• No results found

3.3 Resultat från den kvantitativa innehållsanalysen

3.3.4 Sökning

Endast CLC AB:s webbplats av de två har en sökfunktion att förse användaren med.

Anledningen till att Abel Gruppen inte har en sökfunktion är att de anser att innehållet är så pass kompakt att man lätt kan hitta det med som man letar efter lika snabbt som med en sökfunktion.

Av de tre typer av sökningsfunktioner som finns använder webbplatsen en användarstyrd sökfunktion, där man kan skriva in valfritt sökord och sedan klicka på ”sök”.

Det finns dock ingen hjälp på webbplatsen för hur sökfunktionen ska användas. Funktionen tar inte heller hänsyn till stavfel, böjningsformer eller skrivfel, och matar man in fel ord får man inget förslag på något besläktat ord.

När resultaten presenteras kommer endast en lista med funna ord. Dessa går inte att sortera på något sätt, och det kan vara svårt att skilja vilka ord som hänvisas till den svenska eller den engelskspråkiga versionen om orden stavas likadant. Det finns inte heller någon information om vad man kan göra med de funna resultaten, mer än att de fungerar som länkar till hänvisade sidor.

3.3.5

Plattformar och webbläsare

Båda webbplatserna fungerar och ser likadana ut på olika plattformar och i olika webbläsare. (Testade: PC och Mac. Internet Explorer, Firefox, Opera och Safari).

3.3.6

Multimedia

Båda webbplatserna har en liten del på förstasidan som fungerar som en flash-video. CLC AB använder olika citat från det egna företaget och från kända vetenskapsmän, som en vertikalt rullande text i headern (översta bilden på webbplatsens förstasida). Abel Gruppen använder ett bildspel centralt till vänster på förstasidan med skiftande foto på barn i olika naturmiljöer. Dessa startar automatiskt och kan ej stängas av.

Ingen utav webbplatserna har något ljud eller övriga multimediala objekt.

3.3.7

Språk och typografi

Webbplatserna har ett enkelt språk, men kan vara lite svårt att ta till sig om man inte är insatt i branschen. Dock är webbsidorna utformade för att tilltala den specifika kundkrets som man har som huvudmålgrupp.

Båda webbplatserna använder ett typsnitt som är installerat på alla standarddatorer (både PC och Mac).

Abel Gruppen använder en relativt stor storlek på sitt typsnitt, medan CLC AB använder ett i det minsta laget. På CLC AB:s webbplats behöver man sällan scrolla, vilket man på Abel Gruppens webbplats nästan är tvungen att göra på varje sida för att kunna ta del av all information.

CLC AB använder sig av mellanrubriker då deras textstycken är relativt stora och långa, medan Abel Gruppen inte använder sig av mellanrubriker, vilket dock inte stör då textstyckena är relativt korta.

Antalet rader mellan rubrikerna överstiger aldrig maxgränsen 25, och antalet ord per rad överstiger aldrig gränsen på 60 ord. All text är vänsterjusterad för att passa den tänka målgruppen.

Ingen av webbplatserna använder fetstil, kursivstil eller versaler på diverse ord, vilket kan kännetecknas vid betoning av olika slag.

3.4

Resultat från observationer

Detta test bestod utav sju uppgifter, till två olika webbplatser, som användaren skulle ta sig igenom med hjälp av en dator, med tillhörande Internetuppkoppling. För att se fullständiga uppgifter, se Bilaga 1. Jag, som var testledare, observerade hur personen gick tillväga, tog tiden och noterade samtidigt mina observationer. Nedan följer en förklaring till hur de olika uppgifterna gick till och hur stor del av testpersonerna som använde sig av ett visst tillvägagångssätt. Detta illustreras med ett diagram för varje uppgift.

3.4.1

Uppgift 1 – CLCAB.se

Denna uppgift gick ut på att man skulle ta sig till den bestämda webbplatsen.

0 1 2 3 4 5 Google www.clc.se

Figur 2. Resultat från uppgift 1-1 från observation.

Fem av sex testpersoner hittade rätt till webbplatsen genom att gå in på Googles hemsida och sedan mata in företagets namn, för att sedan klicka på länken till rätt webbsida. En av de sex

av ”.se”, men kom då fel. Då valde personen att använda Google precis som de tidigare testpersonerna.

3.4.2

Uppgift 2-5 – CLCAB.se

Uppgift 2-5 gick ut på att leta reda på diverse information på webbplatsen, under olika länkar, för att se hur testpersonerna på bästa sätt använder navigationen.

0 1 2 3 4 5

Hittar Bläddrar Glömmer

Figur 3. Resultat från uppgift 2-5-1 från observation.

En av de sex testpersonerna hittar den mesta informationen väldigt snabbt, genom att välja rätt länkar i navigationen. Fem av personerna letar ganska länge genom att bläddra fram och tillbaka mellan olika länkar, och en av dem glömmer till och med att titta på huvudmenyn emellanåt.

3.4.3

Uppgift 6 – CLCAB.se

Den sjätte uppgiften på den första webbplatsen gick ut på att använda sökfunktionen för att hitta ett specifikt ämne. 0 1 2 3 4 5 6

Hittar Enter Klick

Alla testpersonerna hittar snabbt var sökrutan är belägen. Därefter skriver alla in angivet ord och sedan trycker fyra personer på enter, medan två personer klickar på rutan ”sök” som finns bredvid.

3.4.4

Uppgift 7 – CLCAB.se

Den sista uppgiften på första webbplatsen gick ut på att se sidan på engelska.

0 1 2 3 4 5 6 Flagga

Figur 5. Resultat från uppgift 7-1 från observation.

Alla testpersonerna förstår snabbt vad uppgiften innebär och letar snabbt upp en klickbar symbol (i detta fall en engelsk flagga) och klickar på denna för att kunna se webbplatsen på det angivna språket.

3.4.5

Uppgift 1 – Abelgruppen.se

Denna uppgift gick ut på att ta sig till den andra bestämda webbplatsen.

0 1 2 3 4 5 6 Google

Figur 6. Resultat från uppgift 1-2 från observation.

Denna gång hade alla lärt sig att använda Google för att sedan kunna skriva in företagets namn och sedan hitta direkt till webbplatsen.

3.4.6

Uppgift 2-4 – Abelgruppen.se

Dessa uppgifter gick ut på att hitta diverse information genom att använda webbplatsens navigation på bästa sätt. 0 1 2 3 4 5 6 Hittar snabbt

Figur 7. Resultat från uppgift 2-4-2 från observation.

Det visade sig att alla användarna hittade informationen väldigt snabbt på denna webbplats, genom att klicka sig fram genom de olika länkarna.

3.4.7

Uppgift 5 – Abelgruppen.se

Den femte uppgiften gick ut på att leta upp en karta till företagets kontor i Helsingborg.

0 0,5 1 1,5 2 2,5 3

Hittar på sidan Eniro Google

Figur 8. Resultat från uppgift 5-2 från observation.

Här gick tillvägagångssätten isär. Tre av testpersonerna valde att leta efter en karta på sidan genom att klicka på relevanta länkar, för att sedan hitta en karta under länken ”Kontakta” > ”Hitta till oss”. Två personer valde att kopiera adressen i nederkanten av webbplatsen och sedan gå in på Eniros

hemsida och därefter söka efter en karta. En person valde att kopiera adressen och sedan använda Google för att kopiera och söka på adressen, för att på så sätt hitta en karta till kontoret.

3.4.8

Uppgift 6 – Abelgruppen.se

Denna uppgift gick ut på att komma tillbaka till startsidan utan att klicka på bakåtknappen.

0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 Skriver in adress Klickar på logotyp

Figur 9. Resultat från uppgift 6-2 från observation.

Hälften av testpersonerna valde att skriva in adressen till startsidan i adressfältet och sedan trycka på enter för att komma till startsidan. Den andra hälften valde att klicka på företagets logotyp längst upp till vänster för att komma till startsidan, vilket också var tanken med testet.

3.4.9

Uppgift 7 – Abelgruppen.se

Denna sista uppgift gick ut på att ta sig till den engelskspråkiga varianten av den svenska webbplatsen. 0 1 2 3 4 5 6 Flagga

Även på denna webbplats hittade testpersonerna symbolen i form av en engelsk flagga och förstod snabbt att den var klickbar för att komma till den engelska varianten av webbplatsen.

Related documents