• No results found

6.1 Allmänt

Beskrivningen avseende detaljplanens genomförande redovisar de organisatoriska, fastighetsrättsliga, tekniska och ekonomiska åtgärder som behövs för ett ändamålsenligt och i övrigt samordnat plangenomförande.

Genomförandebeskrivningen har inte någon självständig rättsverkan utan ska fungera som vägledning till de olika genomförandeåtgärderna. Avgörande frågor som rör fastighetsbildning, VA-anläggningar, vägar m.m. regleras således genom respektive speciallagstiftning.

6.2 Genomförandetid

Detaljplanens genomförandetid är 5 år från den dag detaljplanen vinner laga kraft.

Ändras eller upphävs detaljplanen under genomförandetiden har fastighetsägare rätt till ersättning för den skada denne förorsakas. Efter genomförandetiden fortsätter

detaljplanen med dess byggrätter att gälla men ändras eller upphävs detaljplanen finns det ingen rätt till ersättning för de byggrätter som gått förlorade.

6.3 Organisatoriska frågor

6.3.1 Huvudmannaskap och ansvarsfördelning

Ansvarsfördelning

Miljö- och stadsbyggnadskontoret upprättar detaljplan och tar fram exploateringsavtal för undertecknande. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden svarar för myndighetsutövning vid granskning av bygglov och bygganmälan.

Fastighetsägarna ansvarar för genomförande av erforderliga anläggningar, ny- och ombyggnationer, införskaffandet av erforderliga lov och tillstånd på de egna fastigheterna samt för övriga kostnader för detaljplanens genomförande.

Myndighetsutövning

Lidingö stad ansvarar för myndighetsutövning i form av planläggning samt

bygglovsgivning. Efter att detaljplanen vunnit laga kraft söker ansvarig byggherre om bygglov hos bygglovsavdelningen på Lidingö stad. Nybyggnadskarta beställs hos Lidingö stads miljö- och stadsbyggnadskontor. Lantmäteriet ansvarar för

fastighetsbildningsåtgärder och ansökan om fastighetsbildning görs till Lantmäteriet efter att detaljplanen vunnit laga kraft.

Huvudmannaskap för allmän plats

Lidingö stad är huvudman för allmänna platser inom detaljplaneområdet. Kommunalt huvudmannaskap innebär att Lidingö stad ansvarar för utbyggnad och framtida drift och underhåll av allmän platsmark.

Huvudmannaskap för kvartersmark

Exploatören ansvarar för anläggning inom kvartersmark avsedd för handel- och bostadsbebyggelse, inklusive ledningar. Det framtida drift- och underhållsarbetet ansvarar den enskilda fastighetsägaren för och samfällighetsföreningar ansvarar för gemensamhetsanläggningar som bildas/ombildas i området.

6.3.2 Avtal

Planavtal

Mellan Lidingö stad och exploatören upprättas ett planavtal. Planavtalet reglerar ett antal övergripande frågor kopplade till framtagandet av detaljplanen. I planavtalet regleras bland annat fördelningen mellan parternas åtaganden och kostnader.

Markanvisningsavtal

Ett markanvisningsavtal upprättas mellan Lidingö stad och exploatören avseende del av fastigheten Oden 23. Avtalet innebär att exploatören under en viss tid har förhandsrätt att ensam förhandla med Lidingö stad om en överenskommelse om exploatering inklusive köpeavtal för en del av Oden 23.

Exploateringsavtal

Inom exploateringsområdet för fastigheterna Oden 20, Oden 21 och Oden 23 ska exploateringsavtal upprättas vilket ska reglera parternas ansvar och kostnadsansvar för genomförandet av de delar av detaljplanen som inte omfattas av marköverlåtelseavtal, beskrivet i nästa avsnitt. Ett av båda parter godkänt avtal bör föreligga innan

detaljplanens granskningsskede och ett undertecknat dito ska föreläggas kommun-fullmäktige samtidigt som detaljplaneförslaget läggs fram för antagande.

I exploateringsavtalet regleras parternas ansvar och kostnadsansvar för genomförande av detaljplanen, bland annat med avseende på:

56(59)

 Överlåtelse av markområden;

 Utbyggnad och finansiering av allmänna anläggningar;

 Dagvattenlösning;

 Gemensamhetsanläggningar;

 Rättigheter;

 Parkering;

 Att bebyggelsen gestaltas i enlighet med gestaltningsprinciperna i detaljplanen;

Marköverlåtelseavtal

Ett marköverlåtelseavtal ska upprättas i samband med att det markområde som avses i markanvisningsavtalet överlåts. Marköverlåtelseavtalet fullföljer och ersätter således markanvisningsavtalet. Ett av båda parter godkänt avtal bör föreligga innan

detaljplanens granskningsskede och ett undertecknat dito ska föreläggas

kommunfullmäktige samtidigt som detaljplaneförslaget läggs fram för antagande.

I marköverlåtelseavtalet regleras överlåtelse av berörda markområden och villkoren för detta.

6.4 Ekonomiska frågor

6.4.1 Intäkter - kostnader

Fördelning av kostnaderna för detaljplanens genomförande regleras i exploateringsavtal, marköverlåtelseavtal samt planavtal.

Ekonomiska konsekvenser för Lidingö stad

Lidingö stad får inkomster från försäljning av mark och exploateringsbidrag. För Staden uppkommer det kostnader för investeringar i allmän infrastruktur, såsom gator, torg och övrig infrastruktur.

Lidingö stads investeringar i anläggande av VA kommer att täckas av

anläggningsavgifter. Kostnader för anslutningsavgifter till det kommunala va-nätet betalas av exploatören.

Ekonomiska konsekvenser för exploatören

För exploatören uppstår kostnader för fastighetsbildning, sanering, iordningsställande av bebyggelse och andra anläggningar på kvartersmark inom respektive fastighet och i anslutning till allmän platsmark. Exploatörerna ska betala anläggningsavgift för vatten och avlopp. Tele och el ansluts till befintligt ledningsnät i området. Kostnader för flytt av kablar för el och tele belastar exploatören.

6.4.2 Avgifter och taxor

Vatten- och avlopp

Avgifter för vatten och avlopp tas ut enligt Stadens taxa. För närmare upplysningar om taxan kontaktas Lidingö teknik- och fastighetsförvaltning.

Bygglov, bygganmälan och planavgift

För bygglov och bygganmälan erläggs avgifter enligt taxa för miljö- och

stadsbyggnadsnämndens verksamhet. Plankostnadsavtal upprättas varför planavgift enligt taxa inte tas ut.

Övriga kostnader

Utredningar och andra undersökningar bekostas av exploatören.

6.5 Tekniska frågor

6.5.1 Marktekniska undersökningar

Såvitt nu kan bedömas med hänsyn till kända markförhållanden torde inga speciella geotekniska undersökningar fordras inför ett byggande.

6.5.2 Tekniska anläggningar

Vägar

Lejonvägen samt Odenvägen planeras få en ny utformning för att möjliggöra separering av oskyddade trafikanter gentemot fordontrafiken. Även Friggavägen får en ny

utformning som gångfartsgata där framfart sker på de gåendes villkor. Gatornas nya utformning kan färdigställas efter de nya husen har uppförts.

Vatten- och avlopp

Befintliga kommunala vatten- och avloppsledningar har kapacitet för exploateringen.

Anslutningspunkt finns vid Lejonvägen samt Odenvägen.

Fjärrvärme

Fastigheterna kan anslutas till fjärrvärmenätet.

6.5.3 Skydd mot olyckor

Arbetsmiljösamordning i planering- och projekteringsskedet kommer göras när anläggningarna projekteras.

6.6 Fastighetsrättsliga frågor

6.6.1 Fastighetsplan och fastighetsbildningsåtgärder

Det finns inga gällande fastighetsplaner inom detaljplaneområdet. Ny fastighetsplan upprättas inte.

Fastighetsbildningsåtgärder erfordras för att fastighetsrättsligt genomföra detaljplanen.

Ansökan om fastighetsbildning och inrättande av fastighetsbildningsåtgärder ställs till Lantmäteriet. Den som äger fastighet kan ansöka om en åtgärd som berör fastigheten.

Kommunen ansvarar för att ansöka om fastighetsbildningsåtgärder för allmän plats och exploatören ansvarar för fastighetsbildningsåtgärder inom kvartersmark för bostäder och handel.

58(59) För fastigheternas gemensamma behov inom kvartersmark, såsom grönytor, trapphus etc., bildas gemensamhetsanläggningar. Genom att bilda gemensamhetsanläggningar blir berörda fastighetsägare gemensamt ansvariga för anläggningens utförande och framtida drift. För att tillgodose behovet av olika funktioner inom enskilda byggnader och fastigheter kan det bli aktuellt att genomföra tredimensionell fastighetsbildning och/eller avstycka ägarlägenheter. Tredimensionell fastighetsbildning gör det möjligt att skilja ägandet åt mellan olika funktioner, såsom bostad, butik, parkeringshus, samt att säkra rätt till byggnation som, under eller över mark, inkräktar på allmän platsmark eller angränsande fastighet inom kvartersmark. Tredimensionell fastighetsbildning blir till exempel nödvändig för att möjliggöra parkeringsgarage under allmän platsmark samt för att möjliggöra en allmän gångväg över kvartersmark inom fastigheten Oden 23.

6.6.2 Gemensamhetsanläggningar, servitut och ledningsrätter

Den befintliga gemensamhetsanläggningen Oden ga:4 (gård, inklusive gång- och körvägar, trappor, gräsmatta, planteringar, lekplats, belysning för deltagande fastigheter Oden 22 och Oden 24) behöver omprövas i samband med genomförandet av

detaljplanen eftersom del av marken planläggs för nya bostäder.

I samband med ny förrättning bör även rättigheten till parkering ses över för fastigheterna Oden 22 och Oden 24.

Fastigheten Oden 21 belastas av följande officialservitut som kan behöva ändras eftersom del av fastigheten planläggs för nya bostäder:

 0186-15/4.17, till förmån för Oden 21 och Oden 24, för dagvatten;

 0186-15/4.18, till förmån för Oden 22, för varutransportändamål;

 0186-15/4.22, till förmån för Oden ga4, för utrymme;

Övriga gemensamhetsanläggningar och servitut inom planorådet finns angivna i fastighetsförteckningen och påverkas inte av genomförandet av detaljplanen.

Upprättande av nya gemensamhetsanläggningar och servitut kan komma att erfordras i samband med utbyggnad inom kvartersmark och upprättas genom avtal eller i

lantmäteriförrättning.

Ledningar som kommer att förläggas eller finnas kvar inom kvartersmark säkras lämpligen genom att servitut eller ledningsrätter bildas för dess ändamål. Initiativ till bildande av ledningsrätt tas av berörd ledningshavare.

6.6.3 Lantmäteriförrättning

För åtgärder som utförs av Lantmäteriet såsom avstyckning och fastighetsreglering erläggs avgift enligt lantmäteritaxan. Lantmäterimyndigheten debiterar efter taxa.

Kostnaden för fastighetsbildning varierar således beroende på hur omfattande och tidskrävande ärendena är. Staden och exploatören ska tillsammans ansöka om, och exploatören ska bekosta, fastighetsreglering gällande markområde planlagda som allmän platsmark. Exploatören ansvarar för och bekostar samtliga

fastighetsbildningsåtgärder inom kvartersmak.

6.7 Utredningar

 Dagvattenutredning för kvartersmark (WSP, april 2017)

 Förstudie Buller - Detaljplan för fastigheterna oden 21:1, 23 m.fl., Lidingö centrum (Cowi, april 2017)

 Förstudie Dagvatten - Detaljplan för fastigheterna oden 21:1, 23 m.fl., Lidingö centrum (Cowi, april 2017)

 Antikvariskt utlåtande rörande del av Lidingö centrum för Detaljplan för fastigheterna oden 21:1, 23 m.fl. (Christer Wik, mars 2017)

Related documents