typ av funktion då webbplatsens menyer och länkar är så pass många att det tar längre tid att klicka sig fram än att söka.

Related documents